Inlägg

Inlägg som Timmy Fox har skrivit i forumet
Av Timmy Fox

Hmm, intressant namn det där...

Moobot, skademjukvaran: inte att förväxla med Moobot, Twich-chattbotten!

Av Timmy Fox
Skrivet av daskaren:

Kunderna har garanterat fått vad de upphandlat med Tieto.
Har sett massvis med sådana här avtal, och i inget fall har jag sett krav på offline backup.
Inget. Fall.

Kunderna borde vara sura på sin egen kravställning i upphandlingarna om något.

Krav eller ej, det faller väl fortfarande ändå på Tieto när de inte kan tillhandahålla ens de backuper som har avtalats om?

Av Timmy Fox

Måste nog ifrågasätta tangentbordsfrågan. Så vitt jag minns så är enda egentliga skillnaden mellan MX Green och MX Blue att de gröna har en styvare fjäder (precis som när man jämför röda och svarta). Ljudmässigt har jag svårt att föreställa mig att skillnaden bör bara påtaglig nog att framgå i en snabb inspelning, så det känns nog lite väl orättvist att man ska behöva gissa rätt på det.

Sedan så framgår det ju heller inte vad det är för märke på tangentbordet (eller snarare switcharna), då Razers motsvarighet till MX Blue faktiskt är just gröna (snarare än en motsvarighet till Cherry's gröna).

Vill ni ha en bättre utmaning som inte kräver lika mycket rena gissningar, ha i stället med någon clickbar-switch som alternativ (t.ex. Kailh Box White), då clickljudet hos dem faktiskt skiljer sig från en vanlig MX Blue eller MX Green.

Av Timmy Fox
Skrivet av Mindfighter:

Vilket årtusende besökte du ett datacenter senast? band...

Däremot finns det andra saker man borde ha gjort (immutable backuper... mm...), att ransomware finns kommer väl knappast som en överaskning för folk som arbetar med IT?

Skulle nog snarare vilja veta vad som får dig att tro att band inte fortfarande är extremt vanligt för sånna här mer nischade långtidsbackuper.

Av Timmy Fox
Skrivet av joakim99:

Har de gått ut med detta?

Inte sett något direkt uttalande som bekräftar det, men av nyhetsartikeln att döma så har de inte kunnat återställa ens de backuper som drabbats, vilket skulle kunna tolkas som att antingen så var alla backuper online (dvs, inga offline-backuper, och därför blev allt krypterat) eller så fallerade något annat i processen vilket gjorde även offlinebackuperna obrukbara.

Skrivet av Nyhet:

Vid en cyberattack som Tietoevry upplevde är säkerhetskopior som viktigast, då de ska hålla data och kundinformation säkra.

För vissa av Tietoevrys kunder kommer det inte gå eftersom säkerhetskopiorna har krypterats av ransomwareprogrammet Akira. Leverantören har inte kunnat återställa kopiorna och därmed har de blivit oanvändbara.

Kan även hänvisa DN:s artikel:

Skrivet av DN:

Mer än tre veckor efter cyberattacken mot Tietoevry står det klart: Mängder med säkerhetskopior förstördes och kommer inte kunna återskapas. Detta trots att avtalet säger att Tietoevry ansvarar för säkerhetskopior, enligt flera kunder.

Av Timmy Fox
Skrivet av _niko_:

Ändå jävligt gött med alla "självutnämnda" experter i tråden som minsann vet vad TE hade eller inte hade samt vilka behörigheter som krävs och ska bort för att saker ska fungera på rätt sätt.

Jag försvarar inte TE:s agerande men ja...

Tror inte någon utsäger sig för att veta vad som gick fel eller exakt vad som borde ha gjorts.

Men det finns ju ganska tydliga rekommendationer och industristandarder för hur många delar och rutiner inom IT och IT-säkerhet bör hanteras. Känns mer som att många av de diskussioner i tråden påpekar hur det här utfallet inte borde vara möjligt ifall TE följt dessa.

Det behöver inte betyda att TE inte haft många av dessa rutiner redan, men det är ändå lätt att antaga att det sannolikt finns någon form av brist i hur deras kunders data har hanterats om det verkligen inte finns några externa kopior/backuper någonstans för att återskapa den förlorade datan med (vilket uttalandet verkar antyda).

Av Timmy Fox
Skrivet av BergEr:

Är vi säkra på att kunderna har avtal som specifikt säger att det ska finnas offline lagring mm?

Hoppas någon av alla dessa journalister som skriver om ämnet begär ut upphandlingarna snart så man kanske får reda på lite vettig info.

Avtal eller ej så känns det ju ändå som backup 101 att det ska finnas mer än 1 kopia, både onsite och offsite.

