Inlägg

Inlägg som Swetorch har skrivit i forumet
Av Swetorch

Gn1p: Tack för tipset! Förstod dock inte riktigt hur man gör om man bara vill kryptera en mapp. Behöver inte kryptera hela hårddisken eller så.

Pierre: När det gäller 7-ZIP, är den krypteringen lika stark som t.ex. truecrypt?

Av Swetorch

Mappen är på runt 250 GB. Är ingen annan som har tillgång till den i nuläget. Jag har fixat en extern hårddisk och sparat filerna där, men känner ändå att jag skulle vilja ha dem på min huvuddator också men ha mappen krypterad.

Av Swetorch

Total noob på kryptering: hur krypterar man en mapp på så säkert vis som möjligt?

Hej!

Jag är en total noob på kryptering som behöver låsa en specifik mapp så säkert som möjligt. Vilket program ska man använda? Har läst om truecrypt men när jag går in på hemsidan avråder de mig från att använda den (!) och den verkar mest vara för att kryptera en hel hårddisk. Jag behöver bara kryptera en mapp så att bara jag kan ha tillgång till den. Vad skulle ni råda mig till här?

Av Swetorch

Okej!

Tack för era svar

Finns det någon fördel ur integritetssynpunkt/säkerhetsmässigt att ha dynamisk IP över statisk? I och med att IP-adressen till stor del verkar vara densamma över tid även med dynamisk IP så spelar det kanske inte så stor roll?

Av Swetorch

Dynamisk eller statisk IP med Bahnhof - förvirring

Hej!

Jag har Bahnhof som ISP och bor i Stockholmsområdet. Jag undrar över detta med dynamisk vs. statisk IP. Jag ringde till Bahnhof och frågade hur det var i mitt fall och de sa att min IP är dynamisk.

Men, när jag går in på sidor som whatismyip och liknande är det samma IP som står, den bytes inte. Vad som är konstigare är att om jag kopplar ur routern (Netgear) och stoppar sladden direkt in i väggen får jag en helt annan IP. Om den är samma eller byts vågar jag inte svara på ännu.

Hur funkar detta? Har min router en egen IP som är statisk? Jag var inne på routerns inställningar och där stod det att IP-adress hämtas från ISP (dynamisk). Ändå verkar det ju som att jag har en och samma IP hela tiden, åtmistone när min router är ikopplad.

Snälla hjälp mig förstå detta

Mvh
Ericone

Av Swetorch

Tack för alla svar i tråden!

Blev riktigt intresserad av denna som ni länkade till från greattech:

https://greattech.se/product.html/infinity-gt-4-2?category_id...

Hur är greattech att handla ifrån? Är det bra support där?

Hur är det med den överklockade processorn som ingår i greattechs paket? Finns det någon risk att systemet krashar eller blir instabilt av överklockningen och går det att klocka ner den till default själv?

Nu blev det många frågor på en gång.. det blir mitt första stora datorköp det här så ni får ursäkta noob-frågorna

Alternativet för mig är Inet-paketet som Sumotomi satt ihop. Det är precis de delarna som verkar nice. Hur är PSU, chassi och kylare på den burken?

Som sagt, många frågor på en gång men det står mellan greattechs erbjudande eller Inet som ni länkde ovan.

Tack på förhand!

Mvh
Ericone

Av Swetorch
Skrivet av Daemon:

Vad ska du göra med datorn?

För t.ex. spelande skulle jag kikat på en dator med i7-6700K och GTX 1080 men det beror ju på vad du ska göra med den.
Generellt: Varken PSUn eller framförallt CPU-kylaren är någon direkt höjdare.

Tack för ditt svar

Japp, är främst spelande som är aktuellt för mig. Vill kunna spela sådant som DOOM (2016) och kommande spel.

Vad skulle du satsa på i denna prisklass? Anledningen till att jag drar mig för att plocka ihop något på t.ex. inet är mest för att jag inte kan så mycket om PSU, kylare, chassin osv Men det kanske är det som är bäst i slutändan om man vill ha bra grejer?

