Inlägg

Inlägg som Spetsen_nr11 har skrivit i forumet
Av Spetsen_nr11
Skrivet av kungen52:

Hade en 60 eller 80gb i min gamla dator. Den blev full, men då hade jag en hel del spel installerade också, något som jag inte kommer ha nu. Så jag tror att jag klarar mig på 60gb.

Jo, Broken-arrow övertygade ju mig om att det faktiskt räcker med 60 GB efter att hen fick mig att kolla upp vad jag fatkiskt använder på min HTPC. Jag tycker dock fortfarande att en större SSD är bättre, eftersom man då helt kan strunta i HDD. Fast behöver man 1 TB är det ju fortfarande hårddisk som gäller (om man inte känner för att slösa pengar). Upp till 512 GB går att få SSD för hyfsat rimligt pris, men större blir dyrt. Broken-Arrow verkar också tycka att man ska köpa större, fast då med prestandaargumentet.

Skrivet av kungen52:

Funderat fram och tillbaka om jag ska bygga själv eller inte. Har nog inga problem med att bygga ihop hårdvaran. Har bytit hårddiskar, grafikkort, processorkylare m.m. innan. Det är mjukvaran jag är mest orolig över. Vad behöver man ställa in i bios? (varierar väl så klart från olika moderkort/datorer, men rent generellt vad behöver man oftast ställa in?).
Om jag bygger själv blir jag ju inte så låst tilll datorfixar och inet (bara dem som erbjuder montering?) vilket skulle underlätta lite, både komponentmässigt och prismässigt.

Är det mjukvaran du är orolig för tycker jag inte du ska vara orolig. I regel ska man inte behöva göra något alls i BIOS. Det jag (Gigabyte GA-H87N-WIFI) behövde göra (och som andra i tråden också pratat om) var att ändra någon inställning för att få bild från HDMI. Inställningen var rätt lätt att hitta, men man behövde ju koppla in skärmen på annat sätt först för att kunna navigera i BIOS. Det skulle också kunna hända att du behöver manuellt välja att boota från CD-skiva vid Windows-installationen. I övrigt skulle jag bli förvånad om du ens behöver veta om att BIOS finns.

När du väl kommit in i Windows kanske du behöver installera lite drivrutiner (mycket sådant funkar automatiskt idag) och de följer med på diverse CD-skivor med komponenterna, eller går att ladda ner på nätet (då får man alltid senaste versionen).

När det gäller hårdvaran ska man vara beredd på att det är jobbigare med ett litet chassi än med ett i "vanlig" storlek. Det är inte direkt svårare, men det blir pilligt och tar tid så det får man vara beredd på. Läs manualen om det är något du tvekar över och ta det lugnt så går det nog bra. Det som är störst risk att man gör fel på är appliceringen av kylpasta (diskuterades några sidor bak i den här tråden) men det finns bra bilder i instruktionsboken som det bara är att följa.

Skrivet av kungen52:

Funderar också lite på om man ska ta och köra på en kraftigare processor, skönt med lite extra kraft och kunna dra hem något spel och lira någon gång. Tänker på amd a8 7600 i och med den låga tdp:en. Bygger jag med amd 7600 och bygger själv landar prislappen på 7900kr. Samma komponenter (utom moderkort och cpu förstås)

Jag har inget vettigt att säga om processorn, räknar med att du har kollat upp dem och har bättre koll än jag har (fast kanske kan någon annan komma med vettig input?). Däremot måste jag säga att argumentet "kunna dra hem något spel och lira någon gång" brukar leda till datorer som är för dyra och kraftfulla för vad man behöver. Jag talar av erfarenhet, min dator är alldeles för kraftfull och några tusenlappar dyrare än vad den behövt vara just på grund av det argumentet.

Av Spetsen_nr11
Skrivet av Broken-arrow:

Vad har du som tar upp mycket? har 60 eller om det är 80Gb SSD och den är bara halvfull med win 8,1 och bara det absolut nödvändigaste för att spela upp film.

Som sagt var, det var inte en HTPC, så jag hade alla möjliga program, samtliga installerade på hårddisk. Fast det hjälpte inte när AppData (som är en dold mapp där applikationer sparar sitt skräp) låg på SSD.

Självklart behöver man mindre plats om man gör mindre och kanske tar Win7 mer plats än Win8 men jag skulle inte chansa på under 100, speciellt inte som priserna ser ut idag.

På min HTPC (Win7) har jag förutom diverse filer följande tunga mappar:
* Windows - 21,2 GB
* Program Files (båda) - 1,94 GB
* ProgramData - 2,01 GB
* AppData - 2,72 GB

Vilket faktiskt stämmer rätt väl överens med dina halvfulla 60 GB. Så jag kanske hade fel, 60 GB räcker nog på en HTPC.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Spetsen_nr11

Blu-rayspelaren kommer inte funka. Räcker inte med slim, måste vara slot-in. Vill man ha skrivmöjlighet är utbudet rätt skralt. Streacom ST-OB3 (har för mig att det är den jag har), Teac BD-W26SS-B och Silverstone SST-SOB02 är de enda som finns på Prisjakt. Det var någon specialkabel som behövdes för att den är slim också har jag för mig.

Lagring är smaksak och beror på vad du ska använda den till, själv skulle jag rekommendera att bara köra SSD och en större sådan. Min är ~256 GB har jag för mig och det funkar för mina ändamål (som kanske inte är samma som dina). Oavsett är jag tveksam till 60 GB, jag körde en sådan i min "primära" dator förut och det blev kaos rätt snabbt eftersom Windows (7) + AppData tar upp väldigt mycket plats väldigt snabbt. AppData går att flytta på, men det kräver registerhack har jag för mig. Man kör kanske inte lika mycket skräp på HTPC, så 60 kan funka men jag skulle rekommendera 120+.

"byggs av datorfixarna.com". Helt okej, även om många här nog tycker det är roligare att bygga själva. Det här chassit är på grund av dess storlek rätt pilligt så hjälp kan vara bra. Fast de kan nog ha lite problem att bygga om du köper moderkortet från någon annanstans...

Var ju ett tag sedan jag byggde min nu (typ ett år) men jag minns att jag beställde nya kablar från Inte typ varje dag. Spara dig besväret, se till att du har alla de kablar som behövs. Jag har för mig att det var en förlängningskabel och en SATA (slim) men det ska stå i första inlägget i tråden.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Spetsen_nr11

Den här tråden är rätt gammal, så jag misstänker att den ursprungliga frågeställaren hittat någon form av lösning/workaround som hen är nöjd med. Om någon annan likt jag hittar hit genom en googling på samma problem är det dock bra om jag delar med mig av mina erfarenheter.

