Inlägg

Inlägg som evilfrog har skrivit i forumet
Av evilfrog

Mjukvara, ny NAS eller annan lösning?

Ni får filtrera genom allt nonsens då min kompetens ligger någonstans mellan en novis och ett erfarent servertroll.

Borde kanske lägga den här frågan i tråden för "HTPC och mediaspelare" också och se hur mycket svaren kommer att diffa!
Min fördom är att folk i den delen av forumet gärna sätter upp en egen server med någon utikanten-dist av Linux med ett tjugotal icke-rudimentära inställningar och beroenden som är "idiotenkla". I den andra delen av forumet installerar man ett program som magiskt bara fungerar men ingen kan svara på frågan om hur.

Bakgrund:
Sitter med en enklare NAS: Zyxel 326 med 2x10TB diskar och två Asus CT-8 med en CAT-6e-kabel emellan (var billigare än alternativen när det var dags att köpa). Allt fungerar utan problem förutom att jag försökt få NAS:en tillgänglig utanför LAN:et ett par gånger och misslyckats.
Kör Kodi på en Mi box S kopplad till en 7 år gammal "smart" TV från LG vilket fungerar förvånansvärt bra, men resten av familjen är inte lika nöjda med upplevelsen och ser gärna något mer LAN/WANFlix-aktigt. Sonen använder väl egentligen primärt YouTube på Mi boxen och inte NAS:en. Kontentan är att de gärna sitter med en liten smidig fjärrkontroll med mikrofon snarare än ett tangentbord.

Vid en enkel googling hamnar NAS:ar som är 4-5-6 år gamla högst på rekommendationslistan, men jag skulle ju aldrig köpa en ny PC som är 6 år gammal så varför skulle det vara ok för en NAS? Såg precis en video där en novis NAS-användare installerade Jellyfin och verkade väldigt nöjd med den upplevelsen.

Önskemål:
Ska NAS:en vara tillgänglig över WAN kör jag gärna någon variant av https om möjlig. Har en del filer som relaterar till min hobbyverksamhet på NAS:en som jag inte vill ha publikt eller avlyssningsbart för gemene man.

Är jag helt ute och snurrar eller har någon en rekommendation som passar ovan beskrivning?

Av evilfrog

Mycket bra input, tackar alla!
Ville inte skriva för mycket i första inlägget, men kan fylla på lite om hur min tankegång går.

Färger:
Färgåtergivningen är viktig för flera av mina återkommande arbetsuppgifter, men jag kan hålla med om att de flesta skärmar idag som inte är lågprisvarianter uppfyller kriterierna (efter kalibrering). Professionella skärmar bjuder på många nice to have, men priserna skenar snabbt iväg då.

Refresh rate:
Jag köpte 165:an av två anledningar. Hade en high refresh rate på kontoret och när man väl blivit van med mjuk scroll så känns allt annat stelt och hackigt. Utvecklade även mobilappar så behövde få en känsla för upplevelsen / UX (60-skärmen får husera VS Code). Sedan fanns såklart en baktanke om att det kunde vara kul i spel också, men de senaste åren har det knappt blivit något av det. Sonen kör iofs en del Minecraft.

Ultrawide:
För något år sedan tog jag en vända med två olika 3440*1440 ultrawide med viss curve. Den första var en Dell U3417W IPS som jag skickade tillbaka efter ett par dagar på grund av överväldigande BLB. Den andra från MSI hade en VA-panel och förvånade mig på många sätt, väldigt bra färger och inga som helst problem med infallsvinklar. Var väldigt nöjd med den och älskade den omslutande känslan och avsaknaden av kanterna i mitten. Tyvärr fick jag en ihållande åksjukekänsla efter en halvtimme framför den (vilket jag även märkte av på Dell-skärmen), vilket tydligen är vanligt. För de flesta verkar hjärnan anpassa sig rätt snabbt och den känslan försvinner. Efter drygt två månader gav jag upp och var tvungen att göra mig av med den.

4k:
Övervägde en platt 34" men jag inbillar mig att kanterna kommer känns långt borta (27" kan jag vinkla mot mitten). Övervägde även 4K, men för att få någon faktisk nytta av pixlarna skulle den behöva vara stor och därmed svårmöblerad vid mitt hörnskrivbord. Har sett många exempel på folk som kör 4k och sedan skalar upp UI:t och därmed går miste om det nyvunna arbetsutrymmet.

Har experimenterat rätt mycket med bildskärmar, men tänkte om det hänt något spännande på senaste? Det jag sett omnämnas mest är just OLED. Senast jag hörde något om det fanns det fortfarande vissa farhågor om burn in, men antar att det kommit tillrätta nu. De bildskärmar jag sett reviews på har vanligtvis varit ultrawide med curve eller runt 40" stora.
OLED kanske inte lämpar sig för 1440p och 27"?

Av evilfrog

Utvecklarskärm

Tjo!

