Inlägg

Inlägg som oooskar har skrivit i forumet
Av oooskar

Kan alltid vara värt att ta ut RAM och sätta i det igen. Det kan lätt hända att man kommit åt dem om de inte satt i ordentligt från början. Eventuellt testa en sticka åt gången.

Av oooskar

Jag tror 32-tum är perfekt för 4k på skrivbordet. Har du ett ovanligt djupt skrivbord kan nog 40 tum funka också, men annars blir det för jobbigt för nacken.
Min personliga erfarenhet/dumhet: Jag hade 28 tums 4k förut men tyckte att pixlarna blev för små för att göra nytta. I den storleken borde jag valt 1440p. Nu har jag sedan ett halvår tillbaka "bytt upp mig" till en 50-tums TV med 4k som också står på skrivbordet, men det är inte att rekommendera alls. Alldeles för stort, och speciellt jobbigt för nacken att titta uppåt och nedåt. Sidledes funkar bra, så en ultrawide 49-tum skulle nog inte vara alls lika mycket problem, men jag föredrar också 16:9 (eller 16:10).

Av oooskar

När det gäller chassi: Hur kompakt vill du ha det? Personligen tycker jag varken Asus AP201 eller Lian Li 205M är speciellt små (33 resp. 35 liter). Skulle jag bygga nytt mATX i dag skulle jag nog satsat på något mindre, t.ex. Inter-Tech IM-1 Pocket
https://www.inter-tech.de/productdetails-157/IM-1_POCKET_EN.h...
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5941361
som är under 22 liter och stilren utan RGB och sånt, men det är ju en smaksak. Sedan ska man nog inte glömma att det ibland kan vara svårare att bygga i ett mindre chassi, och man kan behöva tänka mer på att alla kombinationer av storlekar på PSU, GPU och CPU-kylare inte passar tillsammans.

Av oooskar

Har också haft Synology och Mac utan problem. Jag kunde få 30-50 MB/s stabilt till en gammal DS411j som är väldigt mycket långsammare än din. (Sedan tycker jag att Synology är väldigt dyrt för hårdvaru-specsen man får, men det kan ju folk tycka om Apple också. Hur som helst byggde jag en egen TrueNAS-server istället, men det är overkill och off topic för denna tråden.)

Till saken håller jag med om tidigare inlägg.
1. I första hand borde du testa med en annan dator, t.ex. en dator med Windows eller Linux.
2. Är det lika varierande hastigheter både vid skrivning till och läsning från NASen? Diskarna WD Red 4TB finns i modeller med det ökänt sega konceptet Shingled Magnetic Recording (SMR), som ger låga hastigheter vid skrivning men inte läsning. Kan du kolla modellnummer på diskarna så kan vi kolla om de är SMR eller CMR? (Mer info här om du är intresserad av det tekniska: https://www.servethehome.com/wd-red-smr-vs-cmr-tested-avoid-r...
3. Stämmer det att du använder USB-adapter för ethernet till Macen? För att utesluta den som felkälla kan du väl använda wifi? Även med några år gammal wifi-router borde man kunna få stabilare hastigheter än du får med kabel nu.
4. Du har vad jag förstår uteslutit nätverkskabeln. Det borde verkligen inte vara switchen, men för att utesluta det kan du testa med kabel direkt.

Av oooskar
Skrivet av Lussarn:

Jag har personligen ganska god känsla för vad man behöver för kontakt man drar 50 Ampere igenom (600W/12V=50A) och som jag skrivit förut, att när jag såg den här kontakten första gången så sa jag att det här kommer bli problem. Och problem blev det. Alla fel människor kan göra kommer göras i alla sammanhang, det är naturlag. Är det enklare att göra fel kommer fler göra fel helt enkelt. Har själv bränt kontakter och sett andra bränna kontakter i allt från 10A till 100A med olika kabeltjocklekar och kontakter, 50A konstant är inte att leka med och det gäller att man sätter ihop grejerna rätt.

På detta kommer cablemod och släpper en adapter som även när jag såg den så sa jag att nu kommer det bli ännu större problem, ytterligare en felkälla, mer resistans, mindre kylförmåga än kablar. Har en vän som köpte en sådan här och insisterade på att det var vettigt, som tur var hände inget och han tog bort den till slut. Jag tror inte Cablemod har någon som helst känsla för vad 50A är heller, vem som helst kan sätta sig och designa en sån där PCB och tjäna storkovan.

Huruvida det var rätt eller fel att byta bort 8pin (som var en rätt trisst kontakt också med 6+2 fippel) har jag ingen jätteåsikt om. Men att man måste vara mer försiktig nu så man sätter ihop grejerna rätt, så är det naturligtvis. För dom flesta fungerar det ju.

Jag är själv superförsiktig och dubbelkollar när jag hanterar nya kontakten på mitt 4090, kanske mest för att jag faktiskt vet vad 50A är, och att den kontakten är marginell. För den sakens skull kanske jag inte skulle kalla den feldesignad rakt av. Vem vet, sista ordet kanske inte är sagt i detta. Nvidia kanske ändrar sig, även om jag inte skulle sätta några riksdaler på det.

