Inlägg

Inlägg som robsen har skrivit i forumet
Av robsen

@MsSmith:
"Dock är det under inga omständigheter intressant att jämföra vid samma klockhastigheter anser jag - eftersom 290 är ett kort från 2013 och 390 från 2015. Olika förutsättningar och jag klockar personligen inte. Men visst är ett 390 ett upphottat 290 (kanske drar mindre ström också?) och ser man värdet i det så kvarstår min ståndpunkt att det är bättre att köpa ett 390."[/b]
Givetvis är det intressant att jämföra de vis samma klockhastigheter eftersom att 390 prestandaövertag endast är attribuerad till dess högre klockhastighet d.v.s. att vid samma hastighet som 290 så kommer de prestera EXAKT detsamma. Nu handlade tråden om 290x vs 390 och inte som tidigare nämnt (290 vs 390). Angående din motivering för VRAM, med risk för att låta otrevlig, läs detta högt för dig själv ett par fåtal gånger "The R9 390 simple doesn't have the processing power to utilise the 8GB of VRAM." Vid crossfire är det helt andra puckar och där har du en poäng men detta är inte fallet.

"Min utgångspunkt är ytterst personlig, dvs jag klockar inte - så där i ligger syftet att välja det snabbaste kortet för minsta pengar Så då känns valet 290 mot 390 sunt och i mitt fall hade jag valt 390 eftersom jag vet vad jag kommer använda kortet till. Om vi leker med tanken att målet är att nå samma klockfrekvens så hade jag personligen satsat på det som från början ligger närmast. Mina 290 i crossfire går aldrig över 70 grader så temperatur är inte ett hinder just i min situation, men då jag behöver VRAM i mängder så skulle jag själv överväga att byta till 390 med 8gb just för att upplevelsen blir bättre - även om fpsen i praktiken är densamma.

Skulle inte chansa på ett lotteri om jag vill uppnå 'garanterad' prestanda - då hade jag valt det som var snabbast från början, dvs 390, och anse att oddsen är med mig."

Återigen det är 290x mot 390. 290x är billigare, mätbart samt märkbart snabbare vid samma klockhastigheter som 390 och presterar identiskt som 390x vid samma klockhastigheter vilket är uppnåeligt med nästan majoriteten av 290x kort så länge det inte är referens. Vilket enligt mig är en tillräcklig motivering för att välja 290x över 390 speciellt om man klockar kortet lätt och kan uppnå samma prestanda som 390x men som har en saftigare prislapp på cirka 1500kr.

Av robsen
Skrivet av Mikaelmannen:

Är kylaren under all kritik? Har du inte by far den bästa kylaren till 290x?
Sket sig nog för mig ändå, dom är för långa för min låda utan att flytta på hårddiskburar och så tog dom slut. Var inte meningen.

Visserligen glömde du att citera, ingen större fara. I stock hastigheter presterar den bra (70-75c) vid 100% belastning. Dock när man ökar strömstyrkegränsen i crimson och börjar dona med överklockande så tenderar det att bli väldigt varm (85-90c). Har för mig att "Sapphire Vapor-X" är den bästa kylaren för 290x. Kan ha fel men den är helt klart bättre än "Saphire tri-x".

-Robsen

Av robsen
Skrivet av MsSmith:

Får jag opponera mig?
Först och främst - flertal spel, även äldre, mår bra av mycket VRAM, Bethesdas stortitlar exempelvis, GTA V osv.
Det andra är att det handlar inte om att man skall använda 8gb VRAM, det handlar om att man skall använda mer än 4gb VRAM. Vi har alla sett vad som händer med Geforce 970 när det passerar 3,5gb VRAM. I praktiken sker samma syndrom om man passerar 4096MB vram, exempelvis 4384MB. Alternativen är Nvidias kort med 6gb VRAM.
Om man klockar ett 290X till samma frekvens som ett 390X - kan man då inte klocka ett 390X lite till? För vad säger egentligen att man garanteras den överklockningen på ett 290X?

"Först och främst - flertal spel, även äldre, mår bra av mycket VRAM, Bethesdas stortitlar exempelvis, GTA V osv."
Kan du styrka ditt konstaterande med siffror alternativt jämförelser? Samt om du eventuellt får för dig att jämföra 290&290x och 390&390x så jämför de i samma klockhastigheter.

