Inlägg

Inlägg som Timmy Fox har skrivit i forumet
Av Timmy Fox

Gällande sista frågan, humor i all ära och kanske jag tänker lite för långt men brukar inte valborgsmässoafton vara ganska traditionellt att man “firar in våren”?

Annars om man går på kalendern så räknas väl 1:a Mars till 31:a Maj som vår.

...Eller om man frågar SMHI så är den meteorologiska våren när dygnsmedeltemperaturen varit mellan 0–10° C minst 7 dagar i sträck, dock tidigast den 15:e Februari. Detta varierar såklart på i vilken del av landet man är men i Stockholm brukar det ligga runt mitten av mars ett genomsnittligt år. Längre upp i norr inträffar det generellt runt april-maj.

Av Timmy Fox

Lite osäker vad Elon Musk utgör för för meningsfullhet i detta, visst är han ganska välkänd men efter hanteringen av Twitter så skulle jag nog inte på långa vägar ha mycket tilltro till hans egna uttalanden. Professorer och forskare som faktiskt har bevisad kunskap inom ämnet däremot har jag bra mycket mer tilltro till, skulle gärna se att dessa höjs upp mer än bara ställas åt sidan bara för att Elon Musk är Elon Musk.

Men i övrigt så är jag nog inte helt emot detta, AI är intressant men också är farorna och de potentiella problemen väldigt tydliga om det nyttjas för fel ändamål. Lär dock vara svårt att “pausa” utvecklingen i praktiken, ska man tvinga företag att inte lägga mer pengar på något som de redan investerat stora summor i? Visst är tanken god, men jag vet inte riktigt om AI-utvecklare verkligen har i sitt intresse att sätta stopp nu bara sådär, framför allt när risken är stor att man kan bli omsprungen av konkurrerande företag som väljer att inte följa förslaget.

Av Timmy Fox

...Men hur tusan lyckas man ens med detta?

INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE låter ju nästan som att de petar i bootregistret eller någon annan liknande plats. Osäker om det öht finns någon anledning att röra någonting där till att börja med...

Av Timmy Fox
Skrivet av andra94:

Ett headset (standalone) som du köper är i princip en smartphone i annat format, så att få ner det till 2000 kan bli riktigt svårt

Skrivet av SweViver:

Tyvärr är det inte gratis att utveckla och producera high-end VR hårdvara. Varje QLED panel i Crystal kostar en bra bit över 100 dollar i inköpspris och linserna ännu dyrare då de kostat oss åtskilliga miljoner dollar att utveckla under 3 år. Jag förstår att Pimax Crystal inte är för mainstream-användaren men för high-end konsumenter så är vi trots allt betydligt billigare än Varjo Aero och erbjuder mer funktioner som ingår (inside out tracking, audio, QLED och local dimming, större FOV, modulärt system mm).

Skrivet av aliassund:

Närmast men ändå haltande jämförelsen är väl bildskärmar, det är bara det att i ett VR headset är allt extremt miniatyriserat med dyr optik och rätt mycket sensorer. Så ser inte att detta kommer att hända på lång tid då den stora massan kommer att kräva mer än vad tidiga entusiaster står ut med.

Absolut, väntar mig inte att det kommer gå ner i pris mycket inom närtid, och jag efterfrågar ju inte heller entusiathårdvara till budgetpris precis, mer att om jag själv ska kunna rättfärdiga ett köp så ser jag gärna en ökad satsning på budgetorienterad hårdvara och instegsmodeller i lägre prisklasser då i dagsläget de “billiga” modellerna verkar ligga närmare 5–6k, och då måste man ha facebook-konto och allt det där (eller de kanske ändrade det, ingen aning—undviker i var fall helst Meta/FB).

Finns gamingskärmar för 15k+ men har man inte höga krav så finns ju även dugliga modeller för ringa tusenlappen, samt i princip lite allt däremellan. Som sagt, mest önsketänkande mer än att jag tänkte mig att det skulle vara något realistiskt.

