Inlägg

Inlägg som hammarlund har skrivit i forumet
Av hammarlund
Skrivet av Jekean:

Ja, S3 är djupare och strömsnålare sömn än S1...

Och jag menar att datorn inte skall behöva vara i ett strömsparläge för att du skall kunna starta den med ett magic packet. Aka. WOL

När jag ställde in det där i bios funkar det också i avstängt läge. Men jag har den i viloläge eftersom jag vill att den automatiskt ska stängas av efter 3 min

Av hammarlund
Skrivet av Phukkitt:

Hmm, detta kanske är svaret?

"Strömsparläget är ett energisparläge från vilket datorn snabbt återställs till sitt ursprungliga läge (normalt inom några sekunder) när du aktiverar den för att fortsätta att arbeta. Att försätta datorn i strömsparläge kan liknas vid att pausa en DVD-skiva. Datorn avbryter omedelbart alla aktiviteter, men är redo att starta igen när du vill fortsätta att arbeta.

Viloläge är ett energisparläge som främst är utformat för bärbara datorer. Medan strömsparläget sparar dina inställningar i minnet och drar lite ström, sparar viloläget alla öppna dokument och program på hårddisken och stänger sedan av datorn. Av alla energisparlägen som används i Windows, förbrukar viloläge minst energi. På en bärbar dator bör du använda viloläge när du vet att du inte kommer att använda datorn under en längre period, och du inte har tillfälle att ladda batteriet under tiden.

Hybridströmsparläget är i första hand utformat för stationära datorer. Hybridströmsparläge är en kombination av strömsparläge och viloläge – det sparar alla öppna dokument och program i minnet och på hårddisken och försätter sedan datorn i ett energisparläge, så att du snabbt kan återuppta arbetet. Om ett plötsligt strömavbrott uppstår kan Windows därigenom återställa ditt arbete från hårddisken. När hybridströmsparläge är aktiverat försätts datorn automatiskt i hybridströmsparläge när du försätter datorn i strömsparläge. På stationära datorer aktiveras hybridströmsparläge som standardinställning."

Saxat härifrån.

Tack men jag har fixat det nu med WOL

Av hammarlund

Aha hittade Wake On Lan from s5 var av i bios. Jag kan också välja om jag ska ha S3 eller S1 state då drar väll S3 minst?

Av hammarlund

Märkte nu i bios att wake on PCI PME var på stay off tror du detta kan vara varför jag inte kan starta den i viloläge?

Av hammarlund
Skrivet av Jekean:

Hade jag vart du så hade jag börjat med att försöka få det att funka med datorn avstängd först

Vad menar du att jag ska få att funka när den är avstängd?

Av hammarlund
Skrivet av Jekean:

1. Varför fungerar inte WOL med datorn i (viloläge)?

2. Sedan blir det ganska relevant vad det är för specs vi talar samt även vilka power states, S1, S3, S5, du egentligen talar om

Jag vet inte varför det inte funkar i vilo läge men när jag trycker på check i wol står det at den är avstängd. Det funkar i vänteläge.
Hur kollar jag vilken power state det är? Det är en väldigt gammal dator med celeron 335 och integrerad grafik

Av hammarlund

Hur mycket drar en dator i vänteläge?(windows xp)

Undrar lite hur mycket en dator i vänteläge drar jämfört med viloläge (vilket är lika som avstängd) . Jag ska låta en server dator bara gå när man "väcker den" med WOL. Detta funkar inte i viloläge så har någon koll hur mycket det drar om datorn är på 24/7 i vänteläge?
tacksam för svar

Av hammarlund
Skrivet av Phukkitt:

Har du prövat trycka på tangentbordet? Använder inte vilo/vänteläge själv, men brorsan gör och där räcker det inte med att röra på musen, man måste trycka ner en tangent för att få liv i åbäket.

Ja det har jag men det hjälper inte

Av hammarlund

Är det någon som vet om man kan lägga datorn i vilo/vänteläge och ändå starta upp den enkelt genom att röra på musen? Just nu måste jag trycka på knappen på datorn och boota om hela windows

Av hammarlund

Jag tror jag har lyckats lösa detta nu jag tog bort cpu fläkten och la dit chassi fläkten som är super tyst. problemet är att den är 80mm jämfört med cpu fläkten som var 70mm någon som har någon idé hur jag kan fixa detta?

Av hammarlund
Skrivet av MegaULF:

Du är välkommen att utveckla ditt påstående. Annars så framstår du bara som någon som upprepar saker andra har sagt utan att själv satt dig in i ämnet och förstår varför.
Det behöver inte röra sig om en doktrin, men några kort formulerade anledningar som förklarar varför.

