Inlägg

Inlägg som Addiie har skrivit i forumet
Av Addiie

Luna, min Luna

*fem minuters läsning*

  • När planeten Tellus närmar sig sitt slut läggs det sista hoppet på den nya generationen om att migrera mänskligheten till ett nytt solsystem, men en ny planet med förutsättningarna för liv måste först hittas..
    Pojken Valerian drömmer om att vara just den som räddar mänskligheten men han känner sig rädd och försöker finna tröst hos teddyhuden Luna.
    - "Om du bara kunde komma till liv, Luna, hade vi kunnat rädda världen ihop, jag bara känner det på mig!"

  • På sin tioårsdag går Valerians önskan i uppfyllelse och Luna kommer till liv när hans föräldrar ger honom en riktig hund i avskedspresent innan Valerian blir skickad på internatskolan som drivs av ESA (Europeiska rymd-byrån) i tätt samarbete med WHO och NASA.
    Skolan drivs på en rymdbas kretsandes krig den röda planeten Mars.
    - "Om du lovar att vara vid min sida, Luna, så lovar jag att vi kommer rädda mänskligheten."

  •    I skolan visar Valerian på ett stort intresse och talang för uppgift och får snabbt placeras i högre och högre klasser. Valerian lägger ingen vikt vid den stora utmaningen som ligger framför honom som möjligtvis det sista hoppet för mänskligheten då han har hunden Luna vid sin sida.
    Inget kan gå fel eller vara för svårt när de har varandra!
    - "Om vi bara håller vårt fokus uppe är vi snart ombord vårt egna rymdskepp. Det lovar jag, Luna."

  • Dagen är kommen.. Valerian och Luna har briljerat, nej. rent av lyst upp skolan med sina framsteg och ryktet har spridit sig fort om paret som möjligtvis kan vara räddningen som mänskligheten har sökt så länge. Ingen har tidigare klarat samtliga tentamen och praktiska moment så som fysiska övningar och ännu mindre på en så utmärkt studietid som tio solar/år.
    Valerian har verkligen lagt all sin kraft på studiena till skillnad från resterande elever i skolan som förståligt lagt lika mycket krut på att leva ut de sista dagarna (då hoppet verkat så svagt på att hitta någon som kan klara av alla momenten, och rädda mänskligheten.)
    Samtliga instanser i fakulteten och världsledare är närvarade vid examen där talaren skriker ut med en röst som fyller hela salen:
    - "I hopp och tro lägger vi livet i dina händer, du ärade summa cum laude. Du besitter nu alla de egenskaper vi kan lära ut så med den högsta möjliga sannolikhet måste ni lyckas med er uppdrag!"
    Valerian har redan räkna ut vad den sannolikheten skulle vara och får fram en chans på 3,720 till 1 att lyckas med uppdraget, även om det låter dystert är det en ofantligt mycket bättre utgångspunkt än de som prövats innan Valerian och Luna, så han är trygg i sin förmåga och tro om att lyckas.
    - "Nu är det upp till oss, Luna. Mot oändligheten och vidare!"

  • Uppdraget har varit pågående i snart ytterligare tio rotationer i farkosten "Eniac" som Valerian och Luna lämnade Mars bakom sig i, och befinner sig nu i Andromeda-Galaxen.
    Uppdraget har inte varit lätt men Valerian har hållit modet uppe med hjälp av Luna. Valerian står inför ett beslut när navigationsdatorn äntligen har hittat ytterligare ett solsystem med möjlighet för överlevnad som måste utforskas. Valerian studerar samtliga parametrar noga och trippel-kontrollerar all inkommande data. Vid detta laget känner sig Valerian nästan som en syntetisk intelligent android utanför sin egen kropp då allt går som på automation och de blixtsnabba kalkulationer som görs skulle överraska självaste huvuddatorn "Frontier", ombord på skeppet. Tur att datorerna inte kan prata tillbaka som Lunda kan göra med endast en blick när Valerian var osäker på en uträkning. Valerian trycker på inspelningsknappen för loggboken och för in följande logg:

