Inlägg

Inlägg som Emilkjellner har skrivit i forumet
Av Emilkjellner

Min dator är ett tillbehör till min stol

Av Emilkjellner

Jolt cola såklart.

Av Emilkjellner
Skrivet av medbor:

Är inte problemet ganska enkelt:
2017: 4000kr hade samma köpkraft som 400$
2023: 4000kr har samma köpkraft som 200$ från 2017, dels inflationen men också dollarkursen

Kanske lite överdrivet, men inte allt för mycket

Medbor pratade om det medans jag skrev mitt inlägg

Av Emilkjellner

Varför är det ingen som pratar om att RTX 4090 MSRP är 1599 USD och att förändrad växelkurs sedan 2011 +80% (6kr per USD -> 11kr per USD) samt att inflationen är 34% sedan 2010? Utöver det har vi kemikalieskatt och 25% moms (jämfört med cirka 6% i fria världen) Priserna har gått upp, men det är framförallt Sveriges försvagade ställning på världsmarknaden som är problemet tillsammans med den svenska medelklasskonsumentens ställning i det svenska samhället.

Av Emilkjellner

RJ45 och framförallt bättre mjukvara. Windows 7 är måttstocken på kvalitén jag saknar

Av Emilkjellner

Ja, om priserna rör sig till de nivåerna där ett highend kort kostar typ 5-7000. Jag tror inte att nuvarande priser har en grund i tillverkningskostnaden/R&D utan snarare i stark efterfrågan p.g.a. nya områden så som crypto och AI-kretsar. Det är helt enkelt tillverkarens marknad och inte konsumentens, det är dock naturligt och bör rätta till sig med tiden. Sedan kommer jag att lägga mycket värde på att ta den tillverkaren som har bäst drivrutiner för linux då jag mest kör det. Tycker att Nvidia var en besvikelse där eftersom de är så open source-fientliga. Anser att det bör ligga i deras intresse att drivare hamnar i default repos så att konsument kan få en bra upplevelse. Sitter idag på ett 1080Ti, men upplever att det hänger med väldigt bra. Spelar mest 4X/strategi i 4K @ 60Hz.

Hoppas alla har en fin dag!

Av Emilkjellner

Vad är det för trams, skulle jag ha för hög ljusstyrka... Sitter 40cm ifrån en 43" Dell Ultrasharp med 100% och en 24" med 100% i ett nattsvart rum. Sänkte båda till 50% och det känns nu lite mindre som att någon kastat in en flashbang-granat i rummet.

Bra tips, börjar redan få lite nedsatt syn så förhoppningsvis hjälper det här lite. Har även lite svårt att somna, säkert också relaterat.

Av Emilkjellner

Mitt svar skulle nog bli: Ja.

Av Emilkjellner

Bra funktion, men alltså införandet är ju katostrofalt ur kundförtroendeperspektiv. Skulle Microsoft men sin struktur och ordning "råka" missa en hel EXE i dokumentationen?

Av Emilkjellner

Nej

Konsol är en produkt med en livscykel och ett företag bakom med motivet att kontrollera spelarna. PC är inte perfekt men bygger på idéen om att ha en plattform som lever över tid och utvecklas som en öppen ekonomi. Microsoft försökte döda det med Windows store och UWP men mötte motstånd. Svaret på frågan är enkelt. När överger en demokratisk landsman sin rösträtt? ALDRIG och ingen kan förändra det.

Ha en fantastisk kväll alla glada!

Av Emilkjellner
Skrivet av havoc:

Fast bara för att det rör sig om öppen källkod betyder inte det att buggar upptäcks, tog tex två år innan heartbleed buggen i openssl upptäcktes och då rörde det sig om kod som var viktig nog för att den borde ha granskats av "många ögon".

Dvs hur många användare av öppen källkod bryr sig om att granska kod?
Och av de som gör det hur många är det som faktiskt har den kompetens som krävs för att upptäcka eventuella säkerhetsbrister?

