Premiär! Fyndchans i SweClockers Månadens Drop

Inlägg

Inlägg som lasseTM har skrivit i forumet
Av lasseTM
Skrivet av aMp:

JetStream-modellen är en av de sämre 4080 Super som finns, den har mycket mindre kylare än tex TUF osv om jag inte är helt ute och cyklar. Palit GameRock är S-tier dock.

JetStream presterar väl ganska likvärdigt som de andra, men med mindre kylfläns så behöver fläktarna snurra mycket snabbare för att få bort värmen.

Det stämmer att det är ett "mindre" kort än tex TUF, men jag har inte plats för större kort i min burk och jag tog det som jag fick tag på. Samtidigt så var jag orilig för coil whine från just TUF men det kanske var obefogat.

Helst skulle jag vilka köpa ett referenskort och bara smacka på ett vattenblock men det är ett senare bekymmer.
Samtidigt så tror jag att alla kylare på 4080 Super är rätt överdimensionerade, mitt kort går upp i 66 grader i Furmark med fläktarna på 35% (auto) och visst kan jag höra kortet något i furmark men spelar jag hörs det inte.

Jag har 34dB mätt med mobilen på mitt skrivbord i bakgrundsljud, det blåser lite här ute så det skulle säkert vara lite tystare en dag det är vindstilla.
När jag maxar mitt grafikkort i Furmark så visar mobilen 35dB och visst kan jag urskilja det ljudet men med ett par öppna lurar på så hörs det inte även om lurarna inte spelar något.

EDIT: Palit kortet har dessutom 2st fler heat pipes vilket lär hjälpa något för att fördela värmen men Asus kortet väger 250g mer så det bör ju vara bättre.

Av lasseTM
Skrivet av Pantburk:

@lasseTM

Låter mindre kul, är det coilwhine eller fläktarna som väsnas?

Asus 4080 Super Tuf som jag fick tag i är nog det bästa kortet jag haft om man räknar in ljudnivån.

Fläktarna hörs knappt i full load "svagt luft sus", coilwhine hörs ett litet surr om man har örat vid mesh fronten och inte annars samt 60 grader i stress är galet bra.

Mvh

Kortet i sig är tyst och i spel finns inget coil whine, kan köra lite om jag kör något som ger sjukt höga fps 400+ typ.
Det visade sig att det var en stege som låg och knackad utanför fönstret när det blåste
Men ljudet uppkom vid byte av kort så jag tog föregivet att det var grafikkortet men vid närmare anblick så insåg jag att jag hade fel.
Var rätt trött igår efter en resa hem från USA.

Av lasseTM

Jag installerade ett Palit RTX 4080 Super JetStream OC 16GB GDDR6X i min burk idag och det låter som någon har stoppat in en gammal mekanisk hårddisk i datorn nu som knackar och lever om även i Windows.
Sjukt irriterande måste jag säga.

Av lasseTM
Skrivet av reflux:

För mig som pysslar med innehållsproduktion är ju 15 Pro/Max den viktigaste och största uppdateringen på tja, många år. Att äntligen kunna använda USB-C med HDMI ut, spela in video i LOG-format med ProRes-codec direkt till extern SSD, koppla in en USB-C hub och samtidigt även strömförsörja telefonen, det är en game changer. Skyll er själva om ni lägger pengar på något ni inte har nytta av, men för många är det här en extremt efterlängtad och viktig generation (till skillnad mot iPhone 14).

Jag sitter och funderar på en 15 Pro Max just pga detta, sitter på en 13 Pro Max just nu men spelar in mycket film som alltid överförs till extern disk och det vore jäkligt smutt att kunna stoppa i disken direkt.
LOG vore ju också lite av en dröm.

Av lasseTM
Skrivet av Dreas89:

Osanningar? Gå in i tråden för respektive grafikkortsserie och kolla vilken som fylls med flest kommentarer om utmaningar. Tänk då också på fördelningen av antalet grafikkort.

