Inlägg

Inlägg som omdull har skrivit i forumet
Av omdull

Produkt: Panasonic TX-65HZ980E
Länk: https://www.hembiobutiken.se/produkter/tv-apparater/65-tum/31...
Kategori: TV
Pris: 16990kr

bättre val än CX om du inte spelar om du frågar mig

Av omdull
Skrivet av Izak80:

Upplever du någon DSE ("Dirty Screen effect") eller "Banding" på din tv?

https://www.youtube.com/watch?v=zf0krvdSuv8

Den skall användas till att titta aktivt på och spela med (PS5 och Xbox: SX).

DSE nej men Banding finns på de flesta OLED's. Det syns dock inte när man tittar på vanlig content - bara när man gör sådana test

Av omdull
Skrivet av Izak80:

Hej, ovärderligt att få svar från någon som gjort just den här uppgraderingen, upplever du att LGn är tillräckligt ljusstark för att ge en bra HDR-upplevelse. Den skall ju också ha lägre inputlag än XG95, är det något du upplever när du spelar (om det är en aktivitet du ägnar du åt såklart)? Min fru säger att 65” kommer bli för stort, vi sitter ungefär 2.5m från tv-bänken, men man vänjer väl sig väldigt fort även på detta avstånd?

Jag upplever absolut att CX är ljusstark nog för HDR, men det var lite mer wow med XG95 där, men också blooming vilket inte var najs. Jag spelar inte på TVn så kan inte utrycka mig där men alla säger ju att CX är bäst där så. Skulle inte säga 2.5meter är för nära 65" men det är ju subjektivt. Gällande burn-in så har LG 2års garanti och du kan köpa till 3 år extra på deras sida för typ 800:-, personligen är jag inte så orolig.

Av omdull
Skrivet av Izak80:

Nu när priset på en LG 65" CX är så himla bra tänkte jag höra om ni tror det kommer bli ett lyft i bildkvalité jämfört med min
Sony 55" XG95 (2019) som jag har idag? Jag har läst på en del och det finns LGn har flera fördelar jämfört med min XG95: G-sync, Freesync, ALLM, VRR och inte minst HDMI 2.1 stöd. Dock är min XG95 ljusstarkare, 1100 nits mot LGns 850, är det något jag kommer märka?

jag gjorde exakt de lyftet du nämner. Absolut inget fel på XG95, den har riktigt bra OOTB kalibrering och väldigt hög ljusstyrka. Du kommer märka skillnad i HDR (gällande ljus) men kontrasten från OLED upplever jag som mer värd. Framförallt är betraktningsvinklarna natt och dag mellan XG95 o CX. Upplevde android interfacet bättre än LG gällande appar dock.

Men förvänta dig inte VÄRLDENS största lyft.. kanske 10-15% bättre med CX (egen upplevelse). Om du däremot köper en 65" kommer du märka stor skillnad det lyftet i storlek gav mig mycket

Av omdull

Vill tipsa om serien Dark på Netflix. En tysk serie som kom i skymundan då den släpptes i samband med den hyllade Stranger things. Den påminner om Stranger things men har ett mer "seriöst" utgångsläge och inte lika flummig. Skräms inte av att den är på tyska då det är ett riktigt mästerverk. Läser ni bland "user reviews" på imdb så ser ni att jag inte är den enda som hyllar den:

https://m.imdb.com/title/tt5753856/

Av omdull
Skrivet av gdt43rszvdssdg_anon:

Frågan är om cx kommer sjunka speciellt mycket mer. Om jag inte minns helt fel så gick inte C9 ner extra mycket när CX skulle reas ut under BF 2020.

Webhallen har 5% med benify för privatpersoner, om man orkar med mecket med getgifted. Det blir ju en del på 16k.

c9 sjönk ju knappt nånting förra året. Minns att folk köpte den för princip samma pris som CX förra BF 2020

https://www.prisjakt.nu/produkt.php?pu=5081064
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?pu=5258827

marknaden för LG oled verkar annorlunda i år

Av omdull
Skrivet av Kladdpapper:

Hur länge brukar förra generationens tv-apparater säljas innan dom försvinner helt? När tror ni dessa försvinner? När är det bäst pris?

jag trodde innan att 17tusen skulle vara bästa priset för cx 65 sen 2veckor senare var det 16tusen. Så det är sjukt svårt att spekulera nu känner jag :D. Det här skiljer sig från tidigare år kan man säga.

Av omdull

UPPDATERING

Jag ringde komplett igen när jag att dom själva hade sänkt priset på TV:n (alltså inte bara konkurrenter) och då fick jag prismatch tack för notifikationen @levan

Av omdull
Skrivet av Levan:

Gällde detta även prismatchning mot deras egen butik? Jag kan förstå mot konkurrenter prissänkningar, men mot sig själva? Du får gärna länka informationen du tänker på från deras sida.