Idag sitter jag på två 27"-skärmar 1440p på en dubbel gasarm. Båda IPS, den ena 60 Hz med USB-c-ingång och den andra utan men med 165 Hz. Har även en TB3-docka som jag är för lat för att koppla in. Jobbar som utvecklare (primärt frontend) och "behöver": bra färgåtergivning, tillgång till hög refresh rate och en allmänt trevlig skärm att kolla på 8+ timmar per dag. Har sneglat på OLED ända sedan första personen nös till om det.

Hur är läget idag och framöver gällande 27"/1440p, Kommer jag hitta det på OLED snart?
Kommer det att kosta skjortan eller är något som gemene man har råd med?

Av evilfrog

Drar tillbaka bud, fick tag på en från annan annons.

Av evilfrog

Följer backplate och skruvar et.c. med kylaren i bild 5? Kan buda 250 + frakt då.

Av evilfrog
Skrivet av Philippk:

Ett tips är ju att du kan börja med att undervolta om du inte redan gjort det, samt ställa in en egen fläktkurva ( grafikkort kan gå varma utan att ta större skada )

Med undervolt kan du sänka graderna mellan 7-10 grader utan att tappa prestandan

Det låter ju intressant. Jag är lite allergisk mot all mjukvara jag tvingas köra redan, NZXT för att stänga av/dimma lamporna i chassit, HyperX för ramminnens dito, någon mjukvara från Asus för att styra ner fläktarna och klocka CPU (vet inte varför inte GPU finns med där). Finns det något bra alternativ som erbjuder set and forget?

Kör på ett ASUS ROG STRIX B550-I GAMING, så det kanske begränsar mina valmöjligheter?

Av evilfrog
Skrivet av Mezzlock:

Hur funkar det med garantin i ett sånt här fall? Det är väl det som möjligtvis skulle kunna påverka prisbilden

Garantin är väl obefintlig (om inte Netonnet är väldigt schyssta med returer..)? Kanske Acer har någon sorts garanti att erbjuda utan att man skickar hela datorn iofs. Vore nog bäst att handla mellan fyra ögon så att köparen får testa utförligt först i vilket fall.

Av evilfrog

Hur värderas icke LHR och OEM?

Har ett 3070 som jag tog från en Acer prebuild innan sommaren, med högsta sannolikhet innan LHR blev en grej. Som med många andra OEM så låter fläktarna i högsta laget när de gasar på för fullt och eftersom jag spelar utan hörlurar så stör det mig.

Finns det något värde i att det är ett icke LHR (trots att det är OEM) så att det är värt att sälja det? Sett att det finns 3060Ti LHR i lager lite då och då nu igen och de verkar gå för runt 7k med bra kylare. Några procent prestandasänkning är det lätt värt.

Kan ju såklart testa att lägga upp en annons, men magkänslan säger att det kommer gå 8 övriga kommentarer per faktiskt bud om jag inte har koll på läget först.

Av evilfrog

För någon som bor i närheten av Karlskrona kanske? En dator på köpet.
https://www.elgiganten.se/product/outlet/gaming-fyndvaror/326...

såld

Av evilfrog

Oj, spännande förslag! Är dock rädd för att det inte alltid kommer vara en smärtfri upplevelse att spela med ett 5 år gammalt servergrafikkort? Förr eller senare känns det som att det kommer uppstå mjukvaruproblem. Hur är ljudnivån på kylningen?

Inväntar fler svar, men håller dig i bakhuvudet.

Av evilfrog

6700XT mot 3060Ti eller 3070?

Panikköpte ett grafikkort som kom in som fyndvara. MSI Radeon RX 6700 XT Gaming X. Som jag förstod det ligger det runt ett RTX 3060Ti eller 3070 i prestanda - i genomsnitt, men tyvärr verkar det ligga rätt mycket lägre just i det enda spel jag spelar, Total War Warhammer 2.

Men där sitter ju du helt ensam med omvänd problematik! Ska vi byta?

OBS! Har ett mITX-chassi med radiator i fronten, så max-längd på kortet är 28 cm och höjd cirka 4,5 cm. På önskelistan finns kort ur 3000-serien och att vi kan träffas IRL för själva bytet. Inväntar ram och hårddisk, men räknar med att kunna funktionstesta mitt kort i helgen.

Fiskar i flera kanaler, så förbehåller rätten att inte byta här. Blir det tal om pengar emellan så kan vi försöka få en objektiv värdering i forumet först.

Läs hela annonsen här

Av evilfrog

Återvinna My Book Duo chassi

Köpte en 2*10 TB WD My Book Duo och plockade ut diskarna (WD101EFAX) och satte i min NAS. Tror det blev 1700 billigare än att köpa diskarna lösa

Nu sitter jag med ett "HDD-chassi" som det känns väldigt slösaktigt att kasta i soporna. Testade att sätta i de gamla NAS-diskarna, 2*4 TB Seagate Barracuda, men WD har en hårdvaruspärr inbyggd på controllern. Som en del av er säkert vet så gick det att modda tidigare My Book-versioner genom att klippa två ben på ett chip märkt Winbond för att sedan kunna använda andra storlekar och märken av HDD:s. Tyvärr finns inte samma tydliga märkning på den nya PCB:n.