Håller med om att 12VHPR är dåligt designad när det gäller hur den fästs och man riskerar att den inte trycks i ordentligt och därmed får dålig kontakt.
Däremot vill jag påpeka att vad du skriver om 50A inte stämmer. Det är 50A totalt genom de 6 ledarna, så bara strax under 10A genom varje enskild kabel. Det är däremot mer än dubbelt så mycket som den 8-poliga PCIe levererar (3 ledare med upp till 50W var, så strax över 4A per ledare).
Däremot är kontaktytan på de enskilda stiften på 12VHPR-kontakten också något mindre än i den 8-poliga PCIe-kontakten, så det är givetvis extra viktigt att se till att kontakten sitter ordentligt när det går så stora strömmar genom dem.

Av oooskar
Skrivet av etnica33:

inter-tech im-1 och im-2.(Sama im-01/pro)

Perfekta storleken för matx, synd att ingen annan tillverkare kör samma koncept.

Precis! Har sneglat på IM-01 Pocket länge. Högst upp på listan inför nästa bygge.
mATX som inte är större än många mITX-chassin.
Hade jag haft mer pengar hade jag nog valt något <10L mITX-chassi (Louqe Ghost, Dan A4, …) men tyvärr kostar alla mITX-moderkort med AM5 över 3000 kr.

Av oooskar
Skrivet av Wizbro:

Det borde byggas kretsfabriker i svenska Norrland där det inte finns risk för varken jordbävning eller tromb.

Och dessutom inga problem med tillgång till vatten och ren el, och de svenska temperaturerna ger mindre behov för kylning.

Av oooskar

Min första 10-poängare någonsin. Verkar vara högt snitt så det var kanske lätt denna gången, men jag kan inte låta bli att börja fundera på om BeQuiet har lyckats ta sig in i mitt undermedvetna trots att jag mig veterligen aldrig har ägt en av deras produkter.
Vore kul med ett Noctua-quiz.

Av oooskar

Kan du ladda upp bild på hur kontakter och kablar ser ut?
Ofta beror ett sådant här fel på att det är en gammal kabel någonstans (eller ny kabel med dålig kontakt) som gör att man bara använder 4 istället för 8 av ledarna i kabeln, och då är maxhastigheten 100 Mbps.

Av oooskar

Ser bra ut! Vill bara kommentera att den bästa "framtidssäkringen" är att se till att ha ett moderkort med AM5-sockel, så att du kan uppgradera till nyare generation processor senare. Det har du alltså redan, så inga problem där.
7600 räcker jättebra till ert användningsområde nu, och så kan man hellre se efter uppgraderingsmöjligheter om ett par år.
Ofta är det svårt att säkra för framtiden genom att köpa en dyrare modell i samma serie, eftersom man kan få ändrade behov och önskemål i framtiden ändå, samt att det kan komma nya features (AI-acceleration?) i nyare generationer. En processor för 6000 kr i dag kommer inte hålla jämna steg med en 3000 kr-processor om några år, så det kan faktiskt vara bättre att köpa en 7600 i dag för 2500 kr och en förmodad 9600 eller 10600 eller vad den kan tänkas heta för 3500 kr i framtiden.

Av oooskar

Kan du kanske förtydliga vad du är ute efter? Eftersom det gäller en extern hårddisk så är det ju ingen poäng med högre än 5 Gbps, och då funkar USB 3.0-kablar lika bra.
Det är som sagt ingen poäng eller garanti med en kabel som det står 3.2 på jämfört med en som det står 3.0 eller 3.1 på i detta fall eftersom det inte säger något om överföringshastigheten.
(Om det däremot gäller en extern SSD och inte en hårddisk kan det vara en poäng med en kabel som är klassad för 10 Gbps, men bara om SSDn har ett interface som ger 10 Gbps, vilket inte är speciellt vanligt med micro B port utan snarare med USB-C.)

Av oooskar

En anledning är väl att USB-IF har skjutit sig i foten något kolossalt när det gäller namngivningen. USB 3.2 är bara senaste versionen av specifikationen, och säger ingenting om vilken hastighet den ger.
- USB 3.2 Gen 1x1 är upp till 5 Gbps. Denna kallades tidigare "USB 3.1 Gen 1" eller bara "USB 3.0".
- USB 3.2 Gen 1x2 är upp till 10 Gbps. Denna finns enbart med USB-C-kontakt.
- USB 3.2 Gen 2x1 är upp till 10 Gbps. Denna kallades tidigare "USB 3.1 Gen 2" och finns med både USB-A, USB-B micro och USB-C-kontakter.
- USB 3.2 Gen 2x2 är upp till 20 Gbps. Denna finns enbart med USB-C-kontakt.

Jag tror du bör söka efter kontakttyp och bandbredd som sökord istället, t.ex. USB micro B 10 Gbps.
Tyvärr finns det mycket som är felmärkt och inte uppfyller specifikationerna, speciellt bland billigare kablar.

Av oooskar
Skrivet av Cranzle:

Ja men IKEA har inga hurtsar med sådana mått. De har max 70cm djupa.