Jag har fått boxen att fungera halvt inkopplad i min router. Den enda ändring som finns på routern nu jämfört med innan är att jag har installerat dd-wrt och valt att inte ha "Filter Multicast" (Security->Firewall->Block WAN Requests).

Det som fungerar för mig är att jag kan se bild från samtliga av mina kanaler. Det som inte fungerar är typ resten... Både Guide och Menu ger mig en fin svart skärm i några sekunder för att sedan gå tillbaka till TV. Det har förmodligen samma anlednign som att det varje gång jag slår på boxen står "Tjänsten du försöker komma åt är tillfälligt ur funktion. Du kommer automatiskt att komma tillbaka till dina TV-kanaler.". Är det någon som har någon idé om hur man kan lösa detta?

Jag har svårt att tro att "Filter Multicast" var det enda som behövdes och det är mycket möjligt att det jag gjort innan påverkat mitt resultat, så här är en kort beskrivning av vad jag gjorde innan:

  1. Kopplade in boxen direkt i nätverksuttaget och gjorde all "initial setup", sedan kopplade jag in den på routern

  2. Installerade dd-wrt på routern

  3. Gjorde om port 4 (som jag hade boxen inkopplad på) till WAN mha http://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/VLAN_Bridging_WAN_and_a_....
    Mer exakt var de kommandon jag körde:

    nvram set vlan0ports="1 2 3 5*" nvram set vlan1ports="0 4 5" nvram commit reboot

  4. Avaktiverade Filter Multicast. Nu började kanalerna fungera.

  5. Allt möjligt i- och urkopplande av sladdar, kanalerna fungerar fortfarande.

  6. Ångrade min ändring till WAN, dvs:

    nvram set vlan0ports="1 2 3 4 5*" nvram set vlan1ports="0 5" nvram commit reboot

    Funkar fortfarande...

Router jag använder: D-LINK DIR-615

Av Spetsen_nr11
Skrivet av jollejo:

Har nu bytt till lowprofile minnen! Sen har vi det där med OS. Skall man införskaffa sig Windows 7 eller Windows 8? Det som kommer köras är XBMC och surfning. Har inga erfarenheter av Windows 8 men det är väl dags att "byta upp sig".

Lowprofile-minnen är inte nödvändigt om man inte har hårddisk. Jag kör själv med "högprofil" (mest för att det var sådana jag råkade ha) och det funkar utmärkt. Fast eftersom det inte brukar vara någon större skillnad i pris och extra kylfläns till minnena knappast är nödvändigt är det väl bättre med lågprofil antar jag.

Jag skrev tidigare i tråden att Windows 8 med sitt "Modern UI" känns rätt lämpligt för en HTPC och fick bekräftande svar från någon. Nu har jag själv börjat använda Windows 8 lite grann på en stationär dator och konstaterar att min teori stämde. Den nya startmenyn har blivit hatad av många, men på en HTPC med avstånd till skärmen och inga prestandainstrument för att styra (jag styr min helt med mobiltelefon via Unified Remote) borde det passa perfekt.

Anledningen till att jag trots allt kör Windows 7 på min HTPC är att Windows Media Center (som jag föredrog framför XBMC pga TV-kort) är gratis till Windows 7, men kostar till Windows 8.

Av Spetsen_nr11
Skrivet av [SH:

;14669215]Min HTPC används flitigt, är otroligt nöjd med den! Frugan gillar den också och har nu börjat använda den på egen hand mer och mer. Saknar ett smidigt (alltså inte mitt Logitech K400) sätt att styra Netflix-appen i Windows 8. Skulle mobilappen du tipsar om kunna vara ett alternativ? Japp, jag frågar innan jag gör ansträngningen att testa själv...

Betalversionen av Unified Remote har en fjärrkontroll anpassad efter Netflix. Eftersom jag kör gratisversionen är den låst och jag har ingen aning om hur bra den funkar. Vissa av fjärrkontrollerna man har tillgång till i gratisversionen är lite halvdana, men med betalversionen kan man ju alltid göra egna om man inte är nöjd.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Spetsen_nr11
Skrivet av rysseh:

Okey, men kommer nätaggregatet räcka till då? annars kanske man kan köpa något liknande detta: http://www.inet.se/produkt/6900488/silverstone-nightjar-400w-... och skruva fast det i tvbänken på något sätt.
Har inte tänkt att sätta i ett grafikkort från början eftersom jag inte har någon bildskärm som stödjer 4K. Plus att jag inte har sett någon film/tvprogram som använder formatet ännu.

Ingen aning, det är ju "bara" på 150W, så det kanske kan bli tveksamt. Å andra sidan är väl passivt kylda grafikkort kanske inte så krävande vanligtvis. Men som du säger är det ont om 4K-skärmar och ännu mer ont om 4K-material, så det är ju ett framtida problem i så fall. Det ska nog vara möjlig med externt nätagg, men tror det kan bli svårt att göra det snyggt...

Skrivet av rysseh:

Har dock en till fråga.. Är inte så där super vass på att bygga installera datorer, är detta "bygget" svårt att bygga ihop i det lilla chassit?
Går det inte att beställa alla delar och be tex inet bygga ihop datorn åt mig...
Känns lite dumt att beställa nåt och sen inte kunna bygga ihop det och få det att fungera...

Fel ställe att fråga på, då många av Sweclockers medlemmar delvis hänger här för att de tycker det är kul att bygga datorer.

Det här var som jag skrev tidigare mitt andra bygge någonsin och det gick utmärkt för mig. Det svåraste momentet var att fästa kylaren, men där följde jag Streacoms tips från installationsmanualen och testade att "installera" den utan kylpasta tills jag lärt mig hur jag skulle göra för att till sist ha på kylpasta, installera och skruva fast allt. Installationsmanualen är väldigt tydlig, så följer man bara den (förutom att man enligt mig bör koppla in 24-pins innan kylare) ska det inte vara några problem. Visst blir det lite pilligt eftersom chassit är förhållandevis litet, men svårt skulle jag inte säga att det är.

Om du trots allt ändå inte vill bygga ihop datorn själv så har datorbutiker ofta något erbjudande om att bygga ihop den åt dig. Jag vet att man hos Inet kan köpa komponenterna och sedan låta dem bygga ihop datorn. Jag har för mig att Webhallen har något liknande och det finns säkert flera datorbutiker som har ett sådant erbjudande. Det kostar dock förstås en del och jag vet inte hur det är med komponenterna, om de måste köpas från samma butik, vilket i så fall sällan är det billigaste (jag beställde komponenter från Webhallen, Dustin, Komplett, CDON och Inet för att få billigaste möjliga).

Skrivet av Starvalley:

Ska beställa detta nu tänkte jag http://www.prisjakt.nu/list.php?l=2479887 + Förlängning ATX 24 pins.
Inget man glömt eller bör ändra?