"Det andra är att det handlar inte om att man skall använda 8gb VRAM, det handlar om att man skall använda mer än 4gb VRAM. Vi har alla sett vad som händer med Geforce 970 när det passerar 3,5gb VRAM. I praktiken sker samma syndrom om man passerar 4096MB vram, exempelvis 4384MB. Alternativen är Nvidias kort med 6gb VRAM."
https://www.youtube.com/watch?v=t4uUgIkFa8o
"The R9 390 simple doesn't have the processing power to utilise the 8GB of VRAM."
Poängen många i denna diskussion förbiser är faktumet att GPU:n inte besitter tillräckligt råkraft för att bearbeta den information som skyfflas i VRAM. Vilket bara konsoliderar mina påstående att VRAM inte är flaskhalsen i detta sammanhang. Man kan tro att detta är obestridlig fakta dock blev motsatsen bevisad samt att en stor skara människors oförmåga till att tänka logiskt blev ett faktum.

"Om man klockar ett 290X till samma frekvens som ett 390X - kan man då inte klocka ett 390X lite till? För vad säger egentligen att man garanteras den överklockningen på ett 290X?"
Du har en poäng i detta vilket även har tagits upp tidigare i tråden. Generellt sett tenderar 390&390x överklocka en aning bättre(om man nu orkar argumentera kring den mätbara men inte märkbara skillnaden på 0.00001 fps) trots att de är baserade på samma omdömta GPU. Som resultat av en mognare tillverkningsteknik samt binning som även varit en topic i denna tråd har dessa chipp blivit kapabla till att klocka några hårfina Mhz högre. Dock är det inte chippen i sig som sätter käpparna i hjul, det är kylningen på dessa korten som ger sig vilket är ökänt då dessa kort tenderar att skapa en saunaliknande miljö i den datorbox den befinner sig i. Med andra ord så blir dessa kort VÄLDIGT varma, för att förstärka mitt påstående så kan jag ta mitt 290x som exempel. Det går att klocka till samma hastigheter om inte högre än ett 390x dock är kylaren under all kritik vilket begränsar mig. Hastigheter runt @ 1200Mhz/1600Mhz är inte allt för främmande för 290x.
Min slutgiltiga fråga till dig är, vad får dig att garantera att överklockningen blir uppnåelig eller stabilare på ett 390/390x jämfört mot ett 290/290x om vi nu bortser från binning. Trots att de är binnade så är de bara specificerade till att klara en viss hastighet när de lämnar fabriken. Alltså lämnar tillverkaren/AMD inga garantier för överklockning som i sin tur betyder att om du får ett kort som överklockar exemplariskt kan detta endast tolkas som att du vann "The silicon lottery".

-Robsen

Av robsen

Faktumet att kortet ligger smekandes tätt intill på en matta säger väl ett och ett annat om varan nån eventuellt kommer förvärva!
http://www.blocket.se/orebro/Asus_GTX_960_64073178.htm?ca=9&w...

Av robsen
Skrivet av ruf0ns:

Vad har du för score om du kör Extreme HD i Unigine Valley?

Allting är bifogat här. Det är benchmarkat i 1080p samt Extreme HD. CPU körs dock i 4.7ghz vilket unigine inte registrerar av någon okänd anledning.
https://gyazo.com/a270bde39b05dcae2446451d9e64a09d

Av robsen
Skrivet av StarKzz:

Det är som natt o dag, ett defenitvit måste om du bygger ny dator!
Finns en hel del tester här på sweclockers du kan läsa om!

Jo det stämmer. Byggde nyligen en dator med specs i sign och känns ju som att hdd:n definitivt är flaskhalsen. Kollade även lite runt på Kingstons V300 240GB för 599kr på netonnet men har hört mycket dåligt om den. Dvs mycket dåliga skriv/läshastigheter efter byte av tillverkare på minnena som används i ssd:en. :/

Av robsen

Är denna SSD något vidare att ha?

Tjena sweclockers! Är på jakt efter SSD, så min fråga är om denna ssd är bra?

Av robsen

Kan detta vara aktuell för vännen din?http://www.inet.se/kundvagn/visa/8895241/2015-12-15

Endast en 120GB SSD men om ni byter ut grafikkortet från 390 till 380 så kan ni lägga till ytterligare finesser.

Av robsen
Skrivet av Skillzore:

Hur tänkte du där?

För det första är det inte rebrand, det är refresh, läs på om skillnaden om du inte vet den.

Sen så har VRAM och grafikprocessor har ungefär lika stor korrelation som ditt vanliga RAM och din processor. Det används för att lagra data som processorn behöver snabb tillgång till under körning. Idag går fler och fler speltillverkar från att lägga trycket mot grafikprocessorn till att på effektiva sätta ladda in och fylla VRAM med rätt grejer. Så att ha mer VRAM är definitivt en framtidssäker satsning.

