Inlägg

Inlägg som Aqua_HeaD har skrivit i forumet
Av Aqua_HeaD
Skrivet av ZimpanX:

Jag personligen hade inte gjort det bytet, med tanke på att minnesbussen endast ligger på 192-bitar på 4070 Ti vilket kan ge 3090 fördelar i högre upplösningar.

Om du inte vet med dig att du definitvit kommer nyttja Frame Generation som är exklusivt för korten i 40-serien.

Dock så kommer ju FSR3 Frame Generation lanserar någon gång i år vilket är en öppen standard som då säkert kommer funka på korten i 30-serien också.

Lutar åt att jag behåller det. Alldeles för liten vinst för att lägga in en mellanskillnad för ett 4070 ti.

Av Aqua_HeaD
Skrivet av Gigantrix:

Her kan du se hvor mye el (power consumption) respektive kort vil trekke fra TPUs review av ASUS 4070 TI TUF. I grafene vil du også kunne finne et RTX 3090.

https://www.techpowerup.com/review/asus-geforce-rtx-4070-ti-t...

I grafen for idle bruker 4070 TI rundt 16 Watt, 3090 vil trekke 17 Watt. Ved spill ligger 4070 TI på 284 Watt motsatt 3090 på 368 Watt, og ved video play back ligger 4070 TI på 19 Watt mot 28 Watt for 3090. RTX 3090 Ti ligger generelt mye høyre i strømforbruk enn 3090.

Ved RT bruker 4070 TI ifølge TPUs grafer 276 Watt mot 3090s 337 Watt.

Det er altså mindre strøm et 4070 TI vil bruke over tid enn et RTX 3090, siden avhenger dette også av hvilken oppløsning du spiller, så disse tall er kun en indikasjon på forskjellen mellom disse kort. Ville du overklokke eller kjøpe et kort der er overklokket fra fabrikk, så vil kortet bruke litt mere strøm, men det maxer ut rundt 300 Watt for 4070 TI (tror jeg leste 330 Watt som mest ved overklokking).

Dersom du vil sjekke RT grafene fra TPU så er det ikke noen fordel med 24 GB og 384 bit VRAM i konkrete spill der er blitt testet mot 4070 TI med 12 GB og 192 bit VRAM. I de fleste tilfellene er det nesten likt mellom begge kortene, der 4070 vil få noen FPS mer. Det er kun dersom du ville bruke applikasjoner der dedikert kan ta i bruk VRAM, som 3090 og 3090 TI kan ha en fordel, dette gjelder også for spill ved 4K så langt en kan se fra grafene.

Synes dersom du vil ha mulighet å få fatt i 4070 TI til MSRP (10 500 kr), så kan det være et bedre kjøp over tid med mindre strømforbruk og samme eller bedre FPS enn 3090.

PS: Når det gjelder strømforbruk så vil det også variere mellom ulike test systemer (Ryzen basert system kan trekke mer eller mindre dersom du ville bruke andre benchmark eller reviews der kanskje vil få andre tall enn disse på TPU, men hode trekkene vil fortsatt være at 4070 TI ligger veldig nære et 3090 med forskjellen ved forbrukning av el når bruker spill.) Jeg glemte å nevne at med 4070 er det også en ny teknikk som AV1 encoder og decoder, støtte for oppskalering ved strømmet video avspilling etc som ofte vil blli glemt ved slike diskusjoner. Det er ikke sikkert at alt dette vil være mulig med en eldre generasjon som 3090 tilhører å få støttet gjennom hårdvaren.

Tack för ett bra svar. Den lilla skillnaden i effektförbrukning är marginell så då spelar den egentligen ingen roll i och med att jag spelar så lite. Mitt kort nu går hyfsat kallt och ligger strax under 70 grader belastat. Jag spelar som sagt var i dag i 3440X1440, men kanske uppgraderar skärm i framtiden, men då kanske jag ändå måste upp i ett 4080 för att få bra flyt. Om det inte heller skiljer så många FPS så är det ju inte heller det värt att lägga ut en 1500:- extra bara för att få den senaste generationens kort med hälften så mycket minne.

Då blir det nog att jag behåller mitt 3090 och om inte annat så kanske det finns någon i framtiden som jobbar med 3D som är intresserad av den mängd RAM som 3090 har.

Av Aqua_HeaD
Skrivet av Barsk66:

Lite OT, men vad är marknadsvärdet för en Quest 1 idag tro? Lär väl sjunka lite efter det här meddelandet tro? Ska väl ev försöka avyttra min om nån är intresserad.