Kanske om 10 år ifall VR blir mer mainstream så kanske det finns alternativ för mig som redan har ganska svagt spelintresse till att börja med och som egentligen inte tänkt mycket längre än att ha det till typ sociala grejer som second life eller vrchat och kanske något enklare spel här och där. Visst går det med mus och tangentbord, men det blir snabbt långtråkigt när kompisarna har body tracking och allt det som låter dem göra så mycket mer än att bara stå där ganska stelt.

Av Timmy Fox

Förbättringar åsido så känns det nog som att prissättningen går åt fel håll.

Nu är väl mitt VR-intresse relativt smalt men jag ser hellre att headsets blir billigare så att man inte behöver lägga ut 5000+ för ett headset (och typ det dubbla för något “bra” och som inte kräver att du säljer din själ till Facebook/Meta.

Nu är det väl ganska starkt önsketänkande men kanske om priserna eventuellt blir mer jämförbara med gamla hederliga möss+tangentbord (eller “premium”-kontrollers för konsoller), dvs runt 2000 kr för något som duger för enklare spel typ en timma lite då och då så kan jag väl överväga om det får bli ett köp.

Av Timmy Fox
Skrivet av storPutte:

Sista spiken i kistan för dator hobbyn

...AMD? De genererar också värme såklart, inte i närheten av lika svårkylda som Intel.

Skrivet av ronnylov:

Hur stor skillnad gör guldet för kylningen?

Rent teoretiskt så försämrar det kylningen, då guld är ganska uselt på att leda värme. Fast då det bara är en extremt tunn plätering så bör skillnaden vara i princip noll. Det är bara för utseendets skull.

Skrivet av talonmas:

Diamant leder tydligen värme bättre än koppar. Kanske något för nästa version?

Finns ganska många material som leder bättre. Även silver leder bättre än koppar, men används sällan pga ett disproportionerligt mycket högre pris (delvis samma anledning som aluminium också är väldigt vanligt—det är billigt!)

Ganska många material baserade på kolatomer leder också extremt bra, däribland grafit, grafen, kolfiber, kolnanorör (carbon nanotube) och, såklart, diamant. Detta till följd av hur dessa material ser ut på atomnivå.

Ännu ett material med hög värmeledningsförmåga är borarsenid, som är jämförbar med diamant.

Att notera så är samtliga material utöver silver icke-metaller. Koppar och silver är de bästa metallerna vad gäller värmeledningsförmåga.

...Så varför använder vi inte dessa i stället? Mjo, som nämnt så är ju pris en faktor men även andra kemiska egenskaper spelar med, likaså storlek och form; det är inte alltid möjligt att bygga en effektiv kylare med dessa material, i alla fall som våra kylare ser ut idag. Sedan så är inte värmeledningsförmåga allt, ett bättre material ger inte automatiskt bättre kylning bara för det utan det handlar också om helheten där man måste “suga upp” värmeenergin, leda bort den, och avlämna den någon annanstans (ofta luften). God kontakt och ytarea spelar extremt stor roll här, varför kylflänsar ser ut som de gör—ju bättre kontakt och ju högre ytarea (= fler punkter i rymden som får kontakt) ju bättre värmeöverföring.

Kollar man på vattenkylning också så ser man ett annat exempel på att värmeledningsförmåga inte är allt: vatten, som anses vara den bästa vätskan för detta, är pissdålig på att leda värme! Däremot så gör det inte så mycket skillnad därför att det pumpas runt och cirkulerar snabbt nog så att du får en bra värmeöverföring ändå. Vad vattnet i stället är riktigt bra på är att lagra värmen. Tänk hur en pool tar evigheter att bli varm, men när den väl är det så håller den sig också varm väldigt länge; detta är vad som utnyttjas då vattnet kan ta upp en stor mängd värmeenergi utan att dess egna temperatur ökar väldigt mycket för att sedan dumpa den energin i radiatorn, som sedan sprider värmen ut i luften.

Värmeledande tuber (heatpipes) är också ett exempel på hur andra faktorer spelar roll. Dessa görs ofta i koppar och har såklart en hög värmeledningsförmåga till att börja med, men de är också ihåliga med en svampliknande struktur på insidan, vilket ökar ytarean, och är fyllda med en vätska som hela tiden kokar och kondenserar fram och tillbaka, då de värms upp i ena änden och kyls i den andra, och förflyttar därför blixtsnabbt värmen genom röret med hjälp av kapillärkrafter. I praktiken så har dessa en sammantagen värmeledningsförmåga som kan motsvara så mycket som 200–250x högre sådan än ren koppar (att jämföra med diamant som har c.a. 3x högre värmeledningsförmåga). Kan också notera att s.k. “vapor chambers” fungerar på ett liknande sätt.

