Inlägg

Inlägg som MP-Jan har skrivit i forumet
Av MP-Jan
Skrivet av Cove:

Nu när Elli skrotat sina 12 månaders abonnemang och markant höjer priserna, vad finns det för alternativ kvar?

Kollade precis Kias alternativ, de har också ändrat Ionity abonnemanget, så istället för ett fast pris på 3:10, så ger de nu bara en rabatt på - 1.60kr per kWh vilket också är sjukt dåligt.

Mitt "gratis" abonnemang löper ut sista juni.

Skrivet av Alrik:

Ska ut och resa om 2 veckor.. hade Kia kortet med 3,10 på ionity innan.. frågan är vad man behöver ha för app eller abonnemang nu för att klara sig en månads resande..

Handlaren som ska leverera min EV6 mejlade ut i veckan att man senast 31 maj kunde registrera sig för ett års gratis Charge Plus och 3,10kr/kWh på Ionity. Tecknade 31: a maj, snacka om tur! Tecknade bara för all eventuell laddning i sommar. Brukar i princip aldrig snabbladda.

  • Ett år kostnadsfritt Kia Charge Plus och Ionity Power med laddning för 3,10 SEK per kw för nya EV6 kunder är förlängt till 31 maj 2023.

  • Aktiverar du ditt erbjudande innan den 31 maj 2023 kommer du att bibehålla 3.10 kr/kw under 12 månader framöver.

  • Viktigt att du aktiverar erbjudandet senast den 31 maj 2023, därefter kommer erbjudandet inte att inkluderas i köp av en Kia EV6

  • Allt du behöver är chassinummer till din Kia EV6 vid registrering. Även om du ännu inte fått bilen.

Av MP-Jan

Apropå mjukvaruuppdateringar. Way back when saker var bra med Volvos Pilot-Assist integration i C/XC40, sådär pre version 1.6. Det vill säga innan C40:n hade börjat levereras. Då kunde man enkelt med knapparna på ratten växla mellan farthållare med radar och full Pilot Assist. Sedan ca. 1.6 flyttades dessa val och kontroller in i centralskärmen. Alltså för att växla mellan vanlig adaptiv farthållare och Pilot Assist krävde att man grävde i förarmenyn (alternativt hade sidan uppe och under färd försökte pricka rätt ikon/knapp på touchskärmen). Jättesmart och säkert drag av Volvo.
Har svurit över denna försämring sedan dag ett, 5 januari 2022 med första C40:n (som kom med v.1.8). Det har även princip alla andra som någon gång kört med Volvos Sensus-mjukvara eller pre version 1.6 där rattknapparnas funktion var felfri. I Android-bilarna har man istället haft en ratt med TVÅ "döda" knappar en stor del av tiden. Premium som f.

Idag fick jag version 2.9
Överst på listan av förändringar står att läsa: "Nu kan du växla mellan Pilot Assist och adaptiv farthållare med rattens vänstra knappar."
Äntligen...? Ja, och lite nej. Det är löst på ett lite annat sätt nu. Pilar man nu åt höger växlar man mellan adaptiv farthållare och Pilot assist. Alltså: vänster pil-knapp är fortfarande "död". Men nu är Pilot-Assist åtminstone enkelt aktiverat och mycket mer användbart.

Av MP-Jan
Skrivet av Felixark:

"Kia själva anger konkurrenter som Volvo EX90, EQE SUV och MX"

Alla dessa bilar kostar runt 1-1,5 miljoner. Känns bara fel för KIA har aldrig sätt dom som ett premium märke i miljonklassen.

Återigen, i klassen (stora elsuvar), vad hittar du där? Prisvärda folkbilar för Svensson och hens familj? Förutom att listan är kort, så är alla andra bilar i den klassen dyra. Vid sidan av premiummärkena finns inte många.

Jag är inte en representant för Kia. Jag har inget att vinna på att argumentera för eller emot denna bil. Ser bara att den placerar sig bra jämte det som finns presenterat i dagsläget (BMW iX, MX, EQE SUV, EX90 etc.). Och listan kan göras ännu kortare om vi kollar på elbilar som erbjuder fler än 5 platser.

Av MP-Jan
Skrivet av Felixark:

Så en KIA för drygt 1-1,5 miljoner det trodde jag aldrig ska inte KIA vara en prisvärt märket ?

Förutom att den där meningen är jättejobbig att läsa, den är ännu svårare att förstå.
Du menar:
Bilen kostar någonstans mellan 1-1,5 miljoner svenska kronor?
Kia brukar vara prisvärda?

Jag undrar:
Var har du fått priset ifrån?
Är inte Kia längre prisvärda på grund av den här bilen?