Utöver det antar att jag behöver kylpasta, vilken rekommenderas?

Det följer med två tuber kylpasta med chassit. Jag tycker dock det var lite för lite med tanke på alla ställen som ska ha kylpasta, men det funkar...

Av Spetsen_nr11
Skrivet av rysseh:

Plockade ihop detta: http://imgur.com/ElTYHJx (har inte med några förlängningskablar)

Har dock lite funderingar..

Då ska vi se om jag klarar av att besvara dem.

Skrivet av rysseh:

-Kommer det funka med 1SSD (2,5) 1HDD (3,5) samt Bluray/dvd-läsare?

Det finns plats i chassit för alla tre, men eftersom chassit är litet kan det bli trångt. SSD och blu-ray/dv-läsare bör inte bli några problem, eftersom de är "på vinden". 3,5-tumsplatsen är "i taket" så har du något på "golvet" (moderkortet...) som är högt kan det bli problem.

Jag tittade lite snabbt i mitt bygge och det ser ut som att det som det skulle kunna vara risk för är att minnet och hårddisken slåss om platsen. Jag har detta minne som är rätt högt, så med de minnen du köper borde det förhoppningsvis inte vara några problem. Var beredd på att det blir trångt bara, fast det blir det ju oavsett om du har en hårddisk eller inte.

Du har förmodligen redan tänkt på det, men hårddiskar är ju som bekant inte helt tysta eftersom de snurrar runt och har sig, vilket lite förstör det där med "ljudlös" HTPC. Alternativen (om man behöver mycket lagring) är att köpa svindyr stor SSD eller ha lagringen någon annanstans (läs NAS). Fast hårddiskar låter inte alltför mycket nuförtiden och tar man hänsyn till priset tror jag nog många skulle komma fram till att det bästa är att ha hårddisk. Själv klarar jag mig (hittills, byggde den för några veckor sedan) rätt bra på 120GB SSD, flyttar saker fram och tillbaka mellan HTPC och huvuddator om det skulle bli ont om plats. Men lagringsbehoven är ju olika.

Sedan är ju förstås inte en optisk läsare helt tyst heller, men där finns ju inga andra alternativ om man vill kunna se på blu-ray/DVD-filmer.

Skrivet av rysseh:

-Kommer datorn klara av 4k? Om inte, finns det plats / är möjligt att sätta in ett passivt kylt grafikkort?

Core i3-4340 har stöd för 4K. Hur bra det funkar vet jag inte, men jag skulle tro att det funkar åtminstone hyfsat.

Om det inte skulle funka finns det plats för ett lågprofils-PCI-kort som tar upp en expansionsplats. Jag tror dock det kommer funka utmärkt för dig utan, så jag rekommenderar dig att åtminstone till att börja med strunta i grafikkort. Men ja, det finns plats om du skulle behöva längre fram.

Skrivet av rysseh:

-Har inte valt att tagit med någon fjärrkontroll. Vad fyller den egentligen för funktion? Är det enbart för att kunna pausa och spola i mediaspelaren eller kan man använda den som mus? (Som i nintendo wii) Hur funkar det egentligen?

Jag har inte heller någon fjärrkontroll så kan inte säga exakt hur den funkar. Tittar man på bilder på den ser man dock att det bara är en "vanlig" fjärrkontroll till TV/DVD-spelare/Blu-ray-spelare/... Den är inte rörelsekänslig, om det är det du menar med "som i Nintendo Wii", men det är möjligt att det går att styra musen med piltangenterna (vilket känns väldigt osmidigt).

Jag skulle rekommendera att strunta i fjärrkontroll och köra med Unified Remote på telefonen istället. Den har fjärrkontroller för vanlig mediauppselning med play/pause/... men även mer allmänna mus/tangentbord-fjärrkontroller så man kan styra hela datorn med telefonen utan att vara alltför begränsad i vad man kan göra. Finns både i gratisversion och betalversion, jag kör gratis för tillfället men är lite småsugen på att köpa betalversionen för att få lite mer features. Men gratisversionen är helt klart tillräcklig. Appen finns till Android och Windows Phone och en iOS-version är på väg.

Skrivet av rysseh:

Ska bara använda datorn till att surfa, spotify och kolla film. Är den stabil? Vill inte få samma känsla som man kan få av 10tums laptopparna som laggar när man bara surfar runt på aftonbladet och lyssnar på spotify tex.

Jag har bara haft min HTPC (samma processor, moderkort, chassi som du, motsvarande mängd minne och SSD, ingen hårddisk, ingen blu-ray-spelare (än, den är beställd), Windows 7) i några veckor och inte utsatt den för särskilt tunga grejer, men det flyter på utmärkt för mig. Det värsta jag utsatt den för är Youtube, Twitch och WMC igång samtidigt och det var inga problem alls. Jag tror nog inte det ska vara några problem för dig.

Skrivet av rysseh:

Synpunkter på ändringar/förbättringar är välkommna

Som du skrev har du inte med några förlängningskablar, vilket dock kan visa sig vara nödvändigt. Jag köpte en förlängning för 24-pins ATX efter att jag inte kunde få in den från nätagget, men jag tror det kan vara möjligt om man bara sätter dit den innan man installerar kylaren (efter att man installerat kylaren vill man helst inte ta loss den). Oavsett om du köper en sådan kabel eller inte skulle jag rekommendera dig att sätta dit 24-pinskontakten INNAN du monterar kylaren så gör du livet mycket lättare för dig. Jag följde Streacoms installationsinstruktioner och de sa åt mig att sätta dit den efter, vilket var rätt pilligt även att få in förlängninskabeln och i princip omöjligt med nätagget. Jag vill rekommendera att du struntar i förlängningskabeln och testar att få dit kabeln innan, men eftersom det kanske inte går är det ju lite taskigt att tvinga dig att vänta ytterligare några dagar sedan på att få förlängninskabeln. Du gör som du vill, men jag skulle gärna vilja höra från någon som försökt hur det gick.

Ytterligare på kabelfronten är det enligt uppgift nödvändigt med en slimline SATA för att det ska fungera att koppla in blu-ray-spelaren. Jag har haft kabeln ett tag nu, men läsaren (ST-OB3, ditt förslag har ST-OB1 vilken ju tillhör samma serie) dröjer nog till februari, så jag vet ju inte hur det är med det.

Skadar inte heller att påpeka att moderkortet i fråga av någon anledning inte tycker om HDMI vid första start. Du får koppla in den med DVI istället och pilla i BIOS på någon inställning som ska få det att funka. Minns inte exakt vilken inställning det var, men har för mig att det jag gjorde var att säga att grafikdelen på processorn ska vara standard istället för PCI-express.