    - Logg 8,472 den svage må förgöras
    Jag har nu fått tre solida träffar i solsystemet Raphael där planet RX 7900 ser lovande ut, planet RX 7800 har en lovande atmosfär men har stjärnfall vart annat år som kan skada långvariga konstruktioner på planeten. VAS 119 är något liten och har därför fallit ur den automatiska kalkulationen från Frontier men vid närmare granskning har den alla parametrar jag uttryckligen letat efter.
    Som ni vet var den originella uträkningen att en lämplig planet och tillhörande system skulle finnas inom fem rotationer, imorgon slår vi över i tio rotationer...
    Det är tungt att bära denna bördan som ensam människa ombord på Eniac och gång på gång ta henne ner för en närmare granskning av planeterna som Frontier har spottat ut, utan att ha hittat en enda lämplig planet.
    Men denna gången känns det annorlunda, om jag sluter ögonen och känner efter hör jag en röst som säger åt mig att lita på min känsla.
    Jag har bestämt att utforska i bokstavsordning och som ni vet kommer R före V så planet RX 7800 står som förste man till rakning!
    Klart slut.

    -"logg 8,483 sanningen är där ute
    Efter granskning och nedslag på planet RX 7800 faller den kort då stjärnfallen är så tätt inpå rotation. Jag kan nu konstatera att de återvänder varje år, precis som beräkningarna visade på. Dessutom penetrerar stjärnfallen så djupt att det inte finns något existerande material jag skulle kunna garanterna stå emot ett sådant regn.
    Vidare mot RX 7900, jag känner mig inte lika säker på den där känslan i magen längre..
    Klart slut."

    "-logg 8,486 blinka inte
    Planet RX 7900 är nu totalt utforskad på samtliga parametrar och resurser. Planeten är dessvärre inte en möjlig kandidat men besitter otroliga mineraler på 12,262 meters djup. Planet markerad och loggad för möjlig resurs för konstruktion av ej tidigare möjliga projekt.
    Jag hatar att säga det men det verkar som att VAS 119 är mitt enda hopp.
    Kanske mitt sista hopp..
    Klart *host* slut."

    "-logg 8,488 må det bli
    "Jag befinner mig fortfarande på planeten VAS 119 efter tjugosex försök att få in rätt parametrar. Jag vet att rymdhandboken bara tillåter tolv försök som begränsning så att utrustningen skall hålla några rotationer till men jag tror inte jag klarar detta mer.. jag orkar inte gå på nitlott efter nitlott. Jag har verkat vara så nära nu varenda gång men alltid är det något som slår fel, jag... jag vet inte vad jag ska göra längre *snyft* jag klarar inte detta längre..
    Klart slut"

    "-logg 8,490 lev länge och väl
    Vet ni varför mamma och pappa valde rasen Rafeiro do Alentejo till mig när jag fick min älskade Luna? jo, mamma hade läst att en sådan hund vid namn Bobi blev över trettio år gammal.. varför kunde du inte ha blivit så gammal, Luna?
    Idag är det tre rotationer sen du lämnade mig Luna.. och jag saknar dig så!
    *snyft*
    Klart slut."

    Valerian sluter ögonen och försöker hålla tillbaka tårarna så inte tårarna skall fylla hjälmen och riskera en olycka, Valerian känner att om väl tårarna kommer, så kommer han inte kunna hålla tillbaka. Paniken slår till hårt och det känns precis som om någon greppar om hjärtat och klämmer så hårt att syret tar slut till hjärnan.
    Just i det ögonblicket som tårarna känns omöjliga att hålla tillbaka hör Valerian rösten igen: "tro på kraften... vi måste...kraften är med dig"
    "- HUR KUNDE JAG VARIT SÅ BLIND?!," utbrister Valerian.
    - "Jag visste att du var med mig, Luna. Även och du inte längre springer vid min sida och håller mig trygg och nätterna. Hur kunde jag inte se det tidigare!?"
    "Luna, du är verkligen den bästa vän jag har någonsin haft, du har helt rätt!"
    Om jag använder mineralerna från planet RX 7900 och bygger en typ av blästerskydd i kombination med den hållbara atmosfären och geografiska symbios på planet RX 7800 har jag ju den planet jag har letat efter i så många år.. nej, som hela mänskligheten har letat efter.
    Väl ombord på Eniac igen sträcker sig Valerian efter bröstfickan och fiskar upp ett gammalt foto, med en blick som säger mer än tusen ord ser Valerian på sin Luna som speglar sig i visiret på hjälmen.
    "- åh, vad jag önskar du var här nu"
    Tårarna bubblar ut och svävar tyngdlöst i hjälmen på Valerian.