Av MP-Jan
Skrivet av Chippen2188:

Kia EV9 har nu börjat visas upp för svensk press: https://alltomelbil.se/en-forsta-titt-pa-kia-ev9-stora-elsuve...

Tycker den ser riktigt snygg ut i det blåa

Helt helt med.
Sett till klassen och konkurrenterna placerar den sig bra. Kia själva anger konkurrenter som Volvo EX90, EQE SUV och MX. Ingen av dom är särskilt eftertraktade för deras exteriöra design (eller har jag fel??). Från det lilla man har fått se från interiören så är det där den imponerar mer, särskilt jämfört med tidigare Kia-interiörer.

Av MP-Jan
Skrivet av sweborn:

Köp en ny Model Y om en beggad kostar de pengarna.

EV6 är snarare en konkurrent till Model 3 sett till de utrymmen som erbjuds.

Sure bacon.
En sedan som utrymmesmässigt konkurrerar med en crossover/SUV? Hade M3:an varit en halvkombi (som MS) hade jag köpt argumentet men jämförelsen faller snabbt om du ska stoppa in en låda modell större i bakluckan. Det här är ju verkligen en icke-diskussion.

Men MY är king om man vill ha s p a c e .

Av MP-Jan
Skrivet av martinot:

Tycker detta är mycket kul att det äntligen kommer kombi som är ren elbilar!

https://www.vibilagare.se/nyheter/bmw-i5-gor-debut-har-ar-nya...

Tycker det blir mycket intressant. Kommer i alla former av drivlinor med både el-, bensin- och dieselmotorer.

I Sverige kommer de två eldrivna versionerna att lanseras först. Det rör sig då om den bakhjulsdrivna instegsmodellen i5 eDrive40, samt den fyrhjulsdrivna prestandavarianten i5 M60 som kommer i höst.

Den som inte vill ha en ren elbil får vänta till våren 2024, då laddhybridversionerna 530e och 550e kommer till Sverige.

Till nästa år kommer även den nya 5-serien även som stationsvagn. i5 blir då BMW:s första elbil i Touring-utförande. Något som jag personligen tycker är spännande då det saknats rena kombi BEV.

Gillar personligen att den nya 5-serien skall fortsätta att se rätt normal ut, och inte lika vräkig och konstig som jag tycker många nya BMW gör.

Skrivet av Lidodido:

Det tråkiga är dock när man antingen får välja mellan en prisvärd, lagom snabb bakhjulsdriven bil eller en prestandaorienterad fyrhjulsdriven sportutrustad megaversion med extra allt. Vi är nog många som vill ha fyrhjulsdrift för fästets skull, inte för att den har fler hästkrafter. Men en BMW i den prisklassen blir ju ändå aldrig riktigt en Svensson-bil så jag förstår att dom går det spåret, men tycker ofta fyrhjulsdrivna elbilar brukar få ett fokus på den extra prestandan.

Men håller med, fler kombis till folket.

Har vi tur så gör dom som med iX: en och släpper en mellanversion (finns ju en xDrive40/50 och en m60). Kanske i samband med Touring-lanseringen?

Av MP-Jan
Skrivet av Aktsu:

Ooof, det var dyrare än jag hade hoppats på, en M60 med lite utrustning lär ju hamna på 1,4 miljoner då. Speciellt när räckvidd och laddhastighet inte är direkt bättre än i i4an, hade hoppats på att få se 100 kWh batteri men det får man kanske vänta på tills BMW slutar med delad plattform mellan fossilbil och elbil.

Lär nog inte bli en i5 för mig med de priserna tyvärr, hade hoppats på att M60 skulle börja på dryga miljonen, ett alternativ mindre för bilbytet då…

Landade på ett konf-pris på 1 341 700 kr där jag skulle vara nöjd, utan större kompromisser. Konf-länk.

Av MP-Jan

Jösses! Vill man ha en fyrhjulsdriven i5: a så lär det svida i plånboken. Priser i pund visserligen men ganska god fingervisning om vad det handlar om för belopp. Från 1270000kr(?!). Gällande utseendet: den här kanske man bör se i verkligheten. Eller, jag hoppas det åtminstone.

I skrivande stund går den att konfa i UK och i Tyskland. På svenska sidan är den fortfarande täckt. Går att konfa på svenska sidan. Där anges ett annat pris än i artikeln, @MacAllan och @Aktsu.

Av MP-Jan
Skrivet av Aktsu:

Nu kommer den stora fråga, vad ska man byta bort i4an mot för bil härnäst? Det är säkert ett år bort eller så innan det blir dags men med leveranstiderna som råder och nya bilar kommer så kan det vara bra att börja scouta redan nu. Hade egentligen fått en Model S denna vecka eller så men den var för högljudd och obekväm jämfört med i4an så avbeställde den.

