Inlägg

Inlägg som Timmy Fox har skrivit i forumet
Av Timmy Fox

Joorå, stämmer bra det!

Av Timmy Fox

Redan Wifi 7? Måste nog ha missat det.

Är väl knappt att Wifi 6 hittade ut till kunder i alltför stor utsträckning. Vet att i min familj är de flesta enheter 2-3 år gamla då vi sällan byter upp oss bara för att, så typ allt kör på Wifi AC i mitt hushåll. Osäker om jag ens äger något som stöder Wifi 6 själv.

Blir väl att hoppa till Wifi 7-prylar direkt då när det blir dags att uppgradera, eller kanske Wifi 8-grejer om vi fortsätter i den här takten.

Av Timmy Fox

Ajdå... :/

Av Timmy Fox

Det nöjer jag mig nog ändå med!

Gällande fråga #2 så har det nog blivit ett avrundningsfel. Ni får slå det på räknaren och dubbelkolla decimalerna

Av Timmy Fox

Spontant utan att läsa alltför mycket vidare på vad detta innebär så låter det väl ändå som att det skulle kunna vara positivt.

Hellre en reglerad yttrandefrihet där man faktiskt försöker begränsa misinformation och spridning av lögner, skrämselpropaganda, och bevisat felaktiga konspirationsteorier än en "fullständig" yttrandefrihet där teknikjättar (och de som äger/har råd att muta dem) i princip har väldigt stor makt och influens att styra folktron genom att pusha sina agendor för egen vinning under beskydd av yttrandefriheten.

Dock visst så måste det ändå finnas en balansgång så att man inte ska kunna rakt av censurera folket heller. Men som det känns i dagsläget är det nog bra i var fall att något görs för att komma åt problemet än att låta det fortgå okontrollerat för att med största sannolikhet förr eller senare spåra ur helt.

Av Timmy Fox
Skrivet av monotux:

Det är nog ingen som bryr sig utöver vi tangentbordsnördar.

Mja kanske det, men känns ändå som att man troligtvis skulle vara helt lost kring varför svaret är det som det är om inte redan visste detta.

Flera av de övriga frågorna har ju 1-2 meningar med lite kuriosa kring ämnet efter man valt sitt svar, så det skulle väl inte vara något knas med att göra detsamma för en fråga till där motivationen bakom svaret är lite vag?

Sedan så är ju ändå "Ingen bryr sig" ett ganska dåligt argument. Finns många ämnen jag inte ser som ett större intresse men trots det ändå aldrig sagt nej till lite kul kuriosa för att lära mig något nytt. Finns säkert folk som inte är TB-nördar men ändå skulle bry sig.

Av Timmy Fox

En av de enklaste quizzen hittils!

Dock en kommentar till sista frågan:

Jag vet vad som hänvisas med här men det är kanske lite missvisande hur det formuleras. Det stämmer att layouten härstammar från det och troligen så blev ju folk vana vid det så det har inte vart lönt att byta ut något nytt.

Känns som att det borde läggas en förklarande text som förtydligar historiken och vad som faktiskt menas med det för de som kanske inte känner till bakgrunden till hur QWERTY-layouten kom att bli till, likt hur vissa andra frågor ibland har ett par ord efter du svarat som berättar lite mer om ämnet.

Av Timmy Fox

Ajdå, en felgissning!

Resten kunde jag antingen rakt av eller annars med utelutningsmetod

Av Timmy Fox

Många gissningar men också lite uteslutningsmetod

Av Timmy Fox
Skrivet av Networker:

Sant. Själv har jag aldrig fattat det där med "5K".
Verkar vara "utanför standard". Å andra sidan så är det väl inget konstigt för Apple att vara "utanför standard"?
4K och nästa steg är 8K, enligt mig och många andra.. MEN 5K??

Min "medelålders-syn" ser nästan ingen skillnad på 4K och 8K. Ärligt talat ser en interpolerad video (1080P) i princip lika bra ut på min 4K-skärm som en "riktig" 4K-video.

Men har någon av oss/någon av er fattat grejen med 5K?
-Är det bara marknadsföring kanske?

