Inlägg

Inlägg som Hieronymus Bosch har skrivit i forumet
Av Hieronymus Bosch
Skrivet av Vzano:

Ska väl gå, det är bara att koppla in en hub i routern och sedan koppla in lagringsenheterna i den.

Det skulle ju kunna skita sig om routerns firmware kan montera/exponera flera filsystem. Asus verkar inte ha något problem med flera anslutna enheter. Inte DD-WRT heller.

Av Hieronymus Bosch
Skrivet av dayu:

Tjoho!

Jag har just börjat få upp intresset för ljud men min kunskap är haltande.

Jag tror att en genomläsning av boominator-tråden kan vara väldigt lärorik.

Skrivet av dayu:

Så, tänker bygga en portabel högtalare med bluetooth som kommer nyttjas inne och fram mot sommaren ute. Idags läget har jag bara tänkt att använda mig av strömkällan i väggen.

Du kommer att behöva någonting som omvandlar väggström till 12-24V likspänning (mer är bättre) och kan lämna tillräckligt mycket effekt. Hur mycket effekt är tillräckligt, då? Jo, förstärkarmodulen uppges kunna lämna 2×50W som mest. Den jobbigaste moderna popmusik har en medelnivå som ligger ≈6dB under max. En sänkning med 6dB motsvarar en effektminskning med 75%, så även vid maxvolym kommer medeleffekten som förstärkaren lämnar i från sig att vara 25% av maxeffekten den kan lämna i från sig. (50+50)/4=25W.
Dock har förstärkaren en del interna förluster. Jag gissar på att omkring 20% av inmatad effekt blir till värme i förstärkaren, så för att vara rimligt säker på att strömförsörjningen inte begränsar förstärkarens uteffekt hade jag nog siktat på en strömförsörjning som kan lämna ungefär 35W (eller 1,5 ampere).

Skrivet av dayu:

Måtten jag siktar på är 63cm x 25cm x 20cm (är ej beräknat)

...vilket ger en innervolym på ungefär 25 liter totalt. Det borde räcka till någonting som både kan spela starkt och leverera en del lågbas.

Skrivet av dayu:

Så grundfrågan är, kommer dessa 4 komponenter att jobba bra ihop?

Det går nog att trimma produktvalen lite. Jag gissar att förstärkarmodulen lämnar högst uteffekt när högtalarimpedansen är ungefär 4Ω, så jag hade nog valt ett baselement vars impedans är ca 4Ω.
Det kan nog vara en bra idé att ta reda på en del andra egenskaper hos förstärkaren också. Den verkar ha ett fast delningsfilter mellan stereokanalerna och subwoofern. Om man vet vilken frekvens delningsfiltret delar vid går det nog att finjustera valet av stereohögtalare och dessas lådstorlek. Högtalare som inte behöver återge låga frekvenser behöver mindre lådor.
De högtalarelement du valt har alla ganska högt Qts, vilket ger en resonanspuckel på tonkurvan om inte elementen placeras i väldigt stora lådor. Element med lägre Qts tenderar att ha större magneter vilket driver upp kostnaden, tyvärr. Om det finns plats i budgeten kan andra högtalarelement leverera jämnare basåtergivning. (Däremot är de element du valt väl lämpade för att spela starkt även om de drivs med en klen förstärkare.)

Av Hieronymus Bosch
Skrivet av antonliilja:

Problemet är att jag av någon anledning måste ställa upp gainet på interfacet till cirka 98% för att jag ens ska höras, och att ha gainet så högt medför såklart att mikrofonen även plockar upp ALLT bakgrundsljud, vilket dödar hela syftet med en sådan mikrofon.

Det här mejkar ingen sense. Ökad gain ska inte påverka upptagningskaraktäristiken.
Jag antar att du:

Av Hieronymus Bosch
Skrivet av ph33r:

Humm, nu är jag lite ringrostig, men kommer inte data+ och - ha samma potential om man kopplar sådär?
borde man inte ta ut data spänningen mot minuspolen?

Ett rimligt antagande, men det verkar som om Apple-enheter har en hel del trixande med potentialskillnader mellan de bägge datapinnarna och power- (eller jord, som den länkade artikeln säger). När bägge datapinnarna ligger 2V över power- vill enheten ladda sig med 500mA. När data+ ligger 2.8V och data- ligger 2.0V över power- vill enheten ladda sig med 1A.

