Inlägg

Inlägg som swesen har skrivit i forumet
Av swesen
Skrivet av dagas:

Jag har inte förstått vad som är skillnaden med e-kronan och en digital krona man har på banken. De mesta kronor som används är kunderna digitala via kort och Apple Pay Samsung Pay Swish mm. Verkar som man inte behöver förstå det nu när de lägger ner det ändå.

Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Instämmer. Jag har heller inte förstått poängen med e-krona och vad det blir för skillnad emot den elektroniska betalning som vi redan har.

En av anledningarna till att bitcoin och liknande har något värde är väl att alla kan spåra och verifiera vart X kommer ifrån. Så jag antar att en poäng skulle kunna vara att se exakt vilken väg varje e-krona tagit för att komma fram, vilket skulle göra att de skulle kunna spåra kriminella/svarta betalningar.

Av swesen
Skrivet av Krillec:

Ska bli spännande att se lite reviews. Jag får fortfarande inte ihop om den kommer kosta 889 eur eller 1199 eur, står ju olika på deras sida lite här och var

Du kan antingen köpa som kit (€889) eller färdigbyggd och testad(€1199).

Av swesen
Skrivet av improwise:

Vad är LIA - ännu ett JS ramverk eller liknande?

Lärande i arbete = praktik

Av swesen

De gånger som jag har blivit nekad att köpa genom klarna så har det inte gått att genomföra köpet, då det tar stopp i processen hos klarna.

Av swesen

Jag flyttade till Linköping från Stockholm för att gå min andra YH i rad, den första slutade sommaren 2020 då alla jobb försvann från marknaden eftersom allting var så osäkert.

Utbildningen gick bra men skedde mestadels på distans efter andra corona vågen som kom höst/vinter 2020, jag flyttade in januari 2021 så även fast jag då bodde 5-10minuter från utbildningen var jag bara där kanske ett 30-tal gånger.

Hur som helst så var LIA ett stort problem för våran klass, ca hälften(mig inkluderad) lyckades inte hitta LIA tills det skulle vara, så utbildningen blev lite speciell då halva klassen började med det vi skulle gjort efter sommaren, och fick söka LIA till efter sommaren istället, medans de som fick LIA gick som vanligt.
Det var supersvårt att fixa LIA kontaktade ca 30 företag om inte mer och fick åtminstone svaret nej från 3-4. Tillslut fick jag LIA på ett företag i Norrköping och de var väldigt överraskade med vad jag lyckades prestera. Sökte även andra LIAn där jag även gjorde examensarbetet tillsammans med en till.

Jag fick jobb direkt på samma företag och har snart jobbat där i ett år.

Sammanfattningsvis var det ett helvete att fixa LIA på grund utav corona, men fick job direkt när jag fick visa vad jag kunde göra.
De jag pratade med på utbildningen fick alla jobb, SAAB tog ett par stycken och jag har blivit kontaktad av dem ett par gånger med erbjudanden. Det är bara 4st som jag vet inte fick jobb direkt efter utbildningen, men jag vet att över 70-80% av klassen fick jobb direkt.

Av swesen
Skrivet av modular:

Lite OT men med en historia kopplad till lax.

Jag köpte mig en hel laxsida efter att inte ha ätit lax på så otroligt länge efter att ha sett det på extrapris, fantastiskt tänkte jag! Köttfanatiker som man är så tänkte jag att jag kör den i ett tempererat vattenbad, även kallat souse vide för gemene man (inklusive mig, ville bara inte bli rättad av någon expert). Pillade i lite citroner, salt och peppar och en klick smör för att sen vakuumförpacka den och starta processen.

20 minuter och 56 grader senare eller hur det nu var så var den klar, laxen som lovordades på internet. Ut kom den den mest slemmiga fiskbit jag någonsin sett och den smakade helt vidervärdigt, så illa att den pratas om här i hemmet emellanåt och har blivit en slags anekdot varje gång jag och min flickvän ser en bit lax.

Nu har inte jag gjort fisk sous vide men 20 min i 56°C låter som både för kort tid och för varmt, ser recept som nämner 40 min till 1,5 timme, i 46-54°C. Allting direkt ur påsen är blött och slemmigt tyvärr Att steka snabbt på hög värme, eller gå över den med en blåslampa, är nästan ett krav för att det ska se lite trevligt ut.

Skrivet av FX9:

Jag är övertygad att ni har rätt att optimal tid kan vara kortare. Men sedan frun var gravid (och allt behövde längre tillagningstid för att hon skulle vara nöjd) så kör jag som jag gör.

