Inlägg

Inlägg som Signature har skrivit i forumet
Av Signature

Skapa en Dualboot för separata hårddiskar

Jag har under en tid nu försökt skapa två stycken windowsinstanser på varsina hårddiskar som inte skall kunna kommunicera med varandra. Den utopiska lösningen hade varit någon slags SATA-KVM-switch som inte slår på hårddiskarna beroende på vilken boot-drive som används, men har inte lyckats konfigurera något sådant i bios.

Krav:
Får ej vara en VM.
Då den ena installationen kommer att beröra program som ev är malware måste denna disken ej kunna kommunicera med de andra diskarna på systemet.

Har ni några tankar hur detta kan lösas? har för tillfället tagit bort mounting för diskarna i resp windowsinstallation samt begränsat file-sharing mellan de olika windowsversionerna.

Tack på förhand

Av Signature
Skrivet av Teddie:

Tack för förtydligandet! Många nya förkortningar jag inte riktigt fått kläm på helt ännu.
QMK känns ju ganska smidigt om det är så begränsat med nordic keysets. Då borde man inte heller behöva oroa sig över att det ska lira med ÅÄÖ heller antar jag?

Gick med i discorden, ska kolla runder lite där och se vad jag hittar för kul.
Uppskattar tipsen, får göra lite mer research på vad som kan passa mig.

Och det här med thocky har du nog rätt i, det är faktiskt det som blir roligt med sånna här hemma projekt

De i discen är mycket kunniga och hjälpsamma så bara att ställa frågor där. Går också bra att skicka PM här eller i disc om du behöver hjälp med något specifikt!

Skrivet av StuntmanMike:

Och att brytare inte tappar värde stämmer inte riktigt längre.
Med dagens ekonomi och överflöd på marknaden gör saker svårsålt till nypris och inte som 2020-2021.

Det jag menar är att om du köper brytare i andra hand och sen säljer i andra hand så tappar de inte värde. Nypris -> andrahand (ej custom) tappar alltid värde men det säger ju sig självt.

Av Signature
Skrivet av Teddie:

Gokväll!

Har läst en hel del av denna tråden nu efter att jag blivit lite sugen på att bygga mitt egna tangentbord. Mycket trevlig tråd måste jag säga!

Har aldrig byggt ett tangentbord själv förut så söker mig till dom erfarna!

Idag har jag ett Duck one 2 mini, gillar layouten på detta så skulle vilja ha något liknande. Har därför kollat lite på ett barebone kit, keychron QMK 60%. Funderar dock över hur det funkar med Fn knapparna om man köper ISO Nordic layout, blir det samma kombinationer som om man köper ett ISO GB?
Keychron QMK 60%

Vilka switchar jag tänker mig köra på har jag inte kommit fram till ännu, ska ta mig till någon butik och prova om jag vill fortsätta med linear eller prova lactile. Har hört och löst ganska gott om pandas. Förslag så switches att kolla in uppskattas.

Keycapsen borde bara vara att dom ska passa med switcharna man väljer och att det är ISO Nordic. Såg att det finns lite olika material att välja på med, något man borde sikta mot kanske? Något mer man borde tänka på som jag missat?

Stabilizers, är de något man borde kolla närmare på i början eller börja med dom som kommer med och lite lube?
Några rekommendationer när det kommer till lube?

Något utöver det jag skrivit jag borde tänka på?
Är ute efter ett bräde som brukar beskrivas som "thocky". Är det något med min idé jag borde tänka om med då?

Börjar överst, ISO GB och ISO Nordic har samma tangentbordslayout vilket innebär att fn-knapparna hamnar på samma ställe. Dock så kommer ett QMK-tbord alltid vara helt programmerbart så du får själv välja var fn knapparna får sitta (om du skulle ha någon preferens).

För att testa switchar skulle jag rekommendera att gå in på den svenska t-bords discorden och köpa brytare för att sen sälja om du inte skulle gilla. Brytare tappar i princip inte andrahandsvärde så du kommer bara att gå back på frakt om de inte skulle falla dig i smaken. (mekaniskatangentbord.se för discorden, nog lättare att ställa frågor här också)

Svårt att ge ett konsist svar om de andra punkterna. Svårt att vara picky när det kommer till nordic keysets då de är ganska få. Beroende på vilken switch du använder kan också olika material eller tjocklek på keycapsen vara att föredra. Stabilizers påverkar rätt mycket men framförallt viktigt att de får mycket lube. Annars gällande lube beror detta på vilken sorts switch du använder i slutändan, men krytox går sällan fel.

Om det blir thocky eller inte får du testa dig fram med olika mods och inställningar, men det är ju det som är halva grejen (enligt mig iaf )

Av Signature

Insåg att det budats över mitt precis.

Av Signature
Nytt bud: 200 kr Samsung SSD + frakt, kan också hämta om det är en dealbreaker
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av Signature

350 + frakt Samsung EVO 870

Av Signature
Skrivet av Superfrog:

Väldigt intressant!

Eftersom tangentbordet har RGB-belysning, så antar jag att jag ska välja en modell som är genomskinlig ("clear"), men vad har vikten för betydelse?