Ytterligare en sak som skulle kunna vara värt att påpeka är att många universitet och vissa gymnasieskolor erbjuder Windows 8.1 (och andra Windows-versioner) gratis via Dreamspark Premium (tidigare MSDNAA). Om du fortfarande pluggar kan det vara värt att kolla upp om just din skola gör det innan du köper operativsystemet. Jag gjorde misstaget att köpa Windows 7 till min dator för några år sedan trots att jag kunde få det gratis via LiU. Som tur var strulade bygget så länge att jag inte hann öppna paketet innan jag insåg mitt misstag och Webhallen hade inga problem med att ge mig pengarna tillbaka trots att jag köpt det för mer än en månad sedan. Om du inte pluggar får du nog tyvärr ta och betala de knappa 900 som Win 8.1 kostar, men eftersom jag känner folk som inte vet att de kan få det gratis så skadar det ju inte att tipsa om det.

I övrigt kan jag väl bara säga lycka till med ditt bygge! Jag har ännu inte skrivit några intryck om mitt bygge här i tråden, men det kanske kommer när det är helt färdigt (dvs jag fått och installerat blu-ray-läsare).

Av Spetsen_nr11
Skrivet av Palme_570:

Att ha en butik kräver personal som svarar på frågor och annat och personal kostar pengar och då krävs mer än -10 - 5% marginal på grejerna man säljer.

Fast Inet är ju ett företag, som därmed drar in pengar på både butiker och nätbutiken. Känns som att alla seriösa butiker gått över till att ha samma pris på nätet som i butik. Det verkar ju inte som att det blir högre priser då heller, då Inet enligt Prisjakts prisfight (som väl går på online-priser?) inte alls är billigast. Lättare för kunderna och det enda vettiga att ha samma priser i butik som på nätet om man frågar mig.

Av Spetsen_nr11
Skrivet av slobydamn:

Ställer mig lite frågande till att folk hävdar att Inet är så mycket dyrare. Gör man en prisfight med Webhallen så vinner de senare knappt, medan Komplett blir fullständigt krossade. För det där är väl om kategorin Datorer och delar vi snackar? Allt annat är ju irrelevant i just det här fallet.

Kolla grafen så ser du att Inet inte alls krossar Komplett under 2013, även om de just nu är billigare. Skrev ett ganska utförligt inlägg om just prisfight tidigare i tråden, med slutsatsen att Inet verkligen inte haft bäst priser under 2013. Har för mig att CDON vann en väldigt övertygande seger.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Spetsen_nr11
Skrivet av Shockwave:

Så du menar att jag ska behöva ta lån föra att bl.a kunna betala en avgift jag inte har någon användning av? En avgift som jag blivit påtvingad. Jag har för övrigt en hel del andra räkningar varje månad på exempelvis lägenheten, mobilen, försäkringar, skolböcker o.s.v. som måste betalas. Sedan förutsätter du att jag varje sommar blir antagen till ett sommarjobb som ger mig tillräckligt pengar att leva på ett tag, vilket sällan händer. Att jag kan leva på dryga 700kr per månad när det kommer till mat beror på att jag köper billig mat. Jag äter aldrig ute, dricker inte, snusar/röker inte.

Förresten, vad menar du med att jag får en tredjedel mer än dig varje månad? Jag ligger ungefär 190k SEK i skuld till CSN, så jag tvivlar på att jag får mer kvar efter alla räkningar än du får.

Systemet funkar som så att man som student ska kunna leva på bidrag+lån. Detta liv som man ska kunna leva inkluderar möjligheten att ha TV och därmed (om man följer lagen) betala TV-licens. Och ja, den avgiften blir du påtvingad. Det är lite så lagar funkar, att man tvingas följa dem...

Jag skulle vara extremt förvånad om mat och TV-licens var det enda du betalade för under en månad, så varför ens ta upp att du betalar för din lägenhet? Det borde ju vara rätt självklart.

Jag förutsätter inte alls att du får sommarjobb, jag skrev att jag kunde leva på mitt sommarjobb plus bidrag... Däremot gjorde jag misstaget att inte tänka på att man inte får bidrag (eller lån) under alla månader utan att det bara är tio av tolv månader. Slår man ut det över hela året är den mängd pengar du har att leva på något lägre (7520), men fortfarande högre än det jag lyckas leva alldeles utmärkt för, inräknat att jag betalar TV-licens. Jag skulle dock rekommendera dig att försöka skaffa sommarjobb, det är en rätt smart grej.

Självklart var det missvisande av mig att säga att du får mer än jag får per månad. Jag skulle ju förstås också kunna ta lån om jag ville, men det gör jag inte och det finns såklart en anledning till det. Mer korrekt hade varit att säga att du har mer pengar att leva för varje månad än jag har (siffran en tredjedel är även den fel vilket förklaras ovan). Jag ber om ursäkt för det.

Min poäng var mest att man för 9024 kronor per månad faktiskt klarar av att både leva och betala TV-licens. Och det står jag fast vid, ser absolut ingen anledning till att det inte skulle gå. Du får absolut klaga på lagen, jag gillar den inte heller, men har du inte råd att betala är det ditt fel och ingen annans.

Av Spetsen_nr11
Skrivet av Shockwave:

Folk är inte sura över att det nu gäller PS4 också, de är sura över idén att man ska betala detta alls har gått igenom. Själv är jag en fattig student som lever på lån, denna räkning skulle jag kunna få 3 månaders mat för istället.

Skickades från m.sweclockers.com

Om du har råd med 3 månaders mat för 2076 kronor (antar att du menade helårsavgiften) innebär det alltså att du betalar 692 kronor per månad på mat. Jag är själv "fattig student" och lever under ett år på pengar från sommarjobb och studiebidrag (inget lån, knappt 6k per månad om man slår ut det över hela året) och jag handlar mat för drygt 1000:- varje månad. Jag klarar mig alldeles utmärkt på de pengarna och jag betalar TV-licens. Det borde inte vara några problem för dig som får en tredjedel mer per månad än jag får.

Skrivet av Karlzooon:

Hehe, jag är väl av den åsikten att i Sverige kan man aldrig bli rik, det finns väldigt många som brukar yttra just det. Det kostar skjortan att leva här jämför det med ett liv i Grekland, Kroatien eller Bulgarien, det är alltså inte irrelevant, varför skulle det vara det? Dyraste matkassen, dyraste bensinpriserna, världens högsta skatter m.m.

Men vi ska inte haka oss upp på det nu. Visst du har nog rätt när du säger att det är överklass men jag skulle personligen dock bara klassa det som medel. Vi hörs.

