Inlägg

Inlägg som Obligatorisk har skrivit i forumet
Av Obligatorisk

Det är förstärkaren i högtalaren som brusar, något som är mycket vanligt, speciellt moderna billiga prylar. Du kan inte göra något för att få bort detta så du får antingen acceptera läget, stänga av dem när det är tyst eller skaffa något bättre. Troligtvis får du betala väldigt mycket för att få brusfria högtalare, men priset är ingen garanti på att det blir tyst. Du får prova dig fram.

Av Obligatorisk
Skrivet av 100mbit:

Den gick för 2561 spänn inte illa för en gammal Pentium 75. Men tror just dessa ligger många varmt om hjärtat

Ojsan, första rundan så fick den inga bud med ett utrop på 1500. Hade någon slagit till då så hade de ju gjort en deal. Man vet aldrig hur det slutar på Tradera!

Av Obligatorisk

Jag har aldrig förstått varför de kallades 1,44 MB-disketter... de var ju på 1,38 MB i DOS/Windows. Var 1,44 MB någon Unix-grej?

I Winzip kunde man t o m dela upp filer så att de blev 1,38 MB så att de faktiskt gick att lägga på disketter.

Av Obligatorisk
Av Obligatorisk
Skrivet av Mattihp:

Tänker nog inte boota från cf, utan ha för att föra över data enkelt. Usb verkar vara det klokaste att använda pc-cardslottet till efter att jag uppgraderat!

Har du provat att boota från hårddisken så du vet att den fungerar? Ofta brukar de vara trasiga eller åtminstone väldigt högljudda och långsamma i såna här gamla laptopar. Men visst, jag kan förstå att man vill ha en autentisk retro-upplevelse, jag är också en riktig purist, men personligen drar jag strecket vid just hårddiskar. Långsamma disketter, hjulmusar, dåliga bildskärmar - det hör till.

I fall du tänker köra riktig hårddisk och använda ett pc-card med usb så är det ganska onödigt att också skaffa cf kan jag tycka, det blir lite redundant. Jag använder som sagt en usb-sticka som hårddisk i min, tror det är usb2 och jag upplever att det blir snabbare läs och skriv från den. Du behöver installera NUSB i Windows 98 för att usb-stickor ska fungera:

https://www.vogonsdrivers.com/getfile.php?fileid=1035

Av Obligatorisk
Skrivet av Mattihp:

https://www.dustinhome.se/product/5010752064/pcmcia-card-read...

Den här borde väl funka som CF-läsare? Om inte någon har en beggad de vill bli av med

Det kommer troligtvis inte fungera. Du kommer nog inte kunna välja denna som boot-device i bios.

Jag har en likadan dator och använder en sån här:

De finns på Ebay för 30-40 kr om du söker på cf ide adapter, men även på Tradera om du har mer bråttom och är villig att betala lite mer.

Jag hade problem att få datorn att boota från cf-kortet till en början eftersom jag inte hade möjlighet att sätta i varken disketter, cd-stationer eller en annan hårddisk, så jag fick göra kortet bootbart på en annan dator först, och därefter lägga alla setup-filer för Windows på kortet. Därefter kopplade jag in cf-kortet i datorn, bootade till DOS och installerade Windows därifrån.

Jag använder också ett generiskt pc-card med usb2 som jag hade i datorn när jag installerade Windows, den blev automatiskt installerad och funkar perfekt, så i den har jag kopplat in en usb-sticka med massa spel och program på samt dongeln till en modern Logitech-mus vilket gör datorn väldigt användbar. Jag har för mig att musen t o m funkar i DOS-spel så länge man kör dem via Windows.

Av Obligatorisk
Av Obligatorisk

Helvete vad dåliga tips du får här!

Inget på dessa högtalare ska modifieras eller bytas ut, allt som behövs är nya skumkanter. Kanterna torkar alltid ut så där, men det är också det enda åldringsproblem högtalarna har. De ser ut att vara i toppskick annars, lite dammiga bara. Borsta av dem med en pensel, du kan vara lite hårdhänt, det tål de.

Som nämnt tidigare så kan du lämna in dem på LN högtalarservice i Frölunda för omkantning, det kostar ca 500 kr per styck. Det blir din enda kostnad för dessa fina högtalare. Värdet på ett omodifierat fungerande par är runt 2-3000 kr, modifierade betydligt mindre.

