Inlägg

Inlägg som jH0Ni har skrivit i forumet
Av jH0Ni

Det är bara att buga och bocka för Valve som faktiskt tar sig tiden att göra detta hästjobb. Det är vi alla vinnare på i slutändan är jag övertygad om. Att fler titlar funkar å Linux är så kul!

Av jH0Ni

Tack för all input hörni, väldigt tacksamt. Ni bekräftar det jag redan misstänkte, men å andra sidan verkar det ju som att det inte behöver kosta riktigt så mycket som elektrikern föreslog. Kan nämna att lägenheten är ca 85kvm på två plan. Just den sista biten kanske gör att det är något mer jobb, men jag vet inte.

Många som föreslår att jag sätter ojordade uttag, har skyldighet att göra en åtgärd nu när jag känner till problemet? Om jag skulle sälja lägenheten idag skulle jag ju vilja upplysa en eventuell köpare om läget, men då kanske jag gör mig skyldig till något om jag inte åtgärdat?

Av jH0Ni
Skrivet av Haptic:

som det nämns ovan är det inte särskilt dyrt att dra fram jord (relativt till vad du betalade för lägenheten).

Men värt är att kolla i stadgarna, i många fall är det föreningen som ansvarar för rör och ledningar i golv/väggar.

Pratade med föreningen innan jag hade elektriker här, och då nämnde dom bland annat att dom inte har ritningar på elen eftersom ägare drar om själva. Ska absolut kolla stadgarna men just elen känns inte så troligt att dom vill ta ansvar för. Eventuellt om det går att hävda att det är felaktigt gjort liksom.

Av jH0Ni
Skrivet av Json_81:

Jag hade jordat, det borde inte bli så enorma summor.
Passa på att sätta upp lite extra uttag och kanske dra nätverk om det behövs?

Elektrikern uppskattade 15000-20000, det känns inte så kul...

Skrivet av Cerb:

Din möjlighet att få ersättning av säljaren kan du nog bara glömma. Dolt fel finns inte i lägenheter och detta hade du dessutom upptäckt genom din undersökningsplikt på 20s genom att använda en provare för just detta.

I övrigt hade jag inte brytt mig om att jorda om alla uttag i samma rum saknar. Finns dock jord någonstans i rummet så måste du jorda alla.

Det var detta jag var lite rädd för. Är dock välidgt skepisk till att detta faller under undersökningsplikten. Det räcker ju med att titta och se att uttagen är jordade. Jag har ju dessutom hört att man inte får sätta jordade uttag utan att dra fram jord, så det har jag svårt att se att det är mitt ansvar att kolla.

Av jH0Ni

Jordade vägguttag utan jord - dolt fel?

Tjena, behöver lite råd känner jag.

Köpt bostadsrätt nyligen och hade elektriker hemma. Då visar det sig att trots att uttagen är jordade, är det inte jord framdraget. Vad jag förstår får man inte ens får göra så? Det verkar vara jordat i kök och badrum som tur är.

Jag vill hävda att eftersom man hade behövt skruva loss ett uttag för att se detta så kan det ses som en dolt fel. Men när jag googlar så verkar det vara svårt att få rätt vad det gäller detta, speciellt när det kommer till bostadsrätt. Bostadsrätter faller tydligen under en annan paragraf och köps mer "i befintligt skick".

Man bör kanske kontakta säljaren i vilket fall. Men hur ska man formulera sig? Känns som att det är väldigt lätt för den att säga att den inte visste något, och jag skulle kanske till och med kunna tro på det. Det är inte självklart att elen är dragen under tiden säljaren bodde här.

Hur hade ni formulerat er? Hade ni brytt er om att jorda? Många apparater kör ju utan jord, men tex stationär dator, förstärkare osv hade känts bäst att ha jordat.