De jag har på radarn mest just nu är i5an eller Polestar 4, båda är väl en bit bort men kanske funkar att vänta på. Kanske kommer en i4 refresh också om ett år men det är lite tråkigt att ha samma bil två gånger i rad. Polestar 4 lockar väl för infotainmentsystem men komfort och ljudnivå är väl ett frågetecken just nu.

Vad för annat kan jag ha missat för skoj som kommer? Komfortabelt, tyst, ”premium interiör”, 0-100 på iaf 4,5 sekunder och inte sittställning som en SUV är väl vad jag letar efter. Infotainmentsystem är viktigt också även om jag lärt med leva med BMWs, föredrar Polestar/Tesla dock så det får man poäng för.

Ja, förutom i5 skulle jag titta på:

VW ID.7 (premium light)
Nio ET5/ET5 Orion (premium, pengar till förtryckarstat)
Audi A6/S6 e-tron (premium)
Ioniq 5 N (kanske??)

Av MP-Jan
Skrivet av Daniel75:

Mache prissänkt idag igen 70 000 kr till.

Börjar det urholka värdet för bilarna som såldes i begynnelsen? Minns inte vad dom såldes för då.

Har sugits in och börjat lyssna på den Elektriska Vikingen (från Australien). Såna här tilltag är något man kanske får räkna med från många andra tillverkare. Produktions- och materialkostnader (ff.a för batterier) är på väg ner, verkar det som.

Av MP-Jan

Ford och Nissan dumpar priserna – men Tesla höjer
https://www.vibilagare.se/nyheter/ford-och-nissan-dumpar-pris...

Någon med access som kan se vad det rör sig om för belopp?

Av MP-Jan
Skrivet av Daniel75:

Har du inte fått den än ?? Det var väl i Feb/Mar 2022 du beställde ?

10:e april. Hette 12-15 månader då, vill jag minnas. Blir väl 13 månader och lite växel med leverans i månadsskiftet. 🙂

Av MP-Jan
Skrivet av Chippen2188:

Ja, dom betedde sig väldigt annorlunda med level 3 vs i-pedal. Motorn fram var inte alls lika aktiv vid level 3 vilket såklart också ger energibesparning.

För mig som vill köra i-pedal för att jag föredrar körstilen är ju detta inte relevant, men jag kanske är i minoritet i frågan, det är kanske viktigare att bilen drar minsta möjliga är egen körstil. För mig är det en dealbreaker för Kia/Hyundai.

Förstår invändningen mot att inte kunna ha OPD som standard. Jag håller med. Det var min invändning med i4:an med B-läget (passande namn). Är förberedd på att bli lite besviken och överväldigad när jag går från C40: n till Kian om några veckor (däremot ska sägas att Volvos OPD har blivit både bättre och SÄMRE under tiden som jag har haft den). Dessa två bilar kunde inte vara mer olika varandra när det kommer till OPD. Den ena ger nästan förvirrande många olika kombinationer som kan passa alla men tvingar suboptimala inställningar som standard. Och den andra är förenklad till en nästan fördummande nivå. Men det är enkelt och bra, för det mesta. Tillkortakommandena med detta tillvägagångssätt blir dock uppenbara när Volvo ska blidka alla användare och "optimerar drivlinan" med varenda förbenade mjukvaruuppdatering. Särskilt när konsensus inte råder om vad som är bäst. Man kan inte tillämpa subjektiva intryck av Volvos OPD från tidigare mjukvaruversioner till dagens. Det är en ganska stor skillnad. Det var våldsammare och roligare förr. Nu är det mjukare och (säkert tycker någon) mer sofistikerat (men också mindre underhållande).

Fördel i BMW i4: har inte PM-motor fram och kan frirulla utan koppling. Adaptiv regenerering finns och sparas.
Fördel i Kia/Hyundai: Ger stor frihet och möjlighet att anpassa sin regenerering. Adaptiv regen. finns och sparas.
Fördel i Volvo: Gör alltid samma sak vilket ökar förutsägbarheten.

Återkommer med fler intryck av GT:n senare, den har ju ett personligt läge med fler anpassningar som övriga EV6: or saknar.

Av MP-Jan
Skrivet av Chippen2188:

JAG TROR att den stängs av automatiskt eftersom frånkopplingen av framaxeln inte fungerar med i-pedal-läget aktiverat. Alltså: du får inte förbrukningsförbättringen (då bara bakaxeln driver) eftersom i-pedal-läget gör att både framaxel och bakaxel regenerar maximalt. Det sitter olikt många andra plattformar en koppling (likt en på en ICE-bil) mellan framaxeln och motorn fram (så att den kan frirulla utan hinder från PM-motorn). Du kanske hinner testa detta med översikten i displayen där du ser hur kraften fördelas: att det blir skillnad mellan regen-läge 3 och i-pedal exempelvis.
Alltså: om inte den skulle stängas av automatiskt skulle många fler klaga på sämre/högre förbrukning utan att förstå varför.