Precis som på CPU sidan så håller utvecklingen på GPU sidan på att plana ut. Prestandan ökar mindre och mindre för varje generation som kommer och man måste helt enkelt hitta andra sätt att effektivisera grafiken på, både på hårdvaru och mjukvaru sidan.

Skickades från m.sweclockers.com

Ja, det stämmer det är en refresh inte en rebrand vilket jag rättade till. Vilket blev påpekat tidigare i tråden men utgår från att du inte har läst dem inläggen.

Precis som du säger har VRAM och GPU lika stor korrelation som CPU och RAM, det är ingen som har sagt motsatsen. Vad som har poängterats åter och åter i denna tråd är att GPU:n i 390:n inte kommer ha tillräckligt med kräm den dagen då vi kommer upp i 8GB VRAM användning. Eftersom du drog kopplingen mellan CPU och RAM så vill jag dra fram ett exempel som både styrker mitt och ditt påstående.

Föreställ dig ett scenario som utspelar sig 10 år tillbaka i tiden. Du har en Intel Pentium 4 och vill framtidssäkra din burk med 16GB ram. Vad du inte tänker på är att när dagen är kommen och dessa 16GB kommer till nytta så är din P4 vara för långsam för att bearbeta all information som ligger i ram, vilket betyder att flaskhalsen INTE är RAM utan det är CPU:n.

Samma gäller VRAM, det är poängen som många av oss i tråden försöker få fram. Så när dagen väl är kommen och 8GB blir nödvändigt så är det INTE VRAM som är flaskhalsen utan GPU:n.

You get it now?

Av robsen
Skrivet av IshethZenunim:

Jag ser fyra möjliga förklaringar:

1) Du ljuger.
2) Dina FPS-krav är orimligt höga.
3) Du är en så stor fanboy att du lurar dig själv.
4) Du har förutom grafikkortet en uråldrig dator.

Här har du en video som visar ett GTA V-benchmark med ett 390, som alltså enligt dig är sämre än ditt kort: https://youtu.be/aaWWDh9vxfA?t=3m39s

Medel-FPS var mellan 50 och 70, knappast vad jag skulle "obehaglig". Lägsta FPS för honom var 39, vilket kanske kan kallas för "obehagligt", men det lär ha varit någon enstaka dip, för i Sweclockers test av Sapphires 390 Nitro 8GB så var deras lägsta FPS 54, och medel-FPS 64 med alla inställningar maxade och 4xMSAA. Om ditt kort är bättre än ett 390, vilket du påstår, så är det ju märkligt att du får "obehagligt" låga FPS. Vad är "obehagligt" låga FPS enligt dig, 70?

Extra märkligt blir det när du i flera inlägg påpekat att Sweclockers använt gamla drivers som inte visar 290X i sin fulla potential, men de trots det får 60 FPS i medel och 49 som minimum i GTA V.

Jag tycker att det är obehagligt när det dippar under 60 överhuvudtaget. Utan MSAA och allt på max pendlar det mellan 70-120fps. Vilket jag anser vara godkänt, kan dra igång 2x MSAA men ser ingen större skillnad visuellt. Men maxar jag MXAA så tar fpsen stryk. Vill inte hålla på dippa under 60 fps.

Av robsen
Skrivet av Dinoman:

Jag är väldigt intresserad av att se dom motbevisen.

https://www.youtube.com/watch?v=zG15lovbtZc

https://www.youtube.com/watch?v=v6k55epUBCE

Sen om poängen inte riktigt kommit fram så kan man titta på denna.

https://www.youtube.com/watch?v=t4uUgIkFa8o

Titta på Shadow of Mordor t.ex.

"The R9 390 simple doesn't have the processing power to utilise the 8GB of VRAM."

+1 Vissa vägrar att inse sanningen.

Av robsen
Skrivet av Tumnus:

Som sagt. Historien säger emot dig.

Dock säger jag till dig att redan i dagläget är ett spel som GTA5 väldigt påfrestande för ett 290x innan det ens använder upp 4GB VRAM. Försök spela 4K med ett 390 och använd upp dessa 8GB så skall du få se på slideshow. Dagens grafikprocessorer är inte kapabla till att använda upp dessa 8GB med en behaglig fps.

Av robsen

Asus VG248QE 24 "144Hz 1400:- Hämtar upp i Stockholm

Av robsen
Skrivet av Tumnus:

"Nyare" så i att kortet kommer att finnas att tillgå längre. Alltså att företagen stödjer produkten längre.

Du ska vara extremt försiktig med dina profetior för en dag kan det bita dig i baken. Som sagt... Samma argument som du för har man hört tidigare och då har det alltid visat sig vara fel.

