Inlägg

Inlägg som Modellören har skrivit i forumet
Av Modellören
Skrivet av aMp:

Jag får då och då för mig att uppgradera till Win 11 från Win 10, men så ser jag sånt här och skjuter fram det. Inte konstigt att Windows 10 fortfarande har en mycket större marknadsandel än Win 11, flera år efter att 11:an släpptes.

Jag håller med och det finns otroligt fulare grejer än så att oroas över med W11.
jag retar mig på.

* Hur Microsoft bestämt hur jag ska använda min dator som jag äger.
* Hur Microsoft ska spionera i detalj vad jag gör på min dator.

Allt jag gör är att kolla hur jag kan gå över till Linux så smidigt som möjligt och har redan två datorer med Linux redan. En Rasbery PI 5 med Ubuntu. En gammal laptop med Linux mint som får slaska Facebook och andra sociala medier och den är bara till för det enbart.

Ska bygga ny dator nu och tänkte först köra W11 men nä efter allt man läst senaste tiden med reklamgrejer och ren dynga så kollar jag noga att Linux fungerar väl på min nya dator.

Av Modellören

"Till alla" !

Dom flesta använder Windows 10

Av Modellören
Skrivet av Fade:

Whiskey är bra mycket bättre pris på i Sverige än i övriga Europa på grund av att systembolaget är så pass stor inköpare och hur alkohol beskattas häs. Då pratar jag om 400kr+ flaskor och inte famous grouse.

Aha det har jag inte ens tänkt på så tack för informationen.

Drack själv mycket i ungdomen för procentens skull men nu dricker jag så sällan och för smak och smakhöjare enbart, att en flarra står i 5-10 år som regel nyförtiden så vad det kostar är skit samma. Väl medveten om att det inte är bra alltid om det strå länge.

Tänkt bygga på mig ett litet roligare sortiment.

Av Modellören
Skrivet av FabriciusRex:

Dåligt påläst? Du verkar argumentera att ett monopol, systembolaget i detta fall, har bättre sortiment (första stycket), billigare priser (andra stycket) och slutligen bättre kvalité (sista stycket).

Är inte den vedertagna uppfattningen att det är just dessa, säkert bland många andra, saker som monopol förvärrar.

Jag har rest lite inom EU och jag kan tala om att utbudet ofta är ett rent skämt på dom flesta ställena så jag anser att vår modell är totalt överlägsen på flertalet punkter.

Man har en kvalitetskontroll som är unik (Menas inte kvalitet som att anse att något är finare för att det är dyrare utan vad som per fakta är farligt). Exempel: Man mäter en del och kollar, Man släpper inte in vilken rat som helst som inte klarar finkelgränsen eller rena gifter från skrupelfria tillverkare.

Varför man slipper se finkelsprit som zaranoff i sortimentet är tacksamt hos undertecknad

Svenska systembolaget har massor med vin i 80 SEK klassen som är väl utvalda som håller hög klass, riktigt bra finns verkligen inte inom EU.

Sen så kan väldigt många på systembolaget mycket, har man tur så kan man fråga om allt och det är unikt och det är väl enbart om man själv verkligen läst på inom nått område som man kan slå deras kunskap.

Systembolaget är nått unikt som vi ska vara väldigt rädd om. Att den är dyr är en helt annan fråga och inget man kan lasta på systembolaget.

Av Modellören
Skrivet av Recall:

Håller med i stort. Men sen kan man fundera på varför en öl som kostar 5 kr i Danmark måste kosta 15 kr i Sverige...

Detta är en ickefråga för alla med "normal" alkoholkonsumtion.

Av Modellören
Skrivet av swenorth1:

Är detta fortfarande olöst?

Tyvärr

Av Modellören
Skrivet av Syper995:

Suck.. bara för att man skulle vara ”duktig” och köpa ett äkta Windows..

Ska ta hem jobbdatorn i veckan och prova.

Tusen tack för all hjälp så här långt. Återkommer med resultat.