"5K är bättre än 4K"? -Som när stereotillverkarna på 80-talet ljög om 500W "PMPO" på bergssprängarna.. ("ghettoblasters"). -När det på baksidan stod "Effektförbrukning 15W, 230V".. Kan det vara "samma" grej Apple håller på med, dvs. marknadsföring?

Ska du bara konsumera media, typ se på film, spela spel eller liknande, så gör det egentligen ingen riktig skillnad alls, framför allt inte med en storlek på 27".

Men jobbar du med t.ex. filmredigering eller grafisk design så kan det göra nytta på andra vis.

Av Timmy Fox
Skrivet av Ryssfemma:

Nja, jag gillar Apples produkter men det argumentet faller för att macbook pro 14/16 har numera ”120 hz”. De här är lite som de aldrig kan bestämma sig med laddkablar, ibland är de USB C, magsafe och lightning. 120 hz borde vara lika självklart som stolvärmare i bilar nuförtiden.

Självklart är det en fördel med högre Hz eller mer. Inget fel att ha mer Hz.

Dock det jag menar är att med en 5k-upplösning och med tanke på vad skärmen är ämnad för så känns uppdateringsfrekvens inte som en väldigt stor prioritet gentemot många av de andra specs som helt klart är bra mycket mer intressanta för den tänkta målgruppen.

Av Timmy Fox

Ser ju helt ok ut.

Har själv inga problem med 60 Hz, är ju ganska tydligt inte en gamingskärm utan snarare gjord med för skapande. 60 Hz räcker gott och väl IMHO för grafisk design, foto/videoredigering och dylikt, är ju färgåtergivningen och kalibrering som räknas här.

Trevligt att VESA-adapter är ett alternativ men förstår inte riktigt varför de inte kunde bara ha inbyggt VESA-stöd utan att man behöver en extra adapter. Finns väl något argument att "fyra små skruvhål är fula" eller nåt skit som bara deras designers ens bryr sig om.

Av Timmy Fox
Skrivet av martinot:

Har testat Tidal, och fungerade klockrent i Teslan. Tom. bättre ljudkvalitet med HiFi/lossless hos Tidal inbillade jag mig /upplevde jag är jag testade och jämförde A/B med Spotify!

Lite OT här men så vida de inte fixat det så är inte Tidal alltid lossless. Om en låt erbjuds i MQA så baseras då "HiFi"-versionen på denna, vilket är ett lossy-komprimerat format med ganska påtagliga problem, snarare än att de ger dig den faktiska lossless-versionen.

https://www.youtube.com/watch?v=pRjsu9-Vznc
Omkring 12:40 pratar han om detta, kolla gärna hela videon (samt del 2) om du är intresserad av varför MQA är i princip inget annat än snake oil.

Av Timmy Fox
Skrivet av martinot:

För att inte tala om de oskyldiga som har oturen att bo i "fel" land som anfalls av ryssarna. Vissa skulle säga att det är värre och viktigare att ta hänsyn till, än någon som inte kan köpa en dator eller ett spel.

Måste säga att jag inte tycker de två fallen väger det lika tungt. Trots att jag verkligen älskar datorer, teknik och spel.

Vill poängtera att nu talar jag inte om förmånen att köpa ett spel eller dator bara sådär, utan snarare allt ifrån de som livnär sig genom frilansarbete, genom t.ex. konstverk, handgjorda skapelser, eller youtube videos, streaming osv. och får sin inkomst mer eller mindre exklusivt genom tjänster som Patreon, Twitch, Paypal osv. och nu nekas möjligheten att få denna inkomst utbetalda till ett konto de faktiskt kan nyttja pengarna med för att betala mat och hyra, till folk på flykt eller som annars inte ens har möjligheten att köpa mat för deras bankkort och bankomater slutat fungera pga uteslutandet från SWIFT. Men visst, behöver man en dator för att livnära sig så blir det svårt då också, på samma vis som hur en taxifirma skulle få det svårt om de inte kunde köpa taxibilar.

Känner själv kompisar som flyttade till Ryssland flera år sedan av familjeskäl som blivit tvungna att fly till följd av den rådande situationen. De har inte fått möjlighet att ta sig tillbaka hem då ingen vill släppa in Ryssar och de inte vill lämna sina nära och kära (partners, barn, osv.) som saknar EU-medborgarskap. Även efter att de kommit över gränsen så har de haft problem både pengamässigt och logistiskt då vissa länder bokstavligt talat har skyltar på hotell, restauranger och butiker som säger att de inte tar emot Ryssar.

