Inlägg

Inlägg som Simoneriksson har skrivit i forumet
Av Simoneriksson
Skrivet av grizzly666:

Problemet med att lagra bensin i ett froden/redskaps tank är att dessa inte är helt slutna.
Och tack vare etanolen i dagens bensin så drar den då till sig vatten som separerar från bensinen och lägger sig längst ner.
Sen när man vill sparka igång motorn så sugs vattnet in först och skiten startar inte och kräver oftas att man tömmer förgasaren/insprutningen manuellt.

Utöver det så drar den befintliga bensinen i förgasaren till sig vatten och det gäller även om man kört soppatorsk då all bensin oftas inte sugs upp innan motorn stannar.
Detta gör att det rostar/ärgar/beckar igen och det är inte ovanligt att man behöver göra en grundlig rengöring av förgasare efter en vinter.
Med grundlig så är det demontering/isär skruvning som gäller sen försöka att lösa upp skiten som har beckat ihop små hål överallt, detta är INTE lätt och kan ibland kräva flera försök även efter ett ultrasonic bad (som är miltals bättre än vad man kan göra med bensin/diesel/avfettning/etc själv).
Det är oerhört vanligt idag att grsäklippare/motorsågar/generatorer/etc inte har nån tomgång/lågvarvs ork/behöver lite cjoke hela tiden då tomgång/lågfarts kretsen är igentäppt i förgasaren.

Ska man lagra bensin (som ska användas) så bör man INTE göra det i en tank utan i en reserv/plåtdunk och allra helst av plåt.
Men det ABSOLUT bästa är att lagra bensin som ej har etanol/alkohol som tex aspen som finns att handla i mc/gräsklippar butiker.
Även racebensin (betydligt svårare att hitta dock) kan fungera då dessa oftas inte har etanol iblandat MEN jag skulle fråga först för att vara säker.

Diesel är betydligt bättre att lagra än bensin (även bensin utan etanol) främst för att det ej har etanol, dagens diesel är dock sämre än den som fanns förr dock.
Allt som allt så bör man till nåt som står över vintern helst ha en diesel motor.
Men tex gräsklippare/mc så är det ju svårt så då BÖR man köra slut/eller tappa ur all bensin om den ska stå mer än 2mån för att undvika problem.
Och det gäller då att tappa ur bensin ur BÅDE tank och förgasare finns ofta en skruv som tömmer flotörskålen (lämna den helst urskruvad så OM det kommer in vatten kan det rinna ur)

Handlar det om tex en generator som kan stå i år utan att behövas så skulle JAG säga att UNDVIK bensin drivna och kör på diesel.

Grymt inlägg.
Hur lång livslängd har diesel?

Av Simoneriksson

Låter bra, 680 kr + frakt.

Finns kvitto kvar?

Av Simoneriksson

Poängen i denna tråd är att skapa en checklista på sånt man borde ha hemma för att klara sig minst 2 veckor utan problem, om alla våra skyddsnät slås ut.

Mycket av det du skrev har tex inte jag tillgång till. Jag vill ha tillgång till det och bör då förberedda mig. Bor man som du beskriver tror jag inte man kommer ha några problem alls att överleva 2-4 veckor utan skyddsnät. Jag tror dock inte alla stadsbor har samma utbud, men jag kan ha fel.

Jag låter nog väldigt paranoid med denna tråd, men tanken är nog mer rolig än att faktiskt förberedda sig för det värsta. Kul att göra en lista och sova gott med kunskapen av att man lätt skulle klara sig några veckor om det värsta händer.

Jag tycker att MSB har lite dålig information, där dem inte direkt rekommenderar saker eller förtäring (annat än snabbmakaroner, konserver) man bör ha hemma, därav skapandet av denna tråd. Målet är att alla ska kunna se listan och lätt avgöra vad dem själva vill ha hemma utan att behöva lägga ner energi/tanke på planering annat än ett inköp.