Det där är ett vanligt missförstånd
Försåfrämst.
Det är inte USB med en fil som "är Windows" inte gamla cd skivor heller. Nyckeln är det som gör en Windowsinstallering genuin. Äkta.

Det som kan hända om man har en lite äldre fil med Windowsinstallation är att man har en mängd drivrutiner som är gamla. Då kan det bli knas om med nyare moderkort. Tillverkarna gör ju nyare drivrutiner hela tiden.

Fick det där problemet när jag köpte en NUC tidigt. var tvungen att köra två USB stickor en med Windows och en enbart med en liten drivrutin enbart för M2 diskens skull har jag för mig. Ett jäkla pill att för det att fungera. Vid senare ominstallering så låg allt med i Windows egna installering (Färsk) säkert också för att jag uppdaterat BIOS så det var bara att installera helt utan krångel.

Har du tur så har allt mycket lättare med nytt Windows. Nyckeln bör du fått på mail eller stå på en lapp annars.

Av Modellören
Skrivet av Ibymafayhas:

WoW är rätt tungkört om du inte vill köra på lägsta grafik och endast köra solo. CPU och SSD är prio så har han inte en SSD från innan så är det en billig uppdatering.

Jag tänker ju alltid i termer av, köp inte för att . Köp om det inte fungerar eller om man uppenbarligen måste ha något.
Förvisso men vad sitter han på nu ?

Förmodligen så har han ju en 1080 skärm. och vem sjutton har en HDD nu? men man kan ju fixa nån disk för 200-300 som ersätter den om det nu är så illa.

Det enbart (En ok liten SSD) och en nyinstallation kommer ändra hela upplevelsen radikalt.

Men sen kommer vi till två skärmar och arbete. Hmmm Vilken upplösning önskar herrn tro ?

Av Modellören
Skrivet av Salte:

Hej! Total amatör när det kommer till kolla på komponenter letar efter råd, och hur jag ska tänka angående nästa dator.

Har egentligen inte särskilt höga krav. Spelar inget avancerat i dagsläget utan 99% är wow och som småbarnsförälder lär det stanna där ett tag.

Förstår att i princip ALLT kommer slå nuvarande datorn som är en gammal trött färdigbyggd lenovo med 8gb ram(yikes), en i5-8400
och ett geforce gtx 1060.

Har en relativt låg budget med ett tak på 15000.
Vill ha en dator som klarar av att spela wow utan några problem samtidigt som jag kan använda andra monitorn till diverse arbete/videor/program.
Inbyggt wifi är just nu ett krav då det ej finns möjlighet att borra genom golvet.

Hoppas det finns någon därute som kan hjälpa mig fram i djungeln jag ej vandrat i på länge.

Som vanligt så kommer folk ge förlag på markant kraftigare datorer än vad du någonsin kommer behöva.

Det här är kraven och det enda du behöver bry dig om och ja det mesta kommer klara det. jag skulle nog därför råda dig att dämpa ditt bygge något prismässigt. Öppna sparkonton till ungarna och lägg resten där till framtiden som körkortet eller spar resten till ditt framtida datorköp om 4-5 år.

märk väl att rekommenderat ram är 8GB men 4 funkar, GFX 4 Gb men så lågt som 2 GB. Rekommenderar att hålla dig på 16 GB ram och säg ett 8 GB grafikkort . Det kommer hålla länge för dig med det krav du har.

Här är kravet så bedöm själv och egentligen så kan du klara dig med det du redan har ett tag till. Du kan verkligen fundera i lugn och ro

Here are the World of Warcraft System Requirements (Minimum)

CPU: Intel Core i5-760 or AMD FX-8100 or later
CPU SPEED: Info
RAM: 4 GB RAM (8GB for integrated graphics such as Intel HD Graphics)
VIDEO CARD: NVIDIA GeForce GTX 560 2GB or AMD Radeon HD 7850 2GB or Intel HD Graphics 530 (45W)
DEDICATED VIDEO RAM: 2 GB
PIXEL SHADER: 5.0
VERTEX SHADER: 5.0
OS: Windows 7 / Windows 8 / Windows 10 64 bit
FREE DISK SPACE: 70 GB