Av Swetorch

Vad sägs om denna dator? (i7-6800K / GTX 1070)

Hej!

Vad sägs om denna dator?

https://www.komplett.se/product/11125

Är detta ett bra paket som kommer hålla i några år åtmistone? En prioritering jag har är att datorn inte ska låta allt för mycket men ändå ha bra kylning.

Jag är inte så noga med om jag kan spara en tusenlapp eller så genom att sätta ihop något annat paket på inet, utan jag undrar mest om denna dator ändå är hyggligt prisvärd och välplanerad (ingen bottleneck eller värmeproblem, bra komponenter osv). Något speciellt jag bör se upp med när det gäller detta paket?

Tack på förhand
Ericone

Av Swetorch

Komplett Gamer Premium i50 (med GTX 1070 founders edition)

Hej!

Funderar på att slå till på denna:

https://www.komplett.se/product/11130#!tab:extra

Är detta en bra dator för ett 1070-grafikkort? Eller finns det någon flaskhals i någon av komponenterna som kommer dra ner prestandan?

Om några veckor kommer andra tillverkare att släppa billgare 1070-kort, men jag känner ändå att det skulle vara trevligt att ha en schysst dator så snart som möjligt.

Bortsett från ett lägre pris, kommer partnertillverkade 1070 att vara betydligt mycket bättre än founders edition? Har hört något om olika kylsystem men är lite novis på dessa saker. Kan tillägga att jag inte har något direkt intresse av att överklocka kortet.

Av Swetorch

@hennaboy:

Jag är egentligen ingen expert men har hört att Nvidia 970 funkar utmärkt för Doom när det gäller det som finns ute i dag.

Själv sitter jag på ett radeon hd6870 och kan inte ens få igång Doom, men jag planerar att uppgradera när de nya korten från nvidia kommer, vilket handlar om veckor. Kan vara något att tänka på för dig också. Känns ju surt att betala 3000 kr i dag om man kan få säg, den dubbla prestandan för cirka 4000 kr om en månad. Men som sagt, jag ska inte säga att jag har järnkoll.

Hur pass bråttom har du? Om du vill lira DOOM i dag är det 970 som jag tror ger mest för pengarna, men om du vill ha valuta för pengarna skulle jag säga att det är bättre att vänta några veckor, kanske en månad till och med. De nya korten som kommer är riktigt brutala

Av Swetorch

Tack för era svar!

Ska vänta till juni och se om det kommer några nya kort, annars kör jag på denna:

http://www.webhallen.com/se-sv/datorer_och_tillbehor/239760-w...

Moderkortet är ett ASUS Z170-E - ATX / Z170

Hur pass uppgraderingsvänligt är moderkortet? Skulle det funka att uppgradera senare (om 1-2 år) i fall de nya korten inte kommer förren till hösten?

Mvh
Ericone

Av Swetorch

Ny dator för Doom (2016) till sommaren (max 15-20 000 kr)

Hej alla glada!

Tänkte slå till på en ny dator för att kunna lira Doom och andra spel under sommaren. I datorn jag har nu finns radeon hd 6870 och en gammal intel core duo 2 processor från 2009, typ.

Frågan jag ställer mig är om det är värt att slå till på en dator för typ 12 000-13 000 med ett nvidia 970 eller om man ska vänta till sommaren och slå på lite större med de nya korten. Är nvidia 970 fortfarande bra prestanda för pengarna?

http://www.webhallen.com/se-sv/datorer_och_tillbehor/239760-w...

Tänka mig preliminärt denna dator.

Om det däremot är mer prisvärt att vänta in och köpa de nya korten så kan jag tänka mig göra det, men vill slå till allra senast i början av juni.

Av Swetorch

webhallen config prisvärda?

