Inlägg

Inlägg som Snigeln Bert har skrivit i forumet
Av Snigeln Bert
Skrivet av medbor:

Yubikey gissar jag att du har sett, den kör rsa vad jag vet.

Nu är jag inte helt säker på vad hemsidor brukar kräva för läge på din YubiKey men det går att programmera dem att köra OATH-HOTP.

Av Snigeln Bert
Skrivet av maweric:

Jag har länge haft Windows 10 Mobile som privat mobil och iPhone som arbetsmobil. Men har nu bytt W10M till en Android. Det jag upplever är att Android inte är lika responsivt/snabbt som iOS även om hårdvaran på pappret är bättre.

Stämmer min upplevelse?

Beror helt på hur mycket bloat som din tillverkare har tryckt in från start. Av de jag har testat tycker jag att Samsung är värst på detta. Jag drog ned Lineage OS 15.0 för min gamla Samsung S4 plus pico GApps och den är betydligt snabbare än nästan alla androidtelefoner jag har testat eller sett folk använda trots att den är från 2013.

Av Snigeln Bert
Skrivet av Klubba:

Finns gör den, men de tvingar inte uppdatering än (som med windows)

Jag har dock inte valt Beta utan det kom som vanlig uppdatering när jag startade Steam.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Snigeln Bert
Skrivet av Klubba:

De har inte pushat nya layouten till Linux än, utan nya får man endast om man väljer Beta.
Men är väl bara en tidsfråga.

Om det går i windows vet jag faktiskt inte

Jag fick nya layouten igår (tror uppdatering kom i förrgår) och sitter på Arch Linux/Manjaro så visst finns det till Linux.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Snigeln Bert
Skrivet av Lodisen:

29 000:-

Till er som funderat på att köpa den här:
Även om man har dessa pengar att spendera kan det vara värt att ha i åtanke om man sparar detta istället så växer det till ~200k på 25 år med en 8%ig årlig avkastning istället för en telefon som kommer vara värd piss och ingenting efter ett/två år.

Otroligt dyrt att vara early adopter.

Om inte, kör på och släng gärna ut en recension!

Men med en inflationstakt på 2 % per år halveras besparingar på 30 år. 200k kan låta mycket idag men om 25 år är även det inte jättemycket.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Snigeln Bert
Skrivet av Lankfisher:

Har för mig att hela världen i detta är 2 Petabytes men kan ha fel.

Det står i inledningen...

Citat:

Den detaljerade världen som ritas upp i kommande Microsoft Flight Simulator använder 2 petabyte data, och ställer höga krav på din uppkoppling.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Snigeln Bert
Skrivet av martinot:

Betala mer än 10 000 för en produkt som man måste lägga en massa tid och jobb på att hacka

Hacka? På vilket sätt?

Skrivet av martinot:

olagligen piratkopiera en massa saker som olika appar och filbibliotek

Du piratkopierar ingenting, F-Droid är en gratis och open source mjukvara, liksaså Aurora Store. När du laddar ned genom Aurora Store är det genom Google Play, fast via en proxy.

Skrivet av martinot:

Som kanske "bör fungera"?

Jag kanske var otydlig men det enda jag menade mer bör fungera är just delen med Google Play services då jag inte har testat den biten. Det andra med BankID och Swish är fullt fungerande för mina två telefoner och har varit så i över två år.

Av Snigeln Bert
Skrivet av MrAdde:

Intressant! Hur blir det på Huaweis enheter som hittills verkar ha haft en extremt låst bootloader?

Skrivet av jaqob:

Jag är ute på lite tunn is nu, men jag tror inte detta fungerar, iaf. inte så enkelt. Du behöver Google Play Services, och det kommer du inte kunna installera utan en rootad telefon. Och roota Huaweis telefoner, med sin låsta bootloader, är lite komplicerat.

Du behöver ingen rootad telefon för att installera F-Droid, dessutom behöver du inte alls Google Play services för att BankID ska fungera (den kommer klaga på att det inte finns men appen kommer fungera oavsett).
Jag lade till en lista för att få in Google Play services också om man vill det.