World of Warcraft Recommended Requirements

CPU: Intel Core i7-4770 or AMD FX-8310 or later
CPU SPEED: Info
RAM: 8 GB
VIDEO CARD: NVIDIA GeForce GTX 960 or AMD Radeon R9 280 or later
DEDICATED VIDEO RAM: 4 GB
PIXEL SHADER: 5.1
VERTEX SHADER: 5.1
OS: Windows 10 64 bit
FREE DISK SPACE: 70 GB

Hm ja ska du köra jobb på andra skärmen samtidigt så sänker ju så klart vissa program mycket, teams själv är ju ett redigt sughål det är ju klart.

Hmmm.

Hur ser det ut om du gör en ctrl alt del hur mycket ram går åt i dag ? Det är ju svaret. kanske kan du avinstallera det du inte behöver och om du ställer in så att vissa program inte startar när datorn startas. det om något kommer rappa upp din dator rejält.

Eventuellt om du bara byter 16 GB ram och ett GTX1070-1080

Det kommer göra underverk. Det är ett alternativ.

Av Modellören
Skrivet av hydranix:

Tack så mycket för infon och tips!!

Det där med virtuella maskiner är inte alls dumt Wow

Ja så slipper du investera i hårdvara helt i onödan. Du kan allså komma i gång med en gång. Vad du än gör så "Förstör" du inget (det är bara att avinstallera) och du kan i lugn och ro fundera på eventuell inköp av hårdvara. ingen stress.

Ja skulle väl säga att det är bättre att du ökar din kunskap inom området, att du "Vaknat" och intresserar dig och bitvis sätter dig in i hur det fungerar är väldigt bra. Jag kan väl säga att du har rätt i hur du tänker. Men utan en del kunskaper så kommer du ändå själv göra en del misstag som gör att allt du investerat i blir (delvis ) bortkastad på grund av okunskap om du inte sätter dig in i hur det fungerar.

Sen en viktig fråga vad vill du skydda dig mot, det är ju skillnad på känslig information för våra myndigheter. patientavgifter och annat. Som du kanske läst inte ens folk som jobbar med det där har lyckats skydda det så hur ska du som privatperson kunna skydda dig. jo det kan du för du är bara en person som du ska skydda, inte en organisation där du har som uppgift att se till att tusentals personer inte gör helt fel och det kan i värsta fall vara ägarna som står för det misstaget Du har bara dig själv och kan fixa det här med kunskap.

Du kan fixa den mesta med det du har redan med lite kunskap. Det är bara kunskap som gäller.

bara genom att läsa på hur ditt nät hemma fungerar, börja där tycker jag. ta fram din router, läs manualen, Googla på vad allt i specifikation betyder.

1 "Surfa in på din WIFI-router, kontrollera så att den har den senaste Firmwaren.
2 Se till att ha ett bra lösenord.
3 Se Din router har en Firewall. Aktivera firewallen. Se vad som händer, googla på hur du binder alla dina enheter på ditt nätverk.

Det är nu du upptäcker att allt som är uppkopplat har en MAC: adress. Vips så lärde du dig nog det mest grundläggande som alla borde göra med sitt nät hemma.

Det där med virtuella maskiner är inte alls dumt Wow

Av Modellören

Sen har jag ett tips. Virtuella maskiner

Det kan låta som att det är något jätteavancerat men egentligen är det inte det. låt dig inte avskräckas. Det du kan göra är att ladda ner ett program och i det programmet kan du köra olika OS.

Du kan alltså starta din dator som vanligt. Sen installerar du det och sen gör du det du vill göra i trådstarten.

Det finns ett antal sådana program, jag har testat ett par av dessa och principen är samma och alla är väldigt lika dana. Exempel det här https://www.virtualbox.org/

Det är ju gratis och jag menar du kan allså komma i gång redan nu med det du beskrev att du vill göra. Det roliga är att kör du i gång i dag så kan du sitta med alla OS du nämnt rullande i gång samtidigt. Hörde du rätt, japp jag sa samtidigt.

