Inlägg

Inlägg som Frappee har skrivit i forumet
Av Frappee

Dag 4 i C++ galenskapen:
Nu börjar det ta emot lite, intellisense har gett upp då jag slog i taket för antal constexpr steps
Men jag får rätt resultat än utan att starta programmen

https://godbolt.org/z/M7jbbvPbT

Av Frappee

Mer constexpr! mer problem med msvc! mer skoj!

MSVC vägrar kompilera nu så kör clang-cl. Tyvärr finns inte constexpr-vector i clang än så får handkoda med arrayer.
Får se om jag klarar en hel vecka eller om jag får slut på c++ kompilatorer.

https://godbolt.org/z/3vhzMx71Y

Av Frappee

Någon annan som lekt med constexpr funktioner?
Vinner man något för snabbast program

språk: C++
https://godbolt.org/z/sfsG6aqKv

Av Frappee

Kanske ska ge Haskell ett gott försök, tog på mig lite för svårt förra gången jag gav det en chans. Annars får de bli "constexpr everything" C++20 som backup

Av Frappee
Skrivet av Yoshman:

Angånde 2: det, likt en hel del andra benchmarks för applikationer, må mäta något som absolut används i applikationer men som ändå är totalt värdelöst till att avgöra vilken CPU som är "bäst" ens för applikationen som testas.

I fallet komprimering/uppackning är det absolut så att de flesta packar upp saker långt oftare än man komprimerar saker. Fast delen som missas är att det går typiskt 10-100 gånger snabbare att packa upp saker, så hur ofta är den delen överhuvudtaget en flaskhals?

En annan sak som helt saknas, även om TechPowerUp gjorde ett gott försök, är fall där man i teorin har en klar fördel av modeller som 12900K och 5950X. I praktiken vet jag (har 5950X i min stationära) det absolut är sant att de här modellerna kommer vara supersnabba att kompilera kod/shaders.

Skulle klassa min dator som "oanvändbar för interaktivt arbete" medan den bakar ljus. Man ser det bl.a. som FPS i editor, på 5950X får man <10 FPS medan ljusbakning sker. På M1, där bakningen självklart tar långt mycket lägre tid, har man ändå 60-120 FPS i editor med det pågår i bakgrunden! "Kärnornas" krig har gått för långt i vissa lägen, det är inte längre en desktop-dator utan en enklare server!
https://tpucdn.com/review/intel-core-i9-12900k-alder-lake-12th-gen/images/unreal-engine-lighting.png
https://tpucdn.com/review/intel-core-i9-12900k-alder-lake-12th-gen/images/compiler.png

TechPowerUps kompileringstester

Delen som totalt missas är dock att i alla 5950X har pushat saker lite för långt (skulle väldigt gärna vilja se motsvarande tester för 12900K, 12700K och 12600K men även 5900X och 5800X, gissar att 5800X/12600K faktiskt kommer uppföra sig betydligt trevligare under riktigt hög last m.a.p. det som är i förgrunden) är att när man använder alla CPU-trådar för kompilering så börjar det man har i förgrunden lagga märkbart! Det är något jag inte upplevt på 8C/16T modeller, att frekvenser typiskt blir lägre ju fler kärnor man har förklarar en del men långt ifrån hela skillnaden.

Min gissning är att det är ju inte bara CPUn som jobbar. Ju fler CPU-trådar som är aktiva, ju mindre andel (relativt sett) får ju de interaktiva saker man har i förgrunden då dessa nästan uteslutande är enkeltrådade. Vidare försöker OS fördela andra resurser som disk, nätverk etc över alla CPU-trådar som jobbar. Har man totalt 8 trådar som t.ex. i M1 har det man kör i förgrunden i alla fall 1/8 av alla resurser, medan system med 12900K och 5950X har väsentligt mindre resurser räknat på CPU-tråd!

Dom där C++ kompileringstiderna måste ju va rätt konstiga va? en 5950x ungefär lika snabb som 5800x? Någon som glömt slå på multi processor compilation eller hur har dom fått dom siffrorna? 🤨

Av Frappee

Effective modern C++ går igenom saker som är nytt fram till C++14. Väldigt bra bok och rekomenderad av de flesta inom C++ industrin. Finns en del nya smarta saker i C++17 men inget som ändrar hur man skriver C++ som C++11 gjort.
Det är lite svårt att skriva en bok hur man använder C++20 iom att ingen har implementerat C++20 än. Det som finns är en massa bra talk på cppcon och cppnow från utvecklare som arbetar på C++20 featuresen.

