Inlägg

Inlägg som M4RTiN har skrivit i forumet
Av M4RTiN

@loefet:

Jag hittade en strömkabel med låda faktiskt:
https://www.analogueseduction.net/mains-cables/nordost-odin-2-mains-cable.html?currency=2

Förslagsvis köper du en till datorn och en till din soundbar.

Av M4RTiN
Av M4RTiN

@galaXy:

Jag har själv ett par Sony MDR-1000X och har också märkt av en viss fördröjning. När jag kollar film från datorn brukar jag använda VLC för film och ställa in negativ ljudfördröjning för att kompensera.

Jag är ingen expert på gaminglurar, men jag tror inte de använder Bluetooth utan någon annan teknik och optimerat för låg fördröjning istället för t.ex. räckvidd.

Av M4RTiN
Skrivet av filbunke:

Jag har förstört ramminnen med statisk elektrictet.

Och det är jag helt säker på.

Samma här. Datorn fungerade visserligen, men fick blåskärmar hela tiden ochn ett memtest visade att minnet hade tagit stryk.
Jag har alltid varit ganska noggrann med antistat vid nybygge, men brukar slarva när man rotar runt i gamla burkar.

Av M4RTiN
Av M4RTiN

4990:- för Acer 43" ET430K på cdon.
http://cdon.se/hemelektronik/acer-43-led-et430k-ips-p41897343

Närmaste konkurrent tar 6490:-
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=3858905

Kanske lite kort varsel då det är tidsbegränsat erbjudande, men jag sprang på det av en slump och beställde själv för en kvart sen.

Av M4RTiN
Skrivet av DW75:

Det var så man tänkte som resulterade i USAs "space shuttle", som blev dyraste uppskjutningssystemet någonsin(det var menat att bli billigaste någonsin, och var avsett att kunna återanvändas så ofta att med de som byggdes så skulle det räcka till att kunna göra en uppskjutning minst 1gg per månad utan jäkt och 1gg/vecka skulle vara möjligt). Medans Sovjet, sen Ryssland fortsatte att utveckla förmågan att massproducera engångssystem(Sovjet utvecklade ett eget "rymdflygplan" men avbröt de programmen när det blev klart att det var dramatiskt svårare att uppnå målen med de än hoppats och förutsagts), vilket ledde till högre säkerhet och dramatiskt lägre pris.

Så nej, det är inget "madness" inblandat. Det är bara jävligt svårt att få allt att stämma i så komplicerade system att det går att få det att fungera pålitligt.
Försök med diverse återanvändingsbara raketdelar har misslyckats många gånger fler än de lyckats, så det är sannerligen inte att man inte ansträngt sig att prova iden.

Du har helt rätt i att Space Shuttle-programmet inte lyckades leverera alla förhoppningar, men det ser ut som att SpaceX valt andra lösningar.
Raketerna som lyfte rymdfärjan landade i vattnet. Ganska snabbt kom man till insikten att raketmotor + saltvatten + återanvändning innebar fler problem än man förutsätt. Förmodligen fanns inte så många alternativ då reglertekniken på 70-talet inte var kapabel att landa en raket ståendes. Att landa en raket på marken gör att det är betydligt mindre jobb innan den kan användas för uppskjutning igen.
Ett annat problem var att rymdfärjan var ganska överdimensionerad. För de flesta uppdragen hade det räckt med en betydligt mindre och billigare farkost. Just storleken blev ett problem eftersom skölden som skyddar farkosten mot värme vid inträde till atmosfären behövde mycket mer underhåll än tänkt. Detta var en av de stora orsakerna till de höga kostnaderna med rymdfärjorna.
Konceptet som SpaceX har utvecklat undviker de problem som fanns med de återanvändningsbara rymdfärjorna. Precis som med allt annat gör ny teknik och lärdomar att det går att skapa bättre lösningar.

Av M4RTiN

Jag har köpt 7 olika brusreducerande hörlurar. De enda som både har effektiv brusreducering och försumbart white noise är Bose. Bland övriga par inklusive Sony MDR1000X har de antingen mer eller mindre bra brusreducering eller mer eller mindre white noise. Dock är det inget stort problem och är bara märkbart i tysta rum. Både på jobbet och flyget drunknar det i annat ljud.
Om man stänger av brusreduceringen försvinner bruset, men med over-ear tycker jag resonansen från bakgrundsljud är ett större problem.

Av M4RTiN

Swap-punkterna i marknaden indikerar att SEK:en kommer vara ännu svagare i jan/feb. Men detta är marginellt i sammanhanget och som @Ibymafayhas skrev så kommer bostadsmarknadens utveckling vara det avgörande.

Av M4RTiN

Jag kan dela med mig lite av mina erfarenheter, jag började plugga indek för lite drygt 10 år sen, dock hade jag 3 år mellan gymnasiet och universitet.