Jag har inte ifrågasatt eran åsikt, eller hur? Att då bli påhoppad för att jag gör "fel" när det uppenbarligen fungerar tycker jag är lite orättvist
Att skjuta ner någons annan åsikt och smak är...osmakligt (pun intended)

Sen, jag pratar om direkt från frysen, det kanske ni inte gör?
Små fileér på ca 120-140 gram som jag lägger i en ugnsfast form, 2-4 st tillsammans med lite frysta grönsaker, gärna broccoli.

Det viktigaste är ju att man blir mätt trots allt

Det måste vara något som du gör annorlunda än vi andra antar för jag är också övertygad om att 50 min i 200°C skulle resultera i cm tjockt lager kol ovanpå. Jag har gjort lax direkt från fryst in i ugnen på 200°C som blivit lite lätt yt-bränd på 30min.

Det kan vara skillnader på ugn, form, höjd, eller att man ställer in när ugnen är kall eller något eftersom det är så långt ifrån flera andras.

Som exempel försökte jag göra egna pommes och förstod inte varför de kunde ligga i fritösen i 40min och fortfarande var mjuka, det var helt enkelt så att även fast jag ställde in fritösen på 180°C så klarade den inte att värma upp endast oljan till över 130°C när jag kollade med en termometer.

Av swesen
Skrivet av Särimner:

Lider av beslutsångest!

Fått fram riktigt bra deal på följande:

  • Suzuki Katana GSX-S 1000

  • KTM 890 Duke fullt utrustad

Det som talar för Suzukin är kvalite och herrejissesgaletfarliga 150HK
Det som talar för KTM är cruise control, låg vikt och 12000 kr billigare

Är rädd att jag blir besviken för
Suzukins bränsletank på bara 12 liter.
KTM's kvalite och trångboddhet.

Jag är 178 lång, 81cm från gren till fot.

Kan inte provköra då det finns ingen möjlighet för det = grisen i säcken

Kan bara säga att farsans KTM 890 duke R 2020 är riktigt kul att köra, går precis där man vill.

Har inte haft några kvalitetsfel på varken min nuvarande KTM 990 super duke(2008) eller min förra KTM 640 SM(2002).
990n hade en felande laddningsregulator som dödade en diod till soppa pumpen och kamaxel givaren innan den dog själv för 8år sen.

Av swesen

Tycker att de är långt ifrån det det företag jag köpte min one och 3 ifrån. Och när man läser i artikeln att de kanske inte respekterar patent och tydligen ägs av ett bolag som är större än Apple, så förlorar man känslan av att det är synd om lilla oneplus.

Av swesen
Skrivet av kdk_warhead:

Konstig text. Jag har 10% i min flament dry box. Jag använder bentonite lera vilket motsvara silca ganska väl. Bebtonit är lite bättre på låga fuktnivåer. Ingen skulle använda silca påsar om dom presterade så dåligt. Det är något fel på den texten.

Se sida 2 för jämförelse mellan silca och bentonite:
https://www.pressreleasefinder.com/prdocs/2017/Whitepaper-Ben...

Jo, det var ingen bra källa som Wikipedia hänvisade till, dom hänvisar till https://science.howstuffworks.com/innovation/science-question...

Det verkar som dom har blandat ihop att målet är att nå under 40% för att skydda de flesta varor, att prestandan sjunker lite under 40% jämfört med över, till att de bara skulle klara att dra ner fuktigheten till 40%.

Hur som helst så min erfarenhet med Clas Ohlssons PLA är att det är skräp:
Hade färg variationer så att utskrifterna blev randiga på höjden
Strängade mycket mer än alla annan PLA jag någonsin provat
Fick stopp i munstycket flera gånger på den enda rulle jag köpte

Tyvärr enda utskriften jag har bild på:

Från 2018 men man kan se ränderna i mitten, det till vänster är en skugga, delen ser så dålig ut eftersom den fick halvstopp i munstycket.

De jag kommer ihåg att jag har provat:
Addnorth - Blandat, deras arkitektur matta filament var det mycket vanligt med stopp, deras olika PLA verkar vilja ha lite högre temperaturer än andra PLA men skriver då ut bra.
Kjell & Co. när dom hade eget - Funkat perfekt inga problem, billigt. Synd att de sluta med dem.
Rigid.inc - Funkat perfekt inga problem, dyrt, slutat sälja filament.
ESUN - Funkat perfekt inga problem, men det är något med det som får utskrifterna att se billiga ut.
Filamentum - Funkar bra förutom att filamentet har en tendens att gå av, riktigt irriterande tur att man har filament sensor.
3D Prima - Funkat perfekt inga problem, både value och premium känns ganska lika.
Prusa - Funkat perfekt inga problem, utskrifterna får väldigt fin yta.