Ingvar Kamprad var i oktober 2012 världens femte rikaste person enligt Bloomberg. Och han har såvitt jag vet alltid bott i Sverige, även om han väl fifflat en del med sina pengar i andra länder för att bli så rik. Det finns många andra exempel på rika personer, du själv tog tidigare upp Cecilia Malmström. Att jämföra kostnader med andra länder är inte särskilt relevant eftersom man i Sverige får svenska löner och i andra länder får andra länders löner. Det går förstås att göra en jämförelse om man räknar in sådana faktorer, men gör man inte det är jämförelsen rätt irrelevant.

Jag inser att ditt "Vi hörs" innebär att du vill lägga ner diskussionen, men jag skulle gärna vilja veta hur du kan anse att en person som ligger högt över 90% av Sveriges befolkning i lön ska tillhöra medelklass. Har du en väldigt bred definition av löner som tillhör medelklassen eller tycker du att medelklassen är en väldigt liten del av svenska befolkningen, där nästan alla tillhör underklassen? Jag är genuint nyfiken.

Av Spetsen_nr11

Orkade inte läsa genom alla kommentarer, men det verkade som att någon slags prisdebatt startat så någon kanske redan skrivit det här, men jag skriver det ändå. Ber om ursäkt om jag upprepar det någon annan sagt.

Att Inet vinner Årets datorbutik kan jag köpa, även om jag personligen röstat på Webhallen eller eventuellt CDON om jag röstat. Men att Inet får flest röster på frågan "Vilken butik anser du har bäst prissättning?" finner jag fullstädnigt orimligt. Prisjakt (som mycket välförtjänt vann Årets prisjämförelsesajt 2012, vet inte om priset delats ut för 2013 men de bör vinna där också, speciellt med tanke på deras nya app) har ett verktyg där man kan jämföra två butikers priser på de produkter de har gemensamt inom en viss kategori. Ett bättre sätt att faktiskt objektivt mäta bäst prissättning kan jag inte se. Så vi låter Inet tävla i kategorin "Datorer & delar" mot de som kom på plats 2-5:

2. CDON.com - Överlägsen vinst för CDON - 70% av produkterna som de båda har säljer CDON billigare, 18% är det samma pris på. Endast 13% av produkterna är Inet billigare för. I början av 2013 ser det ut som att det varit hyfsat jämnt och Inet var till och med lite bättre ett tag, men ungefär i april drog CDON ifrån rejält och har varit överlägsen vinanre sedan dess.
3. Webhallen - Minimal vinst för Webhallen (billigare i 31% av fallen, lika 38%, dyrare 30%). Kollar man grafen ser Webhallen ut att ha varit snäppet billigare under i princip hela 2013.
4. Komplett - Inet för tillfället solklar vinnare (54%, 24% lika, Komplett billigare för 23%). Under året ser det ut att ha varit mer jämnt, där Komplett verkare ha legat något före till oktober i år.
5. Netonnet - Hyfsat stor seger för NetOnNet med 40% av produkterna billigare (36% lika, 24% dyrare). Precis som med CDON låg Inet här före fram till april i år, då NetOnNet började dra ifrån. Verkar som att Inet endera höjde priserna eller bara inte hängde med i prisutvecklingen i april...

Hur man från denna information lyckas dra slutsatsen att Inet skulle ha bäst prissätting förstår jag inte. Det skulle möjligtvis vara om man räknar med frakt (samtliga priser i jämförelserna är exkl frakt) men jag tror alla dessa butiker endera har fri frakt på många av datorprylarna (för att de kostar så mycket) eller har fysiska butiker där frakten självklart är noll.

Känns som att folk röstar på Inet av gammal vana...

Av Spetsen_nr11
Skrivet av EVOVII:

Hej!

Första inlägget här och jag ska direkt "svära i kyrkan" Kändes som det här var den överlägset mest seriösa tråden jag hittade så därför hoppas jag att jag kan få lite bra svar på mina frågor. Jag vet att tråden handlar om ljudlösa HTPC helt utan rörliga delar men om man kan acceptera ett visst ljud utan att den för den delen låter som en hårfön vad får man då för fördelar jämfört med de saker man måste ta hänsyn till om man vill ha den helt ljudlös?

För att förtydliga lite så kan jag acceptera ett svagt fläktljud och ett svagt surr från en mekanisk HDD. Jag har inte behov av mer prestanda än att den ska klara av att visa alla typer av mediafiler man normalt kan tänkas använda. Jag skulle kunna uppskatta ett mindre chassi men jag vill helst kunna få plats med min 2TB 3,5" drive jag redan har för lagring tillsammans med en SSD för operativet.

Sen är jag inte så insatt i mediaspelarvärlden, vad har man för fördelar med XBMC jämfört med att t ex. bara köra VLC och sen för respektive nackdelar med Win7 och Win8?

Hoppas jag inte blir sågad direkt längs fotknölarna nu

Haha, värst vad försiktig du var. Jag håller med om det du säger om att det här känns som den överlägset mest seriösa tråden och i seriösa trådar blir man inte sågad längs fotknölarna för att man funderar på en annan variant än den tråden handlar om.

För att svara på din fråga om fördelar med "lite ljud" mot "inget ljud" så är väl de mest uppenbara sakerna jag kommer på:

  • Möjlighet att endera få motsvarande prestanda billigare eller bättre prestanda för samma pris. Visserligen inte helt säker här, men det borde ju vara så att passiv kylning är dyrare än aktiv kylning med samma prestanda.

  • Möjlighet till hårddisk, vilket ger mer lagring för pengarna. I ditt fall verkade du ju dessutom ha en hårddisk liggandes så då blir det ju "gratis". Jag håller med Quicksilver om att det är bättre att köra lagring på nätverket, men då behöver man ju ytterligare en dator med chassi och processor och allt (vilket kostar).

  • Möjlighet till högre prestanda. Fläktar, även väldigt tysta, har bättre kylprestanda än en passiv lösning så då får man möjlighet att kräma på med kraftigare komponenter. Det verkar inte vara något du behöver, menmen...

Angående din fråga om XBMC vs VLC skulle jag svara likadant som Quicksilver, dock med tillägget att båda ju är gratis så du kan ju helt enkelt testa båda och se vilken lösning som passar dig bäst (jag tror du kommer fram till XBMC).

Angående Win7/8 funderar jag på samma sak. Jag har tillgång till båda gratis via MSDNAA, så jag kan ju egentligen testa båda (när jag väl skaffar HTPC) men det jag har kommit fram till hittills är i princip:

  • Windows 8 är med Modern UI åtminstone i teorin bättre lämpat att styras med fjärrkontroll. Hur bra stöd det finns för det vet jag dock inte.

