Inlägg

Inlägg som Modellören har skrivit i forumet
Av Modellören

Ska in nu och se om man kan få bort detta på Windows 10

EDIT : Det var vist redan borta på tre W10 datorer, fixat med Powerchell Kanske

Get-Service -Onedrive | Remove-Service

Av Modellören
Skrivet av haikopaiko:

Kul, är lite inne på samma sak, har du nån bygg- inköps lista som du skulle vilja visa upp?

Absolut men du ska veta att jag lägger mycket tid på det här och har mina egna speciella krav på hur jag vill att det ska vara. och det blir en lång rant men sån är jag på gott och ont

* Jag spyr över stora towerlådor för all plats dom tar, och då jag bara ett kort tag kört en extra disk i lådan så blir ju en stor tower knappast värt det. Jag spelade extremt mycket förr och då var det ju bra med stor låda men "några" fläktar och den näst störta nociakylaren som fanns att få tag på. Nu har jag bestämt att allt sånt ska ut ur huset.

* Speciella krav då lådan är liten. Omständighet som ställer till det, jag har ett ljudkort som går på en mindre (1x) PCIe port

Ska jag få plats så bör den porten vara norr om grafikkortsplattsen. Klämmer jag in ett hyfsat grafikkort så täcker det ju över PCIe porten. Det beror ju på hur brett grafikkort man väljer men ett "normalt grafikkort tar ju upp två platser.

Kan ju påstå att det i sig blir en försvårande omständighet. Sen har jag valt grejer och kommit på att det är bättre att välja ett annat moderkort och då har jag valt några andra minnen. Jag håller på svinmycket med det här just nu och har lagt flera dagar på det.

I ditt fall som kanske inte har dom omständigheterna så blir ju valet av moderkort + låda betydligt lättare.

Men ska se om jag kan backa och lägga in systemet jag byggde först (Alltså ej beställt och ändrat fem gånger minst.) (Dumt jag ska börja göra flera listor i stället ) Du kan anstå inte riktigt bygga med min lista. minnena är inte riktigt kontrollerade (AMD är tydligen lite petiga med att det måste vara rätt minen. och med den låpdan bör du välja ett moderkort som gör att grafikkortet passar i lådan.

AMD Ryzen 5 5600 1520

GIGABYTE A520M K V2 726 kr (jag har funderat på att gå upp till 450 -550 så lite nyare byggen är på gång)
Crucial Pro 32GB (2x16GB) DDR4 3200Mhz CL22 827 kr man bör kolla moderkorts vendolist så att det finns stöd för. Några minne jag sett med ett Z i namnet innebär att BIOS känner av vilket minne det är och gör så att det blir rätt inställnings direkt automatiskt.
Kingston KC3000 M.2 1TB 899 kr
Kolink Satellite Mini-ITX 449 kr
GIGABYTE UD750GM nätag 968 kr Det är lite kortare så bör få plats.

Summa 4 480 kr i mitt fall har jag ett nätagg och den lådan redan därför sa jag en mindre summa, lite fel av mig.

observera då att det är mitt specialbygge, ett normalt grafikkort passar inte i den här lådan utan att man själv sågar upp en kortplatts extra men du kan så klart enkelt välja något annat moderkort eller låda, bara du passar längden på det för det är bara säg två millimeters mellanrum i änden.

vet att det blev lite rörig text men poängen är ju att en "ny" dator faktiskt inte behöver ruinera totalt och man ska leva på vatten å bröd ett par månader. Det är faktiskt efter en diskussion men en kompis som på rikigt var helt övertygad om att man prompt måste lägga 25 tusen. men jag anser att man kommer något med några tusen och jag ser också en sport i att bygga det.

Jag har redan byggt om en annan dator i samma låda så en del mått har jag redan.

EDIT: Ett ASRock B550M-HDV bör göra att ett tvåslottars i bredd grafikkort passar i lådan. Nätagregatet jag valt är kortare än det jag har nu i min låda så det bör passa. Om du kollar här så ser du att kontorsplatsen är längre upp.

https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5386362 Det innebär att det tar lite mer plats som nätverksagregatets kontakter vill ha.´Mitt näverksagregat jag har nu i mitt äldre bygge mäter 150 mm och mot grafikkort får plats.

Om man väljer Corsair RM650 2021 650W så tar det 140 mm, men nu vet jag inte exakt bredd på en PCI plats och man får anta att det blir trångt mellan grafikkortet och nätaggregatet där alla kontakter ska sitta. Och mellan mitt nuvarande kort så finns det ett mellanrum på ungefär det avståndet. ja det blir inte mycket utrymme mellan men jag tror det går.

mäter jag mellanrummet mellan plåten på nätaget och grafikkortet så får jag 33 mm mellan. Så ja det bör funka med annat moderkort där PCIe är en plats norrut- jag har ju som tur var redan ett äldre bygge med den lådan så jag kan titta och mäta exakt.