Av MP-Jan
Skrivet av Chippen2188:

Så var det det här med att komma ihåg inställningarna. Blir galen på Ioniq 5an jag åker nu att jag måste ändra inställningen hela tiden.

Syftar du på i-pedal?

Av MP-Jan
Skrivet av Flipper:

Jag har provkört båda bilarna ett antal gånger och EV6 är snyggare och den känns även smidigare. Har dock inte koll på vikterna i Tesla 2023 och tror även att Teslas nya dämpare är betydligt bättre än tidigare bilar. Men i sammanhanget är det svårt att komma ifrån pris och leveranstider. Gjorde följande sammanställning för skojs skull:

EV6 RWD - 639.900 kr "standardutrustning"
Model Y RWD - 539 900 kr
Vill du endast ha RWD känns Model Y som en no-brainer.

EV6 AWD - 674 900 kr "standard"
Model Y LR 4WD - 634 990 kr

Ska du ta någon form av utrustningspaket (som du sannolikt vill ha på din EV6) är det 669 800 kr respektive 704 800 kr för pluspaketet. GT Line är även ett skämt. AWD kostar 744 700 kr och ser bara lite annorlunda ut gentemot den vanliga bilen, i övrigt är det samma utrustning och prestanda (?).

MYP i sin tur kostar 685 990 kr och här kan prestandan endast jämföras med EV6 GT. Den sistnämnda kostar dessvärre 819 600 kr i skrivande stund.

Försöker inte verka som världens "Tesla-fanboy" men är imponerad av deras prissänkningar.

Inget av de priser du anger för Teslorna är rätt. Eventuellt missvisande och fel, enligt Konsumentverket (utredning pågår). En nära vän väntar på sin quicksilver-färgade MYP och den landar på 767740kr (inkl. vinterdäck och Teslas avgifter). Men ja, det är en stor prisskillnad.

Av MP-Jan

Wow, hot stuff! Lätt snyggaste MEB-bilen hittills. Hatten av till Cupra för designen!

Av MP-Jan
Skrivet av EriklLarss0n:

Står och velar mellan Tesla Y och Kia ev6 som företagsleasing. 1 barn i barnstol och kanske ytterligare ett inom en snar framtid samt flickvän ska med i bilen när den inte används i tjänsten.

Kia:n är cirka 400kr dyrare i månaden. Vad tycker experterna?

Med Kian får man åtminstone parkeringssensorer. 😁
Skämt åsido. Model Y är ett jättebra val för pengarna. Tycker att du och din dam försöker bekanta er med bilarna lite innan ni bestämmer er. Dom har lite olika styrkor och svagheter. Ingen av dom är ett dåligt val.

Av MP-Jan
Skrivet av Daniel75:

Den ska ju ha ett okay pris med på runt 700-800k så det är ju nåbart så att säga för rätt många. Säljstart 2024 ?

Tror du har rätt gällande prisintervallet. Måste börja säljas tidigare, har jag för mig. Den får officiell premiär i juli på Goodwood Festival of Speed. Första leveranser hinner nog komma till årsskiftet.

Skrivet av Bjirn:

Själv blir jag mest oroad när jag läser sånt här, detta är INTE vad som ger körglädje i en elbil för mig... Trams är vad detta är:
"Att växla och känna kraften är en stor del i det vi kallar körglädje. Hyundai har därför skapat åtta växlar i Ioniq 5 N. Det är ett konstgjort ”ryck” i effektkurvan vid både upp- och nedväxling."

Den verkar dock ha en del andra kul inställningar tex sätta fram/bak kraftfördelningen själv. Snyggare än EV6 i mitt tycke, om de bara kan ta fram en lack annat än de 18 nyanser av matt grå Ioniq5 finns med i dag

Kraftfördelningen där gick jag igång på också. Men några fejkade ryck för att likna en snabb växellåda känns lite larvigt. Det är inte som att man i e-rallybilar har lagt i rycket från sekventiella lådor för likna det beteendet. Dom bara kör och älskar det, vad jag har förstått.
Gällande utseende så får komma överens om att vi tycker olika Lådform på bilar är inget önskvärt och än mindre så i förbrukningskänsliga bilar, som de flesta elbilar är. Men jag gillar designen ändå. Det är en vågad och lyckad retro-design.