Någon som testat det här eller är rekommendationen att skänka den till det allsmäktiga elektronikmonstret / soptippen?

http://links2keep.com/images/pcb.jpg

Av evilfrog

Användare: @lefty44
Typ av affär: Sälj
Tillvägagångssätt: Avhämtning hos mig
Produkt: AOC AGON AG352UCG6

Positivt:
Snabb kommunikation
Trevlig
Seriös köpare

Negativt:
Inget

Slutbetyg: 5/5 👍

Skickades från m.sweclockers.com

Av evilfrog

Bildskärm AOC Ultrawide 35"

Säljer en 35" AOC AG352UCG6

120 Hz Gsync och i kanonskick, 6 månader gammal. Tog bort det sista av plasten för en annons i veckan. Föredrar avhämtning för att du ska se den in action, men kan ta den ner till tågstationen. Monsterkartongen ej kvar, men med kvitto och tillbehör. Köpt på webhallen.

Inga som helst klagomål på prestandan, men måste distansera mig från upplevelsen för att få tid för annat än spel. Finns intresse säljer jag också ett ASUX RTX 2070 8 GB turbo, 6 månader gammalt, för 4000.

Bud från 5500 för bilskärm och 4000 för grafikkort, förutsatt att jag får skärmen såld.

Läs hela annonsen här

Av evilfrog
Skrivet av Tammik:

Någon som har erfarenheter av denna skärm ?
Dell 25" UltraSharp U2518D WQHD Infinity Edge

försöker hitta någon skärm i någorlunda prisklass då det troligen blir köp av 3 skärmar samtidigt.

Jag köpte nyligen en 27-tummare, som det fortfarande är bra pris på.https://www.prisjakt.nu/product.php?p=4953573
Den har Dells klassiskt stabila fot och väldigt bra färger, men sedan verkar det vara relativt vanligt med blb. Inget jag märkt av på mitt exemplar dock.

Skickades från m.sweclockers.com

Av evilfrog

Kan varmt rekommendera att söka till Academy. 12 veckors utbildning och sedan jobb, om man blir antagen. Jag var runt 30 när jag gick den och har jobbat med C# och sedan frontendutveckling sedan dess. Jag pluggade 7 år på universitet och fick kämpa länge innan jag hittade jobb i den branschen, men med 3 månader utbildning och 2 års erfarenhet inom IT så är det istället arbetsgivare som kontaktar mig.

Skickades från m.sweclockers.com

Av evilfrog

Kör också Binero och har samlat på mig ett 20-tal domäner. Alltid varit nöjd med dem. Nu har de blivit uppköpta av Loopia, så får se om prislistan kommer kastas om.

Av evilfrog

Har haft ett projekt på is några år som blev snubblande nära klart. Ville göra något med IoT, så tänkte fixa en egen "Vad tyckte du om besöket"-enhet med knappar som postade till en MySQL-db, men som också var kopplat till en hemsida (med motsvarande digitala knappar) och en adminvy där man kunde se resultatet snyggt uppritat med chartJS eller liknande. I drömmarna skulle det 3D-printas ett passande hölje för alltihop också.

Fastnade i programspråket Lua (för IoT-enheten) då den inte riktigt ville svälja de bibliotek jag behövde. Jobbade som lärare då och hade föreslagit det som gymnasiearbete för några elever. När de inte nappade ville jag testa om det var möjligt att göra på 50-60 timmar, vilket jag nästan tror skulle gå om man bråkat lite mer med Lua.

Skickades från m.sweclockers.com

Av evilfrog

Warhammer 2 är helt klart min favorit. 1:an var bra när den kom, men känns nu bara som en opatchad version av 2:an. Kartan "Mortal empires" (upplåst om man har både 1 och 2) känns helt enorm, så om man vill göra det ordentligt kan man lätt spendera ett par hundra timmar där per faktion.

De olika faktionerna har väldigt olika förutsättningar på slagfältet (och till viss del i kampanjen) så det går att variera sig mycket. Sedan har det med jämna mellanrum fyllts på med DLC:s som också haft gratiselement. Med det sagt så har jag handlat smart och ändå plöjt ner minst 700 i spelet.

AI:n är ok, men rätt förutsägbar, så känner man för det går det att cheesa sig igenom spelet på högsta svårighetsnivå. Multiplayer är skoj, men det gäller att ha vänner med lika mycket tid över för spelande som sig själv då.

Fortfarande lika roligt att spela som när jag först började.

Skickades från m.sweclockers.com

Av evilfrog

@Pellefant: Nej, sorry. Jag bytte från Tele2 till Comviq. Det var black friday-erbjudande, så jag hängde på låset. Letade efter en P20 Pro egentligen men kunde inte rättfärdiga det när P20 var så billig.