Snipp snapp snut, så var sagan Slut

Kuriosa:

  • Namnet Luna kändes passande till en rymdberättelse och klingar likt en annan favorit karaktär i rymden, Luke

  • Tellus - latinska namnet för vår planet jorden

  • Valerian eller Valerijan kan ni hitta mig i devise spel under detta "nick"

  • European Space Agency, grundad 1975 med mål att utforska rymden o dens möjligheter

  • World Health Organization (who), United Nations som jobbar för hälsa; att hålla världen säker och jobba för de utsatta. I berättelsen är jorden i sitt slutskede så då är säkert WHO involverade på något sätt för att motverka detta tänker jag

  • Nasa - amerikanska rymdbyrån, ledande och drivande i rymd forskning

  • Den röda planeten - en referens till film vid samma namn från 2000. Med Val Kilmer i huvudrollen och Carrie-Anne Moss, sevärd för hur dålig den är

  • summa cum laude - latin för ensamstående prestation, används i vissa länder för att lyfta fram en eller flera elever som sticker ut från mängden

  • 3,720 to 1 - refererar till oddsen C-3PO ger Han Solo att navigera genom ett asteroidfält i Star Wars: Episode V

  • Mot oändligheten och vidare - Buzz Lightyear från filmen Toy Story

  • Tio rotationer - en rotation kring Mars är snarlikt jordens rotation kring sin egen axel 23h 56min tar det på jorden medans på Mars 24h 37min

  • Eniac, Electronic Numerical Integrator and Computer- den förste "kompletta" datorn byggd 1945

  • Andromeda galaxen - vår närmaste Galax efter vår egen med blotta 2.5 millioner ljusår bort

  • blixtsnabb kalkulation är ett långsökt referens till karaktären Data från serien Star Trek: The Next Generation med fler hintar som Synthetic intelligence android-lifefrom

  • Frontier - namnet på världens snabbaste dator även känd som OLCF-5

  • 8,472 den svage må förgöras - är för den inbitne StarCraft liraren en hint om Species 8472 The Weak Will Perish

  • Raphael - är kodnamnet för utvecklingen av just AMD’s grafikkort med RDNA 2.0 arkitektur

  • RX 7900 är självfallet en hint om grafikkortet Radeon RX 7900 XTX
    RX 7800 likaså fast för processorn Ryzen 7 7800X3D

  • VAS 119 är en robot i spelet Starfield och pryder även grafikkortet från AMD

  • lita på min känsla - är mitt försökt till ytterligare en Star Wars hint när Obi Wan säger åt Luke "use the force"

  • sanningen är där ute - The X-Files

  • blinka inte - Don’t blink i Doctor Who

  • djup 12,262 m - är det djupaste människan har borrat på vårt jord

  • må det bli - Make it so Jean-Luc Picard från serien Star Trek: Next Generation

  • lev länge och väl - live long and prosper Spock från Star Trek

  • Bobi - hunden lever än och är välden äldsta hund någonsin

  • Tårarna som riskerar att fylla hjälmen - är inspirerat från en verklig dock vattenläcka i hjälmen på italienske astronauten Luca Parmitano

  • tro på kraften vi måste, kraften är med dig - vid det här laget känner ni mig, Star Wars men denna gång Yoda

Av Addiie
Nytt bud: 1 500 kr Kan du tänka dig att släppa den för..
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av Addiie
Skrivet av Scarabeo:

Nja inte tillräckligt för att vara värt det, kör med en KF i dag och kommer nog aldrig göra det igen.. känns som KF chipen verkligen är klenare och inte kan klocka men samma framgång som K kan.
Liten sampel-size observation med det är verkligen upplevelsen jag har haft i mina kretsar.

Av Addiie
Skrivet av Fenrisulvfan:

DDR5:
https://komponentkoll.se/bild/hVGJL.png
DDR4:
https://komponentkoll.se/bild/eVVul.png

Edit: Bytte DDR5 RAM till 6GHz C30 istf 5600C28.