Av Simoneriksson
Skrivet av Petterk:

Har god tillgång till tjänligt vatten inom gångavstånd, är inte tele/fibernät inkl det mobila igång har jag absolut ingen användning av el/batterier, är inte hjälp på väg så behöver jag inte ens informationen från radio.

I verkligheten? Ja, de första dagarna skulle jag få hämta vatten från tankbil, är inte el på väg tillbaka så går det att ordna med reservkraft vid pumpstationer och vattenverk, kan inte kommunikationsnäten dras igång så kommer myndigheterna bistå med rudimentära kommunikationer, och går det verkligen inte att få igång allt inom rimlig tid ja då kommer rekommendationen vara att flytta på sig.

5G är inte standardiserat än

Hade jag bott i hus hade jag nog varit mer bekymrad med att minska/fixa skadorna på huset som kan uppstå än att ha frystorkad mat och plastdunkar. Sen beror ju det övriga på lokala förhållanden, bor man där det är risk för översvämning så behöver man såklart tänka på det och kanske ha en passande båt för att kunna evakuera eller transportera förnödenheter till huset. Hade jag behövt el hade jag fixat fram en generator eller installerat riktiga solcellspaneler och ett mindre off-gridsystem (batteri). Dessa alternativ går fint i krigszoner under delvis belägring, så går det inte fint att ordna fram när krisen kommer dit jag befinner mig så kommer situationen ändå vara så svår att man ändå inte kan stanna.

Visst är det som du säger, denna påhittade kris jag skriver om kommer aldrig hända. Men jag har alltid gillat att vara förberedd och tycker det vore lämpligt. I mina ögon handlar det inte om nå större summor pengar, och det mesta är lätt att få tag i.

Av Simoneriksson
Skrivet av Multithread:

Ohh shit, grymt!!!!

Jag skulle köpa RedBull igår i Västerås men det var slut i butiken, nu vet jag vart burkarna är

Det är lugnt, dem är kvar i butiken. Jag tillverkar min egen redbull med en mix av ammoniak och kloakvatten. Burken är fin, så därför jag har burkarna som bilden visar.

Av Simoneriksson
Skrivet av Allexz:

Whaat!

Kunde inte tro mina ögon att det var bilder från din källare.

Och det är det inte heller

Doritos bilden är från youtube:
https://i.ytimg.com/vi/q-0qc7u2F6o/hqdefault.jpg

Redbull bilden är från ebay:
https://i.ebayimg.com/00/s/MTAyNFg3Njg=/z/654AAOSwEaNa6dJG/$_...

Så att ehh..

Det var ironiskt inlägg... Kanske borde varit tydligare. Förlåt?

Av Simoneriksson
Skrivet av Naxos:

Jag har också lite bra prylar hemma, mest för ev. camping eller som en ganska billig försäkring om nu något händer.

https://olightworld.com/olight-uc-magnetic-usb-charger

Den laddaren i kombination med en bra solcellspanel så kan man ladda sina batterier, grymt nöjd med den. Den klarar dom flesta batterityper.

När det kommer till solcellspaneler har jag läst på. Och den bästa panelen som inte kostar skjortan är,
https://www.amazon.de/dp/B01EXZWRAI/ref=pe_386171_38075861_TE...

Bra mycket bättre än den som Clas Ohlson säljer, inte så farligt mycket dyrare heller. Dock prestanda och kvalité i en helt annan liga.

Tackar för inlägget, min åsikt är eftersom detta är för överlevnad bör man inte spara in. Jag uppdaterade min länk till din solcellsladdare istället.

Tar gärna emot tips på bästa sorten av alla produkter. Inköpsställe eller pris spelar ingen roll i denna tråd. Bästa kvalitet/funktioner vinner.

