Inlägg

Inlägg som Puttefnasket har skrivit i forumet
Av Puttefnasket
Skrivet av Dooley:

Ska troligast inköpa en NAS/DAS, 4 diskvaggor. Tittar främst på en NetGear just nu.
Jag vill helst köra RAID-1. Tycker det känns som säkrast backup, även om det kostar lite mer.
Jag vill köra RAID-1 i konfigurationen att disk 1 och disk 2 speglar varandra, och disk 3 och 4 speglar varandra.

Men jag har svårt att hitta detaljerad info om exakt hur RAID-1 i den (eller dom) specifika NAS/DAS enheterna jag tittar på funkar och vilka begränsningar som eventuellt finns. Är inte super-erfaren med NAS/DAS.

Jag vill som sagt spegla 2 (av dom 4) diskarna med varandra, och dom kvarvarande två diskarna (av dom fyra) med varandra, men är oroad att RAID-1 kanske inte funkar så på dom enheter jag tittar på, eller att det finns begränsningar - typ att RAID 1 gör så att man får 1 huvuddisk, som speglas på de 3 andra diskarna, eller nåt sånt BS.

Undrar om det finns någon här med erfarenheter av t.ex. Netgear NAS eller många andra märken som är van vid hur det 'brukar' se ut i raid-1 konfiguration med 4 diskar eller fler? Är det så enkelt att man lugnt kan räkna med att RAId-1 är 2x2 diskar som speglar varandra, och jag är bara .. typ paranoid eller nåt?

Tackar för tips och råd.

En RAID är ingen backup, får du en korrupt fil på disk 1 så har du ju per automatik en korrupt fil på disk 2 med

Den enda fördelen med en RAID-1 är att lägger disk 1 eller 2 av så slutar datorn inte fungera men då måste du ju byta ut den trasiga omgående och beroende på hur stora diskar och hur stort ditt system är så tar det ju tid att återskapa den trasiga disken plus att risken för ett haveri är större vid återskapandet än annars. Så i värsta fall kanske den kvarvarande friska disken också havererar och då förlorar du ju informationen oavsett... Och har du ingen backup så är du ju rökt i vilket fall ändå.

Av Puttefnasket
Skrivet av Joelhansson:

Hej! Jag har bytt processor i datorn och när den nya är i fastnar jag i Windows loggan vid uppstart varje gång.
Har testat flera olika metoder
Testat med hårddisk som har Windows 10 installerat på och även en med Windows 11. Även med en tom hårddisk och bootat Windows från usb men samma problem. Har testat allt detta plus lite till och likadant med min gamla processor och då startar den utan problem. Inet sa att den funkar som den ska men att det är fel på min Windows eller uppdatering av bios.
Bios är uppdaterat dagligen och har testat flera olika Windows.
Hjälp !!

Vilka komponenter har du i din dator och vad hade du för processor tidigare? Har du överklockat någon eller några komponeter i din dator?

Av Puttefnasket
Skrivet av Dalesdator:

Hej igen!

Jag har även köpt global knivset i 5 delar (detta: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=353830) åt mina föräldrar. Fick det för 2699.

Nu ser jag att det finns en deal hos bagaren och kocken för detta set (https://bagarenochkocken.se/koksknivar/knivset/satake-ame-kni...). Är det någon här med erfarenhet av dessa knivar eller som har någon koll på vilken som är den bästa dealen? Satake-knivarna är onekligen snygga, men Global innehåller ju fler knivar (men kanske onödigt många?) och får ju oftast bra recensioner i olika tester osv.

Jag skulle satsa på detta istället:

https://www.ikea.com/se/sv/p/ikea-365-knivset-3-delar-9034117...

Köp ett knivbrev per år och knivarna kommer att vara lika vassa eller vassare än knivarna från Global eller Satake.

Av Puttefnasket

Ett tips är att försöka få tag på en Tobii eye tracker istället, mindre delar som kan strula och högre precision.

https://www.inet.se/produkt/6608860/tobii-eye-tracker-5

Av Puttefnasket
Skrivet av Trihxeem:

Min global brödkniv är fortfarande vass och jag har haft den i snart 20 år. Skär iofs bara bröd med den så det är kanske inte så stor utmaning...