62 gram: https://splitkb.com/products/gazzew-boba-u4-silent-tactile-sw...
68 gram: https://splitkb.com/products/gazzew-boba-u4-silent-tactile-sw...

Den indikerar tyngden att trycka ned fjädern helt, en högre vikt desto mer kraft krävs det att trycka ned fjädern/switchen.

Av Signature
Skrivet av DonRon:

Hej på er!
Ligger hemma med världens mancold och tycker allmänt synd om mig själv mitt under semestern 😷

Som tröst tänkte jag shoppa lite delar för att sedan bygga ihop mitt första egna mekaniska tangentbord.
Än så länge har jag beställt keycaps (gmk laser r2 cyberdeck base + ISO + novelties) och tänkte även klicka hem en gmmk Pro.

Brytare har jag ännu inte bestämt och vänder mig därför till proffsen här på sweclockers. Vilka brytare ska jag satsa på?

Tangentbordet kommer användas till Gaming (mmorpg, moba och delvis fps) men det ska även agera arbetsredskap under dagtid för att skriva flådiga mail någon gång i veckan 😅

Kör det gamla klassiska svaret, svårt att läsa sig till den perfekta brytaren utan det är bara ut o testa. Åk till närmaste elektronikbutik och testa lite olika. Kanske är det något meetup i närheten där du kan få testa olika? Skulle säga att alla brytare klarar av gaming, nuförtiden brukar folk mest bry sig om hur brytarna låter men det beror ju på en mängd olika faktorer. Har du bestämt dig för taktil eller linjär ännu?

Av Signature
Skrivet av StuntmanMike:

Vad är skillnaden VS swerty?

Ser ut som att mappningen av knappen till höger av å har citat och '.

Av Signature

2500+frakt

Av Signature

4300 + frakt

Av Signature

6.5k för Processor, RAM, M-kort och SSD. Hämtar upp.

Av Signature
Skrivet av Rutger Janåker:

@StuntmanMike:
Vartifrån köpte du dina Mill max connectors? Finns dem att köpa från någon butik i Sverige?
Fick en idé om att jag kanske skulle träna upp mina lödnings-skills och faktiskt försöka mig på detta, med risk för att sabba hela pcb:t med mina amatörmässiga försök. Men å andra sidan så är det väl lite strul med Mill max connectors och just Kailh-switchar (som jag funderar på att köpa denna gången) då storleken skiljer lite på benen.

Mouser borde ha de flesta sorterna. Ang lödningen kommer det gå fint om du inte behöver löda bort någonting (detta kan vara knepigt om det är första gången man löder). Se till att ha ett lödjärn som har temperaturjustering, så inga clas-ohlson stickkontaktslösningar!

Av Signature

Kul att du vill bygga tangentbord! Har slängt in lite funderingar ang ditt tidigare inlägg.

(Motsatser)
Bygga eget, svensk layout och under 2000kr.
Det är inte lätt att bygga eget och komma under 2000kr gränsen men går helt klart, men Svensk ISO layout är svårt att hitta för sig självt. Om Svensk ISO är viktigt för dig, köp ett t-bord färdigt med ISO-SE.

Mekaniskt och låg travel och bygga själv
Det "finns" låga traveltangenter till mekaniska tangentbord men det kommer att innebära en dyrare kostnad. Samma gäller hattarna, om dessa ska vara låga finns det i princip bara ett alternativ om du vill bygga själv och det är Signature Plastics egna G10. Finns dock ej i ISO-SE och är som billigast 57$ ex frakt utan text. Ett färdigt t-bord med låga hattar som dock är ISO-SE är Vortex Race (kan slänga in en personlig vouch för Vortex).

Lågt tangentbord och mekaniskt.
Nästan alla mekaniska tangentbord har en platta ovanför kretskortet som gör att det blir stabilare, men också "högre". Om lågt är en prioritet, likt det t.bordet du länkade, är membran bättre.

Allmänt ang programerbart
Nuförtiden kan alla t-bord göras programmerbara genom en s.k. Hasu-Converter, där du stoppar in ditt tangentbords USB in i konverteraren och sen sätter in usb från konverteraren in i datorn. Kostar runt 50$ på 1upkeyboards. Finns att läsa mer på geekhack om du söker på Hasu USB converter eller ser videon som Linus Tech Tips gjorde.

Stort lycka till i t-bordsdjungeln och självklart om du har några frågor är det bara att skriva!

Av Signature

In win 901 ITX

Letar ett In win 901 chassi. Komplett eller okomplett är båda av intresse!
Finns i Linköping men kan enkelt ta mig till Örebro också.
Frakt funkar såklart det med.

Läs hela annonsen här

Av Signature
Skrivet av galenmyra:

ja men det är ganska vanligt på sweclockers att folk inte står för bud man lagt, har blivit utbudad flera gånger men ändå fått köpa varan pga att folk dragit sig ur

Skrivet av Jonah312:

jag känner migg attackerad, jag tar bort min bud. TACK OCH HEJ

Ironiskt

Av Signature

Budar 2000 + frakt

Av Signature

Snälla låt flippade mellanslag stanna i 2015!

Av Signature
Av Signature

Någon som hade tyckt vara kul med en meetup eller dyl? Vet att khers höll i en för ett tag sen men hade inte möjlighet att komma