Blev DDR5 tillslut ändå

Skrivet av anon347775:

Ska du överklocka processorn? Om inte så hade jag letat billigare b760 moderkort

Siktar mot en 5.5GHz klockning om möjligt med 1.2 V

Blev ddr5 då de presterar bättre i spel och förhoppningsvis kommer visa sig mer gynnsamt inom närmaste spelframtiden samt liten fördel i de program jag använder.
Pris/prestanda försökte jag styra efter så mycket som möjligt därav minnena på 5600mhz och inte 6000 eller högre.
Välbalanserat mobo men fortfarande i den billigare skalan, (kört AsRock tidigare och de känns något billigare än Gigabyte annars fanns det några hundra att spara på ett AsRock lightning z790 kort).

Med lite extra koll efter vart artiklarna var billigast fick jag ner det till 10k

https://komponentkoll.se/bild/LecIA.png

Av Addiie
Av Addiie
Skrivet av Swedishchef_90:

Googla ditt musikprogram med ddr4 vs ddr5, kan vara så att ddr5 ger prestanda där också

Verkar mer fördel vid videoredigering (mitt program), tack för tipset!

@Nozomi
Men verkar som 32GB absolut borde räcka utan problem för mitt användningsområde då de problem jag har nu är CPU relaterade.
Jag arbetar inte med super stora 4k filer så även där bör jag klara mig på 32GB ett tag till

Av Addiie
Skrivet av Nozomi:

Hur får du bättre spelprestanda av 3200mhz minne?

Varför köpa DDR4 plattform när DDR5 är framtiden och det kanske är mainstream med 8000mhz CL30 om 1 år (/s)

DDR5 bör ju ge bättre prestanda i video och musikproduktion?

Speltester i 1440p visar en liten fördel i fps för DDR5 generellt, lite klumpigt uttryckt av mig men jag syftade på bättre prestanda för priset. Snitt på ca 5 bilder/s som skiller så tar jag hellre dubbla storleken i kapacitet.
Jag tror vid video och musik produktion så gör storleken på antal GB jag har tillgängligt mer gynnsamt för mitt arbetsflöde, rendering tid osv är helt oväsentligt idag så med en bättre cpu kommer det väga tyngre än hur snabba minnena är.

Jag kommer förmodligen precis som alla andra gånger tidigare köpa nytt moderkort och minne till nästa uppgraderings tillfälle ändå så ska jag hoppa på 8000mhz tåget köper jag nytt platform helt.

Jag ska kolla om jag skall stanna på 32GB då kan jag lika bra hoppa på DDR5 som du säger.

Av Addiie
Skrivet av Nozomi:

Vad ska du med 64GB till? Använder du ens 32GB idag?

Bättre prestanda i vad?

Spel, spel, spel med bakrundprocesser
Har 32GB idag och ligger ofta nära gränsen, varför? jo jag stänger inte bakrundprocesser och har igång 4 streams och streamar själv samtidigt.
Video o musik producerar lite så 64GB är ingen nackdel precis om jag till och med får bättre spelprestanda samtidigt för en billigare slant!

Skrivet av medbor:

För 10000kr är det nog bäst med bättre CPU än 13600K än att fundera på ramets hastighet. I alla fall om du prioriterar prestanda

Billigt mobo, 32gb okej ram och en snabb cpu är definitivt bättre för total prestanda

Varför är budget just 10k? Ska du också köpa grafikkort/skärm/annat?

Nästa nivå i spelprestanda är ett 13900k men där faller pris/prestanda i spelen jag är intresserad av i 1440p.
Inget annat skall köpas in just nu, 10 000kr känns rimligt för en uppgradering den är flexibel om rätt anledning ges.

Av Addiie
Skrivet av Nozomi:

Om du ska köpa nytt så DDR5 varje gång.

Varför?
Om jag kan få bättre prestanda och dubbla kapaciteten för samma pris.. utveckla gärna ditt svar jag lyssnar

Av Addiie

https://komponentkoll.se/bild/dxLXd.png

Efter lite mer koll tror jag det blir ddr4, är Z790 overkill om man ej ska klocka?