Hej

Jag är sugen på ny stationär dator. Hur är bygget generellt med webhallens config serie? Är det stabilt byggda datorer som ger prestanda för pengarna? Tänkte mig denna:
http://www.webhallen.com/229811

Vad tycks? Jag har 0 intresse och kunskap om att bygga datorer i övrigt så även om jag skulle tjäna någon tusenlapp på att beställa ett eget paket på något sätt så vill jag hellre veta om webhallens config åtminstone är prisvärd i stort och inte helt fel att slå till på

Mvh ericone

Av Swetorch

@aamukh:

Kollade prisjakt, och såg att 910V låg på 22 000 vid release. Sedan gick den, precis som du säger, ner rejält över några månader

Det är ju budgetversionen av OLED kan man säga, utan 4k och HDR. Billigaste 4k-Oleden ligger idag på 23 000 kr, och då har den varit ute lika länge som 910V som i dag ligger på 15 000.

De kommande modellerna kommer ha betydligt högre ljusstyrka (för HDR), och där sa LG att de egentligen skulle kunna pusha ljusstyrkan ännu mer, men då skulle den bli alltför dyr för konsumenter att köpa. Dessutom är setet så klart 4K och har stöd för dolby vision (som jag inte vet vad det är , ärligt talat).

Här är första prisuppgiften jag sett på den billigaste av de nya OLEDs som kommer i år:

http://www.adorama.com/LOTOLED55B6.html?hotlink=t&svfor=5m&ut...

4000$ alltså, 33 000 kr. Sedan vet jag inte om priset blir lägre eller högre i Sverige, det kan jag inte riktigt svara på. Inte heller vet man hur snabbt det kommer gå ner så klart

När det gäller barnsjukdomar är jag skeptisk om det kommer vara löst ens nästa år. Jag är kanske lite cynisk och luttrad också efter att ha testat många olika oleds, men de problem vi ser i dag har funnits på OLEDs från första början så därför tror jag inte att flera av dem löses snabbt inom ett år. Det är bara kolla på plasma och LCD-tekniken, det har tagit många år för tekniken att mogna och det är sällan så att det går från att det finns flera problem till att nästan alla är fixade inom 1-2 år. Inbränningsproblemet blev inte ens fixat med den sista plasman Panasonic släppte, tvärtom är det ett rätt stort problem för många på den modellen vad jag vet (pratar om VT60).

Det skulle vara schysst om LG kunde fixa/bättra på det här färgskiftningsproblemet du nämner dock

Mvh
Ericone

Av Swetorch

Jag har samma fenomen på min 910V. Det stör som mest i svartvita filmer samt i filmer med ett speciellt filter över sig (t.ex. om filmen har en grön eller gul ton över sig och det inte ska vara så mycket rött). Det kan även störa i snöscener och i dimma till viss grad.

Men, bilden i övrigt är oslagbar, och 15 000 är inte mycket pengar för en 55" OLED. Jag gav 10 000 för en 37" LCD för ett gäng år sedan, och den var okej för sin tid men är ett skämt att titta på idag.

Jag har också lekt med tanken på att lämna tillbaka den och vänta, men nästa års modeller lär väl knappast att gå att köpa för 15 000 kr någon gång snart. De kommer ju vara 4K allihopa, ha HDR och betydligt högre ljusstyrka vilket driver upp priset. Har de dessutom bättre uniformitet/kontroll i fabriken kommer ju det också kosta. Så 25-30 000 kr för en TV som säkert fortfarande har lite tint, vertical banding eller andra problem som dagens Oleds har.

I övrigt ger jag inte mycket för "panellotteriet". Jag har personligen inspekterat säkert över 20 OLED-TVs och jag ser samma fenomen på alla. Kolla vilken recension som helst och ni kommer se tinten där med om ni är uppmärksamma på vissa scener. Det finns lite skillnader mellan modeller dock, och 4K-modellerna verkar vara bättre vad gäller tint. Uniformiteten är en begränsning med tekniken just nu och om man inte har väldiga problem med det i majoriteten av TV-tittandet är det inte värt att byta och byta. En kille på avsforum hade bytt 6 st (!) EF950V och 2 st 910V. Förstår inte hur återförsäljaren går med på det och hur man kan tro att nästa panel ska vara bättre.