Sålde min 128GB för 3500:- dagarna innan jul. Folk hade försökt få tag i begagnade enheter som julklapp, men inte lyckats vilket gjorde att intresset var högt. Lovar man sina barn så är det bara att punga ut när det väl är dags och man är ute i sista minuten.

Av Aqua_HeaD

Nvidia login moment 22

Först vill jag be om ursäkt om det här inlägget hamnade fel, men hittade ingen annan lämplig plats att lägga det på.

Någon annan som upplever problem med att logga in på sitt Nvidia konto via iPhone? Har inte tillgång till dator för tillfället. Skriver rätt mejl och lösen, men sedan blir det stopp i och med att det inte verkar gå att skicka ett verifieringsmejl till min mejl som jag har registrerat hos Nvidia.

Har provat inloggningen via Google, Facebook och Apple samt via mejladressen men inget fungerar.

Genom att jag inte kan logga på mitt konto så kan jag inte heller nå supporten vilken man bara kan nå om man är inloggad. Moment 22 alltså.

Av Aqua_HeaD

RTX 3090 mot ett RTX 4070 Ti?

Måste bara kolla med er här om det ens är värt att byta.

Har ett i stort sett nytt RTX 3090 TUF som jag har satt i burken efter att min son fick överta mitt 2080 Ti. Fick ett okej pris och har fortfarande möjlighet att returnera kortet till butiken och få pengarna tillbaka.

Ser att RTX 4070 Ti är något bättre i prestanda än 3090 och funderar på om det kan vara värt att returnera 3090 och köpa ett 4070 ti istället. 4080 blir för stor mellanskillnad.

Kör 3440x1440 och har i dagsläget bara en skärm som klarar 95hz, men är väl lite sugen på att köpa något bättre framöver.

Är det värt att satsa på ett 4070 ti?

Övriga specs står i min signatur.

Av Aqua_HeaD
Skrivet av RHYMA24:

Jag prövade faktiskt signal rgb idag men det var jätteklabbigt. Det var bara mitt keyboard och mus som funkade bra, resten var bara massa lag och strul..

Finns där något annat alternativ istället för icue eller bara till fusion rgb? Kan man använda signal rgb till enbart gpu?

Jag hade lite bekymmer att lära mig hitta rätt inställningar och var dessa skulle ändras för respektive hårdvara. Det var väl det som var det mest komplicerade, men när det var gjort så är det inga problem. Testa kör flera mjukvaror. Problemet blir troligen att få dessa att synka mot varandra om du vill ha en massa blink i olika färgkombinationer. Vill du ha en statisk färg så funkar det nog.

Av Aqua_HeaD
Skrivet av RHYMA24:

nope, har tänkt på det och sägs att det ska funka men jag har lian li case med massa rgb och det skulle vara surt om jag fick avinstallera alla program till dessa och signal rgb inte funkar🥴
(hört att det är massa problem med den)

Har själv en massa RGB och har haft problem med Asus Armory Crate som inte går att installera tillika som att ICUE inte fungerar på ett vettigt sätt med en massa buggar. Armory Crate måste vara installerat samtidigt som ICUE för att få Asus hårdvara att synka. Testade Signal RGB och det hittade samtlig hårdvara direkt och har funkat klockrent. Har tagit bort ICUE helt och kör bara med Signal RGB.

Av Aqua_HeaD

Testat SignalRGB?

Av Aqua_HeaD
Skrivet av DreamerD:

Blir det inte för lätt att röra pedalerna då? Tänker mig att smörjfett gör att det glider lite segare...och därmed blir lättare att göra små exakta rörelser. Speciellt som det rekommenderade smörjmedlet är "damped".

Beror väl lite på vad du har för pedaler, men det här är mina. Smörjfett skulle jag själv aldrig använda med tanke på hur kletigt det är samt hur svart det blir efter ett tag beroende på vilken sort man använder. Dessa pedaler har även en styrdämpare till motorcykel monterat samt även speciella ”brickor” som gör att motståndet ökar i belastning beroende på hur pedalerna trycks ner.

Nu var det ju gasreglaget till Hotas som skulle smörjas och även den har säkert metalldelar invändigt. Är det invändiga mekaniska metalldelar så kanske en aning smörjfett att säkert fungera så länge du inte kommer i kontakt med det. Symaskinsolja bildar ett så tunt lager så även om det ligger öppet så kladdar det inte.

Av Aqua_HeaD

Vanlig symaskinsolja använder jag till mina roderpedaler och det funkar klockrent. Ett par små droppar räcker långt.