Nackdelen är bara att det äter minne och förvarningsutrymme på din förvaringsplats.
En fördel är att tröttnar du på alltihopa så avinstallerar du bara alltihopa och inget av det kommer påverka din dator.

MVH/

Av Modellören
Skrivet av Owlbeast:

God morgon!

Har en gaming laptop med 4800H och 2060 som börjar fallera.
Håller just nu på att måla och förbereda med nytt skrivbord i ett av våra rum och tanken är då att bygga ihop en stationär dator med tillbehör.

Min budget är runt 10000 kr för själva datorn, jag kan bygga själv och Windows-licens har jag redan. Dock har jag lite "speciella" krav - det jag spelar just nu är endast WoW: Classic SoD, ett 20 år gammalt spel. Min tanke är att bygga ihop en dator som är framtidssäkrad och uppgraderingsbar (AM5?) men med ett relativt billigt grafikkort för tillfället och om något år uppgradera det till ett kort från Nvidias 5000-serie eller vad nu AMD tar fram. Så med det i åtanke, vad hade ni valt för komponenter?

Övriga önskningar är Wi-Fi inbyggt i moderkortet samt detta chassi Corsair 3000D Airflow RGB Svart

Om någon har tips på bra 1440p 144/165 Hz skärmar får ni gärna rekommendera det också.
Tack på förhand!

Det där var ju i en tidig reklam som gick sjukt länge och har för mig att det var tidernas sämsta kedja som präntade in det begreppet i befolkningen.

Framtidssäker. Det traqgikomiska var att på den tiden var det stora hopp mellan prosessorgenerationerna vilket kunde innebära att det där med "stöd för" innebar att när du köpte ett nytt spel så blev skärmen svart eller så kom det upp en liten ruta med en informerande text att det här spelet/ programmet stödjer inte den här processorn.

Så på den tiden kunde du lägga hur mycket du ville men ingen dator kunde någonsin bygga på något sån begrepp som "framtidssäker". Det hela bygger allså rakt av på en lögn för att sälja till folk som inte har en aning vad det är som köper och tror att man är säker på något sätt.

I dag är ju allt annorlunda.

mern man kan tänka så här.

1 Gubbe ett inbillar sig att det finns något som heter framtidsäker och att ösa pengar är bra för då är m,an säker på något sätt.
Han bränner 50k på sin dator för att vara säker.

2 Gubbe två köper nån dator för 20-25k

Sen går tiden och nya grejer kommer ut på marknaden. Tre år har gått och det är på väg ytterligare ett nytt grafikkort på marknaden.

1 Gubbe ett köper detta grafikkort och får tre FPS bättre prestanda i sitt spel än vad gubbe två får.

2 Gubbe två köper nytt för tre år senare 25K och detta grafikkort och får då 3-5 FPS mer prestanda på sin dator men har betalt lika mycket som du totalt. Dessutom så får han något "Stöd för" en ny eftertraktad funktion på sin dator som du inte kan få för att din dator är tre år gammal.

Därför är mitt råd, bygg lite billigare men byt ganska ofta vid två -tre års intervall och lägg ett sånt ljugande begrepp från en gammal mossig reklam i skräpkorgen.

Sen det där spelet kräver inte alls mycket så du kan bygga något mycket billigare än så och vara mer än nöjd. jag tror du är gladare om du köper en ny skärm, en skön stol och varför inte slänga upp en ny fondtapet och lite sjysta lampor.

MVH/

Av Modellören

Hm men vad och hur jämför man. Det är ju olika metoder UDP är snabbare än TCP och webbsidor använder nog TCP.

UDP och är ju snabbare men betydligt slarvigare. UDP kastas ju bara i väg utan att kontrollera att data är rätt- Det duger fint i förstapersons spel. kan ge felaktig data men fort går det.

TCP kontrollerar ju om informationen är rätt och är det fel skickas ny information tills alla data är rätt. Det tar ju så klart mer tid även om all data är rätt.