Av Addiie
Skrivet av edson:

Se upp med Z690 och 13th Gen då dessa MB kan behöva BIOS-flashas för att vara kompatibla med 13th gen.

Vissa moderkort kan man göra det utan CPU, så kallad BIOS Flashback eller annat liknande namn beroende på tillverkare.
Asus Prime har inte denna funktion kan jag med säkerhet säga så liten chansning att köpa ett sådant och hoppas på att du får en BIOS-version som stödjer 13th.

Tack, hade ingen aning!

Moderkort rekommendation, 2x m.2 platser och obv. stöd för ram-minne 6000mhz?

Av Addiie
Skrivet av Scarabeo:

Enligt Inet klarar det upp till 7200 MHz.

https://komponentkoll.se/bild/erAWM.png

Haft problem tidigare när sidor skriver att det ska funka men RAM-minnena inte finns med i MOBO listan.
(senast för två veckor sedan när bygge gjordes åt en vän..)

Av Addiie

MOBO & RAM rekommendation till 13600k

Ska uppgradera till 13600k och skulle gärna vilja köra CL >36 6000mhz minnen men har svårt o hitta vilket moderkort som stödjer detta till ett rimligt pris.

https://komponentkoll.se/bild/jZncY.png

CL 36 verkar vara "sweet spot" med 6000mhz eller högre för spelprestanda.
Valt mine finns som exempel inte med i listan för minnen i Asus lista..

Någon som har koll?
Budget 10k

Av Addiie

bud 1700kr

Av Addiie
Skrivet av Rico01:

Sitter med ett 7.1.4 system sedan två och ett halvt år tillbaka. Har provat både dolby atmos enabled speakers (studsande) och nu 4 st Dali Deltaco högt uppe på väggarna fram och bak.

Skillnaden mellan takhögtalare/direktstrålande/elevation mot studsande är främst att de studsande är svårare att placera rätt. I mitt rum funkade det ganska bra men då har jag också full frihet att placera lyssningsposition och högtalare som jag vill. Faktum är att i vissa situationer var studsande ljud bättre än direktstrålande som jag har nu. Men det tog en jäkla tid och flera dagar/veckor av experimenterande att få till. Studsande högtalare MÅSTE placeras ovanför dina öron annars kommer du kunna höra ganska väl att ljudet inte kommer ovanifrån enbart. Men det får heller inte bli för högt för då tappar man den diffusa ljudbilden som man önskar få ovanifrån.

Om du ska ha 2 st höjdhögtalare (direktstrålande) är mitt tips att du placerar dom i taket eller väggen ovanför din lyssningsposition. Om du däremot har 2 studsande placera dom på dina fronthögtalare.

Tänk också på att använda en hög delningsfrekvens, minst 150hz, eftersom basfrekvenser är svårare att få till rätt om man använder studsande ljud.

Edit: Kan också lägga till att man ska inte förvänta sig mirakel. De bästa implementeringarna av atmos (och DTS X) är fortfarande demomaterial. I filmer eller serier är det ytterst få titlar som kan använda atmos på rätt sätt. Mixarna brukar inte nyttja höjdinformation speciellt mycket förutom i enstaka scener.

Tack för tipsen, mycket uppskattat!

Av Addiie
Skrivet av KingCobra:

Det största problemet är väl att din förstärkare inte stödjer Dolby Atmos.
EDIT: Fel av mig Det gör den.
Då skall det ju inte vara några problem. Antingen köper du vinklade Atmoshögtalare som "studsar" ljudet i taket eller så monterar du helt enkelt högtalare i taket. Finns platta snygga sådana, vita.

Vinklade https://www.dustinhome.se/product/5011109755/studio-8-s-8-atm...
För takmontage https://www.hifiklubben.se/dali-oberon-on-wall-on-wall-hogtal... typ.

Det var det första jag kollade upp, annars hade plånboken inte blivit så glad om den var tvungen att bytas ut hehe
Tack för tipsen!

Av Addiie
Skrivet av Mega-Dark:

Inga problem 👍

Tänkte på det att på mitt galleri så kan du se hur det ser ut hos mig om du vill.
Har 4m mellan tv väggen och bakre väggen. Tv väggen är 3m bred, och har straks över 3m från golv till tak.