Nej jag ringde bara deras kundsupport, det var mot konkurrenter jag frågade:

Komplett lanserar Prismatch vid köptillfället fr.o.m. 2020-06-16 kl. 10. Det tidigare kundlöftet ”Prislöfte”, där du fick ett presentkort om du hittade en identisk produkt hos konkurrent till ett lägre pris inom 60 dagar, tas därmed bort samtidigt.

Av omdull
Skrivet av Levan:

Mejlade Webhallen och frågade, hävisade till ett liknande tidigare fall där jag köpt hörlurar som sedan reats ned ytterligare och där jag fick tillbaka mellanskillnaden. Fick detta svar:

Hej,
Tyvärr kan vi inte erbjuda mellanskillnaden tillgodo i det här fallet.
Man kan returnera TV:n och köpa den på nytt för att ta del av det billigare priset, men då det dessvärre gått en längre tid sedan du tog emot TV:n så är det inget vi kan erbjuda mellanskillnaden tillbaka för utan att TV:n returneras.

Svarade tillbaka att visst det kan jag göra, förmodligen med en okej timpenning också då jag bor nära dem, men att det är onödigt extraarbete för båda parter. Bad om ett förtydligande om hur lång tid detta gäller efter köp. Kan återkomma med svar om det är av intresse.

Jag gjorde det via telefon och fick till mig att de fått tydliga direktiv att de inte prismatchar efter köp (står på deras sida också). Istället bad de mig att skicka tillbaka och köpa från konkurrenten :/. Trist, men det är vad det är.. kommer ju dessvärre på sikt leda till att jag lutar mer åt andra butiker när jag gör inköp av större pris.

Av omdull
Skrivet av Levan:

Är det någon som köpte denna TV från Webhallen för 16 990:- och nu, efter att den sänkts till 15 990:-, mejlat dem och fått tillbaka mellanskillnaden?

Har för mig att Elgiganten, Mediamarkt etc brukar göra det men osäker i detta fall? D.v.s. när de har rea, du köper en produkt, den reas ned ytterligare (inom någon viss tidsgräns?).

Jag försökte göra det från komplett och fick nej

Av omdull
Skrivet av Secondsummer:

Hej!

Klistrat in meddelandet från ett annat forum jag skickade i, så en del av informationen nedan är säkert sådant ni redan har full koll på!

Är sugen på att köpa en ny tv nu i helgen men har kraftig beslutsångest. Priserna på 2020 års modeller är nog så låga som de kan tänkas bli och det verkar inte som de nya modellerna som kommer 2021 kan motivera det betydligt högre priset som de kommer landa på. Är ute efter en 55". Kommer primärt användas till Netflix och PS5 när man kan lägga vantarna på en, vill därför inte kompromissa med funktionerna då jag planerar att ha TV:n de närmsta 5 åren.

Överallt som man läser på internet så ska LG CX just nu vara den absolut bästa TV-apparaten som pengar kan köpa och att OLED är det absolut bästa. Samtidigt finns rädslan för inbränning och att mitt vardagsrum ska vara för ljust då det inte ska vara en jättebra TV om man har det för ljust när man tittar. Samtidigt har jag läst att vissa menar på att detta inte är ett bekymmer och att det ska mycket till för att det ska bli ett problem. Jag har två fönster i söderläge där ljus kommer in från sidan på min TV idag. Även om den skulle funka bra där jag bor nu har jag planer på att flytta och det kommer kanske vara ljusare och göra att bilden blir sämre, omöjligt att förutspå. Som tur är gällande inbränning har Elgiganten 5-års garanti för knappt 1200:-

LG CX 55" kostar just nu 12 685:- med 5-års garantin.

De andra modellerna jag tittat på är Samsungs Q90T men även Q80T.

Q90T är Samsungs bästa TV för tillfället. Uppfattar det som att den är den näst bästa TV:n efter LG:s CX när man läser på alla sidor och forum. Känns som att många rackar ner på Samsungs QLED tv-apparater i jämförelse med LG:s CX, kanske för att de själva äger den sistnämnda. Tittar man i butik så är Q90T mycket ljusare(nästan för bra) och mer färgskarp än CX, medan CX har en helt annan svärta och kontrast.

Samsung Q90T 55" kostar just nu 13 000:-, garanti är inte aktuellt om det blir denna då ingen risk för inbränning finns.

Det skiljer alltså lite drygt 300:- mellan dessa två modeller och jag velar fram och tillbaka.

