Inlägg

Inlägg som pazemo har skrivit i forumet
Av pazemo

CPU:Ryzen 7 5800x3d & GPU:AMD 6950xt

Letar efter ovanstående cpu och gpu. Bor i Linköping men kan också tänka mig frakt vid säker betalning. Hojta om ni har något relevant.

Läs hela annonsen här

Av pazemo

Är det någon större skillnad på de här (främst mellan 6950xt) i sig förutom prissättningen? Försökte titta lite översiktligt på prisjakt men var rätt dåligt med specifikationer där.

Av pazemo
Skrivet av shugge:

Här ser du vilka kort som ligger över 6950XT i prestanda: https://www.sweclockers.com/test/35327-amd-radeon-rx-7900-xtx...

Men du får vara beredd på att betala ca 12K kr och uppåt om du köper något av toppkorten, dvs att du får väldigt lite extra prestanda per krona om du väljer att gå den vägen.

Som tidigare nämnt kan du ev behöva uppgradera nätaggregatet i samma veva om du ska upp på toppkorten.

Åh det där såg ju sjukt lovande ut. Då har jag kanske inte några andra funderingar än att införskaffa 6950XT då. Med den tolkade jag det inte som nödvändigt med några andra byten, eller hur?

Av pazemo
Skrivet av Zippeer:

Hade inga bekymmer med 6800XT, bytte till 3080 och datorn började stänga av sig.
+1 på detta förslag.
Eventuellt kolla på snabbare ram minnen också men det beror på vad du i datorn nu och vad du spelar för något.

Skrivet av shugge:

5800X3D är den enklaste och billigaste uppgraderingen du kan göra för cpu prestanda i en speldator när du redan har ett kompatibelt moderkort och minnen. Se bara till att du har uppdaterat BIOS på moderkortet innan du monterar loss den nuvarande processorn.

Men du kör hög upplösning och frekvens på skärmen, så egentligen får du mest märkbar prestanda i spel genom att byta ut grafikkortet.

Skrivet av Scarabeo:

Sorry, tog 5700X istället för 3700X som du har just nu. Men kollar man på 3900X (3700X fanns inte med i jämförelsen) så är 5800X3D knappt 2,5 % snabbare än den i 4K med ett RTX 3080.

https://www.techpowerup.com/review/amd-ryzen-7-5800x3d/18.htm...

Insåg att jag inte svarade någon men vad tänker ni om förra inlägget?

Av pazemo

Aha okej då fattar jag nog. Finns det något annat tips på grafikkort än 6950XT som nån kommer på eller är det tillräckligt bra för att hålla på sjyst nivå i flera år till?

Tack för förklaringen förresten!

Av pazemo
Skrivet av shugge:

5800X3D är den enklaste och billigaste uppgraderingen du kan göra för cpu prestanda i en speldator när du redan har ett kompatibelt moderkort och minnen. Se bara till att du har uppdaterat BIOS på moderkortet innan du monterar loss den nuvarande processorn.

Men du kör hög upplösning och frekvens på skärmen, så egentligen får du mest märkbar prestanda i spel genom att byta ut grafikkortet.

Okej men tycker du det är värt att byta både processor och grafikkort eller är det nog att byta grafikkort? Har du nåt bra tips på grafikkort också?

Skrivet av Scarabeo:

I 4K får du drygt 9 % extra prestanda med 5800X3D jämfört med 5700X med ett RTX 4090 enligt TechPowerUp. Med din GPU lär skillnaden vara ännu mindre än så.

6950 XT är förvisso dyrare än 5800X3D men ger upp till 134 % bättre 4K-prestanda än 2070 enligt SweClockers. Du kanske får en liten bottleneck av CPU:n så du kanske "bara" får 120 % bättre prestanda eller så.

Fattar inte riktigt jämförelsen. I första jämförelsen är det mellan 5800X3D och 5700X men i andra är det mellan 5800X3D och 2070. Hur tolkar jag det?

Av pazemo
Skrivet av shugge:

Du kan inte byta processor till någon som är nyare än AMDs 5xxx-serie utan att byta moderkort.

