Inlägg

Inlägg som Nahaska har skrivit i forumet
Av Nahaska

Byte ut det gamla grafikkortet med ett 3060 kort och nu fungerar datorn igen, så det visade sig att det var GPUn som hade lagt av. Får se om jag bakar kortet, det är 5+ år gammalt så troligtvis hamnar det på skroten J. Men tack för svar och engagemang

Av Nahaska
Skrivet av KoAoL:

Trist. MEN, nu är det läge för att baka grafikkortet.
https://www.sweclockers.com/forum/trad/889688-guide-ateruppli...

Haha det där var så udda, så jag måste testa som sista utväg, tack för tippset

Av Nahaska
Skrivet av perost:

Moderkortet har garanterat ingen grafikkrets, de sitter i processorerna sen många år tillbaka. Det är med andra ord fullt möjligt att ha ett moderkort med bildutgångar som inte går att använda för att man inte har en processor med integrerad grafik.

Att datorn inte startade alls även om du tog ur grafikkortet helt ur datorn låter underligt om det är grafikkortet som är problemet. Om du däremot bara drog ur strömkablarna till grafikkortet så är det mindre konstigt eftersom det även får ström via moderkortet.

Jag tog ur grafikkortet, men…jag drog inte ut strömkablarna från grafikkortet..är det nu jag ska skämmas??

Av Nahaska
Skrivet av Oppna:

Klickade agget när du tog ur grafikkortet. Klicket är troligtvis en automatsäkring som kan ta en stund att nollställas. Så om du precis hade provat med GPU så är det fullt möjligt att ingenting alls händer utan du får då vänta en stund

Yep, PSUn klickade till och LED lampan på CPU kylaren blinkade till seden död förutom LED lamporna på moderkortet som fortsatte att lysa. Att det tar en tid och nollställa känns som en riktigt bra förklaring

Av Nahaska
Skrivet av Wipen:

Jag hade rätt mycket problem med mitt Dark Power Pro 10 850w från Be Quiet.
Den levde sitt egna liv och jag fick ofta dra ut strömkabeln från väggen tills att all ström var ute ur systemet för att efter kanske 30 min kunna ens starta datorn och då dog den dessutom lite titt som tätt helt utan förvarning (ingen överbelastning).

Och då anses ändå "Dark Power Pro" serien som en kvalite-produkt och därför provade jag att typ byta allting i datorn förutom PSUn eftersom jag antog att problemet låg någon annanstans, efter 2år av huvudvärk (hade PSUn i 4år) så skickade jag in det till slut till Inet som konstaterade problemet, så fick pengarna tillbaka för den och det blir aldrig ett Be Quiet nätagg för mig igen dessvärre..

Med det sagt, testa själv med ett nytt PSU (på typ Öppet köp) för att utesluta

Kreativ lösning 😊men det känns rätt säkert att det är grafikkortet som skapar huvudvärken denna gång. Men visst ett aggregat som är stökigt kan bli riktigt jobbigt

Av Nahaska
Skrivet av MacAllan:

Nä det finns inga garantier att psu'n funkar som den skall, även om jag i detta fallet tror den gör det.
Bara ta ut grafikkortet kan ge samma fenomen om där inte är grafik i cpu'n eftersom datorn behöver en grafikkrets för att kunna starta.

OK, då får jag ihop logiken, är lite osäker om det sitter en grafikkrets på moderkortet, trodde att åtminstone fläktarna skulle starta upp när jag drog ur grafikkortet och startade datorn

Av Nahaska
Skrivet av Oppna:

Klick från psu är ofta överspänningsskyddet. Detta kan bero på en mängd olika saker men ett trasigt grafikkort är helt klart ett som skulle kunna orsaka det.

Ett annat vanligt fel till psu klickar är att man tar kablar från ett annat nätagg. De går inte att byta hur som helst utan man ska alltid använda kablarna som kom med till agget

Aha nu hänger jag med 😊 Grafikkortet trasigt, överspänningsskyddet slår till mao. PSUn är förmodligen ok (antog att det var något fel på PSUn eftersom han valde att byta ut den) Nej, alla kablar är original, datorn har haft samma delar, inget är bytt, den bara plötsligt dog. Det ende som jag inte hänger med på är varför datorn inte startade när jag testade att dra ur grafikkortet innan jag lämnade in den.

