Inlägg

Inlägg som frostfield har skrivit i forumet
Av frostfield
Skrivet av matte56:

Är du ansluten via Framtidens? Jag får ingen ipv6 tilldelad mig, möjligt att det är något som jag behöver greja med i linuxburken som agerar router...

Jag har framtidens bredband. Så här har jag ställt in min Unifi Dream Machine router:

https://i.imgur.com/ijmTGQw.png

https://i.imgur.com/G7Mq1dj.png

Av frostfield
Skrivet av sleepyoh:

Jo!! Det hänger snarare på om ens stadsnät har stöd för IPV6

https://i.imgur.com/yvTcmpv.png

Av frostfield
Skrivet av anon334363:

Jag skulle personligen hålla mig långt borta från Java, men inte för att det inte är lönsamt som konsult.

Jag skulle hållt mig borta från PHP. Vidrigt språk och dåligt betalt..

Iofs, PHP ska väl bara mer ok nu för tiden.

Av frostfield
Skrivet av aabbcc:

Tack! Är java något att satsa på om man vill framtidssäkra, vet iaf att vi körde en hel del java hos min senaste arbetsgivare.

Sen kommer jag inte heller vara jätteintresserad av att gå via konsultbolag eller storbank för den delen då jag känner mig klar med båda.

Tack! Vet inte hur mkt Göteborg skiljer sig mot Stockholm men rent spontant tänker jag industri vs finansbolag. Kan språken skilja sig så markant mellan branscher? Låter ju iaf som att det är java och C# som många kör med.

Generellt sett kan man nog säga att stora bolag föredrar beprövad teknik då deras mjukvara ska förvaltas under lång tid. Då är det mer viktigt med en stabil grund och utbud av programmere. Dvs deras mjukvara bygger på beprövad teknik och många som kan vidareutveckla deras kod.

Startups däremot kanske är mer risktagande och pigga på att hoppa nyare teknik för att få ett övertag.

Jag har inget definitivt svar, men oavsett om du väljer java eller C# så tror jag inte du låser in dig i någon branch.

Av frostfield

Min uppfattning som .Net-utvecklare i Göteborg är att Java och C# är lika gångbara. Får intrycket av att det finns mycket jobbs som Nodejs utvecklare också. Nodejs är en runtime precis som .Net fast man kodar JavaScript istället.

Jag får intrycket av att googles språk Go börjar blir lite mer populärt också, men inte på långa vägar lika stor som C# och Java.

Av frostfield

Linode, digital ocean etc erbjuder tjänster där du kan sätta upp spelservrar för typ 5 dollar i månaden. Någon speciell anledning till varför du vill ha den hemma?

Av frostfield
Skrivet av Kabelkillen:

Har Itux stäng av det nu? Jag körde tidigare med IPv6 i gång och fick 10/10 på https://test-ipv6.com/ via Itux stadsnät. Nu har jag inaktiverat IPv6 då jag bytt till en VPN leverantör som inte har stöd för IPv6 och vill undvika läckage.

Jag har lyckats bli tilldelad V6 ip, men inte nu längre. Har gjort så gott jag kunnat för att få tillbaka det, men sånt här är verkligen inte min styrka

Av frostfield
Skrivet av pg0n:

Stora omvägar i trafiken = Sämre prestanda på nätet samt större risk för flaskhalsar, visserligen handlar det inte om mycket..men ändå.
Varför ska vi som bor här i västra Sverige få DSL latency till stora delar av landet? Det hade varit ok om det handlade om mindre leverantörer som har lite högre latency, men nu gäller det exempelvis Telenor (Då även Ownit.) samt Tele2 (Dock inte ComHem?) som är rätt stora leverantörer i landet. Bahnhofs länk mellan Göteborg och Stockholm är också sämre än exempelvis Telenors då de har minst 2ms högre latency.

Jag har en TeamSpeak samt spelserver.. jag har haft ett par spelservrar som var rätt populära innan men som nu är offline, så det finns definitivt servrar som hostas här. Om en server har hög latency så är det många som väljer bort den, när routingen är konstig till närområdet så blir den effekten betydligt värre då dessa omvägar kan göra att en person från Stockholm har lägre latency än någon från Göteborg till just denna servern, men då kan latency samtidigt vara "hög".

Vad jag kan se får jag inte sämre ping-tider till Stockholm, Malmö etc. Det är just trafik som ska till Göteborg som tenderar att gå via malmö.

Av frostfield

Trist att Bahnhof inte peerar med netnod i Gbg, men hur stor betydelse har detta i praktiken? Så länge man inte vill ha superlåg ping till en server i Göteborg. Finns väl inga gaming-servrar här ändå att tala om. Jag pratar såklart inte en klans privata CS-server eller liknande.

Av frostfield

Jag har Bahnhof men mitt statsnät, itux i Göteborg, har valt att inte aktivera ipv6 ännu. Tydligen inget som efterfrågas.

Enligt googles statistik är runt 10% av trafiken från ipv6 i Sverige. Det är nog mycket trafik via mobilnätet, men jag spekulerar.

https://www.google.com/intl/en/ipv6/statistics.html#tab=per-c...