Av Aqua_HeaD

Att löda fast den lilla kabeln är absolut inte svårt om man har tillgång till en lödkolv med vettig spets.

Personligen tycker jag det låter väldigt märkligt att kortet skulle ha gått sönder bara för att du har rengjort det med ArtiClean. Bytte nyss själv pads och pasta på ett GTX 1080 Strix och arbetet i sig var väldigt enkelt och gick smärtfritt. Dock så blev temperatursänkningen marginell, men hade då inga större problem innan bytet heller utan gjorde det mest för att fräscha upp allt.

Jag tror att något annat måste ha hänt med kortet som gjort att det har gett upp.

Av Aqua_HeaD

Sonen rullar på med mitt gamla Corsair AX1200i utan några problem och det är ca 10 år gammalt.

Av Aqua_HeaD

Har säljaren möjligtvis sluntit på tangentbordet och råkat skriva 4090 istället för 3090 eller var det glasklart med alla bilder och text att det skulle vara ett 4090?

Av Aqua_HeaD

Hade i stort sett exakt samma problem med ett RTX 3080 som jag höll på bli galen på. Samma felsökningar som dig i stort sett. Provade kortet i tre olika burkar där vissa spel kraschade. Bytte kortet efter ett tag och köpte ett 3090 av exakt samma modell och märke och det kortet fungerade med exakt samma hårdvara och drivrutiner som tidigare. Något lär ha varit fel med kortet trots att det gick att köra benchmark tester och vissa spel utan problem. Nu funkar som sagt var allt utan några bekymmer alls.

Av Aqua_HeaD

För att vara snäll och hjälpa sin son som är lite snål så blev jag "tvungen" att låta honom ta mitt RTX 2080 TI samtidigt som jag köpte ett RTX 3090 från butik för några veckor sedan. Han satt på ett GTX 1080 och det var verkligen dags för honom att uppgradera. Hade gärna önskat köpa ett 4080, men kommer aldrig någonsin lägga de pengarna på ett grafikkort med tanke på hur mycket jag spelar.

Av Aqua_HeaD

Mitt råd äe att kontakta Cleancut. Där får du den service som du behöver och bra råd inför ditt köp.

Av Aqua_HeaD
Skrivet av Aqua_HeaD:

Min kunskap gällande uppdateringsfrekvens är inte på speciellt hög nivå, men behöver man verkligen en skärm med en uppdateringsfrekvens på 500Hz? Känns som att 165Hz eller 240Hz definitivt ligger över det ögat klarar av.

Skrivet av Lagerlöf:

Ögat har ingen Hz-gräns.

Är väl ngt gammalt jag läst om att en uppdateringsfrekvens under 50-60Hz märks tydligt och allt över det har en mindre inverkan. Själv har jag bara en skärm som klarar av 90Hz och med de spel jag spelar så räcker det bra, Förstår att man vill ha högre FPS i vissa spel vilket då kräver en skärm med högre uppdateringhastighet, men om man märker skillnad mellan 165HZ och 500Hz har jag ingen aning om, men det gör man kanske.

Av Aqua_HeaD

Min kunskap gällande uppdateringsfrekvens är inte på speciellt hög nivå, men behöver man verkligen en skärm med en uppdateringsfrekvens på 500Hz? Känns som att 165Hz eller 240Hz definitivt ligger över det ögat klarar av.

Av Aqua_HeaD

Nu vill du ju inte ha RGB alls, men nog har jag för mig att du via BIOS ska kunna stänga av Aura helt den vägen. Har suttit och laborerat en hel del med just detta både på min och grabbens dator och vill ha för mig att jag lyckats släcka allt när datorn är igång. Ändrat både i BIOS och via mjukvara och jag använder nu ett riktigt bra program som definitivt känner igen all hårdvara som jag har i burken. Man får prova sig fram lite med inställningar i och med att det ändå är ganska avancerat jämfört med Aura eller ICUE, men med lite möda lär du hitta något som definitivt stänger av RGB'n på GPU'n. Dessutom har du ju bara grafikkortet som har RGB.

Måste tillägga också att gå in specifikt på PCIe inställningarna i BIOS och inte bara i inställningarna för Aura. Sitter på jobbet nu och har ingen möjlighet att kolla, men det kan även vara där det finns alternativ för RGB på just GPU.

https://www.signalrgb.com/

Av Aqua_HeaD

Som "Program" skriver. Pilla bara bort kablarna. De sitter fasttryckta i kortet och med ett litet tryck uppåt så lossnar de.