Det är givetvis skillnad på "kan granskas" och aktivt granskas. Jag tror på öppenhet och det är mer en princip att jag ska kunna granska koden än något praktiskt jag faktiskt nyttjar. Det har dock hänt att jag rättat till buggar i open source-mjukvara baserad på JIT-språk.

Även om kod är stängd så går det alldeles utmärkt att plocka isär binärer. Vi vet att security by obscurity är en av de sämsta designerna som finns.

OBS Jag har är mjukvaru-purist så det är döfött att försöka övertyga mig

Av Emilkjellner
Skrivet av Lembritt:

Kör du Riot själv? Om ja, hur tycker du att det funkar?
Letar själv efter ett alternativ till Skype med stöd för konferenssamtal. Sa upp mitt konto när Microsoft tog över.

Kör Signal (https://www.signal.org/) som fungerar riktigt bra med videosamtal och chat, men har inget tyvärr inget stöd för konferenssamtal. Använder den även som SMS klient i luren.

Har kikat på Ring (https://ring.cx/), men ej hunnit prova det än.

Känns som en djungel att hitta något bra. Och man vill även veta att det funkar bra innan man försöker övertala sina kompisar att byta.

Jag kör Riot tillsammans med min sambo och ett tio-tal vänner (de jag faktiskt bryr mig om). Jag har inte provat ovannämnda, men det som var viktigt för mig är att det är decentraliserat, en öppen standard och att integritet var värdegrunden bakom.

Jag tycker att Riot fungerar mycket bra med tanke på att det är i testfas fortfarande. Det är bättre ljudkvalité än Discord och Skype, vilket var något jag inte alls förväntade mig. De har haft lite driftstörningar på den offentliga servern som jag kör just nu. Jag väntar dock att Dendrite-servern ska bli klar så att jag kan köra en i mitt egna datacenter för mig och min sambo. Sedan går det ju att köra en server på en VPS eller att använda en server som hostas av någon man litar på, t.ex. ett universitet. Jag har betydligt mycket högre förtroende för att några eldskälar där tar hand om min data.

Av Emilkjellner
Skrivet av anon127948:

Intressant. Låter som uppdaterad jabber vilket verkligen behövs. Måste läsa in mig mer på det. Dock är jag inte säker att jag gillar det mer än TOX, å andra sidan har TOX ingen aning om hur de ska fixa stöd för flera klienter.

Blir väl att leka med och se. Just nu kör jag med threema då det mest slutar med att jag chattar på mobilen och threema är den ända som sköter nyckelutbytet rätt och tillräckligt enkelt att vanligt folk fattar det med.

Beskrivningen tyder på det. Den använder själva update mekanismen inte skype applikationen själv. Dessutom spelar det ingen roll vilka servrar skype business använder den är lika osäker och övervakad som vanliga skype.

Jag använde Tox ett tag, men upplevde att det inte fungerade. Bra initiativ, men dåligt genomfört. En nyckelskillnad är att tox är peer to peer medan detta har servrar. Leder generellt till att det blir lättare att säkerställa samtalskvaliten i gruppsamtal.

Av Emilkjellner
Skrivet av Dunde:

Finns väl ett stort problem här, ingen man känner har en klient, så....

Dessutom, litar du verkligen mera på ett "källarföretag" än på M$?

Skickades från m.sweclockers.com

Ett litet företag eller i detta fall en nonprofit-organisation har betydligt mycket mindre incitament att sälja din information till myndigheter. Det är dessutom en öppen standard som kan granskas.

Svaret på din fråga är alltså: Ja!

Av Emilkjellner

Riot IM

@anon127948: Finns ett häftigt alternativ för de som vill störta MS (Jag!). Bygger på en decentraliserad och federerad servermodell. d.v.s. man kan ringa och skriva mellan servrar. Typ kalle:kula.se kan ringa eva:efternamn.net med full end to end encryption. Påminner om e-post strukturmässigt.

Den vanligaste klienten är https://about.riot.im/
Allt bygger på ett öppet underliggande protokoll https://matrix.org/

Av Emilkjellner

Twilight Imperium 3rd edition! Inget för den svaga med tidsbrist dock.