Behöver ju inte ens nödvändigtvis vara offline, bara skrivskyddat för att undvika otillåten modifiering. Men någon offlinekopia är väl ändå också att föredra? Jag menar, oavsett hur man gör så borde väl ändå en leverantör av backuptjänst själva hålla någon form av minimumstandard för att försäkra sig själva mot oförutsedda situationer som denna? Finns det minsta lilla risk att någon skulle kunna gå in och radera eller förstöra all data bara sådär så ligger ju nog ändå problemet hos dig som leverantör och inte i att "skydd mot detta fanns tyvärr inte i ditt avtal".

Av Timmy Fox
Skrivet av pv2b:

Jag ifrågasätter rubriksättningen, det är skillnad på att förlora 20 års backuper och backup av 20 års data.

Det verkar vara 20 års data som myndigheten i fråga har förlorat.

"20 år av backuper" känns nog ändå tillräckligt tydligt och svårt att missförstå om du frågar mig...

Av Timmy Fox

Hög säkerhet, jo tjena...

Av Timmy Fox

Med tanke på deras historik så tror jag inte den "riktiga" appen är mycket bättre dock

Av Timmy Fox
Skrivet av maweric:

Vad har du emot OneDrive?
Täcker mina behov galant!

Har fått slut på fingrar för att räkna alla gånger som den skitit sig och skapat problem över vad som borde bara enkla saker...

Flertalet gånger om jag flyttat runt en mapp eller två, framför allt om det är eller innehåller en länkad mapp (dvs något som någon annan har delat med mig), så blir den förvirrad och skapar i stället en dubblett av mappen med vissa filer i den ena av dem och vissa filer i den andra. Detta händer nästan alltid om jag försöker skapa en ny mapp och sedan flyttar in en existerande mapp i den nya mappen. Döper jag om något så skiter det sig bara ännu mer... Noter dock att det är inga problem på datorn jag gör detta på, utan snarare att det börjar på den andra datorn som den försöker uppdatera med alla ändringar. Gissar att den blir förvirrad och börjar blanda de nya ändringarna med de gamla någonstans i mitten av att den håller på att uppdatera filstrukturen på min andra dator. Varenda gång det händer så måste jag logga in i online-interfacet för att unfucka mappstrukturen.

Ett annat problem som inträffat lite då och då är om man är för många i ett projekt som gemensamt samarbetar på t.ex. en Powerpoint-presentation eller ett Word-dokument. Till syntes beroende på hur uppdaterade samtliga personer i projektgruppens lokala versioner är så kan OneDrive lite då och då bestämma sig för att en äldre ändring är "nyare" och helt ersätter allt som någon har gjort. Minns en projektpresentation som jag var del av, där jag suttit uppe en kväll för att korrläsa och färdigställa den. Morgonen därpå så försvann inte bara allt som jag gjort den kvällen utan även allt annat som vi gemensamt hade skrivit under de senaste 2–3 dagarna.

För ett tredje exempel, som en familjemedlem råkade ut för, var att rapporten för ett längre projekt en morgon helt plötsligt försvunnit. Det fanns inga spår av filen varken i någon papperskorg eller versionshistorik när han försökte kolla om dokumentet kanske bara raderats av misstag och försökte återställa det. Det var som att filen aldrig existerat öht, trots att det fanns vittnen som sett honom jobba på denna rapport. Flera veckors arbete helt borta.

En kollega berättade också att även han haft samma erfarenhet, där en fil bara helt spårlöst försvunnit. Som tur är i dennes fall så var det bara några dagars arbete som försvann och inte flera veckor.

Av Timmy Fox
Skrivet av Dizzö:

Sjukt bra. Epic kämpar för bra saker och viktigt att det finns alternativ till Steam som i princip nästan är ett monopol redan.

...Deras metoder är dock väldigt tveksamma och barnsliga. Och glöm inte allt Disney är minst 10x värre än valfri annan aktör på alla fronter vad gäller de punkter som du påpekar att Epic kämpar för.

Steam är f.ö. långt ifrån ett monopol. Det är en väldigt populär plattform som de flesta stödjer (av god anledning), men man behöver inte leta långt efter alternativ. Finns ju massvis med DRM-fria spel på GoG, till exempel.

...Och glöm inte heller att Epic Games Store är sjukt mycket mer inlåst än vad Steam är. Tvekar inte för fem öre att om de kunde så skulle Epic väldigt gärna bilda sitt eget "monopol" med EGS som är minst lika illa som du tycker Steam är. Om du verkligen vill stödja det som Epic utsäger sig att kämpa för så är Epic helt ärligt en av de förebilderna med alla sina exklusiviteter och lock-taktiker som de bara använder för att försöka låsa folk till EGS i stället för Steam.

Av Timmy Fox

Annonsen är avslutad

Av Timmy Fox

På grund av bristande kommunikaiton och oklarhet ifall tidigare köpare ämnar genomföra affären så återstartar jag budgivningen.

Skrivet av grönanskansen:

900 plus frakt. Mvh

Du leder just nu om du fortfarande är intresserad.

Av Timmy Fox
Skrivet av SkorutansteN:

Är pumptoppen med monteringssats?

Ser att jag missade att få med de två sista bilderna. Det är det på bilden som ingår.

