Inlägg

Inlägg som carlfredrik har skrivit i forumet
Av carlfredrik
Skrivet av Starric:

Finns tyvärr inget som är värt att bygga på där, det är för gamla prylar. Inte ens nätagget som är 10+ år gammalt skulle jag spara även om det funkar. Det skulle vara att behålla SSD och chassi, men då tappar du å andra sidan möjligheten att sälja burken som billig komplett system till någon som vill ha det, och som lösa komponenter är det nog bara grafikkortet som kan bringa någon slant

Toppen, stort tack för hjälpen! Möjligen att jag sparar den som en första dator till någon av ungarna.

Av carlfredrik
Skrivet av Starric:

Nja. det är en gammal långsam burk oavsett, men nu är det faktiskt en speldator när det sitter ett grafikkort i. Men sätt i en USB-dongel för att få blåtand och kör på du Du märker när den inte orkar mer, men överlag är den uråldrig och inte värd att lägga mer pengar på

Edit: läste fel först så ändrade mitt inlägg

Så är det ju. Delarna var inte ens speciellt nya när jag köpte dom och huvudsakliga utmaningen med setupen var egentligen att hålla ner priset rejält. Spelade PC spel genom bootcamp på min Mac fram tills dess så mina krav var väldigt låga från början Så ville mest ha en enkel PC att lira lite goa spel på bara, som var enklare och bättre än en Powerbooks standard.

Men om jag vill en vassare setup framöver, hade du rekommenderat att sälja det jag har och börja helt från början eller finns det något alls att bygga på i det jag har? Behåller gärna mATX.

Av carlfredrik
Skrivet av D.:

Speldator vadå?
Är det här ett skämt el vad?

Vi snackar om en dator på närmare 13 år, som inte ens när den var ny var någorlunda.
Vad är tanken med denna?

Om du tänkt köra emulator-spel på annat OS än Windows kanske den kan funka ja, för allt annat är den tyvärr inget att ha.

Men för att svara på frågan är det oftast enklare med USB ja.

Tack för svar! Haha ja den är gammal helt klart. Spelade mest Call of Duty i mina tidiga 30 sedan blev det inte så mycket när massa barn började ploppa fram. Blir absolut att skaffa något stabilare i framtiden när jag har mer än 30 min mellan blöjbyten och nattningar Ville mest se om jag kunde få igång gamla bettan och kanske smyga in ett game här och var. Spelare lite BlackOps precis och det flöt på bra. Även spelat en del Battlefield och DayZ.

Ber om ursäkt, såg att jag skrivit fel grafikkort, RAM och CPU högst upp. Hade hittat gammal info!

Sammanställt allt på nytt för att förtydliga:
CPU: Intel Core i5-3570K 3.4Ghz (Tradera) — 615:-
Moderkort: ASRock Z77 EXTREME4-M mATX — 938:-
RAM: 4xCorsair 4GB Vengeance DDR3 CL9 1600Mhz — 1516:-
GPU: Gigabyte GeForce GTX 1060 3GB mITX OC — 2990:-
Chassi: Fractal Design Core 1000 Svart — 628:-

Det gör väl den gamle plåtburken ändå något vassare?

Av carlfredrik
Skrivet av Gtoxed:

hitta en billig Dongel. datorn är så gammal så känns inte riktigt värt att köpa en PCIX instickskort.

139kr på amazon tex

https://www.amazon.se/UGREEN-Bluetooth-Kompatibel-Kontroller-...

jag är lite försiktig med billiga pcix kort efter att en av mina datorer började moderkortet balla ur, misstänker att det är pcix kortet som hade med saken att göra. usb dongel känns mindre krångligt

Toppen, tack för svar. Då gör jag så.

Av carlfredrik

Blåtand PCIe eller USB?

Hej!

Byggde ihop en enkel liten spel-dator för många år sedan som jag packat upp igen efter ett par års paus. Kom på att jag ville koppla ihop mina Bose hörlurar så jag slipper ännu fler sladdar men insåg att varken WiFi kortet eller moderkortet verkar har blåtand.

Här ligger lite enkel spec:
Processor (CPU): Intel Pentium G860 Dual Core 3.0 GHz
Mother Board: ASRock Z77 Extreme4-M mATX
RAM: 2 x Corsair 2GB 133 MHz
Graphics Card: Intel HD Graphics
Chassi: Fractal Design Core 1000 Svart

Kör Windows 10.

Så frågan är. Ska jag satsa på att pilla in ett kort internt eller sätta en liten USB dongle externt? Vad skulle ni isf rekommendera för USB variant?

Tack för svar!

Av carlfredrik
Skrivet av beejac:

Dum fråga kanske, men har du satt på nätagget på knappen där bak? Lätt att glömma ibland.

Bra input ändå! Men ja den var på 😄

Av carlfredrik
Skrivet av shugge:

Börja med att byta cmos batteriet.