Skrivet av Repair:

Jag vet att input ska vara 5v 1600ma innan den delas till data.
Frågan är nu hur mycket ström+- output maximalt kan vara om den inte bottelneckas av mobilen. Alltså amp och volt

Well, spänningen kommer att vara 5V. Både mobilen och strömkällan (batteripaketet eller omvandlaren från 230V till 5V) kommer nog att innehålla någon form av listig strömbegränsning som antingen begränsar strömmen eller stänger av den helt om den blir för hög. Den här grejen från Kjell verkar t ex inte vilja lämna mer än 3,1A.

Av Hieronymus Bosch
Skrivet av Mizzarrogh:

1. Var får man tag på robusta rackskåp i fullhöjd av industrikvalitet beggade till bra priser som jag kan få hem på någon sätt?

Som @pelle skriver så handlar det nog mer om tillfälle än att leta på något visst ställe. Organiserad andrahandsmarknad för kontorsmöbler kan funka, men de bästa priserna får man direkt från den tidigare användaren, som gärna slipper kånka ut sakerna. "Få hem på något sätt" brukar vara problemet. Inte alla rack går att demontera till hanterbara delar.

Skrivet av Mizzarrogh:

2. Såvitt jag minns så är standard 450, 600, 1 000 och 1200 mm i vanliga utföranden för 19" rack.
Följaktligen bör väl 1000 eller 1200 vara mes flexibla tycker man?

Ja, om man har utrymmet.

Skrivet av Mizzarrogh:

3. 19 och tidigare 24" bör fortfarande vara standard?

Ja.

Skrivet av Mizzarrogh:

4. Är skenor och annat standard?

Njae. Ofta skiljer sättet som skenan fästs i utrustningen, även mellan olika produkter från samma tillverkare. Fästena för skenorna i racket kan också begränsa kompatibiliteten: bl a Dell använder verktygslösa skenor som inte behöver korgmuttrar. Jag tror att fyrkantiga hål + rackmuttrar är det säkraste valet.
Många rack har monteringshål vid sidan av utrustningen för skitlånga grenuttag, kabelhållare och annat fint. Dessa är mindre standardiserade än monteringshålen för 19"-utrustningen, så kolla att de prylar du köper till kommer att passa.

Av Hieronymus Bosch
Skrivet av SuperiorMan:

Hänger inte riktigt med på det tekniska tyvärr. Men vad du menar så borde jag spendera lite mer pengar på en bra förstärkare för att anpassa ljudet till rummet?

Jag har för dålig koll på marknaden för att våga rekommendera någon. Jag utgick från att jag själv hade velat ha möjlighet att manuellt styra tonkurva och fördröjning, men det är nog inte nödvändigt. Autokalibreringsfunktionen som nästan alla moderna hemmabiostärkare har inbyggd borde kunna rätta till glappet mellan hur högtalartillverkaren tänkt sig att högtalaren ska placeras och din något okonventionella (men praktiska!) placering.

Skrivet av SuperiorMan:

Subwoofern kan hamna på samma avstånd som högtalarna fast på sidan.

OK, det ger bra förutsättningar att undvika att ljudet från huvudhögtalarna och subwoofer blir olika starkt när man rör sig runt i lägenheten. Därmed inte sagt att en sådan placering ger bäst resultat för filmtittning. Många svårförutsägbara faktorer påverkar var en subwoofer bör placeras i rummet, så testa gärna lite olika placeringar.

@agitax' råd om kostnadsfördelning låter vettigt, så länge det är butikspriser vi pratar om. Både högtalare och hemmabiostärkare tappar värde ganska snabbt, så det kan gå att göra klipp på begagnatmarknaden. Dessutom finns lite pengar (2000kr, om jag räknat rätt) över till akustikbehandling. Jag ser främst två problemområden som det kan vara värt att fundera på:

  • Reflekterat ljud från taket.

  • Ojämnt eller kort avstånd till sidoväggarna.

Någon form av absorberande jox, ≈4cm tjockt, placerat så att de absorberar reflekterat ljud innan det når lyssningsplatsen. Använd en lagom tålmodig kompis och en spegel för att hitta bra platser att placera absorbenterna. Labba lite med absorberande saker du har hemma (täcken, vinterjackor, etc) innan du köper något dyrt & krångligt.

Av Hieronymus Bosch
Skrivet av Repair:

Motstånden som jag har har en Märkeffekt på 0.25w.