Av Simoneriksson
Skrivet av Baalex:

Glöm inte drivmedel. I Florida töms varenda bensinmack direkt det blir orkanvarning, så jag har stashat upp 2 st. 5gl-dunkar extra bensin hemma.
Utöver det borde du definitvit lägga till första hjälpenkit på listan. Ifall du har möjlighet, gå en kurs i hur du använder den utrustningen också. My two cents.
Den här blev jag rekommenderad att följa, och byggde ett kit efter: https://www.ready.gov/build-a-kit

Tackar för detta inlägg, ska föra in allt du skrivit! Hade inte en tanke på drivmedel.

Har hört att drivmedel blir dåligt efter ett tag, ska man köpa någon speciell sort som håller länge?

Av Simoneriksson
Skrivet av LudvigLindell:

Energidryck och doritos

Jag kan bara anta att även den dummaste och snålaste i Sverige har åtminstone dessa 2 förtäringar hemma i rejäl kvanitet. Kan inte riktigt föreställa mig ett svenskt hem utan dem :/

Detta kanske ser ut som ert ICA, men detta är faktiskt en bild från min nuvarande källare.

https://goo.gl/ukwuGd

https://5.imimg.com/data5/IO/WI/MY-62603118/red-bull-energy-drin...

Av Simoneriksson
Skrivet av saturday_sun:

Du menar att Sverige inte kan drabbas av naturkatastrofer?
Du var inte med när Gudrun härjade?

Möjliga kriser/katastrofer:

Krig
Storm/orkan
Översvämning
Torka
Snöstorm/isstorm
Pandemi
Terrorattentat
Cyberattack
Kärnkraftshaveri
Handelskrig
Zombieapokalyps

Tack för detta, många exempel på vad som kan hända. Jag tycker inte man ska överdriva med att vara krisberedd och tex bygga ett eget skyddsrum eller dylikt, men tycker det är klart man ska klara sig själv i 2 veckor utan att man måste få hjälp av svenska regeringen. Sen som många nämner att ju mer man hjälper sig själv desto mer hjälp kan andra få.

Av Simoneriksson
Skrivet av anon228747:

Var bor du någonstans? Mitt i skogen eller i stan?
Om du är väl förberedd med förnödenheter och dina "snälla grannar" får reda på det så blir du garanterat en måltavla när nöden slår till.

Lägenhet i en stor stad. Ja, jag misstänker starkt detta också. Jag kommer därför tex ha extra många vattenfilter som jag kan ge till familj och gemenskap.

Av Simoneriksson
Skrivet av Selmalagerlöf:

vad för typ av katastrof hade du tänkt??..
jordbävning? (vi är inte i närheten av en förkastning)
tsunami? (norge + danmark är i vägen på västkusten)
asteroid nedslag? (inte mycket du kan skydda dig emot om det påverkar dig)
bränder? (förpassa dig till icke-brinnande plats och invänta information)

Inte tänkt mig någon speciell typ av kris, men en där källareförrådet samt boendet är oskadat och det endast handlar om att klara sig tills välfärden är igång igen. Som exempel kanske vi kan ta jordbävning där hela svenska elnätet är totalt förstört och som en konsekvens av detta sker min text Situation:

Av Simoneriksson

[Krisberedskap] Checklista

Inledning:
Min tanke med denna tråd är att försöka skapa någon typ av checklista på allt man borde ha hemma utifall att en rejäl naturkatastrof sker i Sverige och vad man bör ha hemma för att vara förberedd.
Målet med checklistan är att den ska täcka behovet för 2 personer i minst 2 veckor.

Jag kommer uppdatera denna lista efter rekommendationer från tråden och annan information jag får tag i. Jag tar första bästa produkt jag hittar på nätet och länkar sedan till nya produkter om vi hittar bättre alternativ. Kvalitet/hållbarhet är det viktigaste kravet.

Förtäring som läggs på listan ska helst ha minst 20 års livslängd. Tipsa gärna med produkter!