Av Snigeln Bert
Skrivet av MrMadMax:

Kanske bara jag men känns väldigt fel att ladda ner tex BankID och Swish från tredje part, hur kan man vara säker på att apparna är lika säkra som direkt från Play butiken?
Känns som spiken i kistan för Huaweis storhetstid i Europa som det ser ut just nu.
Har en P20 Pro just nu som jag är nöjd med men blir ingen ny Huawei så länge man inte kan ladda ner de apparna man vill ha på officiella vägar.
Sen känns det svårt med "profit" på en mobil med rekommenderat pris på över 1000€?

Skrivet av Gelantious:

Och där är ett av dom stora problemen med bankid, swish mm. Man är låst till Google och Apple.
Visst det går att mecka in det, men hade varit mycket bättre ifall det erbjudits direkt från deras egna sidor, och stöd för mer än android/ios.
Duopol som är i stort sett omöjligt för någon annan att ta sig an, dom som finns får göra det via emulator. T ex Sailfish med android emu.

Skrivet av MrAdde:

Såvitt jag förstått det har Huawei alltid en helt nedlåst bootloader, även om det ser ut att eventuellt kunna luckras upp under dessa extraordinära omständigheter.

https://twitter.com/MishaalRahman/status/1174685809712279552

"Apparently, what Richard Yu is telling reporters is that you can't sideload the Google Play Store. You can download the Amazon App Store or apps from third party sites. The only pre-installed app store is AppGallery."

Enligt Huawei ska det just nu inte gå att sideloada Play Store eller googles andra tjänster då bootloadern är låst och GMS Core inte finns på plats. Detta torde väl göra att applikationer som är beroende av dessa tjänster inte fungerar.

Förbehåller mig rätten att ha helt fel då jag inte är helt införstådd i rootning och bootloaders, men någon mer kunnig får gärna förklara vidare.

Skrivet av Tip Top:

om inte ens bankid funkar hur kall man då kunna använda den här , hur tänkte dom där blir nog ingen sälj favorit då

Skrivet av the squonk:

Dom skall tydligen vara lätta att låsa upp bootloader på, enligt Huawei, vilket innebär att det inte är några problem att installera Play services och Play store i efterhand. Samma som för dom som kör AOSP. Då kommer alla appar inklusive Bank ID och Swish att fungera. Lätt gjort för entusiaster, men kanske ingenting för genomsnittlig Svensson och många på supporten lär klia sig i huvudet.

Skrivet av UncleDirty:

Borde inte vi som konsumenter kunna kräva att BankID Bank appar Swish osv är tillgängliga för alla plattformar? Post och tele styrelsen eller annan styrelse med ansvar borde se till att detta fixas snarast! Det är direkt konkurens hämmande om kinserna släpper en lur och våra id/bank appar inte funkar!

Skrivet av Sysop:

Påminner mig om tiden innan iOS och Android, meckigt värre att få till BankID på Mac och Nix-system. Så det är ju inget nytt problem, kan ju vara svårt att tvinga vissa att behöva utveckla till alla tänkbara system, kostnadsmässigt, är det värt det för de som ska betala för det?

Det är väldigt enkelt att få in appar från Play Store på sin telefon trots att den inte har Google Services.

  1. Ladda ned F-Droid som är en plattform för open source appar.

  2. Ladda ned Aurora Store via F-Droid. Denna ger dig tillgång till Play Store via anonyma googlekonton för att du inte ska behöva riskera att ditt eget googlekonto blir bannat.

  3. Ladda ned Swish, BankID o.s.v.

  4. ?????

  5. Profit

Att notera är att F-Droid och Aurora Store är open source om ni vill gräva i dem (likt alla andra appar som finns på F-Droid).
Som bonus kan man ladda ned MicroG där jag egentligen enbart rekommenderar FakeStore för att fejka för appar att Play Store är installerat trots att appen är tom (vissa appar från Play Store är lite kinkiga).
På min S4 som jag kör LineageOS 15.1 på har jag gjort allt detta och BankID, Swish och alla bankappar jag testat förutom Icabanken fungerar utmärkt. Däremot klagar BankID vid start att appen inte kommer fungera utan Googles tjänster men klickar man bort dialogen fungerar appen utmärkt.