I mitt fall vill jag ju ha ett moderkort med PCIeporten längre norrut annars får jag inte plats med ljudkortet.

Av Modellören
Skrivet av SweDragon:

Jag tror inte att AM5 blir "billigt" förrän möjligtvis när AM6 har släppt. Jag tror att det vi ser nu är det nya normala i prisnivå. Du kommer alltid kunna hitta enskilda deals, men allmänna prissänkningar tror jag inte att vi får se i år. Möjligtvis får du lite billigare CPUer när 9000-serien släpps (8000 är APUer) men du tjänar nog inte mycket på att vänta några få månader till.

Det är vad jag tänkte/misstänker men ville för säkerhets skull kolla så att det inte var nån budgetvariant precis runt hörnet därav denna tråd. Då blir jag sur.

Skrivet av Fenrisulvfan:

Zen5 a.k.a 9000-serien ska nog komma i höst ackompanierat av en 700-serie med moderkort, i samband med det är det troligt att Zen4 & 600-seriens moderkort släpps.

Billigaste am5 jag kan hitta just nu:
https://komponentkoll.se/bild/MCLcn.png

tack exakt samma jag satt ihop. fann även Asus Prime A620M-K ja jag har lagt ett par dar nu

Med Kolink Satellite

Skrivet av Keffmode:

Det har i alla fall blivit billigare än för ett år sen när jag köpte min nya dator.

Har lagt i runda slängar runt 27k för min dator i signaturen, och köper man samma idag så är det nära 20k istället.

7800X3D 4300 istället för 5900.

B650 Tomahawk 2500 istället för 3200, ibland t.o.m. mindre.

RAM 2000, nu 1500.

Hårddisk 2000, nu 1500.

Osv osv osv. Som tidigare nämnt så blir det nog billigt "på riktigt" först när AM6 kommer, vilket är långt framöver. Är nog ingen idé att vänta in något om det är det du känner, AM5 har redan gått igenom det mesta av den fasen. Kommer såklart bli ännu billigare med tiden, det säger jag inget om, men inget jag hade väntat in om man behöver ny dator.

Ja det är ju som en normal utveckling. Man får spana reor.

Av Modellören
Skrivet av mrqaffe:

Det brukar ofta sitta en tjänstefördelare efter eller hopbyggd med fiberomvandlaren, det är en enhet som kan separera en inkommande trunk och den brukar ha en enda port som är avsedd för att ansluta "!vanlig datatrafik" mot internet, övriga portar är för tv och telefoni och brukar inte fungera korrekt för trafik som ska ut mot internet även om de ibland kan ge viss funktionalitet

Påverkar inte alls eftersom det handlar om hur många portar som kan överföras till internet, det finns 65535 portnummer per ipv4 adress, en del är reserverade till specifika saker och "låsta" och övriga kan användas fritt men bara till en enda dator på lansidan, vid CGN (och även när man har flera egna datorer placerade på ett lan) dekar man publikt ipnummer med flera men man kan inte dela port så tex Netflix eller ett spel kan inte kommunicera mot klienterna om porten av nån anledning inte finns tillgänglig, tex för att den redan används av någon annan som strömmar video eller spelar.
Med CGN så blir det alltså ännu värre än att bara ha en egen router och lan eftersom det ökar chansen ännu mer att flera användare försöker dela port.

Vissa saker som man själv initierar kommer ofta att fungera via CGN (typ surfa normalt) medans många saker som är mer "serverlika" kommer att krångla i varierande grad.

Lösningen är ipv6 men operatörerna har upptäckt att man kan sälja ipv4 adresser för att öka intäkterna så de är i vissa fall ovilliga att lösa problemet.

Tack så härligt för den så braiga sammanfattande förklaringen ! Tumme upp. Jag pluggar lite på egen hand mest fakta men bara skrapat på ytan. Jag behöver mer kunskap ur verkligheten om man säger så, därför följer jag såna här trådar ) Sjkut mycket man bör kunna är väl det jag insett mer och mer.

Av Modellören

Hur vet jag om ett moderkorts Bios kan ställa in TDP ?

Jag letar nytt nu och läser på om olika tekniker och det är en del (Mycket) jag undrar över. Frågan är hur underlättar jag informationssökning.