Av Timmy Fox
Skrivet av Oegat:

Har något sagts om ECC-stöd för dessa? Isf vore det väldigt relevant för NAS och enklare servrar, som arvtagare till Atom C2000.

Går att kolla i deras ark-databas! https://ark.intel.com/content/www/us/en/ark/products/series/2...

...Verkar tyvärr som att ECC-stöd uteblir.

Går att söka också på de processorer som har stöd, med diverse andra filter (t.ex. om det säljs till konsumenter): https://ark.intel.com/content/www/us/en/ark/search/featurefil...

Av Timmy Fox

60% med piltangenter... så ett 65% alltså? Eller mja kanske skulle kunna kalla det 63% då det ändå är 2–3 tangenter kort från en typiskt 65%-layout.

Av Timmy Fox
Skrivet av andelf:

Det skulle räcka att Microsoft skulle släppa en native w11 för arm/risc-v och skicka med en till kompilator (lite som Qt gör), och "tvinga" alla appar i Store att ha stöd för båda arkitekturer. "Vill du nå ut till användare av nya maskiner, måste du ta support för dessa arkitekturer; "

Och alla som utvecklar i c# eller Java behöver ju knappt bry sig. Basically alla Windows-native har, i praktiken, redan support att köra på en annan arkitektur än den utvecklades med.
Problemet är väl, som sagt, 3:e-part drivers...

Mja, inte riktigt så enkelt. Rent teoretiskt så visst, men inte all kod går att kompilera om för andra system bara sådär. Beroende på programmeringsspråk och hur komplext programmet är skrivet så finns det alltid någon gräns för portabiliteten. Många program kanske inte har alltför stora problem men det kommer nästan garanterat skapa nya buggar och påverka program som nyttjar systemspecifika funktioner och modeller.

Hade det varit så enkelt i verkligheten så hade det ju inte tagit flera månader minimum för många av de större programutvecklarna att portera sin mjukvara till Apple Silicon trots allt som Apple gjort för att underlätta övergången.

...Sedan finns också dussintals problem med det, inte minst med tanke på att de redan provade nästan exakt just det du säger och projektet floppade totalt. Och helt ärligt vem använder Windows Store för att installera program till att börja med...?

Av Timmy Fox
Skrivet av Dinkefing:

Varför änvänder inte fler produkter Intels lågsegment modeller? 6wattarna är ju väldigt snåla och får plats i en router eller liknande men ändå används ARM.

För att ARM är ganska överlägset x86 när det kommer energieffektivitet och flexibilitet för integrerade produkter. Även Intels mest strömsnåla produkter kommer fortfarande inte i närheten av vad man ofta använder ARM för i dessa produkter. Visst kan 6 W få plats i t.ex. en router, men en modern ARM-processor i en router drar troligen inte mer än 0,5–1 W under belastning.

Kom ihåg också att typ alla dessa produkter inte kör traditionella OS, utan snarare har mer specialiserad hårdvara som är anpassad till dess funktion. Du installerar ju inte bara typ Linux på en router, den har snarare sin egen anpassade mjukvara som är byggt specifikt för att den ska fungera som en router och inte slösa resurser på annat som inte är nödvändigt för denna funktion. För detta så tar man inte alltid bara första bästa ARM-chipp utan man väljer ett som lämpar sig till vad den ska göra. Blir ju troligen också billigare så, eftersom man inte behöver betala extra för något overkill som inte riktigt behövs.

Ända egentliga anledningen att x86 fortfarande lever kvar för PC som det gör är att i majoriteten av program och drivrutiner (i alla fall för Windows) är byggda för detta, så det skulle krävas en enorm omställning för att övergå till ARM (eller RISC-V), även om det troligen skulle gynna ganska rejält i slutändan, framför allt för enklare enheter som surfdatorer och batteridrivna sådana (t.ex. laptops).

