Inlägg

Inlägg som Barsk66 har skrivit i forumet
Av Barsk66
Skrivet av Ohnmat:

Fick min 65-tummare idag.
[...] Svärtan är sjukt mycket bättre. [...]
Testade flera filmscener där mina LG gav upp och inga problem med grådaskig svärta eller så.

Whaat? Svärtan är ju svart! Helt svart! Svart kan inte bli svartare!
Som jag säger till grabbarna i varje rymd- eller nattscen. Svart är svart! Och myser lite...

Du måste ha nåt felinställt? Som nån sa, datorsvärta eller videosvärta felinställt? Brightness inte på default? Ska väl vara 50 i vart fall på min C7.

Av Barsk66

...och så råkar man slå sönder pekskärmen -och datat går inte att få ut. Hmm...

Av Barsk66

Supertrist. Ett riktigt etablerat märke som går ur tiden. Har själv två Onkyos, den ena en THX Ultra 2-klassad tror jag det var. Ett djäkla monster. Tyvärr blev den omodern med 4K, 3D och Atmos... Men, den uppdaterade Denon-burken som tog över var lite klen på frontarna så nu går Onkyon som förstärkarsteg för dom. Kittlar dödskönt i kistan!
Den andra sköter andra-tv'n i allrummet med några rejäla sattelit-högtalare. Funkar finfint sen många år.

Av Barsk66

En dator full av "bugs" redan från start!

Av Barsk66
  • Privatkopiering i betydelsen av säkerhetskopia eller byte av format för att kunna använda sitt eget inköpta media på annan enhet - som i bilen e.dyl ska inte bestraffas eller vara belagt med tvångsavgifter. Det är ens lagliga rätt.

  • Kopiering som sprids till vänner är idag av ytterst marginell betydelse och det finns inget som tyder på att den typen av kopiering på något vis skulle öka med tiden. Snarare tvärtom.

  • Piratkopiering är redan olagligt och hanteras under egna lagar.

  • På vilket sätt har privatkopieringsavgifterna i Sverige något som helst berättigande idag?

Av Barsk66

För mig som var 11 år när Star Wars, eller som det hette då "Stjärnornas Krig" var ju allt revolutionerande för sin tid. Det var så mycket som var nytt eller vidareutvecklat rent filmtekniskt och aldrig hade setts förut. Tagningarna med X-wings och Tie fighters runt dödsstjärnan och "trench run" använde teknik som de utvecklade just då. Det fanns inte innan, på det sättet. Allt byggt med minimodeller, även dödsstjärnan och Millenium Falcon m.m. Idag är allt sånt CGI. Matte paintings som de använde för att skapa de bråddjupa avgrunderna inne i dödstjärnan var också slående. Musiken! Ljudet byggde på Dolby surround, och Star Wars var genombrottsfilmen för den tekniken. Allt före Star Wars var i praktiken stereo.

Det som fanns i sci-fi väg före Star Wars som jag kan komma på var Star Trek, som tekniskt ju var långt underlägset. Men förstås med en fantasktisk story och karaktärer som överlevt till idag. Battlestar Galactica (den äldre serien) och Månbas Alpha. Superman. Inte mycket att hänga i julgranen för en sci-fi-törstande yngling. Star Wars blåste mattan av allt det där och lämnade den här ynglingen (då) med ett bestående intryck som lever än idag. Självklart är dagens teknik så enormt mycket bättre, men att påstå att det med detta görs bättre filmer är att ta i. Hur många av dagens filmer kommer vara stilbildande och kommas ihåg om 45 år?

Men även jag är besviken på prequels och sequels. Det bästa där var ju Rogue one. Mandalorian och Boba Fett är ju delvis också mycket bra, men ojämna.

Hoppas MYCKET på Kenobi! Vi får väl se...

Av Barsk66

Inför ett mervärde för din tjänst som lockar besökare, inte vara snålkorkad och tvinga besökare att betala hutlösa priser som för en barnbamilj definitivt kommer att öka totalpriset för ett besök.