Monteringsplatta ingår (syns kanske lite dåligt, ska se om jag kan fixa en bättre bild på det ikväll).

Samt en bild på fittings som inte heller kom med i annonsen:

Av Timmy Fox
Skrivet av WitchDoctor91:

1000kr plus frakt

Avslutar budgivningen när jag kommer hem senare i eftermiddag. Om det inte kommer in några flera bud tills dess är den din.

Av Timmy Fox

Diverse vattenkylning (vattenblock, radiator, pumptopp, fittings)

Vattenblock: EK Supremacy EVO Nickel/Plexi
Kommer med monterningshårdvara som passar både AMD och Intel. Osäker exakt sockel, men den har suttit på en AMD AM4-processor och bör därför även passa AM5 (dock ej bekräftat). Vad gäller Intel så ska den enligt manual passa samtliga 115x, 2011 och 2066. Bör möjligen även passa LGA-1200 men för LGA-1700 behövs nog en ny bracket som EK i princip ger bort mot fraktkostnad (https://www.ekwb.com/shop/ek-quantum-velocity-backplate-lga17...).

Blocket är använt men har funkat utan några problem.

Pris: 400 kr eller bud

Radiator: EK CoolStream XE 240
Rejäl kylprestanda! En av de bättre vattenblocken från när den var ny.

Tyvärr en del slitage och diverse skavanker här och var, men det är mest estetiskt och kan enkelt döljas med en tuschpenna. Har mestadels bara legat på hyllan sedan jag bytte chassi men annars borde det inte vara några egentliga problem.

Pris: 200 kr eller bud

Pumptopp med reservoar: EK X-Res D5 CSQ
I princip ej använd. Köptes för en tänkt uppgradering som aldrig blev av och bara legat på hyllan sedan dess. Ska passa en D5-pump (pump ingår ej).

Pris: 300 kr eller bud

Fittings: Monsoon 13/10 mattsvart
7 stycken riktigt snygga Monsoon-fittings i mattsvart färg. Tillhörande verktyg medföljer.

Storlek: 13/10 mm
Pris: 100 kr eller bud

OBS: Köparen betalar eventuell fraktkostnad!

Läs hela annonsen här

Av Timmy Fox

ASUS ROG Crosshair VII Hero (Wi-Fi)

Moderkort i toppklass!

Suveräna överklockningsmöjligheter, inbyggd Wi-Fi och hela 12 USB-portar (inkl. en USB-C).

I begagnat skick men fullt fungerande utan större anmärkningar. Skickas i originalkartong med samtliga tillbehör.

Pris: 1000 kr eller bästa bud. Köparen betalar eventuell fraktkostnad.

Läs hela annonsen här

Av Timmy Fox
Skrivet av Triton242:

Har en Thinkpad X1 Yoga gen7 till jobbet.

Den lever i ett konstant throttlande tillstånd så fort CPU användningen ligger på över 20% med en 1260p vilket betyder att den gör det redan efter uppstart i Windows

Så varm att det inte är kul att skriva på tangentbordet efter en stund.
Allt vid vanlig desktopanvändning typ Office och pdf program användning….

Då detta ändå skall vara en av deras premium modeller och de uppenbarligen släpper igen lite vad som så att tillverka mobiler har de ingen support från mig på.

Där har vi problemet. Dels Intel-processor (de blir ju redan hur varma som helst på desktop...) och dels även att det är P-serien (som kompromissar värmeeffektivitet och batteritid för mer prestanda gentemot U-serien). I princip alla recensioner säger att X1-serien funkar bra så länge man undviker P-processorerna. Vet inte riktigt varför de ens erbjuder P-processorer i Thinkpad X-modellerna, då dessa är mer optimerade för låg vikt och hög portabilitet (= kylaren hänger inte helt med för hur strömtörstig P-serien är) än ren prestanda. U-processorerna har mycket lägre effektuttag (15 W vs 28 W) och fungerar MYCKET bättre i dessa modeller.

Önskar dock att de erbjöd fler modeller med AMD dock, då deras processorer än även bättre än Intels "bästa" modeller vad gäller värmeutveckling (= typ noll throttling/överhettning). Finns ju en anledning varför Apple valde bort Intel helt när de övergick till sina egna ARM-processorer

X13 Gen 4 med en AMD 7x40-processor är typ det närmaste till det du har som jag skulle främst rekommendera. Alternativt Thinkpad T-serien om man vill ha något med en mer robust kylarlösning.

Av Timmy Fox
Skrivet av Triton242:

Lenovo kan ju inte ens göra bra laptops längre så hur skall de kunna göra bra mobiltelefoner.
Deras bästa funktion de har är att de fortfarande behåller IBMs design…

Håller nog inte helt med där. Visst har de ganska mycket skit i sortimentet, men min Thinkpad X13 är nog ändå den bästa laptop jag nånsin ägt.

Däremot vet jag inte hur mycket jag skulle lita på dem att göra en bra telefon som kan konkurrera med övriga marknaden.