  • Windows 8 har i och med Modern UI ett större fokus på helskärmsapplikationer, vilket förmodligen är vad man är ute efter med en HTPC.

  • Windows Media Center, som är ett alternativ till XBMC, finns tillgängligt som del av Windows 7, men inte som del alv Windows 8.. För att få Windows Media Center i Windows 8 måste man betala 99 kronor om man har Windows 8.1 Pro (eller 1449 för att få både Pro och Windows Media Center om man har "vanliga" Windows 8, men då är det billigare att köpa Pro direkt). Använder man inte Windows Media Center utan till exempel XBMC är detta dock såklart ingen issue. Har ingen aning om vilken som är bäst, men XBMC verkar ju vara omtyckt här på forumet.

Sedan finns ju förstås de vanliga för-/nackdelarna med Windows 8. Det är nyare (bättre support), stabilare, snabbare men å andra sidan finns det rätt hård kritik mot Win8 också. Jag kommer nog i alla fall installera Win8 när jag skaffat HTPC tror jag.

Av Spetsen_nr11
Skrivet av Karlzooon:

Du glömmer skatten min vän, jag skrev brutto och inte netto. Drar du av den ser du nog att det hamnar på 50k per månad beroende på taxa i landsting och kommun m.m. 50 000 kr må vara mycket pengar men i ett land som Sverige innebär det inte att man är rik, vi har dyraste matkorgen i hela EU t.ex. bland högsta bensinpriserna i världen m.m.

Tänk dig de levnadskostnaderna som tillkommer, har man ett hyfsat stort hus skall det värmas upp på vintern och uppvärmning kostar. Har man lån på huset måste man amortera dom, så pengarna sticker iväg väldigt fort.

Hade varit gött om man tjänade 1 miljon/år i med mitt nuvarande boende dock. Kostar mig högst 8000 kr att leva varje månad inkl. mat hyra och lite skit. Spara 42k per månad, ja tack!

Här har du ett exempel på riktig överklass(!):

http://www.di.se/Pages/Articles/ArticlePage.aspx?id=313473&ep...

Precis som Systix säger räknar man alltid brutto om inget annat sägs. Konstigt nog lyckas jag faktiskt inte hitta information om huruvida Saco Lönesök använder löner före eller efter skatt. Men eftersom de inte säger något får man anta att det är före skatt. För den noggranne som vill kolla upp mina siffror kan jag meddela att jag insett att de siffror jag presenterade var missvisande (till min nackdel, men rätt ska vara rätt). De 61516 kronor som jag skrev om är 90:e percentilen för medlemmar i Sveriges Ingenjörer (eftersom det är mitt Saco-förbund är det vad jag ser utan vidare inställningar), enligt enkätsvar. Huruvida man bör ta uppgifterna från enkätsvar eller från arbetsgivare går att diskutera, men att bara ta Sveriges Ingenjörer känns ju högst olämpligt. De här siffrorna borde jag ha presenterat:

90:e percentilen, samtliga Saco-förbund, samtliga anställda:

  • Enligt enkät (löneår 2012) - 56 200 (alla Saco-föbund utom Sveriges läkarförbund och Sveriges universitetslärarföbund)

  • Enligt arbetsgivare

    • Stat (mars 2013) - 53 100

    • Kommun (november 2012) - 38 730

    • Landsting (2012) - 68 300

    • Svenska kyrkan (2012) - 45 000

Alla dessa siffror är betydligt mycket lägre en en miljon kronor per år och det här är alltså löner som 90% av de anställda tjänar mindre än. Endast siffran för de som arbetar inom landsting är högre än den tidigare siffran jag presenterade som gäller för medlemmar i Sveriges Ingenjörer (förmodligen för att läkare har väldigt hög lön och jobbar inom landstinget). Min argumentation från tidigare är alltså fortfarande giltig, trots att mina siffror var missvisande.

Av Spetsen_nr11
Skrivet av kirigoe:

Om du nu vill leka ordpolis, jag har inte uppmanat någon att avanmäla TV-innehav samtidigt som de behåller sin "TV-mottagare", så jag har inte brutit mot något forumregel. I övrigt håller jag med dig om att Public Service fyller en viss samhällsfunktion men att systemet med licensen i sig är ruttet. Glesbygdsstödet till Kiruna verkar fortfarande vara allt för heligt för att ändra på saken.

Jag skrev väl att jag hoppades att du inte gjorde det och verkar inte som att du själv anser att du gjorde det heller. "Många" innefattar inte nödvändigtvis dig, även om jag förstår att du tar åt dig när jag svarade på ditt inlägg tycker jag inte du ska göra det. Det finns dock andra som inte varit lika noggranna med vad de säger och säkerligen har moderatorer tagit bort många sådana inlägg också. Regelpåminnelser skadar ju aldrig för att minska moderatorernas jobb.

Skrivet av kitanii:

Hur är det en dålig sådan menar du? Precis det vi alla ska betala tv-licens för inte sant? För möjligheten att ta del av SVT's material. Inte för att du tar del av det utan för att du har möjlighet att ta del av det. Alltså exakt samma sak som om du eller jag gjorde en tjänst tillgänglig för att eventuellt nyttjas av någon via ett visst medie och ta betalt från alla som genom detta medie har möjligheten att ta del av den. Oavsett om de sedan gör det eller ej.

Hur påverkas alla Internetleverantörer av detta? Ändå de som möjliggör att någon av oss använder SVT-play. Samma grupp som alla med en uppkoppling redan betalar.

Dålig av ungefär den anledning jag skrev... Du får det att låta som att det är SVT som kräver pengar av dig, vilket det verkligen (VERKLIGEN) inte är. Sveriges riksdag består av 349 personer som är framröstade av en stor del av Sveriges befolkning. Det är dessa 349 personer (och därmed indirekt en stor del av Sveriges befolkning) som demokratiskt beslutat att du (om du har [...]) behöver betala avgiften. Det går förstås att ifrågasätta det beslutet, men det du ifrågasätter med din liknelse är ju snarare systemet som ledde fram till beslutet. Och jag tycker "jag säger åt någon att göra något" är en väldigt dålig liknelse med den svenska varianten av demokrati.

Av Spetsen_nr11
Skrivet av Karlzooon:

1 miljon/kr om året Brutto är inte Överklass, såvida du inte definierar det som medelklass.

Va!? 1 Mkr/år blir ungefär 83 kkr/månad. Enligt Saco Lönesök (tillgängligt via Sacoförbund, välj ditt här) är 90:e percentilen för total månadslön i Sverige 61516 kronor. Alltså: 90% av Sveriges befolkning tjänar mindre än 61516 kr/månad. Hur kan 20k mer än gränsen för 90:e percentilen inte vara överklass? Eller har jag missat något?