Om man även vill ha in Google Play services krävs det några steg:

  1. Lägg in MicroG i F-Droid som repo (eller ladda ned Services Core-apk:n från hemsidan) och installera.

  2. Gå in i Aurora Store och sök efter uppdateringar

  3. Googles gömda app Google Play services ska nu dyka upp, bara att installera den.

Jag har inte testat hur bra det fungerar men det bör fungera.

Av Snigeln Bert
Skrivet av Slapinator:

Yes, tack. Hittade den lite tidigare.

På olika Whatsmyip sidor så är min ip 158.... min routers WAN-IP är 100.

/M

Då sitter du bakom CGNAT som nämnt ovan. Gå in på den länken du testade innan och skriv in din WAN-IP som står i routern (den på 100) plus dess MAC-adress som du också hittar någonstans i routerns menyer.

Av Snigeln Bert
Skrivet av Slapinator:

Vart exakt kollar jag IP:n på routerns wanport? Har en ASUS RT-5300..

--
Jag testade köra https://canyouseeme.org/ på port 32400 det hjälpte inte. Kollade upp vilken externa port jag hade öppnat för Portforwarding för specifikt Plex datorn och då hade jag externa port 50000 och intern port 32400 och båda gav utslaget " could not see your service on .... "

Så jag misstänker att det har med att jag inte har publik IP. Så vi får se om Bahnhof kan fixa det relativt snabbt. Men senaste gången så förstörde den andra tjänster som jag hade körandes på nätverket.. vilket risken fortfarande finns nu.

/M

Enligt denna bild bör din IP stå där det står "WAN IP".

Av Snigeln Bert
Skrivet av tuomi:

Konstigt att 27GL850 inte benämns med stöd för FreeSync även om så verkar vara fallet?

Tänkte samma men var inte helt säker att det faktiskt var FreeSync. I så fall blir nog 27" ett tänkbart köp om inte priset blir hutlöst.

Av Snigeln Bert

Varför bundlar inte Huawei AOSP med t.ex. MicroG eller liknande? Enligt mig jätteenkelt sätt att komma runt problemet.

Av Snigeln Bert
Skrivet av Ståupptuppen:

Inte längre ett binärt sökträd? Datastrukturen och dess lagring är ju bara en abstraktion, du kan ju lagra det hur du vill. Därför påstår jag att uppgiften är otydlig.

Nej, det är inte ett binärt sökträd om det ser ut på sättet du gör. Allt till vänster av en given nod skall vara mindre än den och allt till höger ska vara större. En rotnot med värdet 5 och vänster barn 7 och höger barn 6 bryter mot ett binärt sökträds invariant på alla sätt.

Av Snigeln Bert
Skrivet av XFTality:

exponentiell

Bell är snarare en logaritmisk skala, men ja, sjukt bra jobbat.

Av Snigeln Bert
Skrivet av Ferrat:

Livsfarligt är det inte men att ha öppna portar mot nätet är alltid en extra risk och kräver att hålla sig up-to-date mm.

NAT innebär att du inte är ensam på ditt externa ip utan att din leverantör har fler kunder som delar, i 99% spelar det ingen roll och är på ett sätt även säkrare men det gör så att du inte kan använda dig av exempelvis port forward.

Dock bör du undvika allt det med vpn, men det är inte vpn i syftet som ofta görs reklam för utan att du startar en vpn och loggar in på den utifrån.
Många routrar idag har vpn möjligheter

Varför undvika VPN när det är ett mycket bättre sätt att få åtkomst till sitt hemnätverk än att göra massa port forwards, sätta upp reverse proxy m.m.?