OK, det är nog lite för lite. Några lösningar:

  • Byt ut motstånden mot några med högre resistansvärden som ger samma spänningsfall. Detta kommer att minska hur mycket ström som maximalt kan lämnas till data- och data+, men jag gissar att iphonens funktion som känner av om det kommer +3V till datakontakterna drar väldigt lite effekt, så det blir nog inget problem.

  • Byt ut motstånden mot några med högre effekttålighet, men samma resistans.

  • Modda befintliga motstånd så att de tål högre effekt. Säkert både dyrare, osäkrare och krångligare än någon av de andra lösningarna.

Skrivet av Repair:

Varför är effektmotståndet relevant?

Energi tar alltid vägen någonstans. I motstånden omvandlas den till värme. Om motståndet blir för varmt brinner det upp.

Skrivet av Repair:

Om den faller med 48%, det är väl då den kommer att se 52% dvs 2.7v? 2.7v och 0.1 amp. Right? (strömmen går nedifrån uppåt). Eller behöver jag byta plats på resistorerna för att den ska se 52%?

Du har rätt, jag hade vänt motstånden fel.

Skrivet av Repair:

I så fall, hur mycket kommer ström +- se vid ändpunkten? 5v och hur många amp?

Mellan ström+ och ström- kommer spänningen att vara 5V. [b]Strömmen kommer att begränsas någon av följande egenskaper: hur mycket ström laddaren maximalt kan lämna ifrån sig och resistansen hos det som finns anslutet till ström+ och ström-.

Skrivet av Repair:

Med en spänning på 2,7v genom data så kommer iphonen vilja dra ca 900mAh genom ström +-. Men amperen är lite okonstant så jag behöver helst kunna räkna ut det. (kan inte mäta)

Menar du 900mA? Jag hänger inte med riktigt. Vad är det du vill räkna ut?

Skrivet av Repair:

Beställer nya resistorer då. tycker du att dom ska vara 1w eller 0,5w? Det stör inte att det är för mycket va?

Det gör inget om de tål mer effekt.

Av Hieronymus Bosch
Skrivet av Repair:

För att göra det tydligt. Det går in 5v, 1600mAh i kretsen. Vad händer i kretsen?

Fråga 1:
Spänningsfallet i en krets kommer att vara proportionerligt mot resistansen. Kolla t ex på en klassisk adventsljusstake: 7 st glödlampor som matas med 230V väggström. Varje lampa kommer att "se" 230V/7≈33V. På samma sätt är det med de två motstånden i spänningsdelaren (47Ω+51Ω): Spänningsskillnaden mellan höger och vänster sida är 5V. Den sammanlagda resistansen i kretsen är 47+51=98Ω. Efter det första (47Ω) motståndet kommer spänningen att ha fallit. Hur mycket? Jo, med 47/98≈48%. Eftersom kretsen matas med 5V kommer "data +" och "data -" att "se" 48% av 5V≈2,4V.

Fråga 2:
Amperetimmar är inte ström. Ampere är ström. Amperetimmar är elektrisk laddning. Vilken ström som flyter genom kretsen bestäms av inmatad spänning och kretsens sammanlagda resistans. Iphonen har nog en resistans på 5Ω , eftersom den drar 1A när den matas med 5V (5V/5Ω=1A). Resistansen mellan "data +" och "data -" är troligtvis jättehög, så strömmen mellan dessa kan vi nog ignorera.

Resistansen i varje spänningsdelare är summan av de ingående resistanserna, eftersom de är seriekopplade. 47+51=98Ω
Resistansen över bägge spänningsdelarna är hälften av varje spänningsdelares resistans, eftersom de är parallellkopplade. 98/2=49Ω

De bägge spänningsdelarna kommer således att dra en ström på 5V/49Ω≈0,1A även om ingen iphone är ansluten. Jag hade nog designat om spänningsdelarna, jag gissar att det går bra med högre värden på motstånden.

Fråga 3:
Jag gissar på effekttålighet hos motstånden. 0,1A*5V=0,5W, vilket inte alla motstånd klarar.

(Och, bara för att reda ut det där med amperetimmar också: När en iphone är ansluten kommer den att dra upp till 1A, beroende på hur mycket laddning den vill ha. Spänningsdelarna kommer att dra 0,1A. Sammanlagda strömmen blir alltså upp till 1+0,1A.

Ett batteripack med en kapacitet på 1600mAh (=1,6Ah) kommer att kunna ladda en iphone i 1,6Ah/1,1A≈1,45h.
Om du kopplar in kretsen på bilden, men ingen iphone så kommer batteriet att laddas ur på 16Ah/0,1A=16h.)