Situation:
Ingen el
Inget fungerade vattensystem
Inget fungerade avlopp
Ingen värme i hemmet
Inget internet
Inget fungerande telefonnät 2G/3G/4G/5G
Ingen tillgänglig butik (allt är slut i butiken)

Förvaring:
Källarutrymme

Kommunikationsplan:
Planera med din familj:
Var ska ni mötas vid en kris?
Vad ska ni göra vid en kris?
Hur ska ni kommunicera vid en kris?

Direkt vid kris:
Fylla på badkar med vatten
Matplan utifrån mat i kyl/frys
Utför kommunikationsplan

Kunskap:
Bok - Första hjälpen
Bok - Överlevnad
Bok - Medicinsk förberedelser

Information:
Broshyr
Din säkerhet
DYI Kit

Utbildningar:
Jägarexamen
Första hjälpen

Utrustning:
Solladdare
SOSCharger
Batteriladdare USB AA/AAA
Ficklampa
Radio
Vattenfilter liten
Vattenfilter stor
Värmeskapande ljus
Långlevande ljus
Tändstickor
Multiverktyg
Kniv stor
Kniv liten
Drivmedel
Sprit/gasolkök
Tandborstar
Toalettpapper
Konservöppnare
Filt/Pläd
Hygienartiklar för kvinnor
Engångsartiklar
Papper och pennor

Utrustning extra:
Kontanter
Tändstål
Nödfilt
Sovsäck
Hållbar telefon för SOS
Vissla
Bensin/Diesel generator
Gasmask
Basebollträ/vapen
USB till batteri universal adapter

Underhållning:
Böcker
Pussel
Spel

Medicin:
Första hjälpen
Bandage
Plåster
Receptbelagda läkemedel
Alvedon
Dimor
Sårrengörning

Förtäring:
Vatten
Vattenreningstabletter
Hållbar hundmat
Mat
Tandkräm
Socker
Salt
Honung
Frystorkad mat
Hållbar sprit

Frågor:
Fråga: Hur förvarar man bäst vatten så att det håller sig +20 år?
Svar:
Fråga: Hur förvarar man bäst bensin så att det håller sig +20 år?
Svar:
Fråga:
Svar:

Fortsätt gärna ge tips på saker som saknas i listan, samt tipsa gärna om nya produkter som verkar vara bra kvalitet man önskar man hade i en krissituation!

Stor uppdatering kommer med tips från tråden kommer. Tack till alla som tipsar!

Av Simoneriksson

Lägger bud på 650 kr + spårbar frakt för PSU som är bruten förpackning.

Av Simoneriksson

Äger också Bose Q35

+ Sitter riktigt riktigt skönt på mig
+ Tar bort brus bra
+ Bra batteritid

- Startar automatiskt brus varje gång man startar headset, som man manuellt måste stänga av med Bose appen

Jag är nöjd då komforten var det viktigaste kravet för mig. Är man ute efter ljud upplevelse finns nog andra märken som kan slå Bose.

Av Simoneriksson

Vet inte om någon har länkat denna ännu, men Noctua NH-D15 CPU Kylare för 699 kr

https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=2604157
https://www.komplett.se/product/815299/datorutrustning/pc-kom...

Av Simoneriksson
Skrivet av XripperX:

1000kr över ditt max, men mycket dator för pengarna (fyndvara med samma garanti som ny)

https://www.netonnet.se/art/fyndvaror/dator/fyndvaror-station...

Jag håller med, bra pris faktiskt.

Av Simoneriksson

Kör hallon, har fungerat bra. Vet inte hur det är om det skulle strula dock.

Av Simoneriksson
Skrivet av Chromatic:

Hade definitivt börjat köpa toalettpapper med typ 4 lager minst!

Pengarna tar nog slut fort om man spenderar på sådan lyx.

Av Simoneriksson

Jag är i samma båt och väldigt nyfiken på hur detta slutar!

Vill även tipsa om att Samsung 970 evo finns nu.