Du har ett exempel till här i tråden om krascher och någon sittande med DDU. Nu verkar sista uppdateringen från Nvidia inte lirat smärtfritt för alla så man ska inte bli för kaxig.

Det finns ju också trådar i forumet som berättar om krascher med övriga AMD-produkter som är nya också. Såklart inte relaterat till grafikkorten i sig och med många möjliga felkällor.

Fast det är ju fortfarande du som läser några inlägg gör en analys som förmodligen är bias och vi vet inte hur förmedlingen ser ut här på Sweclockers bland köparna.
Sedan är olika köpare olika benägna att klaga, titta på Apple användare där många ser en bugg eller liknande som en "feature" istället för just en bugg eller en inlåsning som en bra sak medans en Android användare skulle klaga ganska högljutt på samma problem.
Nvidia anhängare har lite samma mentalitet som hardcore Apple användare tyvärr så ska du komma med ett claim se till att det finns en grund att stå på där data finns och inte bara din magkänsla.

Även om Nvidia kanske har fler marknadsandelar så är folk på Sweclockers kanske mer pålästa och väljer AMD i större utsträckning än Nvidia pga prestanda/:- vad vet jag.

Men så länge du inte har något faktiskt bevis att backa upp ditt påstående så är det bättre att lämna det osagt.

Kollar man istället på rapporter där oberoende och opartiska firmor gör tester brukar AMD ligga över i stabilitet.
Men som sagt vi pratar om några % hit eller dit, du får det att låta som att alla AMD kort kraschar en gång i timman och ett Nvidia tuggar på i 20år utan ett problem.

Folk läser ibland svar här utan att vara kritiska till innehållet och då ger det väldigt fel bild av situationen.
Det enda som med säkerhet går att säga anser jag just nu är att Intel ligger efter när det kommer till drivrutiner men sedan pratar vi någon % hit eller dit mellan AMD och Nvidia som förmodligen fluktuerar med olika släpp.

Av lasseTM
Skrivet av Printscreen:

Iphone 15 pro är 12,75mm tjock totalt, och en iphone 14 pro är 12,03mm. Folk klagar alltså på att den har blivit 0,72mm tjockare? Jag kastar genast dessa negativa reviews i papperskorgen.

Det är ändå nästan 6%
Men du får nog tänka på att de flesta har skal och då blir det ju ännu mer.

Av lasseTM
Skrivet av Dreas89:

Audi vs trimmad Skoda.

Vill du ha stabilitet, svalt och låg strömförbrukning så kör Nvidia. Vill du ha högst rastprestanda kör AMD.

Jag är i ett läge i livet där stabilitet och kvalité får kosta några kronor. Lägg till bättre andrahandsvärde och slutkostnaden efter 5 år kan vara fördel Nvidia.

Kan du snälla sluta fara med osanningar?
Kan du bevisa att ett Nvidia är stabilare än AMD får du gärna göra det men kan du inte det så kanske det är bättre att inte säga något än att ljuga eller "gå på känsla".
De flesta raporter som kommer ut pekar på att AMD faktiskt är stabilare men eftersom det är väldigt svårt att mäta så låter jag det vara. Men det finns inget som pekar på att Nvidia är stabilare än AMD just nu.

Av lasseTM

Vet inte om du enbart överväger Nvidia men jag har ett AMD RX 6900XT med vattenblock vid intresse.
Vet dock inte vad det är värt så jag har svårt och säga om du måste sälja ett organ eller ej.

Av lasseTM
Skrivet av Tokstork:

Är det någon här som kan motivera att betala ~tusenlappen mer för 4080 Super TUF vs Radeon 7900xtx?

Jag sitter och kollar på ett 4080 super och den enda anledningen att jag skulle välja det över ett 7900xtx är att Nvidia funkar generellt bättre med AI prylar och att Blender är markant bättre på Nvidia.

Skulle jag enbart spela så skulle jag inte tveka en sekund på ett 7900xtx istället, men AMD måste på något vis väga upp dessa nackdelar så även om jag tycker att ett 4080 super är för dyrt så är 7900xtx "ännu dyrare".