Grafikkort kan du byta utan att byta något annan del i datorn.

Vad spelar du på för skärm? Upplösning och Hz?

Har en Acer XV322QK med 144Hz och 3840x2160 som primär gamingskärm.

Skrivet av shugge:

Och kanske även chassi för att få plats med kortet också. Men låter ju inte som att TS siktar på det värsta av det värsta när det gäller prestanda, eller hur? 🙂

Nej inte direkt värsta värsta. Har en be quiet 500DX just nu.

Och förslaget med 5800X3D låter spännande också - är det någon som har lust att ELI5 om det är mer än nog eller om det är bättre att satsa på en lite större remake?

Av pazemo

Nya delar - passar det till befintliga systemet?

Hej på er,

Fått många bra tips genom åren av folket här så tänkte att jag kör på en ny fråga om delar och kompatibilitet. Har för tillfället

CPU: Ryzen 7 3700X 8-core (3,6GHz)
PSU: Seasonic X-650 80 plus GO
Moderkort: Gigabyte B550 Aourus Elite
Grafikkort: NVIDIA GeForce RTX 2070 Super
CPU-kylare: Noctua NH-U12S

Har i första hand funderat på att uppgradera CPU till Ryzen 9 7900X typ denna och isåfall, passar den moderkortet och behöver jag byta PSU också? Grafikkort börjar jag också bli lite sugen på att uppgradera, finns det någon anledning att låta bli eller något kort som ni skulle rekommendera för en hyfsad peng? Spelar mest LoL, Skyrim och lite ströspel som inte är alltför krävande men kanske lite Horizon på sikt osv.

Tack för hjälpen!

Av pazemo

Har beställt en be quiet efter lite recensioner. Tack för hjälpen!

Av pazemo

Grymt, tack för svar! Blir väl ut och reka lite efter ett möjligt meshify!

Av pazemo

Uppgradera PSU (och kanske chassi- annat?)

Hej,

Har uppgraderat min stationära i omgångar sedan jag byggde den 2013 så just nu ser den ut så här, uppgraderat sen original är fetmarkerade:

Chassi: Fractal Design R4
PSU: Seasonic X-650 80 plus GO
Grafikkort: NVIDIA GeForce RTX 2070 Super
Moderkort: Gigabyte B550 Aourus Elite
Processor: AMD Ryzen 7 3700X 8-core (3,6GHz)

CPU-kylare: Noctua NH-U12S

Några tankar kring nätagg - behöver jag uppgradera ens?
Chassi likaså, den funkar ju men börjar bli lite till åren och ganska trångt där inne
Investera i ny CPU-kylare? Andra tankar/åsikter?

Öppen för alla synpunkter!

Av pazemo
Skrivet av KAN1N:

Köp två såna:
https://www.webhallen.com/se/product/309052-Asus-RT-AX92U-AX6...

Prova med en först och lämna tillbaka den andra om du inte behöver den. Behöver du båda behåller du båda bara. Enkelt.

Okej, kommer behöva lite nätverkskort också då gissar jag. På deras hemsida finns ett paket med kort och kabel - är det ett bra tips?

Av pazemo

Heyo!
Dags att flytta till villa på 150kvm, 2 plan. Sitter just nu på Bahnhofs standardskräp Tilgin något och får aldrig ut mer än 150Mbps på mitt nuvarande 250/250 abonnemang så hade ändå tänkt att fixa ny router/Mesh men ser efter någon veckas tid nu att jag inte riktigt blir klok på vad jag faktiskt behöver. Funderat en del på TP-Link AX60 Mesh eller eventuellt Asus ZenWIFI XT8 / Asus RT-AX82U. Jag vet inte om jag kommer behöva Mesh eller inte men börjar bli mycket trött på segt nät som dessutom på nuvarande 85kvm är väldigt ojämnt fördelat, trots en AP också.
Kraven jag har är väl att det ska finnas bra
1. räckvidd så det täcker för inomhusaktivitet, har inte möjlighet att köra kabel till datorn direkt men eventuellt via backhaul om det blir Mesh eller liknande. (Om det blir helt Wifi så kommer jag dock behöva ett nätverkskort som klarar av höga hastigheter till min dator också - tipsa gärna!
2. Wifi som gärna funkar överallt och snabbt samt klarar av upp till 15-20 enheter samtidigt. Finns ofta streaming igång och ibland också spel+stream+annat samtidigt.
3. Pris upp till 5000 men gärna 3000 eller mindre.