Av Frappee

Om du vill ha en odynamisk lista så ska det väl ändå vara en array (på stacken om du ska va snål) och om du vill ha olika typer som du bestämmer vid compile time kan du anävnda unions.

är det en skoluppgift eller något eget du gör? en länkad lista är fruktansvärt dåliga och datorer hatar dom, förutom i skolan, där är det bra uppgifter.

Av Frappee

Jag är ny i spelbranschen och här är det väldigt mycket C++, några få företag har börjat kolla på Rust för diverse tools men det ska bli intressant att se om någon lyckas göra ett komplett spel/motor i Rust.
Har egentligen inga problem med C++ utom att kompileringstiderna drar iväg rätt fort, blir en del kafferaster kan man säga. Vet inte hur rust står sig i ett stort projekt på den fronten.

Av Frappee
Skrivet av anon334363:

Säkerligen, men det är ju edgecases, definitivt ingen anledning att köra unique_ptr överallt och hävda att man nästan aldrig bör använda new/delete

fast Jo, ska man allokera minne på heapen så i första hand bör man sträcka sig för unique ptr om man inte har god anledning till något annat.

Av Frappee

unique_ptr och shared_ptr är najs men jag tror som ny kan man vänta med det.
jag hade rekomenderat att hålla det så simpelt som möjligt och inte använda refernser och pekare. ta saker in "by value" (inga & eller *) och så kan du ändra o pilla bäst du vill.
sen i main kan du hämta ut det modifierade från din struct ifall för att komma åt den ändrade datan.

det finns lite för många sätt att göra samma sak i c++ kan man säga

Av Frappee

bjuder 400kr för surfacetangentbordet, kan hämta!

Av Frappee

700KR + hämtar

Av Frappee

Om du har tur har du gamla commits med alla filer kvar.
testa att göra "git log --graph --decorate --oneline"
då kommer git rita upp alla commits du har och dess "hash"
Ifall du ser en commit som du känner "här borde filerna finnas kvar" kan du göra "git checkout f4ae753" till exempel där f4ae753 är commit hashen

Lägg gärna upp en bild på git log hur det ser ut

Av Frappee

@StuntmanMike:
Yes, såhär ser det ut.

https://i.imgur.com/ascpUIp.jpg

Har beställt hem en adapter, får se ifall det finns liv i det

Av Frappee

Okänt äldre mekaniskt tangentbord

Tjenare, lyckades hitta ett helt oanvänt gammalt mekaniskt tangentbord på loppis för inga pengar.
Undrar ifall någon känner till modellen.
Det känns som MX blå switchar på allt utom caps/NumLock Dom har inget klick.

https://i.imgur.com/6DP718q.jpg

https://i.imgur.com/ytQUVNG.jpg

Av Frappee

Jag är intresserad av en Gitarr! (gamla med 5 färger på knappar) Kan komma och hämta up närsom

Av Frappee

Om du vill lära dig modern c++ *ska* du läsa bjarnes böcker. börja med A tour of c++
Om du vill lärra dig programmering med c++ skulle jag tipsa dig om en presentation från c++con
https://www.youtube.com/watch?v=YnWhqhNdYyk

Presentationen går igeneom de fel universitet och böcker gör för att lära dig just c++. Dom lär dig C vilket är ett extremt effektivt och kraftullt språk precis som C++. Men året är 2020 och C och C++ är inte samma sak längre.

Av Frappee
Av Frappee

Jag valde 83a för att den har sRGB som mål med sina färger.
Gillar du starkare men "fel" färger är 850 bättre då den har större färgrymd.
det kommer ta ett bra tag innan srgb materiel visas korrekt på en dci-p3 skärm enligt min kvalificerade gissning
Vill du ha skärm som följer sRGB bättre är 83a ett klokare val.

Av Frappee

installerat, funkar bra än sålänge. att ha fönster mellan 144 och 60hz är redan tusen gånger bättre. imo bästa win10 uppdatering någonsin!