En brödkniv skall ju bara användas till bröd så du har helt rätt att utmaningen inte är så stor där, så att Snajk skulle behöva vara orolig för att tänderna försvinner pga slipning är ju bara nonsens under hans livstid. Försvinner dom då så beror det enbart på handhavandefel från hans sida, en brödkniv rätt använd och underhållen håller lätt en livstid utan problem.

Dvs skär inte fryst bröd utan tina brödet först

Av Puttefnasket
Skrivet av mrkarisma:

Tack, bra sajt, MEN, 50K för att använda Photoshop är lite över min budget 😂 Har kass dator idag, och Photoshop fungerar hjälpligt på den så, min prisnivå på max 16K står kvar. Har hittat den här som känns duglig: https://www.netonnet.se/art/gaming/gamingdator/stationar-gami...
Är det ett dumt köp?

Jag tror du missförstod mig, du skall ju bara använda pugetsystems för att se vilka komponenter som dom använder sedan plockar du ihop en dator efter din budget. Är det bara Photoshop som du skall använda? ja då är den datorn du länkade till bra men skall du redigera videos behöver du mycket mera RAM minne minst 64GB men gärna 128GB.

Av Puttefnasket
Skrivet av mrkarisma:

Hej allihop,

Några förslag på färdigbyggda datorer som funkar till videoredigering i 4K på för max 16K inkl. moms? Har sökt i forumet men flera av datorerna som föreslås har utgått ur sortimentet redan.. Hur viktigt är tex grafik-kortet jämfört med processorn? Har förstått att i7 är ett måste för videoredigering..

Tack på förhand!

Pugetsystems i USA bygger datorer utifrån vad dom skall användas till för program och tillämpningar, kolla in vilka komponenter dom har för respektive jobb som skall utföras och sedan bygger du en dator efter dina premisser. Grafikkortet kan ha betydelse men allt beror på vilka program som skall användas.

https://www.pugetsystems.com/

Av Puttefnasket
Skrivet av snajk:

Och det går ju inte att slipa en sågtandad brödkniv så även ifall typ Ikeas bara håller sig vassa i ett par år så är det ju billigare än att köpa något exotiskt märke som håller i kanske fem år liksom.

Varför går det inte att slipa en sågtandad brödkniv? En sågtandad brödkniv är ju planslipad på den ena sidan och den andra sidan är inte slipad alls, så kallad släppvinkel. Så brödkniven skall bara slipas på den ena sidan och den andra kan man ju polera om man känner för men det har ingen betydelse för skärpan. En vanlig kockkniv är slipad på bägge sidor men utan tänder.

Av Puttefnasket
Skrivet av lenti:

Fördtår inte riktigt vad ni menar.

Nätagget har pcie slots där det står graphics därifrån ha jag kört kablarna.

Ditt grafikkort har tre st kontakter för strömkablar. Då skall du använda tre st separata kablar där vart och ett av dom skall vara inkopplade till ditt nätagg. Det finns strömkablar så kallade piggytails med två kontakter på varje enskild kabel, på en sådan kabel skall du bara använda den ena kontakten av två... Denna video visar hur man skall koppla i ett grafikkort med flera kontakter:

https://www.youtube.com/shorts/msQdfEudzqk

Av Puttefnasket
Skrivet av lenti:

Den är beg, tog över min väns som bytte till 4090, får testa den på hans dator igen när jag är där, då han bor 20mil från mig.

Kör med Asus ROG 850W, vilket inte bör vara bekymmer

850W Bör räcka långt till 3090 kortet, grafikkortet är anslutet, men nåt e helt vajsing
kanske nån kabel som ej sitter tillräckligt får undersöka igen

Hur har du kopplat nätagget till grafikkortet har du följt Nvidias rekommendation för att dela upp belastningen på flera linor från nätagget ifråga?

Av Puttefnasket
Skrivet av ZimpanX:

Njae, GTX 1650 (icke super) skulle vara en klar nedgradering från det RX 580 kort trådskaparen sitter på idag.