Alt 1. Sänk priserna på snacks, och ha smarriga alternativ som man inte hittar på snabbköpet intill som popcorn med diverse smaker. Har de väl iofs redan, men ni förstår vad jag syftar på. Man vinner ju mer på om FLER köper snacks till hyffsade priser, än om bara få köper till hutlösa. Snacksen ska vara att mervärde jämfört med vanligt godis...

Alt 2. Inför ett prenumerationspris på dricka och popcorn som del av säsongsbiljetter o.dyl. Du går och ser din film och har ditt snacks som står och väntar på dig.

Alt 3. Köp snacks-VIP där du under filmens gång kan gå och hämta dricka, popcorn och ett visst utbud godis. Lite som en buffé. Det här alternativet lär ju inte bli billigt, och behöver ju vara kopplat till nån form av kontroll annars lär det missbrukas (plockar till kompisarna) men kan ju funka för en viss kategori besökare.

Av Barsk66

Nu drar jag detta ur minnet, rätta mig om jag har fel.
5800X var väl den högst i serien som hade bara ett cache-minne? De över denna hade två cacheminnesdelar rent fysiskt och det gav latency-effekter som drog ned prestandan. De däröver vann prestanda på högre basfrekvens och större cache rent allmänt, men 5800X var den som egentligen hade bästa arkitekturen. Kanske ingen slump att de valt den för att boosta cachen på i den här formen. Ingen delad cache, bara mer av den.

Stämmer eller?

Av Barsk66

Undrar ju lite varför just denna maskinen dyker upp här. Det är ju inte av typen ny teknik e.dyl utan liknar faktiskt mest reklam...?

Av Barsk66
Skrivet av kokkojambo:

Håller helt med. Det senaste drog inte in mig alls i storyn. Fortfarande inte spelat klart det.

Håller också med. Det verkar som om de la grunden för en massa uppgraderingar men aldrig utnyttjade det. Många av de uppgraderingar jag la massor av timmar på att få fick jag aldrig användning av. Jag har nyligen spelat klart och Rise of the tomb raider lämnade mig med en bättre känsla efter. Men helt klart hade Shadow en hel massa bra delar också!
Så javisst, jag kommer spela nästa spel också!

Av Barsk66

55 bast och spelar fortfarande. Barnen och jobbet tar mycket tid dock så det blir sporadiskt, men dock. Har just spelat klart Tomb Raider-serien som legat och dammat nåt år för länge. VR är helcoolt och där närmar jag mig slutkapitlen nu i Half Life:Alyx.
Witcher 3 och Mass Effect är nog de spel jag lagt mest tid på senaste åren och andra spel som kan nämnas är Jedi Outcast och Control där jag har en del kvar. Mest single player m.a.o, men tidigare även en del FPS i Battlefield-serien, men då jag mest agerar cannon fodder där så har jag lagt ner det... Med barnen har det blivit en massa Lego-spel genom åren och nu senast It Takes Two som var suveränt bra.

I min ungdom var det mer spelande helt klart, C64 och Amiga. Men efter Amigan så höll jag helt upp några år innan PC kom ikapp och blev bra igen. Då var det Quake och alla dess kloner som drog tillbaka. Och Colin McRae-spelen! För övrigt lirar jag fortfarande racing/rally-sim också

Av Barsk66
Skrivet av robinhermansson:

Ha ha gjorde samma på en skoldator, undra vad som skulle hända

Många inlägg om just detta. Ska nog dra detta med mina söner så det inte "råkar" hända här...

Av Barsk66

En fadäs skedde inom jobbet på den tiden jag var "systemintegratatör". Vi byggde ihop Sun arbetsstationer (sålda till Oracle numera) och levererade till kund. Där skulle jag montera en hårddisk som jag ställde på kant för att pilla på nåt under. Vips råkar jag pilla till den så den lägger sig platt. Pang. Sen var den död. Det gjorde att vi fick beställa en ny och leveransen blev försenad, varvid jag får ett mejl från den finska ägaren. Det började med "PERKELE!!!". Ja ni kan se andemeningen i det...