Av Hieronymus Bosch
Skrivet av Oneoff:

Det är dags att byta ut min gamla Netgear WNR3500L för ett säkrare och tryggare alternativ.

1: Vilken router modell är säkrast mot intrång och har alla feauters som Mac filtrering, ddos skydd, etc.

Vad är "säkrast mot intrång". Är det routern i sig du vill skydda, eller ingår hemmanätverket bakom routern också?
Hur ser din hotbild ut -- är det bara vanliga angrepp som inte specifikt riktade mot dig du vill skydda dig mot, eller har du gjort någon statsmakt förbannad?
Vilka saker och tjänster använder hemmanätet? Är några av dessa dessutom nåbara från nätet?
Har du någon form av partitionering (fysiskt separata nät, VLAN eller liknande) av hemmanätet för att separera olika skyddsvärd och sårbar utrustning?

Av Hieronymus Bosch
Skrivet av Sturesson:

Får väl testa, lite olika, men det ska alltså funka att använda mikrofonen i Line in?

Det beror på vad "48V förstärkare" är för något. Är det linjenivå ut borde det funka, men om den bara förser mikrofonen med fantommatning så kommer signalen att vara väldigt mycket lägre än linjenivå.

Av Hieronymus Bosch
Skrivet av SuperiorMan:

Tror du missuppfattade mig angående bjälken och projektordukens placering.
Vägg - Soffa 3 m - takbjälke - projektorduk - 3m - vägg

Ja, det hade jag fått om bakfoten.
Det låter som om det finns en del skäl att välja en förstärkare med lite fler möjligheter att ställa in ljudet (någon form av (bra) autokalibreringsfunktion, parametrisk EQ, fördröjning eller liknande). Detta, tillsammans med HDMI-anslutningar blir nästan automatiskt en hembioförstärkare. Visserligen kommer du inte att använda alla förstärkarkanaler, men mängden välljud per investerad krona kommer nog ändå att bli högre än om du köper en tvåkanalsförstärkare med lågnivåutgång för subwoofer. Den typen av apparater tenderar att tillverkas i väldigt mycket mindre volymer än hemmabiostärkare, vilket gör dem dyra.

Har du möjlighet att ställa subwoofern någonstans i närheten av duken/högtalarna, eller kommer den att hamna närmre lyssningsplatsen?

Av Hieronymus Bosch

Aha! På produktsidan finns en flik märkt "Experten svarar". Där står det att "Denna mätare tar ej hänsyn till effektfaktorn.". Så det kan ju vara en del av mysteriet.

Av Hieronymus Bosch
Skrivet av spinxen:

Mitt dilemma är att den drar nästan 600W bara i idle mode, vad kan man göra åt det?

Hur har du mätt effektförbrukningen? Många billigare/äldre effektmätare kompenserar inte för effektfaktor, vilket gör att t ex switchade nätaggregat ser ut att dra väldigt mycket effekt vid låg belastning.

Skrivet av spinxen:

Känns som om att bara fläktarna kanske drar 300W?

Nä, knappast realistiskt.

Av Hieronymus Bosch
Skrivet av SuperiorMan:

Hej,

Jag har precis fått den nya projektorn jag införskaffat och jag är nu på jakt efter ett lämpligt ljudsystem. Duken är upphängd bakom en takbjälke och jag har därmed möjlighet att använda den till montering av något ljudsystem (bjälken hänger ner ca 25cm). Efter att ha läst och snackat runt verkar det vara långt från alla system som möjlighet att vinkla ner högtalare (mot soffan).

Bara för att dubbelkolla: Bjälken befinner sig mindre än en meter från väggen bakom duken?

Skrivet av SuperiorMan:

Skulle kunna tänka mig lägga runt 20tkr. Självklart lite spelutrymme om det är så att man får ett väldigt mycket bättre system för lite mer.
Jag har ingenting sedan innan, så behöver förstärkare, högtalare, baslåda och kablage

Det ska definitivt inte vara något problem att plock ihop något bra inom den budgeten, men jag tror att det kan vara smart att kompromissa med återgivningen i basområdet: att få till jämn basåtergivning i ett vanligt vardagsrum är svårt.