Av jH0Ni

Om du är i själva installern:

loadkeys sv-latin1

Om du är i X (alltså, om du har igång det grafiska gränssittet):

setxkbdmap -layout se

Av jH0Ni

Musik, både lyssna och utöva.
Kaffe.
Rita.
Läsa.

Av jH0Ni
Skrivet av anderssvensson:

Är ett tangentbord smord vid nyköp? Försvinner det med tiden? Hur märker man att brytarna måste smörjas?

Generellt har den övervägande majoriteten av färdiga tangentbord man kan köpa inte smorda brytare.
Det försvinner sakterligen med tiden, men vi pratar flera år!
En enkel tumregel är att alla brytare mår bra av att bli smorda. Ett typexempel är ju tex cherry som är kända att vara skrapigare än konkurrerande alternativ.

Har man inte testat och jämfört är det nog svårt att förstå varför det skulle vara värt det, men för min egen del finns det ingen återvändo.

Av jH0Ni

Jag kör inte med o-ringar eftersom switchar som är designade med egen dämpning är bättre på alla sätt.

Nackdelar med o-ringar:
- Dämpar enbart på nedslaget, även om uppslaget kan bara det mest högljudda I vissa sammanhang.
- Kortar ner slaglängden markant. Beroende på vilken typ av brytare du använder kan detta helt förändra känslan av ett nedtryck.
- Känns rejält svampigt.

Swichtar som har inbyggd dämpning löser alla dessa problem, möjligen med undantaget att det fortfarande kan upplevas en smula svampigt. Det är dock _mycket_ bättre än med o-ringar.

Sen tycker jag personligen att den bästa lösningen är att smörja brytarna och stabilisatorerna, samt använda ett tangentbord med mer dämpad ljudprofil. Självklart något som kostar mer tid och pengar, men resultatet kan vara som natt och dag.

Av jH0Ni
Skrivet av jockos:

Fan vad trist! Går der slipa ner? Och var fick du tag på det?

Tänkte också tanken på att slipa, men tror det är snudd på omöjligt att få det jämt. Vill ju inte att platen ska ha olika mycket "give" på olika positioner. Så ja, det sög faktiskt. Det tog så lång tid att hitta pp, kostade en rejäl slant att köpa och skeppa, plus att passformen från skärningen blev tip-topp, så det känns verkligen retfullt.

Köpte från "Nordbergs tekniska". Fick bra hjälp och så, inte lätt att hitta ett bolag som är villiga att sälja pp till privatpersoner. Men 1.5 mm var ju viktigt, inte en rekommandation...

Techstation skickade med en bit petg när de skickade mina pp-plates (en full och en half (den halva lär ju dock funka bra, tror inte man känner skillnad där faktiskt)), och den mätte jag faktiskt upp till nästan exakt 1.5mm. Den kändes också riktigt mjuk och flexig, så igår fick jag tummen ur och la en beställning. Hoppas bara att passformen blir lika bra nu också!

Av jH0Ni
Skrivet av Ikariwarrior:

Svaret på frågan är Norbergs Tekniska. De är väldigt service minded. Prata med Valdemar eller någon av sönerna.

https://www.nordbergstekniska.se/product_types.aspx?ID=71&DET...

Lycka till.

Kan bara återkoppla och säga att jag köpte av dom, gick galant! Så stort tack för hjälpen!

Av jH0Ni
Skrivet av jockos:

Var snabb och lyckades knipa två till och med. Den andra ska i min gasket mount Tofu tänkte jag!

Körde POM först på XD75, men sen blev det PET som jag är mycket mer nöjd med - mer flexibelt och låter bättre. Får jag inte tag på en skiva polypropylen så blir det PET igen!

Jag fick tag i pp som jag skickade till techstation för skärning (eller hur man nu säger?). Tyvärr visade det sig att skivan inte alls var 1.5mm som det sades, utan 1.65-1.7mm. Som resultat kändes den ungefär som vanlig pom... Beställde en petg-plate på techstation nu, ska bli intressant att se hur den funkar i propheten Vill ju ha något där man kan dra nytta av mountingen, så att säga.