Säger absolut inte att de som drabbas i Ukraina har det mycket bättre, men oavsett hur du vill väga det så är det ju inte kul för någon i vilket fall.

Får hoppas i var fall att konflikten inte blir alldeles för långdragen och att vi kan bli av med Putin och alla andra som totalt ignorerar hur både omvärlden samt t.o.m. deras eget folk får lida som konsekvens av detta.

Av Timmy Fox

Känner mig ganska delad i det här om jag ska vara ärlig.

Just Microsoft kanske inte är det största problemet men att nästan alla västföretag drar sig ur Ryssland överlag känns som att det kan vara ett bra sätt att sätta ner foten i alla fall på kort sikt. Dock uppkommer även problemet att många oskyldiga drabbas som inte egentligen är involverade på något vis utan endast hade oturen att de bor i "fel" land.

Tanken är ju självklart att man vill straffa Putin och den Ryska staten som har betett sig som vi alla vet, men är det värt det när den största andelen som kanske drabbas hårdast inte är just dem utan snarare vanligt folk som inte har någon som helst inblandning? Idrottare, youtubers, streamers bland annat. Även de modiga folk som gått ut på gatorna och protesterat i Ryssland, en väldigt stor del av vilka som nu arresterats och fängslats, eller i övrigt försöker att arrangera protester och liknande, stängs ju också ute från många tjänster och möjligheter för detta.

Känner själv folk som drabbats, vänner och bekanta som flyr landet då de inte känner sig säkra och vill bort därifrån. Dessa nekas möjligheten att komma som flykting i många länder nu, fråntas möjligheten att kunna ta ut pengar, utföra betalningar, överföra pengar, kan inte ta emot donationer eller stöd från omvärden osv. enbart på grund av deras Ryska medborgarskap, även om dom avskyr det som händer och har noll koppling ö.h.t. till Putin och Ryska staten.

Så jo, å ena sidan känns detta som ett gott försök att visa för Ryssland att det är helt fel vad de gör mot Ukraina, men å andra sidan så känner jag ändå ganska stark sympati för de oskyldiga Ryssar som blivit offer och drabbas av detta trots att de själva inte gjort något fel eller på något vis bidragit eller stöttat det som Putin nu gör.

Av Timmy Fox
Skrivet av Ceogar:

Ordet härstammar och är direktkopierat från det Engelska ordet som bokstavligen talat betyder bild på distans.

"Jag ser TV snarare som själva apparaten" Det kan man göra men det är inte rätt. Är inte Sweclockers rätt ställe att få korrekt information ang teknik tycker jag?

"Television, sometimes shortened to TV or telly, is a telecommunication medium used for transmitting moving images in black-and-white or in color, and in two or three dimensions and sound. "

Gör vi inte rätt nu så kommer det ju skapas fler onödiga ord som streaming, "youtoobar" eftersom vi inte vill använda det mest passande ordet. Om gammeldags-tv sändningar försvinner så kommer netflix inte börja kallas "tv" direkt och ordet försvinner.

https://en.wiktionary.org/wiki/television
tele- +‎ vision; first attested in 1900, probably a "simultaneous" translation or calque of French télévision from Constantin Perskyi's 1900 paper that was unpublished but presented at a Paris conference.

1. An electronic communication medium that allows the transmission of real-time visual images, and often sound
2. A device for receiving television signals and displaying them in visual form
3. Collectively, the programs broadcast via the medium of television
4. Vision at a distance

#4: Vision at a distance betyder inte "bilder på distans". Engelskans "vision" här översätts nog bäst som "syn". Det svenska ordet "vision" kan även vara en möjlig översättning men har en lite annan betydelse.

Google (från Oxford Languages):

https://i.imgur.com/8bvDePg.png

^ Notera #2

https://i.imgur.com/iMIzbVY.png

https://i.imgur.com/1OA4Ezp.png

https://i.imgur.com/m7kxOhh.png

Skrivet av Ceogar:

Bara för att alla använder ordet fel tycker inte jag att ordet ska byta mening. Folk får väl lära sig korrekt istället för att vi ska fördumma språket.