Jag såg på ett youtubeklipp att man kan ställa in TDP i BIOS. jag tycker att det är intressant för då kan man ju ha TDP väldigt lågt men skruva upp när det behövs. men infon på nötet är svag så jag undrar ju om det är vanligt förekommande eller är det bara några ytterst få Moderkort som klarar av det?

Kollar man på tillverkarnas sidor så står det inte nånting om det. Det verkar som att man gärna utelämnar mycket så vet någon här om det finns ett bra sätt att veta vilka tekniker som stöds när man jämför en mängd olika moderkort. ReBar exempelvis är något som det också är ganska tyst om.

Blir galen på det. Man får leta ihärdigt och länge om man ska hitta det man vill veta.

Av Modellören

När blir AM5 billigt ?

Tänkte att det är dags att få lite "Stöd" för ny teknik. Satt hop ett AM5 system men såg ju hur hastig det dra i väg i pris, tröttnade något och kollade på AM4 och får ihop ett system för runt 4500 då jag tänkt köra på gamla grafikkortet, och nätagget så länge.

När jag kollar så är det ju några små nyheter jag missar med AM5 som USB C på moderkortet, snabbare minnen, 5nm, ReBar som kanske är roligare om jag vill uppdatera systemet lite senare.

Jag tycker det är svårt när man håller på och läser specifikationer hos tillverkarna och sitter och jämför. i går såg jag att Rebar nog även finns på AM4. Jag vet inte men jag kanske lägger för mycket tid på detaljer. det blir allt svårare att bestämma sig när jag läser. Det stora kanske bör vara snabbare minnen på AM5 eller ? men är det värt skillnaden på runt 2500 mellan dessa system ?

Är det någon som vet om det snart kommer nån lite billigare processor på AM5, eller annat som moderkort i sådan fall är det värt att vänta några månader till.

Av Modellören
Skrivet av mrqaffe:

Det kanske beror på att de spelar samma spel mot internet och det därför blir slut på portar pga att du bara har tillgång till en publik ip.

Och du har väl publik ip så du inte sitter bakom CGN för då är det att bli av med CGN som är prio 1 pm man upplever problem.

Hur påverkar det om man har en router med DHCP som bör klara 255 IP adresser internt.

Av Modellören

Det enda sättet att öka prestanda är. Klocka högre och det kommer ju bara gå åt ett håll. Extrem värmeutveckling på grund av Mores lag inte gäller längre. Hur smått kan man bygga? är vi på 3nm så vad har vi kvar då? 2 nm, 1 nm ?

Kan bara lösas med teknik runt om

Av Modellören

Det man aldrig ska göra är att utsätta telefonen för kyla och om man någon gång är i vad vi kan kalla "Extrem" kyla.
jag tog en joggingtur i runt 20 minus och ville dokumentera det med video efter att ha kollat på några som tog en joggingtur i Stockholm och tyckte det var otroligt fjantigt, menar för i sjutton varför skulle det inte gå för när man gör allt annat ute året runt !!!

Såg att Min fulladdade Google Pixel hade 3% och det tog inte lång tid att tömma hela batteriet på exakt allt. Efter den tömningen av batteriet så märker jag tydligt av att batteriet tagit stryk av det för nu måste jag ofta ladda batteriet mitt på dan och det har alltid räckt hela dan och ofta två dagar.

Mycket synd för jag sköter om batteriet supernoga just för att den luren skulle hålla så länge som möjligt. kommer aldrig göra om det och ska jag bo norrut så kommer jag se om man kan fixa nånting som man kan ha den i om man tvingas ringa när man är ute.

Vad ni än gör ha den mot bröstet så länge ni inte svettas om den inte är vattentät så den kan ta skada av det för kyla dödar batteriet på nolltid.

Av Modellören

Övergång från 5 nm till 3nm är ju något alla väntat på och det lär dröja innan man går ner till 2 eller 1 nm så då finns det inget att vänta på på lång tid. bra generation att hoppa på. Kommer själv föröka få tag på något mindre 3nm kort, kanske ett 60 kort eller något sådant men det är nog två år kvar innan det kommer ut.

Av Modellören
Skrivet av dlq84:

/ är roten

Men ja, kör dualboot, försök göra mer och mer grejer i Linuxmiljön men ha Windows som backup för dagar du inte orkar lära dig något nytt Tillslut är du bekväm med Linux och Linux kommer ifatt ännu mer i spelkompatibilitet under tiden

När steamdeck kom så sa Steam att vi ska fixa så att så många spel som möjligt funkar på steamdeck. Den kör ju Linux.

Det är det vi har att tacka nu. minst 10.000 spel funkar Du kanske redan visste om det men det är ju en underbar utveckling.