Av jH0Ni
Skrivet av Ikariwarrior:

Svaret på frågan är Norbergs Tekniska. De är väldigt service minded. Prata med Valdemar eller någon av sönerna.

https://www.nordbergstekniska.se/product_types.aspx?ID=71&DET...

Lycka till.

Riktigt bra tips, tack. Ska höra av mig till dom.

Av jH0Ni
Skrivet av MacAllan:

Kolla byggvaruhandeln, mest sannolika är ju att det finns där.

Har inte hittat det någonstans...

Av jH0Ni

Vart kan jag få tag i en 1.5mm skiva polypropylen?

Som titeln säger, jag behöver en skiva polypropylen, 1.5mm tjock, och gärna 1000x500mm stor. Hittade en perfekt återförsäljare på Amazon, men då skickade dom ju förstås inte till sverige...

Allt gott!

Av jH0Ni

Vet inte om detta gäller även för Wine, men jag minns att jag har läst att när man spelade med DXVK kunde man bli bannad i vissa multiplayer-spel. Sånt är ju väldigt synd och skulle behöva fixas innan det blir ett helt seriöst alternativ.

Av jH0Ni
Skrivet av gurkburk92:

Ja, känns svampiga. Och om de aktiveras för långt ner kan diskuteras.

Jag tog av ett par tangenter från mitt gamla och satte på det nya. Det verkar som att tangenterna på Vortex race 3 är dem som är felande länken.

Själva tangenterna känns inte som tex mitt gamla Qpad, dvs mer robusta knappar eller vad man ska säga. De här känns mer åt Membran hållet faktiskt. Kan bli att jag beställer hem en uppsättning keycaps o bytar alla...

Själva "profilen" på vortex-brädans keycaps är väl dsa tror jag, det är lite annorlunda från tex cherry- eller oem-profil. Men för övrigt är kvaliteten mycket bättre på vortex:ens keycaps om man jämför med qpad. Qpads keycaps är gjorda i tunn ABS som slits snabbt och blir glattig i ytan. Vortex-keycapsen är tjock PBT med dye-sublimerat tryck, en metod som gör att trycket håller näst intill för evigt.

Så jag vill hävda att vortex-keycapsen är mer robusta, snarare än tvärtom. Kan det vara så att du helt enkelt ogillar dsa-profilen? Att det känns svampigt låter konstigt, men kör det du tycker är skönast!

Av jH0Ni

Doom Eternal

Av jH0Ni

En kaffekvarn ska nog inte underskattas. Kaffe är en otrolig färskvara, och det färdigmalda som finns i butik har ofta redan passerat sin prime. Eftersom bönor håller längre än malet kaffe kan en kvarn lyfta smaken ganska betydligt. Men det beror ju lite på vad man stoppar i den såklart...

Enligt min upfattning är de saker som gör störst skillnad på kaffeupplevelsen att
1. Köpa bättre råvaror
1.5 Köpa en kvarn
2. Utveckla sin bryggmetod

Notera att 1 och 1.5 ligger nära varandra

Men, det är ju jag det. Vad tänker ni?

Av jH0Ni
Skrivet av [SH]:

Dagens (första?) kopp med kaffe:

https://i.imgur.com/P3TPK9L.jpg

Pineapple Thief från Johan & Nyström. Mycket gott, kan absolut stämma in i rosteriets beskrivning av smakprofilen: "I år bjuder kaffet på underbara smaker av plommon, torkad mango och citrongodis."

Låter riktigt gott! På tal om smakprofiler, det senaste kaffet jag köpte från slöinge, Guji Kercha, var nog den längsta och kanske mest ingående beskrivningen jag någonsin läst:
"Sött, rent, mycket fruktigt, jordgubb, smultron, ananas, vanilj & söt citrus".

Säga vad man vill, men gaaalet gott är det!