Av lasseTM

Måste man vara Prime medlem?
Jag får inte någon rabatt på något jag lägger till i varukorgen.

Av lasseTM

Har värmeutveckling av denna med det förmodade vulkanutbrottet på Island att göra?
Intel har sitt hemliga labb där kanske🤔

Av lasseTM
Skrivet av Apachi:

Är det någon som vet hur det blir med bredband/TV-erbjudanden kring Black Friday? Vi har precis flyttat och köpte obundet med 1 månads uppsägning, ska man säga upp det 1 månad innan BF för att ta del av erbjudanden som kommer? Har öppet fiber.

Jag har för mig att Bahnhof också körde någon deal på 1000/1000 och 10000/10000

Av lasseTM

Dom måste ju hitta nya spelar nu när servrarna är döda.
Var roligt fram till 65 typ sedan tvärdog det.
Och man kan sova sig igenom spelet utan någon som helst svårighet sedan mötet man uber lilith som helt plötsligt blir omöjlig med hitbox som är helt fel osv osv och tveksamma taktiker.

Blizzard borde ju snegla på World of warcrafts bossar som var roliga när jag spelade wow för 15 år sedan

Av lasseTM
Skrivet av XPerion:

Uh förstår inte hur det är av sämre kvalite med 500-600 ladd cykler? Detta är ju helt normalt vad gäller telefon batterier. Det är väldigt sällsyntatt en telefon batteri klarar mer än 500 ladd cykler innan tappar kapacitet.

Du tappar kapacitet redan vid 1 cykel.
Men håller du dig inom 45-50% så är det enbart tiden som dödar ditt batteri inte cykler.
Min telefon är snart 2 år gammal och jag har 98% kapacitet men jag håller den nästan alltid mellan 30-70%

Av lasseTM
Skrivet av WoG:

Väldigt informativ och bra kommentar. Exakt samma regler de flesta typer av batterier, LiPo i t.ex radiostyrt men också alla elbilar.
Ett viktig tillägg är dock att antalet cykler påverkas också av hastigheten, framförallt hastigheten vid uppladdning. Laddar du ett batteri med 5W så degraderas det mycket mindre än om du laddar med 25W

Hastigheten har inte så stor betydelse så länge du kan ta hand om värmen.
Och dessutom så är runt 1C ganska optimalt att ladda ett lion eller lipo batteri och på en pro Max motsvarar det ca 16W så att 5W är mycket bättre är inte riktigt sant.
Men ett batteri klarar utan problem att ladda med 2-3C utan märkbar förändring så du ska nog upp över 45W innan det börjar slita på batteriet så länge du håller värmen i schakt.

Av lasseTM

Tyvärr gör ju utvecklingen av appar till klockor baklänges just nu.
Rätt skralt med appar och färre blir det.
Jag köpte Apple Watch ultra och trodde att det skulle finnas mycket appar men jag har kanske hittat 2-3st användbara än så länge.

Av lasseTM
Skrivet av AxxT:

Jag antar att Premium Light måste gå avslutas innan?
För har testat med Argentina, Turkiet men får inga val att välja någon prem tjänst.

Jag fick det inte heller att funka i Argentina för några månader sedan men köper istället familjekonto från Sydafrika för några tior men då får ju alla i min familj YT-musik

Av lasseTM
Skrivet av fm_buli:

Varför är det dyrare genom enheter från Apple är min fråga?

<Uppladdad bildlänk>

För att Apple tar 30% och Google vill ha sina stålar

Av lasseTM
Skrivet av headphoneninja:

Svaret till detta är VPN och Argentina. 12 kr/mån för riktig premium.

Vilken VPN kör du?

Av lasseTM
Skrivet av NodCommander:

Ajöss mekaniska diskar för oss vanliga hemanvändare!

Man kan ju hoppas på att det kommer fler lite större diskar snart bara.
Ville ha 8TB för att redigera film och det verkar nästan bara vara Samsung som säljer detta.