Inlägg

Inlägg som Müssli har skrivit i forumet
Av Müssli
Skrivet av mrqaffe:

Valde du en kamera med stöd för Hello för det krävs hårdvarustöd för det så vilken kamera som helst fungerar inte för biometrin, tror det krävs att den kan använda ir för att fota blodkärl i ansiktet.
Hittade detta om det

Facial recognition sensors
To allow facial recognition, you must have devices with integrated special infrared (IR) sensors and software. Facial recognition sensors use special cameras that see in IR light, letting them tell the difference between a photo and a living person while scanning an employee's facial features. These sensors, like the fingerprint sensors, must also include anti-spoofing measures (required) and a way to configure them (optional).

False Accept Rate (FAR): <0.001%

False Reject Rate (FRR) without Anti-spoofing or liveness detection: <5%

Effective, real world FRR with Anti-spoofing or liveness detection: <10%
https://learn.microsoft.com/en-us/windows/security/identity-p...

Jodå, jag får alltså igång Windows Hello via kameran men kommer ändå inte förbi att logga in med pin. Istället för att skriva pin kan jag klicka på en kamerasymbol och då loggas jag in via kameran istället.
Jag vill alltså slippa att klicka eller skriva någt, bara starta datorn och sitta i stolen så loggas man in automatiskt. Precis så som det funkar på min laptop.
Det är denna kameran jag köpt:
https://www.kjell.com/se/produkter/dator/webbkameror/logitech...

Av Müssli

Logga in med kameran.

Hej!
Jag har en stationär dator med Windows 11 och skaffade precis en webbkamera för att kunna logga in med Windows Hello. När jag startar datorn måste jag ändå logga in med pin eller klicka på en ikon med en kamera för att kunna logga in via kameran.

Med min laptop räcker det att jag sitter framför datorn så loggas jag in via kameran. Jag har försökt ta bort pin men knappen för "Ta bort" går inte att klicka på.
Tips? Eller går det inte kanske?

Av Müssli

Tackar, trodde nästan jag skulle bli idiotförklarad men det ni säger låter vettigt. Skippar nog Eset i fortsättningen.

Skrivet av jnsson:

Gällande lösenord så kolla upp bitwarden. Gick över till den när Lastpass började ta betalt för några år sedan om man ville ha både på telefonen o datorn

Man kan väl aldrig vara helt säker men bitwarden som är open source känns osäkert? Eller är det min okunskap gällande open source som lurar mig?
Jag betalar gärna för tjänster om de är bättre än gratis. Å andra sidan vill man ju inte betala i onödan.

Av Müssli
Skrivet av trudelutt:

Antivirus var nog bra grejer när man kopierade program på diskett mellan datorer, men efter det känns det förlegat.

Då tänker vi lika, med den skillnaden att jag bara tror. Tack för input!

Av Müssli

Funderar på att strunta i antivirus (Win 11)

Hej!
Tre år går fort och nu tar min licens slut för Eset Smart Security Premium.
Jag har alltid kört med Esets olika antivirus och varit helt nöjd men tanken slår mig nu att det kanske inte behövs antivirus längre?
Nu kör jag Windows hemma och jag är väl en vanlig spelande och bankbetalande användare. Tankar aldrig (nu längre...) hem några kufiska program eller filer. Jag betalar för Malewarebytes Premium.
Det enda jag kommer sakna är Esets nya lösenordshanterare, det funkar klockrent och mycket bättre än Lastpass som jag tidigare betalade för.
Så frågan är om jag är dum i huvudet om jag struntar i att betala för antivirus och kör med Windows egna + Malewarebytes betaltjänst?

Av Müssli
Skrivet av MatteN:

Det har en Pi4 med Kodi (tex https://libreelec.tv/) inga som helst problem att spela upp, inte ens fulla BD-rippar på 40GB.

Jag har förstått det men har ett life pass på Plex och vill gärna få igång det. 🙂

Av Müssli
Skrivet av MatteN:

Vilken format sparar du filmerna, h264 eller HEVC? Upplösning, 1080p eller 4k?

H264 och 1080p.