Eftersom det är relativt höga intagskrav så hade de flesta av oss ganska bra matteresultat från gymnasiet. Trots det så var vi flera som kuggade den första duggan i grundkursen, just i det ögonblicket var motivationen ganska låg, trots att jag sett fram mot att börja plugga. Efter ett tag så vande man sig vid att inte fatta matten fullt ut under kursens gång. Det som ofta räddade upp resultaten var veckan innan tentan då man går igen gamla tentor och lär sig "typtal", dvs moment som är återkommande och med stor sannolikhet kommer på följande tenta. Det var ofta under dessa perioder som "poletten trillade ner" och man började förstå vad föreläsarna pratat om de tidigare månaderna. Men du får vara förberedd på att det kommer krävas mycket nedlagd tid och eventuellt en del frustration.
Rent studiemässigt tyckte jag första året var det minst intressanta, samtidigt hände det mycket annat kul så det var inga större problem att ta sig igenom det. Sen blev det ganska snabbt roligare och roligare kurser för varje kommande år. Även om det var en hel del matte senare så föredrar jag tillämpad matematik framför ren matte. Men det handlar lite om att "lida sig igenom" första året.

Om du ska välja handels istället är svårt att svara på och beror på vad du vill jobba med senare. Det jag kan säga är iaf att högprofilerade arbetsgivare även gärna tar in I-are numera och i vissa fall kan det även vara till fördel.

Av M4RTiN

Det verkar som att produkten tagits bort från Philips hemsida. Jag var inne för några veckor sen och kollade på specifikationerna, men nu lyckas jag inte hitta den längre. Om någon hittar sidan får ni gärna posta en länk.

Av M4RTiN

Beror väl mycket på budget och behov, men jag tror att de som köpte en i5-6600k i helgen för 2099 fick mycket för pengarna. Jag själv köpte dator nyligen och hade faktiskt funderingar på en Pentium G4400 eftersom den verkade väldigt prisvärd (blev en i5:a till sist).

Av M4RTiN

Jag sitter med z170i, dvs mITX-versionen.

Generellt är jag väldigt nöjd med kortet då det funkar bra och har allt jag behöver. Jag kan ibland uppleva att min temperatur-sensor för CPU kan vara lite opålitlig då tempen kan hoppa upp 10 grader för att stunden senare sjunka tillbaka igen.

Mitt ljud har fungerat problemfritt och är inte sämre än något annat integrerat ljud. Trots detta hade jag faktiskt väntat mig mer eftersom de lyfter fram ljudet i marknadsföringen.

Av M4RTiN

Precis som Lengab skrev är cpubenchmark.net ett bra sätt att bilda sig en snabb uppfattning.
Här är de aktuella processorerna i fråga:
i5-540M
Celeron N2830

Som poängterats i tråden beror den slutgiltiga prestandan på en mängd olika parametrar, men för matlab tycker jag de här poängen ger en ganska bra fingervisning. Du bör alltså kunna halvera beräkningstiden med i5:an vilket får ses som ett rejält lyft. (Beror på hur tunga program du kör såklart).
Om du upplever att Matlab går "riktigt segt" kan det också bero på för lite RAM-minne. Jag körde tidigare Matlab på en dator med HDD, och så fort man körde slut på RAM-minnet gick det otroligt slött.

Annars om du vill ha bra prestanda med Matlab så är en processor med många kärnor att föredra. Idag använder jag en 8-kärnig Xeon och det går som tåget om man kodat allt rätt.

Av M4RTiN
Skrivet av DasBoot_swe:

Låter väldigt konstigt att flera skulle ha samma fel? Det är inte så att din usb kabel har blivit klämd och skadad? Har själv en udac2 som fungerar kanon och har nyligen införskaffat ett avp 18 pro försteg från dem.

+1
Jag har en udac 1 och hade samma problem för några år sen, men det löste sig genom att byta USB-kabel. Kabeln jag använder idag är ingen märkvärdig alls, men uppenbarligen var det nån form av glapp i den gamla.

Av M4RTiN
Skrivet av andreas.ringstad:

Jag är faktiskt inne på omvända spåret. Jag köpte och byggde i Elite 110 med en AMD APU(tyvärr) , ett Gtx 760 ITX samt 8gb ram. Kylaren som jag köpte sitter installerad på cpun med fläkten riktad uppåt, även fast tillverkaren rekomenderar motsatsen. PSUn suger ut luften rakt från kylaren samt en 120mm insug i fronten. Jag har även installerat 2 80mm-fläktar som utsug ovanför psun för extra utsug i hopp om att det ska sugas in extra luft mot grafikkortet samt även pusta ut den.

Trots detta så vill det inte hållas svalt och tyst. PSU-fläkten går i högvarv vid skaplig/hög belastning. Den komponent som blir varmast är GPUn som enligt speedfan lägger sig upp mot 80 grader vilket inte jag klarar av att stå ut med. Det faktum att psum står för allt utsug gör att all varm luft passerar genom den och fläkten går lätt upp i varv. Att grafikkortet blir varmt är egentligen inte så konstigt då luftflödet inte räcker till. Fläkt kan heller inte monteras bredvid grafikkortet.