...Lite samma anledning varför du inte sätter en V8-motor i en gräskippare.

Av Timmy Fox
Skrivet av Hardy:

Återstår att se då jag skrev till Intel och frågade om den processorn kommer säljas till slutkund eller om det endast är i "byggen" i Norden.

Annars finns redan i5-13500 hos återförsäljare (åtminstone Inet och Dustin) för 3290 kr, i princip samma prolle bara med aningen lägre klockfrekvenser. För några hundralappar mer har du i5-13600KF samt förra generationens i5-12600K (plus 12600 och 12600KF).

Inga tecken på i5-13600, inte omöjligt att de valt att inte sälja till konsument då de inte vill ha för många CPUer som konkurrerar med varandra i nästan samma prisklass.

Av Timmy Fox
Skrivet av Dinkefing:

Vad kan man göra med encode? Vilka är fördelarna?

Decode: du kan avkoda AV1, t.ex. för att titta på existerande videor kodade med AV1

Encode: du kan skapa/omkoda till AV1, t.ex. för att streama eller rendera egna videor med AV1-kodning

Jämför det typ med ett word-dokument. Med bara decode kan du endast läsa det, men med encode kan du även redigera det och t.o.m. skapa ett helt nytt dokument om du vill.

Sedan går det såklart att encode:a med mjukvara, så det går fortfarande om man vill, men det är typ som att emulera ett spel: behövs massvis med processorkraft och prestandan är mycket sämre än om man har rätt hårdvara från början.

Av Timmy Fox
Skrivet av palusa:

Alla kanske inte har ett rum som går dedikera till en dator. En laptop går ha på köksbordet och stuva undan på 1 min. Går ej med en desktop pc.

Mja, lär gå att få ihop ganska kompetenta ITX-byggen som tar upp rätt så minimal plats, lär ju gå att ställa på skrivbordet i kanten bakom skärmen eller t.o.m. så kan man ju vara old-school och ha chassit som skärmställ.

Sedan så är väl även en stor och tung otymplig laptop ändå mer kompakt och portabel i slutändan, men det lär bli svårare att få ut max prestanda och den går troligen inte att uppgradera.

Som ovan kommentar nämner är det ju upp till hur man själv väljer att kompromissa, och vad man vill prioritera.

Av Timmy Fox

Mja, frågan kanske inte är ifall det går att få ut så mycket prestanda från en gaminglaptop.

Frågan är nog mer om de får ut mer än typ 10 min batteritid och om man kan ha den i knät utan att riskera brännskador. Sedan kan man ju undra att med all kylning som lär krävas vad en sådan bjässe lär väga.

Av Timmy Fox
Skrivet av icogniito:

Några få spel var exklusiva till New 3DS och gick inte att köra på original konsoler. Xenoblade Chronicles och Minecraft är två exempel av runt 15 exklusiva spel. Sen fanns även SNES virtual console som endast gick att lira på New 3DS.

Ajda, hade för mig att det inte blev några exklusiva spel till ;new; 3DS, men hade väl fel på den detaljen.
Uppdaterar mitt svar då 👍

Av Timmy Fox
Skrivet av sniglom:

I så fall borde Switch OLED räknas som en pro-modell, vilket den uppenbart inte gör med tanke på denna tråden.

Dock ganska ordentlig skillnad.

Switch OLED har i princip identisk insida och hårdvaruspecs, men har en större och bättre skärm (aningen bredare men mestadels pga smalare bezels) samt uppgraderade högtalare. Den har också ett metallchassi (magnesium) i stället för ett plastchassi. Det är allt.

DSi däremot (gentemot föregångaren DS Lite, vilket är mer jämförbar med Switch OLED):

  • Slopad bakåtkompabilitet med äldre GBA-spel

  • Större och bättre skärm (precis som med Switch OLED)

  • Uppgraderat OS med en form av app-butik, fler inbyggda program samt webbläsare

  • Intern lagring för att lagra viss program och data, med tillagt stöd för SD-kort

  • Snabbare processor, fyrdubblad mängd RAM

  • Bättre/mer modernt WiFi-stöd, med stöd bl.a. för WPA2 (DS/DS Lite var begränsade till WEP)

  • Kamera som möjliggjorde nya funktioner i vissa spel

Notera att de två sistnämnda krävde kompatibla “DSi Enhanced”-spel. Dessa spel var fortfarande kompatibla med tidigare DS-modeller, men vissa funktioner som berodde på den uppdaterade hårdvaran i DSi var då inaktiverade. Dessa funktioner varierade från spel till spel men inkluderade bl.a. förbättrat online multiplayer-stöd, möjlighet att videosamtala med kompisar och möjlighet att spara viss speldata till ett SD-kort. Tror också det var några spel som drog nytta av den uppdaterade hårdvaran vilket gav en något bättre spelupplevelse.