Jag kommer köra Windows via virtuell maskin på Linux senare men min nuvarande dator är lite äldre så den orkar nog inte och man vill ju ha kräm när man spelar. men det är tanken

Av Modellören

Ser att det kan vara svårt att hitta något om just den modellen HP 15-g041so "uppgrade SSD" när man söker.

Men !!

röjer man en bra yta och tar det bara lugnt och metodiskt så går det bra. ta lite foton eller anteckna hur och vart skruvarna sitter. i bland mängder och ett mindre hellvete ärligt talat och det tycker även jag som skivat isär ett antal laptops genom åren. även jag med vana gör misstag, i bland har jag glömt sätta tillbaka en kontakt som så klart sitter längst in och har då fått skruva isär allt en gång till. En gång hände det tre gånger på raken Förbered den som har datorn att tangentbordet kan bli annorlunda. På vissa modeller sitter som som fastnitade i små plastnitar och när man monterat i säg som blir det lite höjt och låter lite mer när man skriver, det klankar lite lätt.

jag råder dig att lossa på batteriet. Det är bra när man håller på i en laptop att det inte går ut nån ström till delarna.

På en del ASUS har man fått gå från ovansidan, man lossar på plasten på sidorna och bänder loss tangentbordet och sen skruvar man loss lite plåtar.

ju vissa datorer behöver man inte lossa så mycket på. På vissa modeller så sitter disken bakom en lucka, på andra modeller har det räckt att man lossar baksidan, sen har det räckt att man lossar på det som håller fast disken.

jag kan gissa att det kan vara ganska lätt på din modell, och har du tur så lossar du bara på höljet på baksidan så kommer du åt själva disken

ta det bara lugnt och fixa bra skruvmejslar, och var stadig, slira inte på skruvarna , det blir aldrig kul, slirar det byt skruvmejsel för då passar den inte. Att använda olika små skålar till skruvarna är som ett krav när man håller på med laptoppar, du kan räkna med att tappar men en skruv så kommer du inte hitta den men säg varannan gång jag skruvat så när sista skruven är satt och har jag haft en till sex skruv kvar och kan ju direkt inte påstå att det påverkat något alls nånsin hehehe var bara noga där det är viktigt, tangentbordet, kylflänsar, höljet.

Jo, passa på att se om du kan blåsa ut damm när du ändå är inne i den. Se om du kan lossa på något vid kylflänsen. Brukar ofta sitta en matta där mot flänsarna, det ska bort.

lycka till

(Tycker sånt här är kul och har här en gammal MAC som ska öppnas och rensas damm och bytas pasta på en dag)

Av Modellören
Skrivet av oRBIT2002:

Jag blev ombedd att försöka trimma upp en äldre laptop. Första idéen var att få bort den olidligt långsamma mekaniska hårddisken, osäker förvisso hur enkelt det är. Datorn är en HP 15-g041so, den körde ursprungligen Windows 8 men har uppdaterats till Windows 10. Önskan är att totalt ominstallera den. Lite osäker hur enkelt det blir, jag har inte tillgång till nån media för att ominstallera Windows..
I värsta fall kanske jag kan klona disken till SSD bara men nån som isåfall kan rekommendera bra verktyg för detta?
Blev lite svamlig post detta, men nån kanske har några fiffiga tips om den här proceduren? Ambitionen är att byta disk till SSD och totalt ominstallera den (lite oklart hur utan media..)

Skit i alla cloningverktyg, du vill ändå ha ett nytt och fräscht Windows.

kan du hjälpligt få i gång datorn så kan du se hur mycket ram du har om du skriver Om och trycker enter, nere i sökrutan, klicka där "om din dator" så får du lite info.

peta inte i en dator med 4GB ram man måste ha 8GB minst, på 4 går uppdatera och en del grejer supersegt.

Samma med HDD vs SSD i dag skulle jag vägra serva en sån dator, eller förklara att kunden får göra vad han vill men att jag måste ta mer betalt för att en del av underhållet kommer ta längre tid att göra. Vist en del av det kan stå och tugga när man gör annat givetvis. men vist kan man, jag har två äldre datorer, en eee laptop, 4GB ram, petade in linux mint, har den enbart för att kolla Facebook i bland.

vad jag kunnat se på nätet så verkar denna levererats med 8Gb ram men kolla för säkerhet skull.

Här har du en disk för 150 spänn som lär duga.
https://www.amazon.se/dp/B0093RN0PI/ref=asc_df_B0093RN0PI/?ta...