Jag skulle som minst satsa på RTX 2060 Super eller RX 6600

Jag tänkte inte på något annat än ett GTX 1650 superkort, men visst har du rätt i att ett vanligt GTX 1650 kort är en nedgradering dock kostar ett RX 6600 dubbelt upp mot ett GTX 1650 Super.

Av Puttefnasket
Skrivet av Spiken33:

Har med senare sökningar förstått att mitt grafikkort är det största problemet, stämmer detta?

Vad jag (som har väldigt dålig koll) förstår det som är att jag endast behöver köpa de två delarna du nyligen delat och fått en betydligt ökad prestanda?

Du behöver troligen ett kraftigare nätagg än det du har nu, vilka spel lirar du nu och i vilken upplösning spelar du i?

Av Puttefnasket
Skrivet av Spiken33:

Då förstår jag! Jag ska alltså satsa på både bättre CPU och GPU då jag vill öka prestandan mycket.
Skulle ni säga att det är svårt att byta kompontenter i datorn?
Datorn är byggd av en släkting men jag måste byta komponenter själv.

Har du inte tummen mitt i handen är det inga som helst problem att byta komponenter, inet har flera videor som visar hur man går tillväga...

Av Puttefnasket
Skrivet av Spiken33:

Jag vet inte riktigt, jag behöver bara lite förslag för vad jag skulle kunna göra för att få bättre prestanda. Har ingen direkt budget men är villig att lägga en peng.

Ditt moderkort har ju stöd för 5800X3D och du kan utan problem köpa ett RTX4090 så det är bara din budget som sätter stopp för vilka komponenter du kan byta till. Men jag skulle eventuellt köpa ett GTX 1650 till din nuvarande CPU men vill du ha ett RTX 3000 eller nyare så borde du byta till en bättre CPU för att få bästa prestandan.

Av Puttefnasket
Skrivet av Fabio80's:

Min nuvarande dator är inget som kommer att plockas något ur. Det är en äldre custom gaming-laptop.

Du startar trådar för att få hjälp med din nya dator... Men är du verkligen seriös när du efterfrågar hjälp?

Av Puttefnasket
Skrivet av Fabio80's:

Hej!

Jag är på jakt efter en ny speldator modell ordentlig som håller flera år framöver.
Black friday snart är över, nya GPU'er är på ingång och vintern är allmänt jävlig så är tanken att kanske vänta till mellandagarna men jag vill börja knåpa redan nu.

Eftersom man har ett behov av att hävda sig, svårigheter med självförtroendet och en ok månadslön kräfvas nu så kallad 'Vuxen-dator' dvs svindyr och med stor sannolikhet alldeles för snabb.

Spel som ska spelas är blandade men det genomgående temat är så höga inställningar som möjligt med fps som får en att se ljuset. Utöver det kommer viss hobbymodellering osv göras, inte något särskilt avancerat men ändå.

Jag vill inte bygga ihop den själv utan det får inet, webhallen, komplett eller den alltid närvarande "Någon Annan" göra men däremot vill jag plocka ihop delarna själv och de ska hålla för spel i flera år framöver.

Här är en jag slängt ihop:
https://www.inet.se/datorbygge/b1337758/kanskehttps://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.pnghttps://www.inet.se/datorbygge/bild/b1337758/kanske

Som synes finns det allmänt(?) avskydda 4080 med där och jag är väl medveten om att AMD's nya kort kommer inom en snar framtid men av gammal vana är jag avigt inställd till AMD's grafikkort och deras löften om guld och gröna skogar för en spottstyver.
4080 som är med får kanske ses som en placeholder för att hålla prislappen tills dess att AMD presenterat sina kort och tester genomförts..

Frågor jag har utöver om bygget är helt kajko:

Moderkortet - är det något att ha/kommer det vara någon slags bottleneck/kasst?

Minnen - Samma som ovan i princip, 5600 Mhz med det moderkortet/gpu/processor etc = 4 fps och gråtskrik?

Hårddisken - För bra för att vara sann i prisklassen?

Det andra alternativet jag har i huvudet är om man helt enkelt skulle stoppa i ett 3080 och vänta till att 4080/4090 har gått ned något i pris (om de någonsin gör det) samtidigt som man behåller allt annat för framtidssäkring?

Alternativ 3 är i princip samma sak fast 13900K och passande moderkort.