För höga krav eller funkar det?

Tacksam för svar

Av pazemo

@Donnerstal:

Grymt, tack för tips! Första paketet såg intressant ut - har du nån koll på om det får plats i chassit?
Följdfråga på tipsen - har en Seasonic X-650 80 plus GO just nu, något att se över?

Av pazemo

@Birkus:

Har en AOC Q27G2U, 27", 144Hz, GSync, 2560x1440p och en
ACER GN246HL, 24", 60Hz, 1920x1080p

Spelar mest LoL men har tänkt dra mig in på möjligen några mer krävande spel (Warframe, Witcher, Cyberpunk när det kommer och Skyrim). Använder datorn till allt möjligt, från spel till media till surf. Är väl i nuläget inte en jättestort "behov" men skulle va trevligt att uppgradera då jag byggde ihop alla delar förutom grafikkortet 2012. Onödigt?

Av pazemo

Dags för uppgradering - VAD SKA JAG HA?!?!

Tja!

Undrar dels om jag översatsar med det jag tänker samt om nån vet om det är kompatibelt med nuvarande chassi. Tips och förslag mottages tacksamt!

Chassi - Fractal Define R4 (window)
Moderkort - ASUS Maximus VI Hero
Processor - Intel Core i7-4770K Quadcore 3.5GHz
Grafik - NVIDIA Geforce RTX 2070 Super
RAM - 2x 8GB (plats för 2 till)

Tror väl främst att moderkort, processor och RAM skulle vara det man skulle vilja putsa på, bytte nyligen grafikkortet. Vad tänker ni?

Tacksam för svar!

Edit: (Har kikat lite på detta paket på Komplett https://www.komplett.se/product/1109977/datorutrustning/dator...

Av pazemo

BSOD inaccessible boot device

Hej, har en win10 PRO N 64bit som sedan igår varit mycket konstig. Vid gårdagens uppstart fanns inga av mina externa hdd aktiva så jag startade om vilket resulterade i ovan problem. Efter lite sök på Google hittade jag en sida som snackade om att win10 uppdatering gör vissa enheter "osynliga" och tipsade om manuell avinstallation via cmd. Hittade min ssd på "fel" enhetsplats - hoppat från C till H.. Och körde "dism.exe /image:d:\ /remove-package /packagename:Package_for_KB4014329~31bf3856ad364e35~amd64~~10.0.1.0" fast med de senaste uppdateringarna som dök upp. Hör och häpna, det funkar! Fast idag samma problem då Windows update laddat ner (jag tror samma) uppdateringar igen. Idag har det inte gått lika bra dock så jag sitter med BSOD och icke fungerande dator.
2 frågor ;
1 - Vad kan jag göra åt min nuvarande situation (gärna detaljerat då jag inte är expert)
2 - kan jag stänga av automatisk uppdatering? Rekommenderar du/ni det eller något annat?

Hjälp!
Tack på förhand

Av pazemo

Okej, tack för hjälpen återigen! Jag kör på en X-serie, detta blir bra!

Av pazemo

Okej, blev lite nyfiken nu, hur skulle denna http://cdon.se/hemelektronik/cooler-master/corsair-rm750-750w... skilja sig mot aggregaten av Seasonic? Är det ljudvolymen eller el-förbrukning som är skillnaden eller är det något annat?

Av pazemo

Japp, verkar så! Nej det kommer nog inte bli aktuellt med dubbla GTX780, vet inte om jag vågar mig på fyndhörnan, förstod dock inte alls skillnaden på de två första länkarna?