Av swesen
Skrivet av kdk_warhead:

Ganska självklart att man mäter luftens fuktighet och inte fuktigheten i filamentet. Rullen ligger i en lufttät plastpåse (ganska stark och seg plast). Det är lite undertryck i den men det är definitivt inget vacuum in någon filament påse. Krävs mycket starkare material för att klara vacuum.

När påsen punkteras som släpps givetvis lite luft in och undertrycket försvinner. I vilket fall som helst så bör silicagel påsen kunna torka luften så vida den inte redan är förbrukad. Om den är förbrukad så tyder det på att silica påsen var dålig ifrån börja eller att filamentet var för blött ifrån fabrik.
Filament kanske görs i ett land med hög lufttemperatur och 50% luftfuktighet. När den sedan kommer till kalla Sverige så öka den relativa fuktigheten men då bör siliagel påsen sätta igång och ta upp fukten.

Efter 10 h så var det fuktigare i påsen (39%) än vad det var i rummet (36%).

Kan var intressant att se vad andra får för resultat med dyrare märken.

Det verkar stämma då enligt https://en.wikipedia.org/wiki/Silica_gel så ska silicagelen kunna sänka den relativa luftfuktigheten till ca 40%

Citat:

Silica gel can adsorb about 40 percent of its weight in moisture and can take the relative humidity in a closed container down to about 40 percent. Once saturated, you can propel the moisture off and reuse silica gel by heating it above 300 degrees F (150 C).[12]

Så då bör man ta ur filamentet ur påsen ett tag innan man skriver ut, för jag har ca 33% här.

Av swesen
Skrivet av kdk_warhead:

Jag testade hur fuktigt det var i en spole ifrån Clas Ohlsson och jag fick det till att fuktigheten var 36% till 39% vid 20C. Det tycker jag låter mycket? Har testat med ett lite enklare sätt förut och fått likande resultat.

Jag hittade på den här grejen för att kunna testa det:
https://www.thingiverse.com/thing:5929557

Vad har ni för erfarenhet av nya spolar?

Tänk på att det man mäter med en sån mätare är relativ luftfuktighet det säger inget om hur mycket vatten som är i filamentet. Vet inte hur Clas Ohlsson packeterar sin filament, men alla jag har fått har varit vakuumpaketerad. Så allt du mäter i så fall är ditt rums luftfuktighet blandat med det lilla som var kvar i påsen.

Av swesen

$200 🥲

Av swesen

Vet inte specifikt vad dom använder men du kan absolut använda unity för att bygga något liknande https://docs.unity3d.com/Manual/webgl-building.html

Av swesen
Skrivet av qnorsten:

Kan tyvärr inte bidra med svar på alla dina frågor, men hoppas nedanstående är till lite hjälp.
Vilka lösningar finns det för backup?
Person använder jag restic https://restic.net/ för backup utav den viktiga datan på min server. Lite småpilligt att sätta upp men sen flyter det på bra.

Vad är du ute med för din backup att bara ha nuvarande filer tillgängliga på två olika ställen? I så fall finns det nog lättare alternativ t.ex rsync eller liknande. Medan restic stödjer att spara historik tillbaka i tiden (du väljer själv med regler när det ska gallras), därför går det att backa tillbaka till tidigare versioner av filer och restic överför bara de filer/delar av filerna som ändrats. Restic stödjer

Kan man exponera en SSH port säkert, bör man använda VPN?
Det går att exponera en SSH port säkert över internet, (se bara alla olika serverar som man behöver komma åt via ssh). Men det krävs lite jobb för att ställa in det säkert. Att köra med VPN är generellt sätt säkrare skuller jag säga.

Ska kolla in restic, tackar!

Det jag är ute efter i första hand är väl som du säger att ha de viktiga filerna(t.ex. personliga bilder och videor) på två ställen ifall brand eller liknande skulle förstöra en server, och det andra är väl att skydda mot ransomware, så att ha historik är vad jag förstått ett bra skydd mot det. Också om det går så kör jag helst backup via pull, så alla exponerade portar är på huvudservern, förutom kanske en VPN till remote servern.

Är det något mer än nyckelpar(private, public key) och användarens rättigheter(endast läs rättigheter t.ex.) som behövs för att det ska vara säkert med SSH?

Av swesen

Det här med backup av server...

I dagsläget så har jag en lösning som jag inte är speciellt nöjd med, men det var vad jag kunde få igång när jag satte upp grejerna.

Server hos mig:
I en Fractal design node 304 har jag en ryzen 3600, som kör unraid. Det är min huvudserver just nu som kör homeassistant, nextcloud, etc.

Server hos föräldrarna:
En gammal Dell med i3 4gen, med endast plats för 2 hdds, som också kör unraid.

Nu till hur jag kör backup: syncthing... Vet att det inte är bra för det är inte en backup lösning, men jag har i varjefall datan på två platser ifall något händer med den ena.