Av Nahaska
Skrivet av MacAllan:

Visst kan ett grafikkort skap sådant problem, du nämner inte vem som gjorde testen men är det ett seriöst ställe så tror jag inte dom gör ett sådant misstag med för klent psu.
Har du inte en massa övriga saker i datorn så kräver inte det grafikkortet heller en massa från psu'n samt att det funkade med annat kort när testen gjordes.

Har du inget annat grafikkort själv du kan stoppa i, alternativt om cpu'n har grafik starta upp med enbart den?

Tack för svar. Företaget som jag lämnat in datorn till är säkert seriösa, men ville bara få en second opinion innan man springer iväg och skaffar ett nytt grafikkort. Kände mig inte riktigt övertygad på lösningen eftersom jag hade prövat och dra ut grafikkortet med samma resultat innan jag lämnade in datorn. Jo, jag har ett 3080 kort men tror inte jag vill testa med det kortet om PSUn slår ut grafikkort 😊

Av Nahaska

Död dator, med förslag på en tveksam lösning

Min gamla dator vägrade starta, enda livstecknet var att moderkortet tändes upp när jag skulle starta och ett klick från PSUn. Jag prövade och dra ut minnen och grafikkortet men med samma resultat bara ett klick från PSUn. Lämnade in datorn och fick till svar efter genomgång att det var grafikkortet som skapade problemen. Man hade prövat med att byta ut PSUn och grafikkortet och då startade datorn, men när man prövade att sätta i mitt grafikkort startade inte datorn och den nyinsatta PSUn klickade.
Grafikortet GTX 980 TI
PSU be quiet! Dark Power Pro 11 850W 80+ Platinum Modulär
Vad tror ni kan ett grafikkort skapa dessa problem? Eller kan det var så att den PSUn som han bytt till, är för svag, så när han pröver starta upp orkar den inte driva datorn….

Av Nahaska

Ett stort tack till alla som bidrar i den här och andra trådar på Sweclockers, med länkar och tips hur man ska navigera för lyckas knipa en PS5:a. Lyckades pricka en beställning på Amazon.se i förra veckan, och kunde plocka upp konsolen idag hos mitt postombud. (amazon.se, beställde 2sep, leverans postnord 6sep, PS5 DE)

Av Nahaska
Skrivet av Lorault:

Från 1004+ stöder den 5000-cpu enligt asus support. Det behövs ingen uppdatering.

Va bra, det låter smidigt, version 1004 kom ut 2020/08/18 och det finns en senare version 1202. Då kan jag uppdatera när bygget är klart 😊 och innan jag installerar Windows. 1212 är en beta, så jag tror jag håller mig borta från den versionen.

https://www.asus.com/me-en/Motherboards/ROG-STRIX-B550-F-GAMI...

Av Nahaska

BIOS 1004, ASUS ROG STRIX B550-F GAMING, uppgradera ?

Jag har ett ASUS ROG STRIX B550-F GAMING med BIOS 1004 (står på taggen som sitter på kortet). Behöver jag uppdatera BIOS innan jag kan sätta i min processor (5900) ?

Av Nahaska
Skrivet av Mathias71:

Har en liknande setup (signaturen), samma GPU och ett ROG Thor 1200W. Innan jag överklockar ligger maximal last för mig på ca. 525 W så beroende på hur aggressivt du tänkt överklocka så räcker din 850W till. Med lite överklockning sticker lasten iväg snabbt dock...

Men det chassi du valt ser ut att vara ett problem, fläktintaget på Thor sitter ovanpå så med displayen riktad ut mot sidan får du kanske problem med luftflödet. Jag kör med ett Thermaltake View 71 chassi som är helt öppet för PSU vilket fungerar perfekt, annars hade jag nog valt en annan PSU.

Det blev ett byta av PSUn, dels för att fläktintaget sitter ovanpå (undra hur ASUS tänkte där) och effekten ligger för nära gränsvärden. Lite överraskande fick jag leverans på min processor idag, så blir det att grotta ner sig i moderkort och minne i helgen, har varit lojal det blå laget tidigare, men den här gången föll valet på AMD 😊

Tack för att ni tog er tid och svara.