Skrivet av aaaaa:

Men på bilden från min router, ser det rätt ut?
Och eftersom jag inte kan nå min NAS, är det för att jag har NAT, eller hur kan jag kolla upp det?
Kan man ringa Bredband2 och säga att man inte vill ha NAT?

Tack för all hjälp

Om du verkligen måste ha din NAS öppen till omvärlden så bör du allra, allra minst använda HTTPS och inte HTTP (d.v.s. port 443, inte 80), annars skickas din inloggningsinformation till din NAS i klartext (även all annan info som skickas mellan er) och vem som helst som kan då logga in på den.

Bättre sätt är som sagt VPN där du sätter upp en egen VPN-server (på din bild finns det en flik som heter VPN två rader under) som du sedan ansluter mot på din dator, telefon, whatever när du är utanför hemmet och får då tillgång till allt på ditt hemnät som om du var hemma. Detta kostar ingenting eftersom du själv har servern.

Av Snigeln Bert
Skrivet av Trunk:

Jag har tex kört med 8gb på 12+6tb (6tb som slask i raid)
[...]
I mitt nya bygge tänker jag köra med 16gb ram 36+18tb och jag jtgår från att det kommer gö bra. Lite surt med så många tb som slask men för att behålla mina gamla diskar hade jag inget större val. En nackdel med zfs...

Varför kör du inte fler pooler/använder raid 10? Jag har en pool med blandat 4 och 8 TB-diskar där varje vdev är en 2-way mirror med en hårddisk i samma storlek. Totalt blir det 50 % av kapaciteten som kan användas men det är väldigt smidigt vid resilver och byten av hårddiskar.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Snigeln Bert
Skrivet av BuruZ:

@Snigeln Bert: Fin bump på tråden

Bara sådär över ett år sedan senaste svaret

Nej, senaste inlägget som jag svarade och citerade skrevs några timmar innan mitt svar men verkar ha tagits bort. Det kan du bekräfta genom att läsa citeringen där han börjar med:

Citat:

Hej igen.
Vill först tacka alla som engagerade sig, fick till servern och den har tuffat på nu över ett år utan problem, tack!

Skickades från m.sweclockers.com

Av Snigeln Bert
Skrivet av Benz0187:

Hej igen.
Vill först tacka alla som engagerade sig, fick till servern och den har tuffat på nu över ett år utan problem, tack!
MEN vill nu ta nästa steg, vill kunna få åtkomst till filerna utifrån.
Har fast IP från min isp, men har även fixat en noip.com.
när jag försöker ansluta utanför mitt hem både via IP och noip.com adress så får ja connection refused.
testade att ändra port från 22 till 80 ex men det går inte heller.

Testar nu här hemma med att ansluta från min macbook som sitter på 4g sticka, via filezilla som ja vanligtvis använder för filöverföring när ja är ansluten på mitt hem wifi.

Ska jag grotta mig ner i detta? Eller ska ja använda någon annan protokoll som ni rekommenderar? Vill att överföringen ska vara säker och gärna krypterad.

Du måste konfigurera port forward i din router för att du ska kunna komma åt någonting i hemnätverket. Hur man gör det varierar från router till router, så googla "portforward" + "din routermodell".

För att undvika konstanta autentiseringsförsök från utomstående rekommender jag följande:

  1. Inaktivera root-login genom ssh

  2. Inaktivera lösenordsåtkomst och använd istället nyckelpar för inloggning

  3. Om möjligt, ändra defaultporten från 22 till något annat, t.ex. 2222 eller liknande

Av Snigeln Bert

Fattar inte varför det ska hetsas så mycket över RAM i FreeNAS. Jag kör en egen låda med 16 GB RAM och 16 TB lagring och min ARC hit-rate ligger stabilt på >99,75 %. Det går att köra FreeNAS på en mindre mängd RAM, det FreeNAS sparar i RAM är metadatan (eftersom det är software RAID). Om man väljer att köra deduplication så kan jag absolut köpa 8 GB + 1 GB/TB, men inaktiverar du det (vilket är standard) blir det nästan pengar i sjön.