Fortfarande förstår jag inte varför det var så bråttom, och när väl grejjorna kom så var det ju inga problem att montera och leverera, men hetlevrad var han tydligen. Den finske ägaren...

Av Barsk66

Håller på med radiostyrd bilsport och där har vi LIPO-batterier på typ 6500 mAH som lätt spottar ur sig uppåt en tusen ampere vid 8.4V om man kortsluter dom. LIPO fire anyone? Nu var det inte det som hände utan det faktum att batterikontakterba för de hardcase LIPOs vi använder i racingsammanhang är av typen "bullet". Likt bananplugg helt enkelt. Och både plus och minus har exakt samma plugg. Det är bara färgen på sladden och ett litet "+" på batteriet som visar vad som hör vart. Självklart kopplar jag vid ett tillfälle fel och det uppstår en ljusbåge som vid svetsning. Lödtennet sprutar omkring när jag rycker loss kabeln nån tiondels sekund senare som hunnit bli brännhet. Självklart så vart elektroniken (fartreglaget/ESC) död. 1000 spänn. Batteriet klarade sig dock. Självklart var detta på en träning så det satt väl 15 pers runtom i lokalen och undra vad jag höll på med...

Av Barsk66

Hmm. AC68U. Lite oklart för mig vilken version som innebär att man är skyddad. Så om jag har xxx.386.nånting så är jag safe? Versionerna 385 och tidigare är icke-safe?

Uppgraderade senast för drygt ett halvår sedan (Merlin), och det har ju kommit nya sen dess. Men för just denna masken är jag safe iom den firmware jag har? Rätt tolkat?

Av Barsk66

Det står i rekommendationerna att stänga av Terminal/SSH och SFTP. Vad menas mer specifikt?

Jag accessar SSH endast från lokalt nätverk. Ej öppet mot internet.
SFTP är jag beroende av då jag har kunder som loggar in mot det och lämnar data. Den kör mot ickestandard port, har starka lösenord och är ip-avgränsad i routern.

På vilket vis är SSH eller SFTP en säkerhetsrisk i min situation? SSH om den breachas är ju katastrof förstås. Men SFTP???

Finns ju förstås andra lösningar runt detta, men smidigheten med SFTP, med de säkerhetsåtgärder jag gjort borde ju vara tillräckligt. Vad specifikt är det som är en brist med SFTP hos Asustor?

Av Barsk66

Nån som vet om detta bara drabbar senare versioner av firmware (ADM). Sitter själv på en äldre och väntade in att den nyare större uppdateringen skulle bli stabil och bra - och sen kom en massa emellan så uppdateringen har dröjt länge. Kanske det som räddade mig bisarrt nog. Jag har inte sett några krypterade filer på NAS'en och inte hört någon större aktivitet heller. Men jag utförde de rekommenderade åtgärderna och sen stängde jag ner. Så vet inte status. Men, kan som sagt ett äldre ADM ha räddat mig? Nån som sett något relaterat det?
Har i övrigt inte använt EZ-connect (även om det var aktiverat på nasen), men ingen port forward i routern. SFTP var enda tjänsten med extern access, men mot ickestandard port och IP-avgränsad access. Plex har jag dock haft igång, freeversionen.

Av Barsk66

Kan vi inte vänta med att ge betyg tills vi sett serien?
Ok, vissa CGI-effekter såsom visat i trailern kanske inte övertygar ännu. Men det är ju faktiskt manus, karaktärsuppbyggnad och skådespel som är ryggraden i om en produktion blir bra eller inte. Effekterna är sen grädde på moset. Just här har de ju stor betydelse, det ska man inte underskatta. Men vad vore Sagan om Ringen utan Ian McKellen t.ex?

Av Barsk66
Skrivet av Megacrash:

Fasen ska man behöva skaffa ytterliga en streaming tjänst, sitter ju redan med disney+, Hbo max, netflix

Jajemän. Och Paramount+ för nya Star Trek serien Strange New Worlds.

Av Barsk66

Datormagazin och Amiga Transactor (bl.a).

Har sparat mina gamla Amiga Transactor tidningar. Tänker att det kanske nån gång kan bli värdefulla.