Vill du pyssla och limma lite så kan du kanta om dem själv. Jag tycker det är kul och trevligt - det är inte svårt. När jag gjorde mina OA12 (samma element) så köpte jag ett par kanter på Ebay, de kostar i dag ca 150 kr/par med frakt. Bara att googla på "refoaming speakers" för massa guider och videor på hur man gör.

https://www.ebay.com/itm/125352394489

Av Obligatorisk

Jag har lagat många 5,25" diskettenheter, både 1541 och till PC. Det är robusta grejer, de brukar inte vara trasiga på riktigt. Allt som krävs är att smörja alla rörliga delar inuti, sen motionera allt och se till att allt rör sig som det ska, från ändläge till ändläge (dra och snurra i allt som kan röra sig).

Vad du använder för att smörja är inte särskilt viktigt. Har du bara matolja så funkar det med.

Av Obligatorisk

Det är huvudsakligen Texas Instruments som sätter käppar i hjulen. De gör många unika, små och normalt billiga ic-kretsar som används i enorma mängder i fordonsbranschen, och de har obegripligt stora leveransproblem. Internt brukar man säga att TI ligger bakom i princip hela "halvledarkrisen". Deras oförmåga att leverera smittar över på andra tillverkares komponenter då alla flyr till alternativen samtidigt, vilket gör att även de tar slut. Att byta till annat fabrikat är ofta(st) heller inte möjligt utan enorma omdesigner som tar mycket tid och arbete, om man ens lyckas få tag i vad som krävs för att det ska vara möjligt.

Alla i fordonsbranschen har svåra problem just nu, inte bara Volvo.

Av Obligatorisk

Det är socket 939 som gäller för en 2004-dator. Bästa Athlon 64 det året bör ha varit 3800+ (Newcastle). Grafikkortet ska ju såklart vara ett Geforce 6800 Ultra, kanske t o m i SLI. Minne då, en hel gigabyte DDR 400 var ju galet häftigt på den tiden.

Sen kan man spela typ Half Life 2 och kanske Far Cry. Du kommer behöva stora hörlurar, för en sån dator kommer en hel del oljud för sig.

Av Obligatorisk
Av Obligatorisk

Oj, en text som inte är en nyhetsnotis eller recension! Detta känns som det gamla Sweclockers. Mycket uppskattat!

Av Obligatorisk

My kind of quiz. Mer sånt här!

Av Obligatorisk
Skrivet av kodakdisc:

Hej
Jag har denna stationära Dator; Fujitsu/ Siemens. modell: Esprimo P2530
Nu undrar jag om datorn går att köra med ström från ett batteri via någon Usb-port?

Varför?

Av Obligatorisk
Nytt bud: 500 kr
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av Obligatorisk

Det ser ut som att den fortfarande är ansluten. Jag tror inte att problemet sitter där: felet du visar är inte typiskt för en trasig kondensator. Men visst kan du prova att byta den, du kan sätta vad du vill där i princip, 100 - 1000 µF, minst 6,3 V. Prova dra loss en från något gammalt skräp och löd på lite fult. Akta polariteten bara - minus ska vara utåt! Fungerar kortet nu så kan du göra mer ordentligt om det är viktigt för dig. Då ska du ha en polymerhybrid på 470 µF och 6,3V. Ca 10 mm diameter.

Edit: Tittade lite på Elfa, inte mycket i lager, men denna blir okej. https://www.elfa.se/en/smd-electrolytic-capacitor-470uf-20-16...

Av Obligatorisk

Det är ett relativt stort nätaggregat. Det är mycket kapacitans som ska laddas upp när du kopplar in strömsladden, detta blir mer eller mindre en ren kortslutning under en kort tid (ju större nätaggregat desto längre tid), så har du en känslig säkring så kan den absolut gå. Mitt tips är att inte dra ur strömsladden utan låta datorn stå inkopplad hela tiden.

Av Obligatorisk

15/17

Inga chansningar och ett slarvfel. Äntligen en quiz för mig!

Av Obligatorisk

Trasig PPU. Jättevanligt på SNES, går ej att fixa. Bara att slänga bort och skaffa en annan, tyvärr.