Har kollat nu 👍🏻
Jag har bara 2 meters bredd på ”TV-väggen” så ljudet kanske blir för odefinierat om både front och atmos sitter där som sagt. Ska se om jag kan få upp dom över soffan.
Får test lyssna lite först 👍🏻

Av Addiie
Skrivet av Mega-Dark:

Tioretiskt sätt så kan du använda exakt vilka högtalare som hälst till atmos. Praktiskt sätt blir det lite svårare, tillexempel om du vill typ sätta en golvhögtalare i taket 😏😋.

Jag kör skälv atmos med minna Klipsch R-625fa. De är sådana som studsar ljudet mot taket.
Jag skulle säga att höjd högtalarna tillför lite mer "rymd" i ljudet då jag fortfarande kan höra att ljudet kommer snarare lite framför än. Men när man hör de bakre och tak tillsamman så kan det låta riktigt bra ibland, dock jag kanske inte har helt optimalt rum häller hemma.

Vad jag hört så är:

I taket ovanför sittplatserna är bäst.
I taket framme vid tvin riktade mot sittplatserna är näst bäst.
Och studsade typ sämst eller sista alternativet om man inte kan ha de anndra två då det spelar ju roll hur taket är bygt och var man sitter för bästa upplevelse .

Ville bara nämna det så du inte sitter med allt för höga förväntningar Annars så kör på bara 👍
De du länkade är ju typ samma som sitter iminna och de låter bra enligt mig och de som hört på de hos mig.
Dock så är det bäst om man kan matcha samma märke/serie av högtalare så gått det går så de alla låter så lika de kan.

Tack för tipsen!

Vet på ungefär vilka placeringar man skall testa nu 👍
Här har du bild på hur min "anläggning" ser ut 😋 kanske blir för intensivt med både front fram och atmot så tätt pga begränsningar i planlösning.
Funderar på om bästa placering kanske kommer bli direkt över sittplatsen.

Av Addiie
Skrivet av Printscreen:

Oj nä här är jag inte tillräckligt audiofil för att vara insatt. Jag kör inte atmos själv, men känner folk som gör. Skulle jag uppgradera till Atmos skulle jag köpt något som är i samma prisklass som resten av mina högtalare, så att det blir "jämndyrt" om du förstår hur jag menar.

Det är inte alla filmer som klarar atmos, så det blir ju inte många speltimmar på högtalare man sätter i taket. Och tänk på att det är rätt drygt att montera kabel i tak också, man blir duktigt trött i axlarna

Hehe okej, tack ändå.
Jag tror bäst för mig blir ett par som studsar ljudet i taken då högtalarna kommer komma bakom projektorduken om jag monterar dom på väggen. Kan inte gömma högtalare i taken heller.

Skrivet av seville57:

Du kan ju kolla här: https://www.google.se/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=...

https://www.google.se/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=...

https://www.google.se/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=...

Kör själv med par Dynavoice Magic FX - 4 EX v.3 som tillfälliga Atmos högtalare.

@Printscreen - Finns ju även DTS X blu ray filmer, har ett par själv:

Snowwhite and the Huntsman 4k

Huntsman and the Winters War 4k

Battlleskip 4k

Edit: DTS X är DTS svar på Dolby Atmos.

Finns ju fler blu ray filmer med Dolby Atmos jämfört med DTS X.
Netflix kör osså vissa filmer i Atmos (beroende vilket Netflix man har).
Har själv bara "HD Netflix" med 5.1

Ja, första ex jag länkade i mitt första inlägget verkar passa bra, det är något sånt alternativ och inte dyrare jag är ute efter.
Får söka vidare i vart det ska sitta för bästa resultat.
Tack!

Av Addiie
Skrivet av Printscreen:

Vilka som helst duger ju rent tekniskt. Ofta kan man köpa speciella högtalare som monteras i taket, och som har en svag vinkel så att ljudet riktas mot dig. Det finns också högtalare som man lägger ovanpå golvhögtalarna som skjuter uppåt, så att du får "studsat" ljud, och på så sett upplevs det komma uppifrån

edit: Sökning på Hembiobutiken.se ger dig lite exempel på vad jag menar

Okej då vet jag att båda alternativen fungerar, tack!
Har du någon specifik rekommendation till just min setup?