Node 304 däremot så påverkas inte psun alls av övrig värme. Det finns fortfarande ett ordentligt utsug samt ett brett insug som skapar flöde längs med chassits sidor och ut över grafikkortet. Förhoppningsvis bör detta ge bättre kylning. Du har även space för fullstora tower-kylare

Okej tråkigt att höra att du inte blev helt nöjd, men bra att veta iaf. Fördelen för mig med Node 304 var också plats för stor towerkylare, men jag hade inte tänkt så mycket på övriga luftflöden. Kanske borde överväga större låda isf...

Av M4RTiN
Skrivet av Regert:

Om jag förstår rätt så är det så är tanken med att använda en förstärkare att ljudkortet står för omvandlingen till analogsignal, skall göra det så rent som möjligt, och sen skall förstärkaren förstärka så rent som möjligt?

Skulle man köra på Heed Canamp + något nyare ljudkort/DAC så skulle det fortfarande landa på typ minst 5 tusen. Men hur länge håller ett par K701 månntro? Har haft mina nu i 4 år.

För min del så vill jag gärna både kunna lyssna rent, dvs så som musiken är tänkt av dem som gjorde det, men även ha EQ som tillval när man känner för det. Jag känner till att K701 är bra på att ta fram fel i musik.

Korrekt angående ljudkort och förstärkare. Just k701: orna är ganska knepig last även om de är hyfsat hög känslighet, därför tjänar de på en bra förstärkare.
Jag köpte mitt par 2009 och fungerar fint fortfarande, dock är de inte så mycket använda. Konstruktionen känns ganska stabil så det som går sönder först är nog kabeln skulle jag tro, men den går att byta om man är lite händig.
Du har helt rätt i att k701 är bra på att ta fram fel i musik. Samtidigt upplever jag att problemet blev mindre ju bättre kringutrustning jag har. Man hör bristerna tydligt fortfarande i dålig musik, men jag störs inte av det på samma sätt. Tidigare kunde t.ex. s-ljud bli väldigt vassa och påträngande.
Jag förstår om du inte är så sugen på att lägga 5 tusen på kringutrustning, men även billigare lösningar tror jag skulle lyfta hörlurarna. Det som är positivt iaf med hifi-grejor är att de håller länge och inte blir omoderna lika snabbt som datorgrejor.

Skrivet av Obligatorisk:

Man använder samma DAC:ar i dag som man gjorde på 90 (och i viss mån 80)-talet. Det har inte hänt mycket på den fronten, eftersom det inte finns något att vidareutveckla. Bara att köra på det gamla ljudkortet så länge det fungerar. Imaginära förbättringar finns alltid, och oftast i relation till priset. Äkta förbättringar dock? Nejdå.

Jag anser att det har hänt mycket med DAC:arna. Jag har två DAC:ar som skiljer runt 10 år i lanseringsdatum och det är stor skillnad i upplösning och driv, så det är inga låtsasförbättringar det handlar om. Sen kan man förstås diskutera hur betydande man upplever de är. Det märks också genom att ljudkort idag låter bättre än de tidiga cd-spelarna som tillverkades.

Av M4RTiN
Skrivet av Regert:

Men till AKG 701, vad rekommenderas egentligen för att det verkligen skall komma till rätta?

Jag sitter själv med Heed Canamp och k701 och de funkar mycket bra ihop. Man ska komma ihåg att k701 är ett par mycket kompetenta hörlurar, men kräver mycket av kringutrustningen för få ut full potential.
Tidigare körde jag lurarna tillfälligt med en Nuforce udac och det fungerade helt ok faktiskt. Mycket bättre än de ljudkort och hembioreceivers jag testat med så det kanske kan vara ett alternativ. Udacen har usb-port och inbyggd DA-omvandlare så den är på sätt och vis ett ljudkort fast med bantad funktionalitet.

Om du vill fortsätta använda ditt nuvarande ljudkort kan du annars komplettera med en Pro-Ject Head Box II vilket borde ge lite bättre krut än ljudkortet till en rimlig peng. Vill du däremot att lurarna verkligen ska komma till sin rätta får du nog vara beredd att lägga flera tusenlappar på både hörlursförstärkare och bra D/A-omvandlare, därmed inte sagt att billigare lösningar är dåliga.

Av M4RTiN
Skrivet av andreas.ringstad:

Köpte Scythe Shuriken-kylaren då den inte får bli för bred iom att grafikkortet sitter väldigt nära cpu-sockeln på ITX-brädan.
Kommer vända på fläkten och låta den suga upp luft in i nätaggregatet och hoppas att detta ger tillräcklig kylning för att den ska hålla sig tyst

Hur gick det med ditt bygge? Funkar kylningen bra och hur blev ljudnivån?
Jag var först inne på ett Node 304, men borde egentligen utrymmesmässigt klara mig med Elite 110 förutsatt att det går att få till vettig och tyst kylning.

Av M4RTiN
Skrivet av tomle:

Äh, 240GB för 639 är helt ok. Inte ofta man utnyttjar disken till max ändå. Fördelen med SSD är ju accesstiden och den är ju fortsatt bra med Kingston V300.
Hellre en Kingston V300 240GB än en 120GB-disk av annat märke för samma pris. Speciellt om resten av komponenterna inte är top of the line.

639 kr är priset exkl moms