Skrivet av Timmy Fox:

De flesta språk är ju levande, så diverse ord och deras betydelser ändras ju ändå med tiden.

Välkommen till språkens levande natur. De förändras med tiden och ord både tar på nya betydelser samt förlorar gamla betydelser utifrån hur de används. De är inte fixa och kommer inte för all evighet förbli oförändrade bara för att du vill det (med vissa få undantag för 'döda' språk, t.ex. Latin).

Att "alla andra gör fel" kanske inte är så mycket att det faktiskt är fel, utan snarare kanske du som inte vill anpassa dig efter modernt språkbruk?

Av Timmy Fox

Kunde typ 2, resten rena gissningar.

Inte många av spelen som jag spelat, och i de flesta fall när det var ett alternativ jag spelat så var det ett av de felaktiga svarsalternativen.

Av Timmy Fox
Skrivet av Ceogar:

TV = Bilder på distans.

TELE-VISION. Youtube är tv, netflix är tv, vi borde borde kalla klassiska sändningar för något annat för att hålla det tekniskt korrket

Det är ju ändå swec vi är på.

Bara jag som stör mig på detta?

Det du nämner här är ju ordets urpsrung, vars grund i form av ett engelskt ord som genom franskan härstammar från latinets vīsiō som i sin tur är besläktat med ordet vidēre (att se).

Vīsiō är ett substantiv som kan översättas som "seende", "syn", "vision" eller "vy"—dock inte bild(er).

Tele- är dock såklart ett prefix från grekiskan som indikerar en distans.

---
Television därav kan översättas som "syn på distans" eller "vy på distans" och har som låneord applicerats mer specifikt till själva systemet att konvertera audiovisuellt innehåll till elektroniska signaler som överförs på distans, vanligtvis med kabel eller radiovågor, och sedan kan konverteras tillbaka igen för att reproduceras på en skärm. Eller i kort, en lösning för att kunna se något som hänt väldigt långt bort.

Självklart finns det inget här som begränsar tolkningen av detta till enbart traditionell TV men ordet har även tagit på fler synonyma betydelser som gör det: både att det blivit synonymt med själva yrket och mediet att utsända dessa elektriska signaler (TV-kanal, TV-producent osv.) samt även med den vanligaste form av enhet som nyttjas för att kunna ta del av det audiovisuella innehållet—alltså själva TV-apparaten.

Från just den sistnämnda benämningen så kommer uttrycket "Se på TV", vilket då syftar på att man tittar på själva TV-apparaten. Man tittar ju inte på "ett system för att konvertera audiovisuellt innehåll till elektroniska signaler, överför dem, och konverterar tillbaka för att reproduceras på en skärm".

Sedan om du vill vara ännu mer teknisk så kan det ju påpekas att moderna medietjänster (Youtube, Netflix osv.) främst är förinspelade sändningar som skapats med avsikt att ses vid behov. Traditionell TV har visserligen också sådant innehåll men är ju från grunden uppbyggt för att utsända innehållet direkt för att ses av alla tittare samtidigt då det sker (eller i alla fall simultant när det är schemalagt att sändas). Inget som direkt påverkar den nuvarande definitionen i sig, men som ändå kan ses som en betydande skillnad i vad modernt språkbruk ofta hänvisar till.

De flesta språk är ju levande, så diverse ord och deras betydelser ändras ju ändå med tiden.

---
För mig är varken Youtube eller Netflix (eller dylikt) TV. Definitionsmässigt är det inget som hindrar dem att kallas det men jag ser TV snarare som själva apparaten, skärmen, du nyttjar för att ta del av innehåller så du kan ju självklart fortfarande "se på TV" när du nyttjar dessa tjänster med en ordentlig TV-apparat (vilket hur man definierar detta är en debatt i sig självt) jämfört med t.ex. en smartphone eller datorskärm.

Säger du "traditionell TV", som artikeln gör, tänker jag också i första hand på själva TV-sändningen, typ SVT eller valfri TV-kanal, som du kan ta emot och ta del av.

Av Timmy Fox

Ni får gärna subventionera elen till vårt hushåll också. Senaste räkningen var ju svindyr.

Av Timmy Fox

Dagens nyhet:

Företag vill tjäna pengar genom att sälja produkter till sin tänkta målgrupp xD