Av frostfield
Skrivet av Prelatur:

Det är inte all trafik.
Bahnhof har övergivit Netnod i Göteborg.
Detta har lett till att de har mycket sämre routing till t.ex. Sunet, även routing till andra nät berörs.
De har kvar sin koppling till bl.a.Telia i Göteborg.

Där ser man, tack för förtydligandet.

Av frostfield
Skrivet av Networker:

Har öppen fiber här i Göteborg. Bytte just nu från Telia 500/500 till Bahnhof 500/500.
Gick helt smärtfritt, kopplades över på tjugo minuter eller så. Dvs. tiden mitt nätverk gick över på 4G som det gör vid avbrott. La inte ens märke till bytet, men beror nog på mitt redundanta system.

Nu är det Bahnhof 500/500, och det enda jag kan klaga på är att bredbandskollen visar 15 mS i "pingtid" med Bahnhof istället för 0,75mS som det var med Telia. Pingtiden har alltså försämrats med 20x.

Bahnhof verkar också vara lite "svajigt", då Telia gav 550/550 på mitt gamla 500/500, medan Bahnhof "bara" verkar ge 520/450 vid koll nu i natt. Har dock inte startat om min router eller mitt nätverk här hemma, så felet kan ligga på min sida av "internet". Dock är jag väldigt nöjd spontant, då Bahnhof är rejält billigare än Telia. Men just pingtiderna är inte vrålviktiga för mig.
15mS känns dock som "ADSL" rent mätmässigt. "Såå 2010!".

Av någon anledning routar Bahnhof all trafik från Göteborg till Göteborg via Malmö (eller köpenhamn kanske?). Lite störigt, men å andra finns det nog oerhört få spelsevrar som hostas i Göteborg. Tror inte det har någon större praktiskt betydelse.

Av frostfield

@dagas: Inte så konstigt, 2300 kärnor vs 8.

Av frostfield
Skrivet av pv2b:

Varken i9-9900K eller Ryzen 7 3700X är klockrena val för en ren speldator.

Varför inte? i9-9900k ska väl vara snabbast för spel som kör på få kärnor?

Av frostfield
Skrivet av mrwizzo:

Köpte nyss en 860 EVO 1tb som disk för spel. bytte från en Firecuda disk, och loadtider blev 90% snabbare, overall en bra disk tycker jag!

Var Firecuda en m2 ssd?

Av frostfield

Vad talar för att spel kommer att utnyttja 16+ kärnor?

Precis som all ni är jag givetvis glad att Intel har åkt på ordentligt med konkurrens från AMD och om jag fattat det rätt är AMDs styrka att de erbjuder mer kärnor (och pris). Jag är dock inte hundra övertyga om att alla kärnor faktiskt kommer att utnyttjas av spel i framtiden, men får intrycket att vissa menar på att så är fallet. Som programmerare själv vet jag hur oerhört svårt det kan vara att skriva program som utnyttjar flera kärnor (trådar). Vissa problem går inte att dela upp i flera att delar som körs parallellt, utan måste beräknas i sekvens.

Starcraft 2 tas ibland upp som ett spel som är ”dåligt” programmerat eftersom spelet bara utnyttjar en kärna. Jag har såklart ingen koll alls hur det spelet är implementerat, men är inte 100% övertygad om att det har varit lätt att snabba upp spelet genom att ”bara” utnyttja mer kärnor. Just SC2 är intressant för att eftersom klockfrekvensen på processorn är flaskhalsen när mycket händer på skärmen samtidigt.

Visst sc2 är gammalt, men uppenbarligen är det inte ett enkelt problem att lösa eftersom att det redan hade hänt för länge sedan. Har jag fel?

Change my mind!!

Av frostfield
Skrivet av Hardy:

Nämner det här som jag nämnde på PM också!

Intel Lanserar "Comet Lake" med stor sannolikhet Q2 dvs april-Juni ,kanske ev lite tidigare enligt "rykten".

- https://www.sweclockers.com/nyhet/27864-intels-core-10000-ser...

Sedan kommer ev Nvidia att visa RTX 3000 serien På "GTC conference on the 22nd of March"
- https://www.trustedreviews.com/news/nvidia-ampere-release-dat...

Så kan vara läge att ha lite is i magen och se vad de presterar!.

Har du någon källa på de där ryktena?

Av frostfield

@magebarf:

PD? Det enda jag har gjort är följande.

https://i.imgur.com/ju2z7Pe.png

Av frostfield

@Mattias10: Tack för snabbt svar!

Av frostfield

Vad är min dator värd? (16 gig ram, Samsung 950 512gb, Intel Core i7 5820K etc)

Hej, jag har som avsikt att sälja min dator och undrar vad den är värd. Med dator menar jag själva chassit och det som finns där inne som CPU, grafikkort etc.

Här är specen:

Låda: Kab ATX Corsair Carbide 200R
Grafikkort: ASUS GeForce GTX 950 2GB OC
Windows 10 home
CPU: Intel Core i7 5820K 3,3 GHz, 15MB 2011-3
Minne: Corsair 16GB (2x8GB) DDR4 2133Mhz Veng LPX RED
Moderkort: ASUS X99-A

Hårddisk: Samsung 950-series PRO 512GB M.2 NVMe

Oklart vilka fläktar det är i den men den är tyst.