Billig och ok disk för att få i gång äldre datorer, har har köpt fyra

men man måste "aktivera" dom diskarna i Diskverktyg, samma som disk management tool på engelska. Annars kommer inte Windows installeringsverktyg känna igen det. så gör detta först.

Du behöver en USB sticka också för installationen. Folk brukar ha en så fråga om nån har så slipper du köpa om du inte vill.

Här soka du ladda ner VERKTYGET inget annat.

Sen när du monterat in SSD så måste du in i BIOS på laptoppen och ställa in USB first bot device. Du fixar det om du tar allt steg för steg i lugn och ro. Det är lite svårt i början när man gör något som man alldig gjort förut ja. men nästa gång kommer du fixa det lätt

Glöm bara inte att du måste spara ändringen i bios. Nu eller sen kommer du undra hur man kommer in i bios, det srår precis i början när man startat en dator, du vet svart eller blått med vit text som du sett lite hastigt i bland. notera ett f och en siffra eller något

hur man kommer in i BIOS ?. Spamma typ det jag nämnde kanske F8, F10 eller del :)... presis när man startar upp datorn. Spamma, tryck på den tangenten hela tiden, hände inget så var det fel tangent, start om och försök med en annan tangent.

Självklart ska du ha USB infört i en av USB portarna.

När allt fungerar så kommer Windows vägleda dig.

Av Modellören
Skrivet av jOnÄTÄn:

Är väl inte värre än doftljus eller annat folk har i sina hem. Tänker att de som vet att de har problem köper vanlig kylpasta när de bygger sina datorer. Hp Apple osv kommer nog inte köra doftpasta i sina laptops i alla fall.

Asien har inte samma kemikalielagar som vi har för det första så risken är att detta är ett steg värre tyvvär.

Det blir trist om folk måste vända hemåt vid arrangemang om det här blir en fluga. Säg Dreamhack med mera.

Av Modellören

Jag tycker ni kan lägga en banan i lådan. Luktar "intressant" efter några dagar och ni slipper ju utsätta andra för sjukdom

Av Modellören

Edit tog bort citering så slipper någon ta det personligt.
Du menar allså att det måste dofta för att folk ska få reaktioner.
Varför tror du att det måste lukta för att innebära ett problem? Har du någonsin läst det eller har någon påstått detta ? är det verkligen så det fungerar ?
Har du nån källa på att det är doften som är allergen ?

I bland är det kanske bättre att man läser på lite då det är ganska många som är allergiska nuförtiden och resten inte kan ett skit om det vilket innebär väldigt stora problem för dom som har Astma och allergi. Värst av allt är att folk som helt uppenbart inte har en susning och tror att en sjukdom är en debatt man kan dra ut på hur länge som helst och det blir otroligt tröttsamt och tragiskt kan jag tala om.

Särskilt med tanke på att när man mår som sämst ska man ta tag i det också, just då när man egentligen inte orkar. En debatt med folk som inte vill fatta från början.

Därför är det viktigt att nån upplyser om hur det ligger till.

Av Modellören

Nja ju bra om folk börjar sätta sig in använda Linux, webbläsaren funkar ju bra och att köra dulabot går ju fint, Då är det bara att spela det man vill men det äter ju disk så klart.

Med Stemlink som portar massiva mängder med spel till Linux så är sjukt mycket på gång. Det lär bli som en massiv fusion om ett par år tror jag. Blir vi förvånade om win 13 -14 är Linux? nej.

Av Modellören

Ett annat alternativ är att se om det finns någon firma i närheten som sysslar med renovering av laptopbatterier. på vissa kan man få välja kvalitet själv dessutom. det är ju 18650 cells i. Som man svetsar i en speciell maskin.

Så här ser det ut https://youtu.be/wBzd1GNCph8?feature=shared&t=160

Av Modellören
Skrivet av jnsson:

Beror på, men kan ha tur och få ett bra batteri från de billigare, men när det gäller batterier så brukar de lite dyrare ha bättre battericeller och därmed bättre kvalité, vad jag hört.

Stämmer men det är ju väldigt svårt att veta och ha koll på men man kan prova att googla och se om man har otrolig tur om någon faktiskt har jämfört.

Av Modellören

Ha koll på kapaciteten bara. Det anger hur länge batteriet kommer orka. Så ha koll på hur starkt batteri du har. Sätter du i ett som är svagare ja då kommer det så klart hålla kortare tid än när saken var ny.

i bland finns det bara svagare så då är det som det är.

Eller så jämför man priset och ser att det starkare bara kostar några konor mer ja då köper man det batteriet självklart. Vissa sällen har frakt edra inte så man får kolla massor. Skiljer det lite i pris så tar jag den butik som har bäst omdöme.