Lägger till med, hur lång tid tar det från att jag startar en webbsida tills jag ser allt jag vill se på en webbsida jämför med att starta upp Steam eller Origin tijns jag är inne och spelar ett spel.

WOW...

Menar det är ju skarpt beroende hur/vad man mäter och vad man tittar på.

Av Modellören
Skrivet av OldComputer:

Vad kör du idag så man har något att jämföra med?

Det är aldrig värt att köpa någonting när man resonerar som du gör. Du tjänar nämligen inget på att ett pris är lägre, du slipper bara betala. Självklart är ett lägre pris bättre, men det gäller att se vad man betalar för.

Jag ser datorn som en löpande kostnad som ska kosta ett visst belopp varje månad över tio år. Sedan är den "förbrukad". Det här betyder inte att det är en avbetalningsplan, utan ett budgetupplägg. Samma sak gäller för min TV, mobil, diskmaskin, mikrovågsugn, dammsugare etc. Om produkten håller längre än tio år så betalar min bank min nästa produkt under tiden den håller längre med räntan på sparkontot.

Vid behov uppgraderar man eller byter ut en till två gånger under tiden. Med den här metoden vet du vad din dator kostar och kan ta höjd för ökande utgifter / inflation etc. 2030 har min bank betalat min nästa dator i räntan jag får ut.

Har lyckats väldigt väl att hålla ner priset på mitt datoranvändande hittills och det kommer jag fortsätta med. Min första byggda dator var en Celleron. Vald för att jag var tvungen att köpa allt och tänkte att det är värt det att ha lite större skärm, en NEC 19 tum. Dom flesta satt på 14 tum på den tiden, det var då man kunde köpa LO dator. En kompis köpte en sån och det var det sämsta grafikkortet och en sämmre 14 tum skärm med en matrisskrivare(äldre teknik) ingick.

1999
jag valde nått ovanligare grafikkort, om det hetter Nvidia riva 2 eller nått sånt ??? Det hade stöd för två olika tekniker som var i ropet då på den tiden. Andra kort hade bara ena. (Vagt minne av det). Folk skrattade när jag kom men min celleron på lan men blev tyste när dom såg grafiken

Mitt bygge kostade 25 lax då den skärmen med mera inte var billig den enda som var billigt i det bygget var processorn. Då på den tiden var det sjuka priser och man var tvungen om man skulle ha nått som det ens gick att spela på.

2007
Därifrån ett hopp till Core duo 2 (återvände chassie och nätagg och skärmen dög än) anledningen var ett nytt spel skapade svart skäm och ett "din processor stödjs inte".

Detta bygge var nog runt 4000 tusen.

2011
Steget därifrån till I7 2600k + GTX580 och den har jag nu till allt och den funkar hjälpligt men det börjar sega sig i vissa situationer så det är dags snart. bara det att man kan fasen göra det mesta fortfarande.

Det kostade strax över sju tusen. Sen har man ju bytt grafikkort ett par gånger. 970, 1070.

2024 - 25 Steget från I7 till Hmm ?

Ett utslag på dom här åren ger nog en väldigt låg månadskostnad.
Jag tycker att jag har klarat av att hålla en väldigt bra budget, det har gått tretton år nu sedan förra uppdateringen

Av Modellören
Skrivet av mrqaffe:

Bygga fysiskt litet är inte det som blir billigast och ofta är färdigbyggda datorer ännu mindre än det som går att bygga själv, delarna måste ju specialdesignas om det ska kunna bli riktigt litet vilket ger lägre volymer och ökar priset.

Jo det går ju alldeles utmärkt om du kollar i tråden men man måste välja en lite större låda så dom två centimeterna får plats. Fästpunkter finns nog inte ens i den här Kolink jag valt.

Det är bara jag som har speciella krav som ett ljudkort som måste ha en PCIe 1X, men PCIe 1X fattas på den senaste jag la till. Men man kan så klart lösa det med nytt ljudkort via USB. Men MIDI 2.0 är på gång och innebär nya prylar så jag vill vänta tills det kommer ut ett gäng produkter på marknaden.

