Inlägg

Inlägg som Betlomanus har skrivit i forumet
Av Betlomanus

AMD kommer att äga framtiden, på ett eller annat sätt. DE har duopol på x64 marknaden tillsammans med Intel, vars andel av CPU marknaden de har blivit bevisligen bättre o bättre på att snappa åt sig. Saken är att AMD har så mycket på gång både på CPU samt GPU fronten. De har nyligen genomfört ett köp av Xilinx och har därmed fått ett tredje ben att stå på: FPGA kretsar. Allt detta gör att AMD kan ta fram en rad olika specialdesignade kretsar anpassade efter varje segment.

Själv ligger jag kvar i AMD, bra köpläge nu under börsfrossan. På 5 års sikt tror jag att AMD lätt kan komma upp i mellan 200-300 USD.

Av Betlomanus

@iprincip: Sorry. Sålda.

Av Betlomanus

@eliasf: Jep de är kvar, du har PM.

Av Betlomanus

@bananasplit_00: Samtliga fläktar är sålda.

Av Betlomanus

@Ringen: Du har PM

Av Betlomanus

@galenmyra: Du har PM

Av Betlomanus

@Tjodd: Helt ärligt, kommer inte ihåg och är för lat för att ta av o lägga på ny kylpasta. Någon billig Celeron som sagt. Har satt priset lågt av just den anledningen.

Av Betlomanus

Perfekt, du har PM!

Av Betlomanus

Allt finns kvar och ja, det skall vara 3 st för 150sek, har ändrat i annonsen...

Av Betlomanus

Garderobsrensning

Hej,

Dags att sälja av lite komponenter som bara blivit liggande:

1. Noctua NF-A14 - 100 sek - Såld

2. Noctua NF-P12 -100 sek - Såld

3. Be Quiet! Silent Wings 2 - 75 sek - Såld

4. HQ SilverSeries DVI to HDMI ca 15M kable - 350 sek

5. 3st Fractal Design 120mm Fläktar - 150 sek - Såld alla 3

6. SLI Brygga - 50 sek

7. 3 st 120mm Fläckt galler - 100 sek

8. 2 st DVI to DVI ca 180 cm - 100 sek

9. Seagate 750 GB 7200 HDD - 200 sek

10. 4 GB DDR4 2133Mhz RAM Kingston - 250 sek

11. QPad5K Laser Gaming Mouse - 200 sek

12. ASUS Prime Z270-P Moderkort + Celeron CPU - 600 sek

13. Skärmstativ LDT12-T048 - 300 sek

Nästan nyskick på samtliga komponenter, något enstaka tillbehör kan saknas vad gäller fläckar och stativ men inget som påverkar funktionalitet.

Buda i tråden, jag bestämmer vem som vinner vad och när. Kan skickas mot fraktkostnad men avhämtning prioriteras. Ända sättet att få bättre pris än det utsatta är att köpa flera komponenter samtidigt, ju fler du köper desto bättre blir priset!

Lycka till!

Läs hela annonsen här

Av Betlomanus

"Power consumption of RX 590 is comparable to Radeon RX 580—so no improvements here. The Sapphire Nitro+ is a good bit more energy efficient than the XFX Fatboy that we reviewed today, too."

"Sapphire's dual-slot cooler works much better than the heatsink on the XFX RX 590 Fatboy"

https://www.techpowerup.com/reviews/Sapphire/Radeon_RX_590_Ni...

Av Betlomanus

Sapphire är definitivt att föredra: Har själv både RX 480 samt RX 580 kort i mina ägo och kan bara rekommendera. XFX 580 - serie var ökända för att vara riktigt varma, XFX 590 är antagligen samma kretskort och kylare, bara annan GPU.

Personligen hade jag dock köpt ett begagnat RX 480 eller 580 på Tradera eller Blocket för 1.5k istället för ett RX 590 för 3k med 10% mer prestanda.....

Av Betlomanus

@den nordiska vikingen: AMD har framtiden uppdukat för sig, tror att AMD ligger på ca 50 USD om 3 år och 100 USD om 5 år. Tillfälligt kan jag tänka mig att AMD kan gå ned från 19.50 USD till typ 17.50 USD på den nivån tänker jag köpa mig på fler AMD optioner.

Långsiktigt så gynnas AMD dels av sin Ryzen arkitektur och dess övergång till 7nanometer 2019 samt att Intel kapitalt misslyckats med deras övergång till 10 nanometers tillverkningsteknik vilket kommer ge AMD ett enormt försprång.