Vet du var man kan hitta hurtsar som är 100cm djupa då? Har letat överallt känns det som. För jag tänker inte ha det så brädan sticker ut en massa.

100 cm djupa är nog inget du får tag i hos möbelvaruhus eftersom det är för djupt för hemmabruk.
Det kan vara en bättre idé att kolla med firmor som säljer begagnade kontorsmöbler. Nu vet jag inte var du bor men att söka på nätet efter "begagnade kontorsmöbler" funkar nog. Ofta mycket att välja på till bra pris, och inte minst mycket som har bra kvalitet.

Av oooskar
Skrivet av Swedish Berserk:

Tack för snabba svar som vanligt!

Jag ska kolla närmare i afterburner i eftermiddag och återkomma. Är CPU:n så kass alltså? Kan det hjälpa att försöka överklocka den tillsvidare? Har aldrig gjort det förr ( ja lite pinsamt på detta forumet ) men kanske kan hjälpa lite? Har stockkylaren på.

Det med PCI e och kablar jag nämnde gör ingen skillnad?

Det låter onekligen som att det är CPUn som är flaskhalsen, och då spelar PCIe eller kablar ingen roll.
För att vara säker är det fint att kolla med t.ex. Afterburner som redan nämnt.
Om jag bara kollar snabbt på
https://www.cpubenchmark.net/CPU_mega_page.html
så har Ryzen 7 2700 följande poäng: 15 725 (multi core) och 2 180 (single core)
medan 5600H har 17 085 resp. 2 957. Jag gissar att det är mest single core-prestanda som spelar roll i ditt fall, men det varierar från spel till spel.
En 5600X har 21 914 och 3 360
och en 5800X3D har 28 292 och 3 230.
Jag insisterar inte på något sätt att detta är den allra mest relevanta benchmarken, men det ger en grov uppskattning om prestandaskillanden mellan dem i alla fall.

Av oooskar

Kanske en dum kommentar, men det råkar inte vara så att du har kopplat skärmen till grafikportarna på moderkortet istället för till portarna på grafikkortet? I så fall blir ju prestanda lidande något kolossalt eftersom processorns inbyggda grafik används istället för ditt RX 5700 XT.

Av oooskar

Eftersom det är till användning inom företag hoppas jag att ni har en strategi för backup (t.ex. 3 kopior, minst två fysiska byggnader, en offline).
Med budgeten antar jag att det bör vara nätverksanslutet (NAS). Det känns lite ineffektivt att ha en RAID-låda ansluten till bara en arbetsstation. Om NAS, hur många samtidiga användare ska det vara?
Vad är det för krav på garantier och serviceavtal?
Har ni in-house IT-personal som kan driva en lagringsserver (t.ex. baserad på TrueNAS Scale)? Det är nog bästa sättet att få valuta för pengarna, men en färdig lösning från QNAP eller Synology kan vara enklare om ni är vanliga dödliga och inte vill lägga en massa tid på konfigurering.

Av oooskar

Prisjakt.nu tar flera sekunder längre att öppna på min Macbook Pro 2019 (Intel i7) än den gamla designen som de hade för ett par år sedan. Fruktansvärt irriterande. (Förutom alla andra rent funktionella försämringar som gjorts under lång tid, se 35-sidors gigant-tråden .)

Av oooskar
Skrivet av Bosse78:

När men fick löda för att byta CPU. Aldeles för lätt nu ju! =D

Om du vill ha det svårt så är det faktiskt möjligt att göra t.ex. uppgradering av fastlött RAM på Apples maskiner:
https://youtu.be/AfBoIe8iGE0?si=21GqQxbS5BVPVaHl
Imponerande att de lyckas!

Av oooskar
Skrivet av Bruun:

Har fått liv i min gamla trotjänare från 2012.
Den har just nu i sig:

Processor: Intel Core i5 8400 2.8 GHz 9MB
Moderkort: MSI Z370 SLI PLUS
Minne: Kingston 16GB (4x4GB) DDR4 2666MHz Fury Black
Nätaggregat: Cooler Master GX II Gold 850W Modular
Grafikkort 1: Gainward GeForce GTX 670 2GB PhysX CUDA
Grafikkort 2: Gainward GeForce GTX 670 2GB PhysX CUDA
SSD: Corsair SSD Force Series 3, 120GB 2.5"
Hårddisk: Seagate Barracuda® 1TB

Jag spelade förr mest CS, dota och wow. Vilket är antagligen det jag kommer spela igen.
Hur hade ni gjort? Uppgraderat eller sålt av den i delar och köpt nytt?

Jag håller med de andra. Jag hade jag uppgraderat GPU (och troligtvis SSD). Datorn är faktiskt inte så gammal som du tror.
i5-8400 och Z370 lanserades hösten 2017.
GTX670 är däremot från 2012. SSD-disken är också gammal.

Av oooskar

Kan du inte använda en PCIe-adapter för att ansluta en m.2 SSD till datorn du har?
Är du nöjd för övrigt känns det väldigt onödigt att köpa nytt om det i första hand handlar om lagringen tycker jag åtminstone.