Av Spetsen_nr11
Skrivet av kitanii:

-Hej SVT! Jag publicerade en artikel på en hemsida (som jag hostar själv) öppen för allmänheten som Ni nu har möjlighet att ta del av. Jag vill ha betalt för det. Tack!

Oj, vilken dålig liknelse! SVT tar inte betalt av dig, de tar betalt av Radiotjänst (kan man säga, även om det är lite missvisande). Radiotjänst får in sina pengar från dig. För att det i svensk lag står att Radiotjänst ska ta in pengar från alla som [...]. Den dag du lyckas få en svensk riksdag att rösta genom ett lagförslag som säger att SVT måste betala dig för att du publicerat en artikel på en egenhostad hemsida kommer de säkerligen betala. Tror dock att de partier som är med och röstar om det lagförslaget inte kommer bli framröstade i nästa val och nästa riksdag kommer rösta bort lagen så din lag kommer gälla i högst 4 år.

Av Spetsen_nr11

Lite av en icke-nyhet tycker jag. 9 av 10 hushåll betalar redan TV-livens. Förmodligen är det bra mycket fler som borde betala. Det antal personer som tvingas betala via PS4 som inte behövde betala innan är förmodligen minimalt. Det är ju numera klarlagt att man behöver betala TV-licens för datorer av samma anledning, så vore ju väldigt illa om man inte behövde betala för PS4 om den nu har samma möjligheter. Visst kan man tycka att man inte ska behöva betala för datorer, men samma sak ska gälla för datorer som för PS4.

Trots att det inte är någon egentlig nyhet kommer precis samma reaktioner som brukar komma och samma argument som brukar köras. Jag bemöter några specifika personer nedan, men till att börja med tänkte jag försöka förtydliga lite för det är många som inte verkar ha förstått hur det här fungerar.

  • SVT får pengar från TV-licensen eftersom de har fått [URL="http://www.svt.se/omsvt/fakta/public-service/article122887.sv..."]sändningstillstånd från regeringen. Där finns det en mängd krav på deras sändningar, bland annat att de ska vara opartiska, att de ska ha ett mångsidigt kulturutbud och att de ska bidra till utvecklingen av svensk filmproduktion (alltså inte bara nyheter). De försöker utföra detta uppdrag med hjälp av de pengar de får från licensen.

  • Radiotjänst är de som drar in pengarna för att de fått detta i uppdrag av riksdagen i och med lagen om finansiering av radio och TV i allmänhetens tjänst (1989:41). Den har ändrats några gånger sedan den infördes i februari 1989, men flera riksdagar (med olika partier i majoritet) har accepterat den.

  • Den som beslutar om vem som ska betala avgiften är riksdagen i och med lagstiftning och domstolarna i och med tolkning av lagen. Varken Radiotjänst eller SVT har med detta att göra, de har fått ett uppdrag som de utför.

Jag själv tycker förresten att dagens system känns oerhört ineffektivt och onödigt. Jag är för public service, men att driva in betalningen genom att anställa massa personer som ringer runt och åker runt och [...] känns bara dumt. Lägg det på skatten istället, låt alla betala och låt Skatteverket sköta indrivningen av pengarna.

Det här inlägget blev så extremt långt att jag gömmer mina svar till enskilda personer inom spoiler-taggar. Bara att klicka på för att läsa.

@fragande

Skrivet av fragande:

[...] Dessutom är partisympatierna på SVT grovt obalanserade och inte i närheten av representativ för Sveriges befolkning, se nedan. Tror du att det är en slump? Detta avspeglar sig givetvis i SVTs och SRs sändningar. Lyssna t.ex. på P3 en hel dag och kom sen och säg att det inte finns en otroligt tydlig vänstervridning på precis allt de sänder ... [...]

http://pbs.twimg.com/media/BFANOu-CIAE43cI.jpg:large

Få arbetsplatser har samma spridning av åsikter som Sverige i allmänhet. Att man röstar på ett visst parti behöver inte betyda att man inte kan göra sitt jobb ordentligt. I SVT:s fall gör man sitt jobb ordentligt om man ser till att sändningarna är opartiska (och massa andra krav, men nu pratade vi om opartiskhet). Kanske är P3 vänstervridet, men det vore konstigt i så fall då deras sändningstillstånd är utfärdat av en moderat (Lena Adelsohn Liljeroth). I sändningstillståndet för SR står det att de ska vara opartiska, men jag kan tänka mig att Moderaterna är mer intresserade av att stoppa vänstervridna program än högervridna program. Jag lyssnar dock mycket på P3 och håller inte med om att det är vänstervridet, så förklara gärna varför det är så. De gillar det här med alla människors lika rättigheter vilket väl kanske traditionellt är mer av en vänsterfråga men det finns inget större parti idag som inte säger sig vara för människors lika rättigheter (det finns de som skulle hävda att t.ex. SD inte är det, men de säger att de är det).

Skrivet av fragande:

[...]Hur rättfärdigar man att lägga miljoner på TV-serier, Så ska det låta, Melodifestivalen och filmer t.ex.? [...]

Man rättfärdigar det nog genom att man måste göra det enligt sändningstillståndet. Tycker du det är fel på det ska du ifrågasätta Alliansen->regeringen->kulturdepartementet->Lena Adelsohn Liljeroth. Fast historiskt sett har ju S haft samma åsikt och V/MP har inte sagt emot.

Dold text

@hwasser

Skrivet av hwasser:

SVT promotar bland annat musik där dom sjunger att dom ska döda en partiledare för ett riksdagsparti:
http://www.youtube.com/watch?v=uNLiD6k5FNQ

Promotar? Det där klippet blev upplagt av PSL på deras blogg. PSL är en del av SVT Kultur och ska såvitt jag förstått skriva om musik. Den här låten är onekligen en väldigt viktig händelse för den svenska musiken och att inte skriva om låten vore att inte fullfölja deras uppdrag. Man behöver inte hålla med om det som sägs i låten för att inse att det är en viktig låt. För att få hela bilden bör man läsa själva inlägget också. Där säger de bland annat "PSL tar givetvis starkt avstånd från politiskt motiverat järnrösrssvingande, vare sig det är åt vänster eller höger" och länkar även till ett antal nyheter från Kulturnyheterna där Sebbe Staxx och Sverigedemokraterna fått kommentera låten samt en motivering till varför de valde att publicera låten. Tycker du att vi ska låtsas som att den här låten inte gjorts och låtsas som att inga har de åsikter som framförs i låten?

Skrivet av hwasser:

SVT har gjort extremt vinklade repotage om SD dom senaste åren, värst var där dom gjorde en artikel om hur hemskt det var att SD har fått fler sympatisörer.

