Inlägg

Inlägg som potlach har skrivit i forumet
Av potlach
Av potlach

Jag fick mail om att standardpriset höjs från 89 kr/mån till nya 99 kr/mån.

För mig är det enkelt:
* Mina tidigare samt nuvarande faktura är 44.50 kr/mån
* Mailet skriver att de höjer standardpriset från 89 kr/mån till 99 kr/mån.
--> Jag har 50% på standardpriset 89 kr/mån så det kommer fortfarande att vara 50% även på det nya standarpriset 99 kr/mån.

Bara att invänta fakturan i augusti och skulle det inte stämma så är det bara att göra ett val då. Kan väl inte vara en personlig ekonomisk katastrof att invänta den fakturan och då ta ställning till att antingen säga upp abonnemanget eller höra av sig till kundservice.

Av potlach

Jösses, inte lätt att ta sig tiden att testa skärmen under semestertid när en knappt är hemma. Ber därför om ursäkt till er som inväntar kommentarer/omdömen från mig in i det sista ifall ni vill lägga beställning på samma skärm.

Jag är nöjd med skärmen! Skall försöka lista lite kommentarer nedan:
* Jag sitter cirka 1 meter ifrån skärmens mittpunkt, ibland något längre bak när jag tittar på video/film.
* Den är G-sync kompatibel. Fick igång den till slut och har verifierat med programmet "G-SYNC Pendulum Demo" - Mjuka följsamma rörelser.
* Jag har inte hittat några specifika drivrutiner för denna skärm via SVIVE's hemsida. Det tycker jag borde finnas även om jag nu inte hittar ett eller flera specifika skäl till att behöva det (när jag inte fick igång G-SYNC så tänkte jag först att nya drivrutiner till skärmen skulle kunna lösa det, men det löste sig ändå enligt punkten ovan).
* Att skärmen är platt och 40" stör mig inte vilket beror på IPS-egenskaper som inte avtar lika kraftigt som en VA-panel gör. Absolut är det en skillnad att centrera blicken/huvudet vinkelrät mot skärmen men den är inte så påtaglig som jag trodde den skulle vara från början.
* Användaren kan ställa in bildkällan på AUTO eller manuellt låsa den till specifika kontakter. Jag kör DP från stationära datorn och skärmen växlar automatiskt över till USB-C när jag kopplar in jobbets laptop vilket är precis så som jag önskar att den skall bete sig (observera att bild över USB-C endast hanterat upp till 60 Hz).
* Skärmens responstid 8 ms är inte den snabbaste men tillräckligt snabbt för mig avseende spel och övrigt. Det syns ett svagt släp av musmarkören när en drar runt den men den är svag (jag har bara svagt minne av att Acer Nitro XV340CK var riktigt snabb på detta vilket kanske kan bero på skärmens responstid).
* En recension jag läste på nätet om en liknande MISSION-skärm var att användaren klagade på upplösningen, dvs att QWHD inte gav tillräckligt hög pixeltäthet och istället hade önskat 4K-upplösning. Detta är inget jag stör mig på för höjden på denna 40" är samma som min AOC Q3279VWFD8. För mig är 3440*1440 bra/lagom då jag vill hålla mig till skärmens normala/naitive upplösning.
* Jag upplever skärmen ha en bra ljusstyrka. När jag har jämfört med min vanliga AOC Q3279VWFD8 så känns det som att 40" levererar bra ljusintensitet. Jag har medvetet valt att lägga mig högre i ljusstyrkan för att kompensera bortfallet utåt sidorna pga att panelen är platt och att en då inte sitter vinkelrät mot dessa ändor av skärmen.
* Att titta på film funkar riktigt bra. Många filmer täcker inte hela skärmen och lämnar därför svarta fält till höger resp vänster sida och detta är okej för mig för då blir användaren mindre beroende utav panelens egenskaper utåt sidorna när skärmen är platt.
(* Paneler är alltid ett lotteri avseende kvalité för BLB/BackLightBleeding, IPS-glow etc så varje panel är unik i sig vilket en måste komma ihåg. Jag är jättenöjd med denna skärm, det går att skymta lite BLB i sidorna vilket jag anser beror på att panelen är platt och därför uppenbarar sig tydligare där, men i övrigt är den bra.)

Jag behåller denna skärm då den ger mycket för pengarna!
Om jag hade fått önska något så hade det möjligen varit en svag kurvatur på skärmen, typ R2000-2200, bara för att det hade varit intressant att se om helheten hade blivit bättre. Nu arbetar jag en hel del med CAD och ritningar varför jag egentligen vill ha en platt skärm för att inte skapa synvillor där raka linjer upplevs som kurvor.

Intressant att få ta del utav er andra som har köpt och testat skärmen, vad tycker ni?