Reapriserna får kanske tas med en nypa salt samtidigt som jag iskallt räknar med rabatter under mellandagsrean.

Vad för komponenter har du i nuvarande dator?

Av Puttefnasket
Skrivet av Awsmkiid:

Jag hade nog inte tyckt att det hade varit orimligt att ge 7-7.5K för det där som det står, beroende på vad det är för minnen(samsung B-die/A-die) samt vilken SP cpun har

Hade bygget innehållt en GPU av vettig modell så visst men nuvarande spec är inte värd mera än ca 3K begagnad.

Av Puttefnasket
Skrivet av rudeShiet:

Jag har en stationär dator med ett RTX3060ti kort i.
Denna har inte använts särskillt mycket och var inne på lagning en sväng men efter att jag fick tillbaka den blev den inte bra igen.
(Felet först var att det inte gick att starta den helt plötsligt och VRAM lampan på moderkortet lyste...)

När jag fick tillbaka den så funka allt som det skulle men datorn klarar inte av ex. 3D grejjer eller "hårdare arbetsuppgifter" längre. Då startar den om. Jag har kört diverse benchmarks och det är inget som tyder på fel men exempelvis om jag ska göra photogrammetry eller något så slår den av...

När den startat om så är de gröna prickar på skärmen som hoppar fram och tillbaka och även om man startar om den så ser så är de kvar...Men stänger man av å låter den vara en stund så försvinner prickarna men samma sak igen..

Datorn är inte gammal alltså och den var inte såhär innan den "lagades"... Detta började efter att jag fick tillbaka den.
Ingen visar att den blir varm eller något sånt enligt benchmark och jag vetifan va som hänt!!?

Det är en Ryzen 7 CPU, 32GB RAM, RTX 3060ti, osv. Kör windows 11 och spelar inte ens utan använder den mest till å köra Blender och liknande.

Jag funderar på om det är GPUn som gett upp redan eller vad jag ska göra?
Har installerat om den och drivrutinerna flera gånger och nu har jag inte några idéer mer... :/

Har inte möjligheten att plocka ur och testa med andra delar heller tyvärr...

Har någon varit med om liknande som har något förslag på vad det kan vara?

Vad har du för ett nätagg och hur gammalt är det?

Av Puttefnasket
Skrivet av KoveLeh:

Prisvärt paket? Syrran vill köpa ett datorpaket till sina söner. De är 13 och 11 år gamla. För o få ett hum om vad som ska spelas..

https://www.blocket.se/annons/alvsborg/komplett_dator_setup_r...

Tack för svar!

Prisvärt är det då rakt inte... Max 1/3 av priset så kan det vara prisvärt men inte för 18 tusen...

Av Puttefnasket
Skrivet av kallekovacs:

Haha! Jag har inget intresse av att kasta skit på Inet. Jag förstår att de har ett ekonomiskt intresse i det här och väljer minst dåliga komponenter för att fortfarande behålla sin värdighet. Nu pratar vi om en dator som är mindre än ett år gammalt och som de uttryckligen tipsade mig om att köpa extra RAM till som den inte ens hade stöd för. Därefter fick jag köra 600 kilometer för att lämna in datorn på service för att sedan få tillbaka den med samma problem. Vore det inte för er fina hjälp hade problemet kanske aldrig upptäckts.

Det som svider lite är att jag köpt nytt tangentbord, ny mus och en drös nya kablar (samt en ny hårddisk) eftersom att det eventuellt kunde vara boven i dramat. Allt som allt har den här felsökningen kostat mig över 3000 kronor och då sitter jag här med mindre prestanda än vad jag hade innan.

Återigen - full förståelse för Inets beslut att slänga in utgångna prylar i sin dator. Men jag köpte en prebuild för att inte ha problem och för att jag i över tio år varit en nöjd kund. Att få en albatross runt halsen var inte riktigt vad jag väntade mig anlända på posten. :/

Varför inte ta den här diskussionen med Inet direkt i deras egen tråd här i forumet och hänvisa till den här tråden där. Vem vet, kanske du kan få en bra deal på ett grafikkort eller någon annan komponent som kompensation för dom pengar du har lagt ut tills nu.