Vad hade du tänkt ansluta för källor till anläggningen? Bara analoga, eller HDMI och S/PDIF också?
Vilka estetiska krav har du? Högtalare i viss färg, maxdjup på förstärkare?
Finns det utrymme att sätta upp någon form av akustikbehandling bakom/runt duken?

Av Hieronymus Bosch

Budget? Vad ingår i ett ljudsystem? Förstärkare, högtalare, kablage?

Av Hieronymus Bosch
Skrivet av diverty:

har en technics SA-GX130D, det är 4 kanaler

Nej, det är två kanaler med 4 utgångar. Du kan antingen koppla in basen på en av kanalerna (eller bägge, om basen har dubbla talspolar) tillsammans med de andra högtalarna eller bryggkoppla de två kanalerna och köra enbart basen. Inte bägge.

Skrivet av diverty:

har 2 vanliga högtalare till kanal 1-2 sen har jag basen på 4 men vill brygga den t 3-4 hur gör man ska man dra kablar i mellan de eller är det som på ett slutsteg.

På bil- och PA-slutsteg finns det ofta en knapp eller brytare som används för att styra om två slutstegskanaler ska vara bryggkopplade eller separata. För slutsteg utan en sådan knapp går det ofta att fixa ändå. Kontrollera först att varje slutstegskanal kan driva en högtalare med hälften av (eller lägre) impedansen hos högtalaren du tänkt bryggkoppla. Kontrollera sedan att förstärkaren/slutsteget inte redan är internt bryggkopplat. Mät växelspänningen mellan de två kanalernas jordkontakter (de svarta högtalarutgångarna, typiskt) när musik spelas i den ena kanalen. Om växelspänningen är noll är det troligtvis OK att bryggkoppla steget.

Själva bryggkopplingen görs genom att två förstärkarkanaler matas med samma signal, men den ena kanalen får inverterad kanal. Enklast brukar vara att skruva/löda ihop en Y-kabel. Sedan ansluts högtalaren mellan de bägge förstärkarkanalernas signalkontakter (de röda utgångarna, i normalfallet).

Av Hieronymus Bosch
Skrivet av Falcon:

Koppla grenuttag i ett annat grenuttag, trodde jag var no-no?

Det brukar vara en sådan där grej som de kollar efter vid brandinspektioner, inte för att det i sig är farligt utan för att många grenuttag skvallrar om att antalet anslutna apparater (och därmed kanske effektuttaget) kanske är större än vad installationen är byggd för.

Det är inte farligt i sig. Överspänningsskyddet verkar vara specat till 13,5A = drygt 3000 W.

Av Hieronymus Bosch
Skrivet av dammskog:

Mot strömstörningar snarare. Jag bor i en bostadsrätt i ett gammalt hus.

Har haft elektriker som gått igenom lägenhetens el och sagt det är ok och jag har jordfelsbrytare installerat i lägenheten men det är ju en del dyra och strömslukande saker ikopplade iallafall.

Så det finns inget symtom som du upplever i dag som du försöker åtgärda, utan är mer ute efter något allmänt trygghetsskapande?

Men jag begriper fortfarande inte varför du inte kopplar ytterligare en grendosa i överspänningsskyddet och ansluter resten av sakerna till det?

Skrivet av dammskog:

Ibland har jag sett någon gnista när jag kopplat datorns hdmisladd till tvn eller recievern också.

Det beror på att de ingående komponenterna har olika jord, inte störningar i elnätet. Googla lite på jordloopar.

Av Hieronymus Bosch
Skrivet av dammskog:

Jag har en hel del saker kopplade i min hembiohörna och vill nog få det lite säkrare.

"Säkrare" som i skyddat mot åsknedslag och liknande?

Skrivet av dammskog:

Sen andra saker såsom PS4pro, xbox one x, tivo etc kör jag till övriga uttag.

Varför det?

Av Hieronymus Bosch
Skrivet av elBenko:

Ah, trodde inte modmic drog så hög spänning.

Det är inte spänningen som är problemet. Elektretmikrofoner (som ModMic) behöver inte mer än +5V.

Skrivet av elBenko:

Men okej, förutsatt man har phantom power så borde denna funka:

http://www.rode.com/accessories/vxlrplus

Inte nödvändigtvis. "Plug-in power" är en tvåpolig kontakt med +5V likspänning överlagrad på ljudsignalen mellan signal och jord medan "soundblasterstandarden" använder tre poler: signal, jord och +5V. Många mikrofoner för datorbruk har kopplat ihop signal och +5V internt, men inte alla.