Samsung har en marginellt "sämre" modell, Q80T som är cirka 3000:- billigare än Q90T. Inte för att pengarna är den avgörande faktorn, men jag vill ha mest bang for the buck och inte lägga upp pengar i onödan. Skulle jag köpa denna kan jag kanske tidigare motivera att köpa en ny TV, kanske efter 3 år istället för 5 år.

Samsung Q80T 55" kostar just nu 9 986:-

Fördelen om jag tar LG XC först och inser att den inte funkar eller att jag är nöjd kan jag bara byta in den och ta någon av de andra modellerna. Börjar jag med att ta någon av Samsungs modeller, inte är nöjd och lämnar tillbaka den för en CX för att sedan inse att CX inte passar in i mitt vardagsrum så blir det väldigt omständligt.

Så jag vänder mig till er i hopp om att försöka få lite mer klarhet och kunna fatta ett beslut.
Tack på förhand!

Du har 2 års inbränningsgaranti från lgs hemsida sen kan du köpa till 3 år till för 800kr där också FYI.

Ljus från sidan går att hantera rätt bra. Har haft både led och oled o märkte inte direkt så stora skillnader. Värre med ljus framför tvn.

Q80t i Europa är sämre än i USA så de reviews du tittar på är missvisande. Har ex inte samma reflexfilter i Europa som i us

Av omdull
Skrivet av waiko79:

Så denna tv är bra att kolla på när man ska se vanlig tv, typ streaming mm. Men att sätta på en blu-ray duger den inte till?

Streaming erbjuder rätt bra hdr funktioner, behöver inte bara vara blueray. Jag har inte ägt en nyare tv utan FALD så jag vet inte hur stor skillnaden är. Men det beskrivs som rätt markant skillnad.

Jag tror ytterst få personer kollar filmer och serier via blueray. När jag skrev burktv syftade jag mer till analog tv, där märker du inte mycket skillnad mot en toppklass och en mellanklass tv

Av omdull
Skrivet av waiko79:

Hej, rea nu på elgiganten på denna tv https://www.elgiganten.se/product/tv-bild/tv/297796/sony-75-x...
Ska man slå till?

https://www.rtings.com/tv/tools/compare/sony-x800h-vs-sony-x9...

Hade hellre tagit en mindre xh90. Ska du bara kolla sport eller burktv kan Xh80 duga gott dock

Av omdull
Skrivet av SuperGoodAdvice:

"Bästa" 65-tummaren för runtomkring 12k.

Ringer det några klockor? 😯

(Utan att gå in på vad man individuellt värderar högst osv.)

Sony xh90. Sen om du kan lägga till lite pengar så lg cx det bättre valet

Av omdull
Skrivet av Swennis:

Tycker DV blir väldigt mörkt, finns ett vividläge som blir typ ok med ljuset, men färgerna blir lite vajsning… och i darkmode blir färgerna bättre, men för mörkt , även om nersläckt i rummet, , funkar la bättre om man krånglar med gamman, men det är väl inte riktigt rätt… 👀
Vet att DV är mörkare än hdr10 etc, men ska det vara så här mörkt?

Vet inte hur det ser ut på panna men i sony finns det DV Bright mode o på LG finns cinema home som är en ljusare variant av DV. Även om du på sikt kan lära dig uppskatta det mörka tror jag.

Av omdull
Skrivet av Swennis:

Blev en panasonic hz980 här hemma… jäääklar vilken bild… tror nog projektorn inte kommer gå så ofta längre 🙈😄
Passar bra till ps5an med, dock inget 120hz läge? Men spelar ju datorn med 165hz skärm, denna tv är mest för serier, film , sport och lite slöspelande ibland 🙂
Nån som har bra dolby vision tips i bildinställningarna?

De flesta tipsar att man inte ska pilla på inställningar i Dolby Vision

Av omdull
Skrivet av Swennis:

Är spelläget kasst på pannan? Tycker pannan är snyggare 👀
Går att få för 19900:-

Vet bara att cx har 4xhdmi 2.1 medans pana har 1x 2.1 mer vågar jag inte uttala mig om. Säkert inga marginella skillnader. Cx säljs ju för 17k så fundera om det är värt de extra tusenlapparna för dig.

Av omdull
Skrivet av Swennis:

Vad är det för skillnad mellan cx och gx förutom utseendet?
Och finns det anledning att köpa nån av dom två istället för panasonic hz980?

Hz980 verkar inte ha det där lilla extra som hz2000 erbjuder. Eventuellt lite bättre färger out of the box än LG. Spelar du hade jag tagit lg alla dagar i veckan. Sen är väl xz980 dyrare än lg? LG har också väldigt bra garantier och snyggare design.

Av omdull

Nån här som lyckats få magic remote att fungera med comhem tvbox? Såg en annan tråd om detta man han fick ingen hjälp där 🙂