Av potlach

Efter att ha kommit hem från en resa så skall jag kika närmare på skärmens prestanda.

Idag kalibrerade jag den med Xrite i1 Display, körde DisplayCAL och en ganska enkel/grundläggande kalibrering. Då jag inte har pillat med några inställningar i förväg så var det endast Grön färgskala som var något hög vilket kunde justeras snabbt. Jag titulerar mig absolut inte som någon världsmästare inom skärmkalibrering (ni som önskar ställa avancerade kunskapsfrågor hänvisar jag i så fall till @Laxpudding).

Mitt grafikkort är en Nvidia GTX1070 och kör med Displayport för att uppnå max 144 Hz som skärmen klarar av (kommer inte försöka överklocka denna då jag inte har intresse för snabbare med risk för instabilitet).

Av potlach

Svive Pyx 40D701

Hej. Kanske fler än mig har passat på att beställa denna skärm efter att Komplett.se sänkte priset förra veckan (introduktion? jag har inte sett denna skärm tidigare).

https://classic.prisjakt.nu/produkt.php?p=6036690

Igår monterade jag ihop den och skall försöka göra lite tester de kommande få dagarna. Jag skapar denna tråd ifall övriga medlemmar önskar diskutera skärmen, dela med sig sina erfarenheter/intryck/omdömen eller andra frågor/funderingar.

Min ordinarie privata skärm är en 32" IPS. I höstas testade jag flera 21:9-skärmar i storlekarna 34"-35" med panelerna VA resp IPS. Den skärm jag har önskat köpa skall i första hand vara för privat bruk, men även de dagar en arbetar hemifrån och därmed vill koppla in sin laptop. Så de erfarenheter jag har med mig sen förra året är följande:
* Privat AOC Q3279VWFD8 (32" IPS 72Hz 16:9 platt)
* Test Acer Nitro XV340CK (34" IPS 144Hz 21:9 platt)
* Test AOC CU34G2X (34" VA 140Hz 21:9 R1500)
* Test LG 35WN75C (35" VA 100Hz 21:9 R1800)

Utifrån de testerna jag gjorde så behöll jag ingen utav dessa exemplar/modeller. Motiveringarna var enligt följande:
* VA-paneler gav en bra kontrast men alldeles för känslig betraktningsvinkel vilket jag inte riktigt stod ut med.
* IPS uppskattar jag mer pga mindre känslig betraktningsvinkel, men vid storlek 34" och uppåt är nog en böjd/krökt skärm något jag vill föredra utifrån vad jag såg på VA-panelerna.
* Videosignal via USB-C är något jag önskar för smidigheten att koppla in jobbets laptop och få laddning samtidigt.
* Storleken 35" var faktiskt påtaglig skillnad jämfört med 34" avseende höjden, trodde inte det skulle märkas men det gjorde jag och ansåg därför att minst 35" skulle gälla vilket begränsade utbudet kraftigt då marknaden består mestadels utav 34".

Så, förra veckan slog jag till på denna rackare Svive Pyx 40D701. Anledningarna var följande:
* 40" är mycket större än mina tidigare erfarenheter/upplevelser. Här finns det förutsättningar för mycket arbetsyta.
* Bra förutsättningar för en trivsam upplevelse avseende panelens frekvens och responstid, inte perfekt men tillräckligt bra för att ge en bra helhet för kontor/media/spel. (Ett minus är att vid användning utav videosignal USB-C är uppdateringsfrekvensen endast 60Hz.)
* Skärmen är platt och jag minns att jag tyckte att 34" samt större var totalt sett fördelaktig av böjd/krökt yta så detta skulle kunna vara något jag kan störa mig på nu när storleken är hela 40". Jag hoppas att IPS-panelen gör att det fungerar tillräckligt bra.
* Priset 5500 SEK var mycket skärm för pengarna ansåg jag vid köpet och därmed också något som inte kan ge en perfekt skärm i alla kriterier utan kompromisser kommer att behöva göras.

Av potlach
Skrivet av JonasT:

https://static-ecapac.acer.com/media/catalog/product/cache/6523387fa80e14e7b37310b4db9abc2c/t/h/thronos.jpg

Då är frågan om man ska investera i Cooler Masters "ägg" eller Acers ovanstående Thronos.

Investera i båda och ställ dem back-2-back mot varandra och utvärdera tillsammans med dina vapendragare

Av potlach
Skrivet av Herr Kantarell:

Jag har löparbakgrund men ägnar mig mer åt cykling idag.

Hur ofta ska man byta skor, har hört att man ska göra det även om slitytan ser bra ut. Eller är det bara säljarsnack?