Speedfan har sina brister, var av en är att dess GUI kan vara svår att sätta sig in i, men det finns tutorials på youtube. En annan brist är att tempen kan visas fel på vissa äldre prylar, men det går att korrigera manuellt genom att sätta en offset.

Saken är den att speedfan har funnits så pass länge och har stöd för så många olika kretsar att det kan vara helt rätt för TS. Dessutom så är målet inte något skitavancerat, även om speedfan kan göra avancerade grejer också.

@TS: Kolla du på speedfan och bygg en egen uppfattning

Jag kollad en på en youtube tutorial och förstod lite mer. Men det som är konstigt är att även om jag drar ner allt till 0 så går alla fläktar lika snabbt

Av hammarlund
Skrivet av Izak80:

Jag menade inte att du skulle köra utan hela kylaren utan bara fläkten, om det nu går att ta bort den från kylelementet.

Oj skrev fel jag tog bara bort fläkten och lät den passiva delen av kylaren sitta kvar. Datorn måste ändå ha känt av att ingen fläkt var inkopplad i moderkortet.

Av hammarlund
Skrivet av Navicula:

Vad använder du för fläkt? Verkar vara 2-pin om det bara finns enable/disable options och ingen information om RPM.

Nej 3 pin :/

Av hammarlund
Skrivet av Navicula:

Använd aldrig speedfan, nybörjarens största misstag. Ändra inställningarna i bios istället :]

Provade detta men kunde inte ändra det någonstans utan kunde bara enable och disable fan speed control eller liknande

Av hammarlund
Skrivet av stormense:

Du har inte tänkt på att köpa en Raspberry Pi

Med min gamla P4 1,5Ghz tog jag bort stockkylaren och satte en liten tyst ljudlös jäkel över kylflänsen. Inget skruvande utan lade bara på den. Funkade kanon. Vill tyvärr inte sälja denna "nonamne fläkt från Kjelle anno 2006" för även om jag inte använder den idag så tror jag aldrig jag kommer hitta en lika tyst liten högvarvare. Kan ju komma till användning någon gång.

Tror du inte att det går att lura datorn att jag har en kylare inkopplad och bara köra med kylflänsarna och en chassi fläkt eller kommer det bli för varmt?
Det är inte för film uppspelning den ska användas till utan bara lagring av film;)

Av hammarlund
Skrivet av Izak80:

Var hos mina föräldrar över midsommar och "damktorkade" innandömet på deras dator då cpu fläkten gick upp till orkan-lik ljudnivå efter ngra minuters användning. Detta sänkte ljudnivån avsevärt, synd att du inte ficm samma resultat. du kan ju prova och ta bort fläkten och så att säga göra en egen passiv-kylare men då är det av största vikt att du håller ett getöga på cpu tempen.

jag har dammat hela datorn vilket hjälpte lite. Jag försökte köra utan kylaren och bara chassi fläkten men fick då ett fel meddelande i bios och kunde inte starta datorn

Av hammarlund
Skrivet av Hjulstad:

Behöver han skärm och övrig kringutrustning? eller budget för själva "burken" 8000?

Det duger med burken och ingen hdd eller dvd då han har en 1tb på sin gammla dator

Av hammarlund
Skrivet av DjRaven:

Gör det säkert, men Då vi pratar om 50kr upp från ett 550w till 650w så är det väl bättre å gå på 650w nätdelen?

Jo det är det kanske

Av hammarlund
Skrivet av Phukkitt:

Jupp, idle är när datorn liksom bara står och väntar på att du ska göra något med den, bär den knappt får arbeta mer än att hålla sig själv igång.

Happ, då var det inte dammet som var boven. Låter den likadant som innan? I så fall kvarstår mitt tips att köpa en sådan liten fläktkontroll (troligtvis bästa tipset jag kan ge) eller smörja fläkten om du orkar. Har gjort det på ett par fläktar som gått dåligt eller låtit illa, men de gångerna har jag varit iaf ganska säker på att det var smörjning som behövdes innan jag gav mig på det. Vet du inte hur man gör så är det bara att kolla upp på google/youtube hur du går tillväga. Brukar även ta isär dem och göra rent också, men det är nästan överkurs, fick igång en 12 år gammal nätaggsfläkt på det viset som knappt gick att vrida för hand innan.

Den låter lite minder men fortfarande för mycket tror du det skulle funka tt bara köra med kylflänsarna och chassi flälkt?

Av hammarlund

nu har jag ungefär 39-40 grader efter att ha dammsugit kylaren