Av Nahaska
Skrivet av ekhyddan:

https://www.sweclockers.com/nyhet/30757-nya-regler-kring-fors...

§ 3.3 Annonsören måste ha direkt tillgång till den utannonserade varan. Försäljning av orderbekräftelser får därmed inte äga rum. Detta inbegriper även köplatser och förhandsbokningar av ännu ej lanserade produkter.

Solklart! Min intention var god, men förstår reglerna. Kortet får helt enkelt gå tillbaka och säljas av leverantören för en tusenlapp mer.

Av Nahaska

En hypotetisk fråga, om jag råkade missa att avboka ett väldigt efterfrågat grafikkort och erbjuder det här för introduktionspris, har ingen avsikt att tjäna något utan bara förmedla ett kort med introduktionspris istället för att det går tillbaka till leverantören, bryter jag mot forumets regler?

Av Nahaska
Skrivet av Cxod:

Ja.. det är inte lätt, jag undersökte ganska noga innan köpet och det blev faktiskt phanteks då jag har deras chassin.
Men be quiet kan vara något? Seasonic? Corsair? 850 räcker långt... mer än vad man oftast behöver.

Asus hade ju en bra ide.. men så blev det så fel ändå och det är synd. Speciellt om du vill rikta fläkten ner då vänder man ju bort Oled skärmen. Sen öppning? du syftar neråt? De flesta om ej alla har en öppning under chassit men nästan inga upp in i chassit.

Öppningen som jag syftar på är på sidan, så att aggregat och display blir synlig. I de flesta chassin är PSUn ”gömd”

Chassit som jag valt
https://www.komplett.se/product/1165487/datorutrustning/dator...

Av Nahaska
Skrivet av Cxod:

Nätaggregatet har varit om diskuterat att det mäter fel och inte rätt på Overclock.net samt Asus rog forum samt så är fläkten fel monterad så den kastar luft in i chassit om du vill see displayen.
Rätt så dåligt för ett nätaggregat för 2690kr.

https://rog.asus.com/forum/showthread.php?105927-How-to-fail-101-Asus-and-their-THOR-PSU-s-OLED-reports-only-AC-Wattage-and-others

Spännande läsning, plöjde genom en del recensioner innan jag tryckte på köp som övervägande var positiva, men missade den här sågningen. Jag har inte gjort någon djupdykning, när det gäller nätaggregat, har valt att överdimensionera tidigare för att inte ligga för nära gränsvärden. Valde det här aggregatet för att jag tyckte det var kul att kunna se och följa förbrukningen, även om det inte är något man kommer och sitta och stirra på. Det är också få chassin som har en öppning för nätdelen. Blir lite osäker om jag ska byta ut den och gå upp till 1000W.

Av Nahaska

Tack för svaren, ASUS ROG Thor 850W har en liten display där man kan se förbrukningen i realtid, återkommer när jag har testat lite och fått några värden. Sitter tyvärr på bänken igen eftersom jag trodde att jag skulle få min AMD processor samtidigt, att para ihop kortet med min gamla 6700K känns inte som någon lyckad combo

Av Nahaska
Skrivet av Defender:

det kommer räcka gott. Inga problem alls.
Kortet kan ju som max dra 480W med OC bioset aktivt.

Toppen, tack för ett snabbt svar

Av Nahaska

ASUS GeForce RTX 3090 ROG Strix OC + PSU ??

Bygger ihop en ny dator och som många andra tappade jag tålamodet att vänta på mitt GtX 3080 kort, så det blev ett ASUS GeForce RTX 3090 ROG Strix OC, eftersom det fanns tillgängligt. Jag tänkte para ihop RTX 3080 kortet med ASUS ROG Thor 850W, men blir lite osäker om det räcker till 3090 kortet….Kommer inte ha några strömslukande komponenter, som extra kort eller massa lagringsenheter. Får lite dubbla budskap när jag googlar, en del skriver att 750 är ok, andra 1000. Någon som vet?