Bytesfrekvensen beror på några parametrar där en är riktigt intressant: Antal mil / underlag / kupering / "löpstil"

Löpstilen är mycket avgörande här och då syftar jag inte till pronation eller supination (om fotnedsättningen sker på utsidan eller insidan) utan istället om du har en hälnedsättning (rullar på hälen fram till främre fotvalv) eller fotvalvsnedsättning (främre fotvalven sätts ned först varvid hälen får en låg belastning då den inte erhållet något större tryck alls).

Springer du mera på främre fotvalven (klassisk term är barfotalöpning) så är du inte lika beroende av att byta skor oftare pga att materialet/gummit har åldrats, men om du lägger mera vikt på hälen så skall du definitivt unna dig nya skor oftare då det blir en kraftstöt rakt in i knä respektive höft när hälen sätts i för den har ingen "fjädrande" effekt jämfört med främre fotvalv som låter vadmuskeln agera som en stötdämpare. Med detta sagt så innebär inte barfotalöpningsstilen att du aldrig behöver byta skor, men det är enligt min erfarenhet en stor skillnad på behovet jämfört med hälnedsättning där nya skor definitivt har en positiv effekt gällande materialets dämpningsförmåga.

Av potlach
Skrivet av Meantek:

Sprang ett par halvmaraton à 93–95 minuter i månaden på löpband under vintern. Nu i den riktiga världen är jag helt värdelös, helt döende efter fem kuperade kilometer, vet inte riktigt vad jag ska skylla på.

Håller pollenallergi som ursäkt än?

Den stora orsaken är inte kuperingen utan bara den fysiska skillnaden som äger rum under skorna samt belastningen för musklerna. När du är på gymmet så hjälper löpbandet till att dra foten bakåt och det krävs då inte alls lika mycket kraft för musklerna att "dra sig frammåt" som du måste göra utanför löpbandet vilket blir tydligare på längre sträckor så som en halvmara
Med detta sagt så fortsätt du att träna på löpbandet under vinterhalvåret men lägg till några graders lutning på bandet så skall du se att du närmar dig belastningen som väntar dig på vägar och skogar - Keep going strong!

Av potlach

@Shudnawz Jag läste ditt HDR-inlägg en gång till och uppfattar den lite annorlunda nu så därav några frågor:
Är det total avsaknad av HDR-upplevelse som funktion eller bråkar/krånglar skärmen att ge felaktigheter (ljusstyrka, kontrast etc) eller helt enkelt bara svårt att få till det i spel, film, Windows och dylikt?

Av potlach

@Shudnawz Tack för att du delar med dig sina synpunkter. Fram tills för några veckor sen har jag egentligen bara surfat och slökollat serier emellanåt (primärt är min. 65" OLED för tv och film), men pga mycket arbete hemifrån så vill jag börja använda min nuvarande 32" för arbete och unna mig en roligare skärm för fritiden. Nu börjar spelandet ta lite fart utan att jag kanske ser det som en "primär" aktivitet. Tror därför mina behov täcks av Gott&Blandat-aktiviteter.

Du nämner ändå en bra punkt om dubbla DP-ingångar för att kunna använda skärmen till både jobb och fritid så den är något jag kan uppskatta, bra att du nämnde denna egenskap 👍

Det händer att jag gör annat i samma rum så som stryker, tränar osv varför jag kanske har större behov utav bra betraktningsvinklar samt färger och då passar en platt IPS-skärm utmärkt jämfört med en välvd VA-skärm, men jag får ta mig en funderare till innan jag ev ändrar mig och slår till på en XV340CKP.

Av potlach

@sorcgsdf Tackar för snabbt svar. Kul att du uppskattar skärmen. Jag är lite i den sitsen att jag vill byta upp mig från en 32" QHD IPS platt 75Hz och vill gärna ha bättre svärta. Lade en beställning på AOC CU34G2X men efter att ha svängt förbi MM och EG så börjar jag komma ihåg varför jag inte gillade välvda skärmar samt betraktningsvinklarna på en VA, därför är jag nästan i färd att byta till en XV340CKP som du valde.

@Shudnawz Har du också en XV340CKP? Är det bara HDR-biten du är missnöjd med eller finns det annat som sänker betyget som är värt att nämna?

Av potlach

@sorcgsdf Så här ett år senare, vad blev det för skärm och hur nöjd är du?

Av potlach

En fråga: Är PG329 = PG329Q ?
Undrar så att jag läser in mig på rätt skärm där jag bara kan finna Q-benämningen på nätet men ser tydligt på bilden i annonsen att det står endast PG329 på emballaget........

Av potlach

Tack allihopa för de kommentarer ni har bidragit med!
Ett och annat kan en lära sig och för min del var det två punkter som stod ut extra mycket:

* Flimmerfri teknik som påverkar ögonen (och därmed trötthet) är ej att förväxla med uppdateringsfrekvens så bara där fick både trådens rubrik samt innehåll en vändning (med det sagt så kan uppdateringsfrekvensen upplevas behagligare men är inte själva rotorsaken bakom ansträngda ögon/trötthet.)