Några enstaka spel som nyttjade GBA-emuleringen under huven, men såldes som DS-spel, då de i princip bara lagt fulat och lagt en GBA-ROM i en DS-kasett, fungerade ej med DSi då GBA-stödet slopats. Men detta påverkade bara några enstaka speltitlar.

Så, jo, med allt detta i åtanke så skulle jag nog hävda att DSi kan ses som ett tydligt exempel på en “Pro-modell” i ganska många definitioner.

Vad gäller ;new; 3DS gentemot ursprungliga 3DS:

  • Större och bättre skärm (precis som med Switch OLED)

  • Förbättrad 3D-effekt m.h.a. inbyggd IR-sensor

  • Dubbla mängden RAM och tredubblad processorfrekfvens

  • Sekundär joystick och 2 extra axelknappar, vilka ersätter ett tillbehör som krävdes för vissa spel

  • Inbyggt NFC-stöd (ursprungliga 3DS behövde ett tillbehör för detta)

Mja, kanske inte lika stora skillnader som med DSi, 2/5 punkter är inbyggda funktioner som redan fanns, fast i form av tillbehör som behövde köpas till. Samtliga 3DS-spel är kompatibla med både originalet samt ;new; 3DS, dock så gav den nyare konsolen en välbehövlig uppgradering av hårdvaran som hjälpte framför allt de mer krävande spelen där hårdvaran inte alltid hängde med, och därför kunde kännas lite hackiga p.g.a. låga bildfrekvenser (frame rate). ;new; 3DS var inte alltid helt prima heller prestandamässigt i alla spel, men det flöt i alla fall generellt mycket bättre åtminstone i de spel som haft prestandaproblem. Så jag skulle nog ändå kalla även denna för en “Pro-modell”, om än med en aningen svagare definition.

EDIT: som @icogniito svarat nedan så släpptes faktiskt ett antal spel som endast var kompatibla med ;new; 3DS.

Switch OLED, som sagt, är mycket svårare att anse vara en “Pro-modell” då den endast medför enstaka egentliga förbättringar som endast har med displayteknologin och ljudkvaliteten att göra. Skärmupplösningen och samtlig intern hårdvara är i övrigt helt oförändrad. Till skillnad mot de andra konsolerna så har inga ändringar gjorts vad gäller prestandan i spel, eller som påverkar spelupplevelsen ö.h.t i dockat läge. Vad jag vet så medför Switch OLED inte heller någon konkret förbättring som spelutvecklare kan dra nytta av, som inte redan var möjligt med ordinarie Switch.

Av Timmy Fox
Skrivet av Kaleid:

Och vem har egentligen kombinerat bärbart och stationärt tidigare?

Vartenda gaming-laptop?

Av Timmy Fox

Har Switch Pro nånsin varit mer än bara rykten?

Vid det här laget känns är det nog inte svårt att antaga att eventuella planer som må ha funnits mer eller mindre lagts på is då det aldrig kommit längre än ryktesstadiet trots att ryktena har diskuterats i flera år.

Av Timmy Fox

Hm, kollade källan och det verkar som att de plockat bort alla referenser till lösenordsdelning nu på sidan.

Antar att de insåg hur dumt det var och tog bort det.

Av Timmy Fox

Optik var nog bland de jobbigare områdena när man läste vågfysik på universitetet. Hjälper inte heller att jag alltid verkar blanda ihop refraktion och diffraktion.

Utom det så blev det lite kvalificerade gissningar, där jag i alla fall hade ett hum om det eller åtminstone hört termerna innan så jag kunde gå på magkänslan vad som kändes mest bekant.