Av Emilkjellner

Överraskning! Svårt att inte vara cynisk, men självklart kul att det finns dedikerade människor som jagar fatt på bakdörrarna. Problemet är givetvis att skillnaden i förhållandet mantimmar som implementationen kräver jämfört med att hitta och åtgärda hålet är väldigt stor.

Av Emilkjellner

Storhetsvansinne

Ett tydligt mönster jag sett i min musiksmak är att episk, kraftfull och glorifierande är de dominerande egenskaperna.

Den första är ett stycke ur min barndom och säkerligen därför lite favoriserad. Det är väl dock det allt handlar om, att man kan känna tillhörighet till musiken.
https://www.youtube.com/watch?v=D5cx_WWxaow

Nummer 2 är ett lite mörkare stycke som jag nyligen hittat.
https://www.youtube.com/watch?v=dZcj56XXrPM

Båda låtarna får dock håret att resa sig, samtidigt som rysningarna jobbar sig nedåt i kroppen.

Av Emilkjellner
Skrivet av Talisker00:

Nja, mest för att det i regel blir avsevärt mycket dyrare med fem portar än fyra på en switch. Det finns rena SFP+ switchar på 8 portar eller mer, men de brukar vara otäckt dyra. Routern som sådan lär knappast klara mer än 1 Gbps och trafik till och från den tjänar ingenting på att ha den snabbheten. Nu har jag förstått att det är mer av ett hobbyprojekt iofs, men en server kan klara mer än 1 Gbps per sekund så där kan du i alla fall - om än mest teoretiskt - märka skillnad. På routern har du noll effekt av 10Gbps.

I korthet. För att hålla ned det till fyra portar på en switch av kostnadsskäl så är routern den enhet jag skulle "offra".

Bra resonemang!

Skrivet av VexedRelic:

Du behöver inte 10Gbit på routern för switchen borde ha en ARP tabell där den skickar vidare i layer-2 baserat på ip till mac. Så även om du kör IP så kommer inte trafiken nå din router. Trafiken kommer bara gå vidare till routern om den inte känner vid någon ip till mac bindning eftersom det då skulle gå ut på internet.

Du skulle givetvis kunna köpa en 10Gbit router men om du inte har en 10Gbit uppkoppling ut på internet så är det vansinne åter igen. Det billigare alternativet skulle i sånt fall vara att du kör PfSense på en server som agerar router med 10Gbit nätverks kort.

Möjligt att dessa doningar ska återanvändas i en miljö där det finns 10Gbit/s att hämta, fast i en vettigare konfiguration. Men jag är bekant med vad du säger här. Att ha en router som klarar 10Gbe är väl knappast något jag kommer ha råd med även om jag skulle avstå en ny bil

Av Emilkjellner
Skrivet av Talisker00:

Japp. http://www.deltaco.se/items.aspx?folderiid=a2f98b7d3ee1435caf... är färdigkontakterade patchkablar. Det där är 50my exempelvis.

Det smartaste för dig som jag ser det är att om du nu vill köra fiber så köp en switch med fyra SFP+ platser. Skippa tanken på att koppla in routern via fiber, utan kör in den koppar till switchen. De tre servrarna och datorn kan du koppla in med 10Gbps-kort.

Att själv kontaktera fiber är ingenting jag rekommenderar. Det är riktigt bökigt och det är lätt att det blir fel eller fungerar mindre bra. Det är iofs säkert inte långa avstånd, men 10Gbps kräver nog ändå rätt bra kontaktering för att det inte ska bli paketförluster.

En switch man kanske kan kolla på är https://www.dustin.se/product/5010666481/small-business-sg500... som kostar 10k. Då har du 10k över till patchkablar (som är rätt billiga i sammanhanget) och NICar till datorerna.

Har du någon speciell tanke bakom att utlämma routern? Det finns plats för instickskort i den så det blir samma som att installera ett kort i en server.