Hur jag än gör verkar det som att jag spräcker min budget. Men jag ska leta lite mer och jämföra fler lösningar. Fundera på om jag bör gå upp i cassiestorlek trotts allt. Eller så skiter jag i budget och bränner till med 3000 kronor extra för två centimeters skull med AM5 (Det är ju totalt sjukt detta) och skulle gott kunna vara föremål för en tråd i sig.

Ungefär den tänka storleken är ju en dröm och en kompromiss, annars hade jag tittat på normala lösningar, övriga datorer har jag redan som en NUC till TV.

Av Modellören

Ja

men för mig uppstod det ett nytt problem för det är trångt i Kolink Satelite
Har ju redan den tänka lådan men upptäckte att alla moderkort i tråden passar inte. Nätaggregatet är problemet och det är höjden på det som ställer till det.

Agget ligger på sidan mot framkanten i lådan och ovandelen på nätaget ligger mot moderkortet som bara har fyra skruvars fästen i lådan. Alltså mycket mindre än alla i tråden. Det inte är riktig självklart hur måtten är på som som kallas Mini o Micro märker jag och det är nog det som lett till förvirringen.

Vissa är lite bredare och har då två extra skruvar, vissa är längre åt det hållet som PCIe portarna sitter med två skruvar till och åt det håller så kan det funka med 40 Milimeter till. men mot framkant i lådan finns det inget utrymme att ta av.

Så jag är tillbaka på ruta ett och får börja om.
Dom billigaste AM5 moderkorten som får plats går på 3500 På AM4 så finns det billiga.

Måste kolla på lite nya lösningar för min del.
Nu kollar jag på sfx-psu men hur blir det med det billiga bygget

Men det blev ju en intressant tråd i alla fall och kanske kan vara en bra hjälp om nån vill bygga sig något billigare men måste då välja en något större låda som har plats om man inte vill ta rygg på det jag kommer fram till.

Av Modellören
Skrivet av Roger W:

Hmm hur räknar du då?
Man tjänade väl bara 30 spänn om dagen?
30*160 = 4800kr och det får du ingen 7950X för... måste upp i över 6000 spänn åtminstone.
(Plus du ev behöver moderkort, RAM, lagring, nätagg ev låda osv förstås)

Det var observant av dig
Nån påstod tidigare i tråden att man kunde tjäna ca 40 spänn och det var det jag räknade på utan att kontrollera detta men det var väntat.

Jag minande förr och har nån kalkyl nånstans men tänker inte lägga så mycket tid på det igen. Då vad det kul men det var en fas för egen del men vill man hålla på så bör man ju räkna lite och kolla upp ganska mycket.

Exempel, hur pass bra tål den processorn kontinuerlig drift 24/365 bara som ett exempel. Slits den så den räknas som skrot om ett år så att den inte bör säljas. Kan man sälja den så är det ju mycket lättare att plocka ut en vinst.

Miningbelöningen halveras ju efter ett tag och vad händer när den dagen passerats. Att det ska hända är fakta frågan är när sker det. Vad vi kan ha för elpris har vi ju fått känna på då och då.

En annan faktor är att man kanske inte tjänar så mycket på det i dag men valutan kan ju gå upp så det du sjänar i dag kan ligga back men vara en fet vinst om ett år eller tvärt om.

Av Modellören
Skrivet av Swedishchef_90:

Du kan ställa tdp hur lågt du vill, men att det är varmare på sommarn spelar mindre roll för film tittande, min cpu drar typ 40 W då

Om du får högre ambient temp så kommer tdp inte göra så stor skillnad då deltat lär bli samma mellan rum och cpu. Själva rummet lär knappt bli varmare vid just slö tittande

Nä menar att värmen går ju ut någonstans och påverkar ju miljön där man sitter. Alla watt får man räkna med och drar skärmen 30 - 40 Watt så har du snabbt 80 Watt med hela systemet 100W. (Mina högtalare modell bättre Studiomonitorer med separata förstärkare per kon så det är fyra förstärkare per två högtalare har jag inte ens lagt med i beräkningen men dom pumpar på rätt bra konstant sen lite annat som mixerbord och skit).