Funkade direkt! Stort tack för snabbt svar 🙏🏻

Av carlfredrik

Stendöd dator efter flytt, felsöka?

Hej!

Jag satte ihop en PC för några år sedan som funkade kanon. Sedan flyttade vi och datorn har blivit stående i ett ouppvärmt (läs svinkallt) hus. Antar att det varit hyfsat torrt och jag ser inga direkta fuktskador eller så på komponenterna.

Den startar som sagt inte. Den är stendöd. Hur skulle ni felsöka? Kan man utgå ifrån att aggregatet lagt av?

Tack för svar!

Av carlfredrik

Stort tack för hjälpen alla! Börjar verkligen få ordning på den lille burken nu och de spel jag länge sett fram emot att kunna lira i helt ok grafik flyter hur bra som helst. Får nog SSDn imorgon så då blir det att pilla ner allt igen, flytta lite ram minnen och installera windows från scratch. Ska även fylla alla fläktplatser som finns, antar att jag just nu har alldeles för få fläktar. Tror det var plats för 3 x 120mm (2 fram och en på sidan) och en 92mm (baktill). Pill pill!

Av carlfredrik
Skrivet av loefet:

Skulle rekommendera den nedersta, för sätter du den i den tredje uppifrån så kommer man halvera tillgänglig bandbredd från grafikkortet. Inte för att det kanske gör så stor skillnad på ett GTX1060, men kan man tjäna någon FPS så är det ju värt det, speciellt när inte ljudkortet har så stora krav.

Nedersta? Går inte, för tjockt. Nu har jag satt den i översta, det som är grönmarkerat på bilden ovan. Är det fel?

Av carlfredrik
Skrivet av anon12433:

Ditt grafikkort bör sitta i översta PCIe slotten för maximal prestanda och kompatibilitet. Det går dock bra att sätta ljudkortet i någon av de nedre fullängdsslottarna om det fungerar bättre.

Jag öppnade datorn och flyttade GPU till översta nu, måste jag därmed installera om alla drivrutiner och så då? Datorn verkar inte känna igen/hitta det nu efter att jag flyttat det.

Av carlfredrik
Skrivet av anon12433:

Ditt grafikkort bör sitta i översta PCIe slotten för maximal prestanda och kompatibilitet. Det går dock bra att sätta ljudkortet i någon av de nedre fullängdsslottarna om det fungerar bättre.

Jaså? Det gör det inte nu Sitter i den näst längst ner, så får fixa det när jag sätter in SSDn sen. Vad är bästa sättet att installera Windows sen på nya SSDn? Bara att börja om från början eller, med alla program och allt? Kan vara ganska skönt egentligen att starta från scratch, har egentligen inte så mycket program och grejor installerade som det är nu.

Av carlfredrik
Skrivet av I_KILL_HORSES:

Ditt chassi har montering för 2,5-tumsenheter, kolla i manualen eller en video om du blir osäker!

Skickades från m.sweclockers.com

Såklart! Tack!

En annan fråga när jag ändå håller på. Jag köpte ett ljudkort också som har PCIE (express?) montering (röd linje). Jag har bara en sådan slott på mitt kort och den använder jag till ett wifi kort. Kan jag stoppa i den i standard PCIE sloten istället (grön linje)? Eller är det en dålig idé?

https://www.inet.se/produkt/6305066/asus-xonar-dgx

https://i.imgur.com/l0ChCNK.jpg

Av carlfredrik
Skrivet av anon12433:

Använd endast de två "Corsair Vengeance 4GB 1600Mhz DDR3 CL9" stickorna och se till att de är monterade i rätt slottar för dual-channel. Du kan se i CPU-Z om de körs i dual-channel eller ej. Välj även XMP profilen för dessa i BIOS så att de går i 1600MHz CL9.

I övrigt skulle en SSD för OS göra stor skillnad.

Wow, sjukt mycket matnyttig info jag får av er alla här! Blir en härlig PC-fixar-kväll ikväll haha. Tänkte beställa en SSD HD också, funkar vilken 2,5" som helst? Passar den verkligen i vanliga desktops? Skickas det med en insats för montering eller?

Av carlfredrik
Skrivet av Zoolook13:

Detta, testa med en likadan 4 GB sticka i slot 0 och en i slot 2 och skippa de övriga, och starta upp och testa hur det går.

Om du mixar minne så kan du få många konstiga bieffekter av att bios gör lite taskiga inställningar för att få allt minne att fungera.

Det går att få det att fungera hyfsat men det kan kräva en del jobb och beroende på vad det är för minnen så kanske det inte är värt det, då kan du få välja mellan snabbare och mindre minne eller mer minne men slöare.

