Premiär! Fyndchans i SweClockers Månadens Drop

Inlägg

Inlägg som hejbabi har skrivit i forumet
Av hejbabi

@Laxpudding: Tack! Det blev en 55" B9! Tyckte priset var för tilltalande och är jättenöjd so far. Går inte att jämföra med LCD!! Herregud vilken skillnad

Av hejbabi
Skrivet av Baxtex:

Jaså du returnerade den? Jag tycker det är störigt med Halo effekten men tvivlar på att det är någon större skillnad jämfört med andra lcd skärmar? Som tur är går dej ju att stänga av men bilden blir ju lite tristare. I ljusa scener är tvn superb men i mörka scener ser det rätt illa ut. Men nu har jag satt local dimming på low, tycker det är ok. Men hur som helst blir det nog OLED för mig till nästa uppgradering då de förhoppningsvis gått ner i pris. OLED är ju löjligt överlägsen, nästan så man undrar varför tillverkarna inte överger lcd snabbare egentligen? 🤔

Skickades från m.sweclockers.com

Ja som du säger så var mörka scener, speciellt i HDR, under all kritik. Dels för att LCD-panelens dåliga svärta syntes tydligt men även för att scenerna och bakgrundsbelysningen blev så mörka att det ibland var omöjligt att se vad som försegick! Hade max ljusstyrka på och testade alla olika inställningar jag kunde komma på. Black-uniformityn på min panel var riktigt risig vilket syntes ofta och väl. Utöver det var betraktningsvinkeln såpass dålig att om jag satt en halvmeter från precis mitten av skärmen så blev ena sidan aningen grådassig och såg sämre ut. Kan ha och göra med att skärmen var 75"... Och ja 75" var anngen stort för mig, jag tror 65" blir mycket bättre!
Min var alltså en Q60R och hade inte local dimming! Skulle gissa på att steget från Q60R till samsungarna med local dimming är väldigt stort när det kommer till bildkvalitet så din med local dimming och (antar jag) bättre ljusstyrka och bättre black uniformity etc är nog hästlängder bättre än min var

@Laxpudding: Då skippar jag nog den! Vad tror du om B9 vs FZ800? (Gaming är ingen prio utan film och TV-serier i mörka rum är 90% av min TV-användning.) Lutar mot B9 i skrivande stund och har span på om C9 prisdroppar men vad tror du? Blir lite orolig över B9s något dåliga kalibrering out of the box...

MVH

Av hejbabi

Köpte en 75" Q60R under black friday. Lämnade tillbaka den förra veckan för den nådde inte alls upp till mina förväntningar. Istället får det bli en 65" OLED nu till mellandagrean!

Har kikat på LG B9 för 18k och Panasonic FZ800E för 20k. Panasonicen har lite högre ljusstyrka vid HDR samt om jag förstår rätt; bättre bildprocessor? B9 har tydligen svårt att återskapa "nära-svart" vid mörka scener och har sämre färggradient. Panasonicen är dock från 2018, saknar HDMI 2.1, inget stöd för Dolby Vision osv... FZ800E verkar ju vara yttersta toppmodell från 2018 och kostade bra mycket mer under hela 2018 medan B9 är mer av en "budget toppklass" och utgångspriset var mycket lägre. Eller går utvecklingen så fort fram inom TV att 2019 modellerna är bättre än i stort sett alla 2018 modeller? Hur står sig dessa två mot varandra tror ni? Om C9 går ner till 20k igen så slår jag till på en sådan dock!

EDIT: Även Philips OLED854 verkar schysst i samma prisklass! Nån större skillnad i bildkvalitet mellan dessa 3?

1. LG B9
2. Panasonic FZ800E
3. Philips OLED854

God jul på er!

Av hejbabi

@Laxpudding: Hej Laxpudding tack som fan för den utförliga guiden! Läst igenom alla sidor och kollat videon. Min fråga gäller Philips The One/PUS7304! Kollat avforums och enligt dem är 70" och ett par till VA-paneler. Om det då är VA-paneler som de skriver, kan kvaliteten variera kraftigt mellan olika VA-paneler eller är det endast lotteri i form av IPS/VA som gäller vid köp av dessa billigare modeller? Är det fortfarande värt att lägga till några tusen för att få en Q60R och vara säker på vad man får?

MVH

Av hejbabi

Spanar in olika modeller med LED/LCD VA-panel (65"+) för bra svärta och bild till en lite billigare peng än OLED. Min fråga gäller vad skillnaden är mellan backlit vs edgelit och om det är någon skillnad i bildkvalitet på dessa?
Vilka egenskaper/funktioner är mest vesäntliga för en TV när det kommer till att återge en bra bild? Finns det något folk ofta missar som man bör tänka på?

MVH