Av Müssli
Skrivet av oztin:

Om din TV eller mediaspelare inte stödjer formatet du tänkt spela upp kommer Plex att transcoda det. Detta kommer din Pi inte klara av. Ett bra komplement som jag själv använder är en Nvidia shield - har tidigare kört Synology nas -> nvidia shield -> tv och det funka bra även med 4k format då de flesta format stödjer Nvidia shield som standard.

Ett tips är att stänga av transcoding, aktivera direct play och hoppa/stäng av subtitles. Så fort du kör subtitles kommer detta transcodas och då tappar man hela grejen med direct play. Ett annat tips är att om din film tex har trueHD 7.1, downgradea till 5.1 eller motsvarande då Plex har problem med TrueHD7.1.

Har själv labbat väldigt mycket med Plex och konsensus av det hela är att hoppa transcoding och kompletera med någon mediaspelare (såsom nvidia shield) så vida du inte har en processor som är övre 6700k eller liknande.

Om ingen transcoding krävs vid uppspelning så vill ja påstå att en trött NAS-all-in-one klarar spela upp det utan problem så vida du har ett bra nätverk och hårddisk som klarar skriv/läs hastigheten.

Hela denna "värld" är ny för mig så jag uppskattar förklaringarna.
Filmerna det handlar om är bara mina egna från en GoPro 8, plus några klipp som jag har sparat ned när jag spelat. Subtitles och flerkanalsljud kommer nog aldrig spelas upp.
Jag har sparat ner en massa gamla filmer från video8 och digital8 och de är inga problem att spela upp men som sagt där gäller det bara 576p.

Skrivet av Xophile:

Hej!

Jag har en Readynas Ultra 4 och kör Plex Server på en rPi4. Det fungerar hur fint som helst till en LG Smart tv utan lagg.

Vilka inställningar har du i Plex gällande transcoding?

Har du möjlighet att dela med dig av en länk till hur man går tillväga för att lägga in Plex i RPi? Även att få den till att hämta filmerna från Nasen om det finns. Jag fick som sagt hjälp med att fixa RPi:en men kan testa själv om det finns någon bra guide.

Av Müssli
Skrivet av Xophile:

Hej!

Jag har en Readynas Ultra 4 och kör Plex Server på en rPi4. Det fungerar hur fint som helst till en LG Smart tv utan lagg.

Vilka inställningar har du i Plex gällande transcoding?

Bra fråga, jag har ingen aning eftersom jag fick hjälp med den. Ska kolla upp detta närmare.

Av Müssli
Skrivet av Matheeeew:

Det verkar råda lite delade meningar kring det om man googlar lite, men generell konsensus verkar vara att det inte är någon vidare bra idé att transcode'a material via en RPI 4, du kan ju kolla CPU-förbrukningen under last och se hur det ser ut.

Alternativet är väl att hosta Plexservern på din dator, bygga ihop en egen liten server eller köpa typ en Intel NUC.

Har du förslag på någon färdig produkt att köpa? Jag har tittat på Inet men det finns såvitt jag kunde se ingen helhetslösning på en enklare server som skulle passa.

Av Müssli
Skrivet av Catfisce:

Sannolikt inte NAS:en som flaskhalsar. Den borde kunna leverera långt över vad som behövs för 720p även om den är gammal. Prova att spela upp på datorn direkt från nätverksmappen där du har filmerna.

Det funkar helt utan lagg, även 1080p. Tack för hjälpen!

Av Müssli

Om jag byter ut min RPi till en bättre server, kan jag behålla mina filer på nasen tro? Det är är inte min gamla nas som bromsar också?

Av Müssli

Plexserver på Raspberry pi 4 hackar på 720p och upp.

Jag har en ReadyNAS Ultra 2 där jag lagrar mina filmer, en Raspberry Pi4 4 GB som Plexserver och Plexklienter på datorn och min LG-TV. Jag kör aldrig mer än en klient i taget. Gamla filmer sparat i 576p flyter hur fint som helst men 720p eller 1080p stannar och laddar var 10:e sekund. Allt är kopplat via tråd.