Källa...? Jag tror nämligen att de gjorde en artikel om att SD har fått fler sympatisörer och att någon utomstående fick berätta att hen tyckte det var hemskt. Kanske de till och med kontaktade SD för att fråga vad de tyckte (det känns meningslöst dock, för de skulle väl bara säga att de är glada). Inte för att jag läst artikeln i fråga, men det känns som att det är så SVT brukar göra.

Skrivet av hwasser:

Sen sände dom bland annat det här:
http://www.youtube.com/watch?v=XC-iaVyQRRQ

Taget ur sitt sammanhang... Jag vet inte när och hur SVT sände det, men det var garanterat inte okommenterat. Återigen, vill du att vi ska tysta ner de här åsikterna och låtsas som att de inte finns?

Skrivet av hwasser:

SVT ÄR INTE NEUTRALA om dom systematisk diskriminerar ett riksdagsparti därför att dom ogillar dom. SVT har t o m blivit fällda i domstol ett flertal gånger pga sitt vinklande.

Antar att du menar att de fällts av Gransnkningsnämnden, som är en del av hela public service-maskinen som är till för att se till att rapporteringen är opartisk. Jämför det med vilken annan media som helst, som bara kan bli fälld om de faktiskt begår något brott (t.ex. förtal eller hets mot folkgrupp). TV4 hade inte kunnat bli fällda för det SVT har blivit fällda för eftersom det inte finns något krav på att TV4 är opartiska.

Skrivet av hwasser:

Lite trådar om följande:
"SVT Agenda fälls för påstående om antisemitism"
http://www.friatider.se/svt-agenda-falls-for-pastaende-om-ant...

Skrattretande att du använder Fria Tider som källa i en diskussion om partiskhet. Fria Tider är förmodligen en av de mest partiska siter du kan hitta. Artikeln du länkar till verkar dock vara hyfsat sakligt och korrekt skriven. Hade du läst den hade du sett att det var Granskningsnämnden som fällt SVT, precis som jag skrev ovan. Det där var inte heller första gången och säkerligen inte sista gången SVT blir fällda av Granskningsnämnden. Att du valde den där två år gamla nyheten istället för något mer aktuellt förstår jag mig inte på. Jag antar att du ville visa på din "SVT mobbar SD och liknande"-teori istället för att vara lite saklig.

Skrivet av hwasser:

"SVT Visar Socialistisk Propaganda Angående RUT-avdraget" - se och häpna
http://www.youtube.com/watch?v=Uut4xoP37D8

Ja oj! De har en balanserad debatt mellan båda sidor. FY PÅ SVT! Visst kan man tycka att deras sätt att mäta statistik var konstigt och att det var olämpligt att inte redovisa mer noggrannt hur statistiken kommit fram med tanke på att de jämförde sin statistik mot annan statistik och hade helt olika resultat. Deras definition av höginkomsttagare och låginkomsttagare var tydligen baserad på att Sverige ska bestå av 25% låginkomsttagare, 50% medelinkomsttagare och 25% höginkomsttagare. Rent spontant känns det inte som ett helt orimligt sätt att räkna på. Med tanke på hur kurvan över hur många som tjänar hur mycket ser ut blir det dock kanske inte helt lämpligt. Jag funderar mest på hur Almega bestämde sig för vem som är höginkomsttagare. Menmen, drygt tre år gammal händelse som SVT dessutom verkar ha erkänt att de gjorde fel i.

Skrivet av hwasser:

Här sände dom barnprogram om alm-striden (kommunistiska medelklassen i Stockholms innerstad krigade för att några halvdöda almar skulle fällas)
http://www.youtube.com/watch?v=SW_aZBL-g_w

Lyssna från: 14:20
http://www.youtube.com/watch?v=GnBIRqzWbSE

sen har dom ju låten "en socialdemokrat". Sen har vi ju barnprogrammet "vilse i pannkakan" om den onda kapitalist potatisen och dom goda proletärerna

Du tyckte inte det räckte med några år gamla händelser utan kände ett behov av att backa bak flera decennier? Okej...

Dold text

@MacPain

Skrivet av MacPain:

[...]
Man får se det lite som att SVT är något svenskt och ska finnas för alla medborgare. Precis som att vi har fri sjukvård.
Jag har ingen lust att betala för alla rökares, överviktiga, alkohol- och narkotikamissbrukares sjukvård mm. Men jag gör det för samhällets bästa. (Inte för att jag har ett val men..)[...]

Du har rätt i grunden, men vi har inte helt fri sjukvård, man betalar för mycket.

Dold text

@elev10

Skrivet av elev10:

Någon som vet om detta fungerar?
http://bahnhof.se/priv/tvstopper

Det enda Bahnhofs reklamkampanj funkar till är att göra reklam för Bahnhof. Precis som det brukar vara med reklamkampanjer. Sedan menar de säkert allvar med att de blockerar SVT Play, men det betyder inte att du slipper TV-licens.

Dold text

@kirigoe

Skrivet av kirigoe:

Bara att avanmäla TV-innehav om du betalar avgift idag, säg att du haft TV/dator/platta men den är trasig och kommer inte att ersättas. kan göras via Radiotjänsts hemsida. Var beredd på att de kommer att ringa och besöka dig ibland, men det är bara att svara nej på alla frågor, stäng eller öppna inte dörren för kontrollanten, du har ingen skyldighet att prata med dem. Stå upp för dessa orimliga fascist-fasoner!

Vet inte om det stämmer, men tidigare har det sagts att det inte spelar någon roll om en TV/dator/platta är hel eller trasig. Så länge du har den kvar ska du betala TV-licens. Låter helt sjukt, men förmodligen lättare att lagstifta så än att kräva att den ska vara hel. Man kan ju förstås slänga sin trasiga TV/dator/platta och då slippa avgiften. Men att inte ersätta låter ju dumt. För om du menar att man ska ljuga och hävda att sakerna gått sönder bryter du mot §8 i reglerna för detta forum:

§ 8 Brott
Det är inte tillåtet att uppmana till brott eller sprida uppmaningar till brottsliga handlingar. Allt innehåll regleras av svensk lagstiftning.

Känns som att många glömmer att det faktiskt är ett brott att inte betala om man faller in i kategorin för de som måste betala.

Dold text
Av Spetsen_nr11
Skrivet av Edmund:

Hallon.se går steget längre. Tecknar du ett andra abbonemang (loggar in med befintligt konto) så mailar de lösenordet i klartext i bekräftelsemailet. Samma lösenord som du dessutom just bevisat att du kommer ihåg

Kontakta dem och klaga, det är inte okej. Reagerar de inte så kontakta media. Jag skulle kunna göra det själv, men då jag inte är kund hos Hallon.se känns det bättre om någon som faktiskt är kund klagar.