AMD har dessutom sin GPU del med enorma framtidsutsikter som de äntligen lyckas börja få in i allt fån Macs till consoler och mycket annat.

Tror att AMD kommer att jämföras med hur Apple totalvände när Jobs tog över, givetvis förväntar jag mig att det kommer att avspegla sig i AMDs aktiekurs....

Av Betlomanus

Men Etherium är väl byggd så att det inte skall kunna brytas med ASICs?

Av Betlomanus

Bortset från att de tar dubbla priset för om du hade köpt komponenterna själv... mycket....

Av Betlomanus

@nAix: Hmm... vet inte om det är en så bra idee:

1. Inom ca 6 - 12 månader kommer etherium att införa en förändring i sin källkod som kommer att göra all mining olönsam.

2. Vilken datavana har du? Om du är expert på hårdvara o mjukvara så är det en relativt enkel sak att bygga en miners. Om du är en glad ammatör med en del förkunskaper som jag så kommer det att krävas otaliga timmar av pillande med hårdvara o mjukvara samt sitta dagar i sträck för att läsa på hur allt funkar. Har du ingen datorvana alls kommer det att vara nära nog omöjligt.

3. Antagligen enklare och mer lönsamt om du köper kryptovaluta för pengarna direkt.

Jag rekommenderar dig att börja med att köpa etherium, monero, litecoins samt ripple, stellar lumen och iota på tex Kraken, Bitfinex eller Bittrex.

Av Betlomanus

@FattarNiInte: Har ett antal RX 480 8 GB Sapphire, får ut upp till 30.5 på de bästa korten ned till ca 29.5 på de lite sämre.

Har använt mig av 2 verktyg för att åstadkomma detta:

1. Polaris bios edditor 1 click, hittar det mest optimerade bioset till rx 400/500 korten automatiskt, för min del lyfte det hshraten från ca 25 till 28.

2. Radeon WattMan: AMDs egen mjukvara för att kontrollera grafikkort: Jag klockar upp minnet från 2000 till ca 2100 MHs samt sän ker frekvensen med 10% (för att spara ström). Gav mig ytterligare ett från 28 upp till ca 30.5 samt sänkte strömförbrukningen.

Av Betlomanus

@crackerhead: GTX1080 Ti är bra på att mina Zcash, är ganska ineffektivt till att mina etherium. Vill du mina etherium skall du köra på AMDs RX 480/580 serie. Köper du GTX 1080 Ti så skall du mina Zcash för att få maximal avkastning....

Av Betlomanus

Min erfarenhet är kluven: Känner igen symptomen med ett OS som blir segare och segare allt eftersom tiden går. Hade det problemet med alla Windows versioner fram tills Windows 10.

Med Windows 10 är min erfarenhet den motsatta: Över tid har min dator blivit snabbare och rappare, allt flyter på så mycket bättre och förmågan till multitasking är nästan oändlig.

Förklaring?

I min gyllene ungdom var hårdvaran inte bara långsam och slö (HDD, 2 kärnig cpu utan hyperthreading och 54k modem) utan mina resurser ytterst begränsade - fick köpa det som var mest prisvärt och inte det som hade mest prestanda.

Dessutom var man rätt så okunnig och installerade massa skit som segade ned datorn (är övertygad om att det är just detta som är boven i dramat).

Då systemet inte hade speciellt stora resurser från början blev det därför snabbt belastat till sin max kapacitet och därför långsamt och slött.

I dag sitter jag med en gaminglaptop med 4 kärnig cpu med hyperthreading, 2 st SSD diskar i raid och diverse andra high-end komponenter. Använder datorn som arbetsredsakap: Excel o Words samt tusen flikar uppe i webbläsaren samtidigt. Ingen match för systemet, komponenterna är så kraftfulla att allt går som en dans.

Dessutom har man lärt sig ett o annat och blivit mer restriktiv med att installera allt möjligt.
Sedan tycker jag att programmen idag har blivit så mycket mer smidigare och användarvänligare att de helt enkelt kräver mindre resurserr.

Av Betlomanus

När jag hade en stationär led jag av samma problem. Löst det genom att byta ut alla fläktar till Noctua. Följde med en adapter för låga varvtal till varje fläkt som jag kopplade in. Då Nocuta fläktarna är så effektiva spelade det ingen roll.

Köpt till ytterliga en 140mm Nocktuafläckt och satte i toppen på chassiet som jag satte som inblås så att luftströmmen hamnade på processorkylaren (bytte även fläkten till en Noctua på den).

Resultatet var en dator som nästan var helt dödstyst.