* AFS riktlinjer verkar i dagsläget basera sig på (idag) omodern teknik som år 1998 dominerades utav CRT. En uppdatering av AFS gällande nuvarande/rådande teknik ser ut att kunna vara något att rekommendera/tipsa dem om och där belysa dem om att ta upp "flimmerfri teknik".

Av potlach

Bra kommentarer här och riktigt bra notering gällande "flimmerfri" bakgrundsbelysning som en större inverkan på arbetsmiljön än själva uppdateringsfrekvensen (förutsatt att 60Hz är minimum).

Av potlach

Arbetsmiljökrav på skärmars uppdateringsfrekvens

Hej kära Sweclockers.
Hoppas att ni alla har hälsan i behåll och har sociala antivirusprogram installerade som håller er friska så gott som möjligt!

En fråga som jag har bollat med vänner och bekanta där ingen av oss finner något riktigt bra svar på önskar jag ställa Er här på forumet: Varför finns det inga arbetsmiljökrav på uppdateringsfrekvensen som skärmar/monitorer har när de används intensivt i arbetet? (Jag har inte hittat något så om Ni har kännedom/kunskap om detta så skriv gärna i kommentarsfältet!)

Standardfrekvensen är 60Hz på de flesta skärmar (inkl bärbara datorer). Ni på forumet är väl bekanta med skillnaden av högre uppdateringsfrekvenser (t ex 100Hz, 120 Hz, 144Hz osv) vad gäller bildupplevelser av flytet/mjukheten men säkert också något ni har känt av vad gäller den fysiska ansträngningen för ögonen som därmed påskyndar trötthet. I arbetet är det många som sitter stora delar utav tiden framför en skärm och där är jag förundrad varför inte fler företag har rekommendationer från Arbetsmiljöverket att skärmarna borde ha en uppdateringsfrekvens på minst 100Hz för att minska ansträngningen för ögonen och huvudet. Fokus ligger på ergonomi avseende belysning och sitt-/ståpositioner vilket absolut inte skall ignoreras/förminskas, men inget nämns om själva skärmen och dess uppdateringsfrekvens.

För diskussionens skull lägger jag upp lite brainstormande frågor:
* Känner ni av stora skillnader mellan 60Hz vs +100Hz avseende ansträngning för ögonen?
* Är detta något ni har funderat kring tidigare inom arbetet där anställda sitter t ex 4-12h/pass?
* Har skärmens uppdateringsfrekvenen en tillräckligt stor påverkan av den anställdes prestation och hälsa att detta borde vara ett arbetsmiljökrav att kunna ställa till sin arbetsgivare?

Jag ber Er att hålla kommentarer till ämnet avseende arbetsmiljön i största möjliga mån (dvs spelrelaterade diskussioner undviks). Sist men inte minst så håller vi alla en god ton för trevnadens skull

Av potlach
Skrivet av brainlessbob:

Riktigt nöjd med min LG 55 B9:a.
Den är lite mörk ibland samt så kan vissa vita undertexter bli lite gråaktiga beroende på dess bakgrund i HDR läget.
Helt klart ett bra köp, betydligt bättre än gamla LCD skärmen och dess ljuszoner.

@potlach:

Här är den.

https://1drv.ms/u/s!ArmE9JPcMJUyg78k-VUv8_e4WuGHkg?e=lDQEsT

Tusen tack, detta skall bli min frukostläsning imorgon bitti 😃🙏

Skickades från m.sweclockers.com

Av potlach
Skrivet av brainlessbob:

@Cebor: Jag köpte en LG B9 55". Nu har jag visserligen inget behov av G-sync men jag tror jag är nöjd med den. Jag har ej haft tid att testa den ordentligt.

Jag har fått en rapport, om du är intresserad så kan jag scanna in den och dela med mig av den.

@brainlessbob, Jag skulle också vara intresserad utav att se hur en sådan rapport ser ut då jag själv är i tankarna att köpa en kalibrering till min kommande nya tv

Skickades från m.sweclockers.com

Av potlach

@Laxpudding och @Nautilus011
Tusen tack för era responser, ser varmt fram emot att ta del utav kalibreringsdokumentationen respektive kalibreringsartikeln 👍

Skickades från m.sweclockers.com

Av potlach

@Laxpudding

Se min fråga till @Nautilus011, har du sen tidigare skapat en tråd och lagt upp något exempel på hur en dokumentation bör se ut som skall tillhandahållas kunden efter en riktig kalibrering? Om inte, skulle du kunna tänka dig att lägga upp en bild eller liknande som avspeglar vad du tycker är något en kund ska begära utav firman som kalibrerat t ex MediaMarkt etc? Tack på förhand

Skickades från m.sweclockers.com