Där ser man! Hade jag ingen aning om haha, trodde helt enkelt "the more the marrier". Ska absolut testa detta! Tack för tips! De jag har nu är:

Corsair Vengeance 4GB 1600Mhz DDR3 CL9
Corsair Vengeance 4GB 1600Mhz DDR3 CL9
Corsair Vengeance 4GB 1600MHz DDR3 SDRAM DIMM 240-pin
Corsair 2GB 2048MB CL9 1333Mhz

Så ska jag bara behålla de två översta då?

Av carlfredrik
Skrivet av anon99339:

@carlfredrik Ladda ner senaste BIOS-mjukvaran härifrån för "Instant Flash" här:

https://www.asrock.com/mb/Intel/Z77%20Extreme4-M/index.asp#BI...

Sen extraherar du filen (om den är zippad) och för över till ett USB-minne. Sätt i minnet i datorn och starta om. Sen går du in i UEFI (tryck på Delete eller F1 när datorn precis startat och någon ASRock-logga visas) och använder den inbyggda mjukvaran för att uppdatera UEFI till den versionen som finns på minnet.

Grymt, tack för hjälpen! Ska testa ikväll. Funderade även på om jag ska köpa en SSD, typ denna:
https://www.inet.se/produkt/4300658/toshiba-ocz-tr200-480gb

Ska man installera om windows och allt då, så man får det på SSDn? Eller går det att flytta på något smidigt sätt? Tror absolut det kan vara HDn som är seg eftersom de flesta spel faktiskt flyter riktigt bra även i högre upplösning.

Av carlfredrik
Skrivet av Pusher:

Ingen SSD? Många program som startar upp med windows?

Ja det är det nog. Ska ta en titt! Har märkt att spelen jag kör nu flyter rätt bra. Mest ute i windows som allt går rätt segt.

Skrivet av anon99339:

Skaffa en SSD på minst 400GB. Eftersom moderkortet inte är helt nytt bör du uppdatera UEFI för att det ska funka så bra som möjligt med grafikkortet.

Skickades från m.sweclockers.com

Smart! Ska jag absolut fundera på! Uppdatera UEFI? Hur gör man det? Sorry är super noob på PC verkligen.

Skrivet av Basketigge:

SSD som de andra säger, men så en annan sak: Varför 3 minnen till moderkortet? Man brukar köra 2 el 4 för att kunna använda Dual Channel

Har faktiskt 4, glömde skriva till ett på 2gb. Köpte några stycken mest för att försöka maxa ram-minne. Men är 3 sämre än 2? Eller vaddå?

Av carlfredrik

Varför är min dator så sjukt långsam?

Hej!

Jag är en helt färsk PC användare och har precis pillat ihop en liten egen PC setup bestående av:

Operativsystem: Microsoft Windows 10 pro 64bit
Processor: IntelCore i5-3570K @ 3.40GHz
Processorkylare: Fläkt?
Moderkort: ASRock Z77 EXTREME4-M mATX
Minne: 3x 4 GB Corsair Vengeance
Grafikkort: Gigabyte GeForce GTX 1060 Mini ITX OC 6GB
Hårddisk: 2 x WD 1 TB
Nätaggregat: be quiet! Pure Power L8 430W
Chassi: Fractal Design Core 1000 Svart
Network: D-Link DWA 582 - Wireless AC1200 Dual-Band PCI Express Adapter

Inte säker på vad jag kan förvända mig av denna setup men tycker ändå att den borde flyta hyfsat bra? Går till och med trögt att bara starta upp. Ser ni något direkt som står ut som skurken i dramat? Är ett 430w aggregat för lite? Kanske behöver jag kyla hela burken bättre? (Borde inte vara det som påverkar hur slött den startar iofs?).

Super tacksam för svar!

Av carlfredrik
Skrivet av mickeo:

Har du tittat igenom alla plåtar som passar AsRock? Det kan finnas en plåt som är för ett annat moderkort men som även passar ditt, men kanske har ett extra hål för USB till exempel.

Bra ide! Hittade denna:
http://io-shield.de/de/io-shields/asrock/atx-blende-i-o-shiel...

Det enda som skiljer här är att jag har några fler en extra port vid USB 3.0 portarna så den borde funka med smärre modifikation.

Efter lite letande ser jag att faktiskt sjukt många ser snarlika ut, så här borde jag kunna hitta något som faktiskt passar. Tack igen för tipset!

Av carlfredrik
Skrivet av mickeo:

Prova att titta på io-shield.de, de har massor av plåtar. Priserna är inte så billiga som på Ebay, men man riskerar inte att åka på Postnords "Kinaavgift" i alla fall.
Jag beställde härom dagen en plåt till mitt Asrock Z77 Pro4 som inte dykt upp ännu så jag kan inte uttala mig om kvalitén eller leveranstid, men de skickar från Tyskland så de går fortare än från Kina.

Hittade inte den där. Kanske värt att maila dem.