Visst borde min hårdvara klara åtminstone 720p? Jag har fått hjälp att programmera Raspberryn så där kan jag tyvärr inte svara på några frågor om inställningar. Kan det vara där det strular?
Om hårdvaran är problemet, vad ska man förbättra? Jag kan tänka mig att lägga en slant för att få detta att rulla bra. Jag tankar inte ner några filmer utan det handlar om egenredigerade filmer från min GoPro 8 (än så länge, 9:an finns ju också...).

Av Müssli

Nu har jag lyckats återskapa fenomenet. Det är när jag kör Netflix via vår TV:s inbyggda app. Andra appar går bra. Kör jag Netflix via chromecast fungerar allt som det ska.

Av Müssli
Skrivet av cerb1980:

Kör du datorn på wifi?

Nej, trådat via D-linkswitchen.

Av Müssli

Nu vet jag när men inte varför jag får hög ping, det är när frugan streamer på TV:n samtidigt.
Typ var 10-20 sek rusar latency upp till 500 ms i någon sekund. Sjukt störigt. Är det ens något idé att ringa till Telia och försöka förklara problemet? Finns det något jag kan göra själv?

Jag har en film men upplösningen räcker nog inte till. Siffrorna näst längst upp till vänster är latency om det går att se. Precis när jag börjar skjuta flyger det upp från 47 ms till 300.
https://delafil.se/1d0f6c585b0327c3/lagg.mp4

Av Müssli
Skrivet av magnusv:

Vad har du för andra delar i nätverket? Kör du med trådat/trådlöst?
Vilken router använder du?

Kör trådat med en router som heter EdgeRouter X från Ubiquiti och en 16-portars gigabitswitch från D-Link. Jag har svårt att tro att alla får såna här tapp eftersom det blir helt ospelbart. Ska försöka spela in en snutt och lägga upp imorgon så får ni se hur det ser ut.

Av Müssli

Hög ping på COD Warzone efter ca: 1 timma.

Jag håller på att bli galen och vet inte hur jag ska gå vidare. Efter ca: 1 timmas spelande (uppskattad tid) får jag ping på upp till 500 ms emellanåt. Gubben fryser till och hoppar sedan fram i blixtfart. Lootar jag kan det ta typ 1 sek innan ljudet och jag ser looten. Självklart har jag ingen chans om någon börjar skjuta på mig i det läget.

Allt flyter som smör innan detta händer och jag skulle nog kunna säga att det händer varje gång jag spelar så länge. Kan jag logga uppkopplingen på något sätt? Var ska jag börja leta?
Jag har Telia fiber 500/100 mbit/s och ingen annan spelar samtidigt, ev. tittar frugan på streaming-TV men uppkopplingen som sådan ska ju räcka ändå.

AMD Ryzen 9 3900X 3.80 GHz
32 BG interminne och 1 GB M2-disk (tror jag den heter, en fysiskt liten SSD-disk).
GeForce GTX 1080 Ti

Innan detta händer flyter det på riktigt bra och kollar jag via Bredbandskollen syns inga fel heller.

Av Müssli

Jag läste på och förstod att det blir en riktigt dyr NAS om jag ska använda den till Plex fullt ut. Det blev istället en Raspberry Pi 4 för 700 kr som Plex-servern hamnade på. Nu flyter det på som det ska.

Av Müssli

Hoppas det är ok med en liten trådkapning.
Jag har en ReadyNas Duo V2 som inte hänger med riktigt längre när jag tittar på film med Plex så det lockar att byta upp nasen.
Det jag är ute efter är att kunna se på sparade filmer i både .mpg och mp4, främst på när sonen var liten. Det kommer bara att spelas upp på en plats och med Canal Digitals urkassa Oneplace-box. Där har jag en Plex-app för Android-TV.
Jag har svårt för att fatta det här med transcoding så det hade varit bra om nasen kunde fixa allt så jag slipper lära mig nytt...
Valet står mellan Synology DS220+ eller Asustor AS5202T. De kostar lika mycket men den sistnämnda verkar ha något bättre specs eller missar jag något?
Framförallt undrar jag om dessa nasar klarar det jag vill? (Förutom att använda Plex kommer jag givetvis att använda den som lagringsmedia också.)