Innan jag satte upp det så försökte jag hitta hur andra löser det, men fick mest: "använd rsync" och visst nu när jag är lite mer van vid linux så kan jag utan problem sätta upp cron schema med rsync, men ser flera problem:
- Det blir en väldigt hemmabyggd lösning känns det som.
- Måste exponera en ssh port, och det verkar vara splittrat om man kan lita på det eller inte. Skulle helst sätta upp en wireguard uppkoppling mellan först då det bör vara säkert.
- Måste komma ihåg hur det fungerar och lösa allt via terminalen.

Så hur löser man det här, vad använder man?

Har sett TrueNAS lösning och tycker att den verkar bra, du ser alla snapshots i en gui osv. Men TrueNAS kör ZFS vilket inte verkar låta mig göra vad jag kan med unraid, vilket är att lägga till en till en till hårddisk när jag vill, och en disks redundans räcker för mig.

Jag flyttar om ett par månader och får då plats att sätta upp min HP DL380 g9 som ska ersätta min nuvarande server, kommer då gå över till proxmox och eventuellt så fortsätter jag med unraid på en VM men kör alla andra känster direkt i proxmox istället för i unraid. Eller så kör jag något annat för att lösa förvaringen.

Också när man läser dokumentationen för ZFS och BTRFS så nämns det på flera ställen att funktioner inte är stabila, att man inte rekommenderas att använda vissa funktioner osv. vilket gör mig förvirrad då flera stora företag verkar använda de funktionerna flitigt...

Så för att sammanfatta:
Vilka lösningar finns det för backup?
Finns det någon lösning som fungerar som TrueNAS?
Kan jag köra TrueNAS fast fortfarande ha möjlighet att lägga till en hårddisk när jag vill?
Kan jag lösa det i UnRaid?
Kan man exponera en SSH port säkert, bör man använda VPN?
Proxmox backup finns ju, men det ser ut som om det bara är gjort för backup av VMs, har jag fel?
Hur gör ni för att ha en remote selfhostad backup?
Vad ska jag köra på min remote server, kan jag köpa en smidigare NAS?

Av swesen
Av swesen
Skrivet av Zippeer:

Får du ihop en dator av det där så bör vilket dator företag i världen försöka anställa dig direkt

Det är lungt TS vet att grejerna inte är vad som står hos sellpy.

Dold text
Av swesen

Det är ju närmast smärtsamt att de inte ens tar sig tiden att ens googla ett modellnummer. Att de inte ens vet vad som är märken och vad som är tyska är ju också...

Av swesen

Första sidan bör laddas så snabbt som möjligt, jag kan tycka att kvaliteten som är nu är för låg på videon, lägg den på en annan sida eller bakom ett klick så att den inte påverkar första sidans laddningstid. Förstår att man gärna kanske har den direkt på första sidan, men tror det är svårt att hitta en balans mellan snabb laddning och bra kvalitet.

Nav baren skulle kunna vara hälften så hög på dator eller kanske till och med en tredjedel.

Vissa animationer tar lång tid, som när man scrollar ner till botten, även när man öppnar flikarna i our services och scrollar i about us.

Bakgrunden är så långsam att den lika bra kan vara en statisk bild.

På about us så texten kan börja med första meningen i samma storlek(35), en liten sammanfattning i storleken 24, och sen resterande text i en mer vanlig storlek som 16-14.

Lägg gärna till en bakgrund för alla texter på sidan, som t.ex. något mörk semi-transparent, texter bör helst ha en enfärgad bakgrund eller väldigt nära för att vara så lättläst som möjligt.

Tycker på mobilen att det inte är super tydligt att det är länkar man tryckt på meny knappen, separera mera på dom, och du kan t.ex. göra dom till knappar eller understryka alla men låta linjen vara färgad på nuvarande sidan.

Att texten i footern inte är på samma höjd på dator ser inte jättebra ut.

Av swesen
Skrivet av BergEr:

Nya smartare ska klara sånt bättre och t.ex inte dra runt skit/spya i hela bostaden. Men är nog inte helt felsäkert än.

Det är väldigt vad jag låter negativ nu men : https://www.technologyreview.com/2022/12/19/1065306/roomba-ir...

Då man måste ha en kamera och kanske även skicka bilderna till molnet för att känna igen saker. Finns det någon som löser det lokalt än? Mitt examensarbete handlade om just bild igenkänning på lokal hårdvara, det var ett enormt amerikanskt företag som ville vet om de kunde köra face-id på en embedded processor(enkärnig armv7), det tog över 10 sekunder per bild. Men med en ok mobilprocessor eller AI-accelereringshårdvara så borde det gå att köra lokalt.

Lite off topic kanske.