Jag har ett 290x, INNAN jag ens kommer upp i 4GB på GTA5 i ultra och MSAA etecetera på max så börjar fps:en bli obehaglig. Detta är i 1080p. Kan tillägga att mitt kort är överklockat så det är i klass med 390x nu. Om ett 290x som är överklockat som helt klart är bättre än ett 390 inte pallar av det så bör inte ett sämre kort som 390 även om det är marginellt sämre palla att driva framtida spel med högre krav på VRAM. Det är bara en fråga om tid innan mitt påstående blir ett faktum.

Av robsen

Asus VG248QE 24 "144Hz 1300:- Hämtar upp i Stockholm

Av robsen

Att folk inte förstår att 390 och 390x är en refresh av 290 samt 290x med högre klockfrekvenser gör mig helt paff. Hårdvaran är densamma dock verkar det som att ni antingen är okunniga och uttalar er eller helt enkelt blundar för verkligheten.

Av robsen
Skrivet av IshethZenunim:

Unigine Valley/Heaven säger ingenting om verklig prestanda. Jag skall köpa nytt grafikkort i mellandagarna, så jag har kollat massor av tester bland annat på Youtube. En video särskilt visade hur ett kort (970) fick betydligt bättre resultat i Unigine, men när det gällde spel så fick det andra kortet (R9 390) något bättre resultat (några enstaka FPS).

Nej det stämmer. Dock tillhör 290x samt 390 samma tillverkare, man brukar se skillnader mellan Nvidia och AMD beroende på opimeringar etcetera men i detta fall är det äpplen mot äpplen så det är fullkomligt godtagbart resultat. Det är en annan femma om jag hade jämfört mot Nvidia exempelvis.

Av robsen
Skrivet av kronwalled:

+1, tog ett tag innan det nämndes. Avstod själv att rösta, men detta skulle kunna vara en bestämmande faktor.

Du fortsätter alltså basera dina fakta på ett "ungefärligt" prestandaindex helt enkelt framställt av medelvärden, där det skiljer en hel procentenhet, där det som tidigare påpekats inte råder rättvisa förhållanden korten emellan? Hur kommer det sig att ett 980ti kort hamnar bakom ett Titan kort, medan de andra hamnar före, kan ju inte ha med klockfrekvens att göra, eller hur?

+1.

290x är det kort som har "bättre" specifikationer, om man bortser från klockfrekvens (kan överklockas) och uppenbarligen vram. Källa fetstilta tack. Säger inte att mindre optimeringar har skett, samt att chipen kan vara bättre binnade, men backa gärna upp dina uttalanden.

+1 kronwalled
Jeez, att det tog så långt tid att hitta nån som också förstår. Verkar som större delen av trådens svarare inte har läst tidigare inlägg och bara stirrar blint på om 390 är bättre än 290x genom att titta på benchmarks men inte lägger märke till att 390 körs på högre frekvenser.

Av robsen
Skrivet av Dalton Sleeper:

Detta är egentligen ren bullshit, vad som brukar sägas är att allt minne inte kan läsas av varje frame för att uppehålla en hyfsad framerate, dvs närmare 8GB texturer på skärmen vid samma tillfälle! Dock kan kortet hålla betydligt mer texturer i minnet och ändå få full bandbredd till dom när dom behövs, dvs ingen flaskhals som när det ska skyfflas från RAM->PCI-e->VRAM...

Vi kan ju också räkna med att korten nästa år kommer att hamna på 16GB+ för high end, detta kommer att vara kritiskt för VR där man behöver superhögupplösta texturer, hög grad av supersampling samt hög bandbredd (HBM2).

Nu saknar 390 HMB2 då det använder GDDR5, jag har tidigare nämnt att flaskhalsen inte ligger vid minnet samt bandbredden. Där man möter på problem är GPU:n som ska bearbeta all information som är lagrat i VRAM. Annars kan du slänga på 16GB VRAM på vilket kort som helst så är biffen klar. Funkar inte riktigt så.

Av robsen
Skrivet av Kunzite:

290X är inte bättre än ett 390 på något sätt:
http://cdn.sweclockers.com/artikel/diagram/10874?key=ccadb176...

Mitt 290 klockade till 1020 MHz på core och gick tokvarmt. Mitt 390 klockar till 1135MHz core och går minst 20 grader svalare i load. Även minnena är högre klockade 5200MHz vs 6760MHz. I spel är skillnaden i prestanda stor.

Hur kommer det då sig att jag får bättre score än 390x på unigine valley, magi? Siffror ljuger inte, att ditt kort gick tokvarmt får stå för dig. Min max temperatur som jag har fått är 82 celsius vid benchmarks 100% GPU Load.