Jag tänker att det är värt att behålla min 910V trots den röda tinten på sidan, och vänta i 2-3 år eller rent av längre tills tekniken mognat lite. Det finns ju fler förbättringsområden än tinten och jag tror inte allt blir fixat till nästa år eller året efter.

Av Swetorch

Har hittat vad detta beror på och det är en inbyggd funktion i Windows som gör detta. Det går helt enkelt inte att klona två skärmar över hdmi och dvi och sedan stänga av den ena, för då byter den andra skärmen till "extend" och till den vyn där inga ikoner eller startmenyer finns. Fan vad drygt! Det finns trådar om detta över hela nätet, många som har samma problem.

Detta problem gäller dock inte om man kör ena skärmen via displayport, men det känns ju dumt att behöva köpa ny skärm med displayport bara för att kunna ha en tv-skärm kopplad till datorn och samtidigt kunna stänga av den när man känner för det. Bläh...

Av Swetorch

[Windows 7] Alla ikoner försvinner när jag klonar skärm och stänger av ena skärmen...

Hej!

Jag har råkat ut för ett märkligt problem. Jag har en datorskärm och en TV kopplad till datorn i duplicate-läge, alltså att bilden ska klonas på skärmarna, ej förlängas. Plötsligt MÅSTE jag ha på TV:n för att ens få upp mitt skrivbord på datorskärmen, innan gick det att ha på datorskärmen enbart och lyssna på musik via HDMI t.ex. När jag gör samma sak nu försvinner alla ikoner och taskbaren från min datorskärm, ungefär som om jag hade haft extend-läget på. Men det har jag ju inte! Och när jag försöker starta datorn utan att ha TVn på får jag ingen bild på min skärm, bilden kommer direkt när jag slår på TVn och alla ikoner och allt försvinner när TVn är av. Trots att jag har duplicate! Blir tokig!

Mitt operativsystem är Windows 7 och mitt grafikkort är AMD radeon 6800. Jag kopplar skärmen via DVI och TVn via HDMI. Har aldrig haft det här problemet förut och har provat det mesta nu.

Av Swetorch

elgigantens Trygghetspaket/garanti vid retur av vara?

Hej! Jag beställde hem en TV från elgiganten som jag nu ångrar. Ska skicka tillbaka den genom att elgigantens leveransgubbar kommer och hämtar den hos mig. Nu till min fråga: Jag har varit superförsiktig med TVn men oroar mig ändå över att den ska repas eller på något sätt skadas under frakten, eller bara ha någon defekt när den kommer fram. . Om så skulle vara fallet, skulle det täckas av trygghetspaketet/ garantin jag köpte till tvn? Jag är lite nojig eftersom det är mycket pengar.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Swetorch
Skrivet av kapteno:

Du ska aldrig hotplugga en HDMI-kabel på det sättet. Båda enheterna bör vara avstängda när du kopplar in den. Har själv lyckats bränna kontrollenheten i tvn genom att koppla in och ut Hdmi-kabeln varje dag.

Låt HDMI-kabeln alltid vara ikopplad och använd datorns mjukvara för att aktivera Tv:n som bildskärm.

Tack för era svar!

Så om jag har förstått det rätt så är det helt ofarligt att koppla datorn till TVn så länge man gör det när båda enheterna är avstängda, och sedan lämnar HDMI-kabeln ikopplad?

Av Swetorch

Riskabelt att koppla datorn till TVn via HDMI? (Ojordade eluttag hemma)

Jag undrar om det finns någon som helst risk med att koppla en (stationär) dator till en TV via HDMI. Anledningen till att jag frågar är att jag känner att det är lite ström när jag känner längst ut på HDMI-kabeln vid kontakten. Det har förmodligen med att göra att jag bor i en lägenhet utan jordade eluttag.

Kan det skita sig med TVn om jag kopplar in HDMI-kabeln från datorn? Eller kan jag förkorta TVns livslängd? Har ni någon erfarenhet eller hör ni hört om att sådant skett?