Sen har man en drös med andra prylar

Bara förklarar att jag har annat som påverkar hur jag bör tänka men bara som exempel så drar klass A max hela tiden.

Har fått annan hälsa och är plötsligt betydligt känsligare och värme påverkar mig mycket nuförtiden så därför har jag börjat tänka lite annorlunda. Nu bjuder ju varma sommardagar på andra aktiviteter som tur var.

Summa summarum en får allt tänka lite annorlunda

Av Modellören
Skrivet av DLM:

Runt 2004 skulle jag säga att det var som bäst, men fortfarande kul att skruva ihop en ny dator. Idag är det som konstaterat i tråden väldigt mycket lättare när man slipper fippla med inställningar av switchar på moderkortet för att matcha CPUn och man skär sig inte längre på chassikanterna

För mig är dessa bilder minnen från den bästa tiden:

https://cdn.inet.se/product/688x386/6308249_0.png

{ data-uri }

{ data-uri }

Detta är ju porr !

Jag kan ha kvar en sån med koppar i förrådet Undrar om det var den epoken vi lämnade vit-beige lådorna(Tyckte aldrig det där var fint så jag ville spraymåla hela klabbet med mat svart i stället. Det gjorde en kompis med sin MAC Classic, totalt fel men superrätt just då) Wow

Då allt lät mer som en klassisk bladserver eller vinade höfläkt uppe på fjöset !

Den var nog före Coreduo tiden på enstånkarna Cellerum/Pention. Där nån gång så fick vi lite större fläktar som snurrade på nära ljudlöst. Fasen kul det var att få bort det ljudet och kul att läsa på om och välja bra fläktar och nån fin kylfläns.

Av Modellören

Jag tyckte det var ganska kul när jag byggde min andra "Windowsdator" Intel i7 2600k årtalet 2011 (det är en sjukt bra processor som duger än i dag till surf och indiespel och man kan spela många nya spel än i dag)) grejen var att priset var överkomligt och det var inte för mycket att välja mellan heller. Problemet i dag är att det kan skilja sjukt lite i prestanda mellan två processorer.

När jag valde min så var det enkelt AMD var eldslukare och en ickefråga så den föll bort. Steget under var det inte sån stor skillnad i pris, steget över 2600k var rejält och det var nått som inte var riktigt bra som nått minne i den som var mindre har jag för mig så valet var lätt och det var väl det och sånt kring det som gjorde att jag tyckte att det var kul.

Den kom ut 2011 så vi har vart kompanjoner i fjorton år, jag kör allså 2600 fortfarande det är väl detta året jag märkt att den börjar svettas lite Därför så har jag börjat titta på vad som kan ersätta den men i dag är det ju värdens röra och mycket kan gå fel, var nära att beställa nytt men kom precis på att moderkortet jag valt för inte plats i lådan.

Jag upplever det inte alls lika kul längre, mer som en massa jag vill undvika som allt bling-bling, det är allmänt plottrigt och mycket är orealistiskt dyrt och det står inte alls klart vilken processor man bör välja då det är vaga skillnader och ser man nån processor som tar ett prestandahopp så är den apdyr. Intel 2600k var bland dom bättre spel processorerna. Det gjorde att den kändes mer än värt pengarna (Det var ett klipp). I dag får jag hålla mig långt under medelbra om jag ska bygga något runt det jag gav för 2600k.

Jag tror att jag kan vara nöjd då jag inte spelar så mycket längre men att allt blivit så dyrt tar bort en stor del av glädjen. för det jag byggde då kostade nog 6000- 7000 tusen och då vad den som i toppskicket, det får man nog ge 25K - 30K i dag. Det är det som gjort at det är lite tristare.

Därför har jag tänkt om och tänker mig att jag kommer bygga mig en "Ny till ytan mindre dator" billigt. Det gör mig gladare och det blir billigt och det blir kul på det sättet för det kommer nog blir en OK dator.

Så tänker jag nu.