Inlägg

Inlägg som Sweex har skrivit i forumet
Av Sweex

Jag pular vidare med detta men har inte nog att dela med mig ännu, men lovar att visa sen.

Dock har jag en fråga!

Jag tänker mig att det blir enklast ett jag skapar en mall för hur ett Dictionary ska se ut för varje bil, med den datan jag vill ha med.
Jag kallar sedan på denna ordbok när jag valt att köpa en bil och uppgifterna fylls i. Denna ordbok döps sen till Bil1 eller något.
Köper man en till bil kallas samma mall och datan fylls i, men denna ordbok döps till Bil2, och så vidare.

Säljer man en bil tas dennas ordbok bort.
Detta leder i för sig till att det blir "luckor" i listan, bil1 bil2 bil4 bil5 bil7. Då måste jag döpa om alla efterkommande ordböcker och det känns klabb.

Är det kanske bättre att jag skapar x antal ordböcker baserat på vad användaren säger att de har plats med, låter de vara tomma tills en bil köps. Sen på något sätt läsa av alla ordböcker vid köp av bil, och ta den första som är tom och fylla i den med datan?

EDIT:
Nested dictionaries löser såklart mina problem! Tänk först, fråga sen...

Av Sweex
Skrivet av AplAy:

OBS: Ej kodare själv men kan delvis "tänka i pseudokod". Om .JSON tillämpas som "databas" så kan väl dynamiska arrays[i] nyttjas?

Sedan tänker jag att du vill lösa en funktion/problem i taget (OBS: Pseudokod-tänk, riktiga kodare får gärna inflika när jag tänkt fel i hur det kan appliceras till just Python eller rent allmänt kodande):
1. Funktion/initiering att rita upp en menydel (copy+paste för att rita resterande menydelar sedan när första funkar)

2. Funktion/initiering att läsa in ett fält i en .JSON-fil (sen läsa alla fält som en array[i] i samma .JSON-fil?), sen loopa denna funktion att läsa .JSON-filer som en array[i] och arrays i arrays[i.j]? Kanske bara en funktion behövs då som loopar inuti en loop? Typ InitialReading.forEach(JSON-fil) then forEach(JSON-fält)? Fungerar det ens? Riktiga kodare får inflika! Eller så kan den loopa igenom numrering av bilar: 1 {Bildata}, 2 {Bildata}, osv?

För modulärt tänk: 3. Funktioner som gör en sak med dynamiska variabler med fasta datatyper och som finns i separata filer som sedan #include <function.h> (jag vet inte vad koden för Python är där: import file.py?)

4. Funktion för att skriva till ett fält i en JSON-fil, sen hur man kan göra array[i] för en given JSON-fil och sen alla JSON-filer? Blir det kanske liknande loop inuti loop? Denna används för att skriva förändringar man gör i sin samling eller när man lägger till nya?`Kanske en fil då med tre funktioner: ändra i nuvarande samling, lägga till ny till samling, ta bort befintlig från samling? Eller separata filer här för enskild funktion?

5. Funktion för beräkning, separat fil: läser in relevanta JSON-fält (kostnad? värde?) och sedan gör simpel mattefunktion för att beräkna dess faktiska värde? Funktion i enskild fil som kan ta emot sifferargument och returnerar resultatet av mattefunktionens beräkning av det mottagna sifferargumentet?

6. Funktion för randNum() som anropas när ny bil skapas för att generera slumpvisa intervaller för Milage och Cost?

Om JSON används så kan väl varje bil vara varje numrering så fungerar även det med arrays[i]? Typ så här:

1 { "CarModel" = "KEKW BMW", "CarModelYear" = "69", "CarModelCost" = 0, "CarModelMilage" = 0, "MoreNeededVariablesHere" = "StringOrNumber"; }, 2 { "OSV" = "OSV"; };

Förhoppningsvis har jag gett lite "tankar" att utgå ifrån, men riktiga kodare får som sagt var gärna inflika vart jag tänkt fel i samband med Python-kodning. Jag har ju inte löst uppgiften precis utan försökt brutit ned dess problem till mindre kodsnuttar att testa sig fram med.

GL HF!

Tack för ett väldigt bra inlägg.

Det låter rimligt det du säger och mycket hade jag med tänkt med att separera filer och kalla på dem, dela upp hela programmet i delar. Det var så jag löste senaste uppgiften "HelaBilhallen".

Jag får läsa på lite mer hur objekt och json fugerar för vi har inte gått igenom det men det borde fungera som du säger.
Kommer nog tillbaka till ditt inlägg när jag förstår lite mer så känner jag att det kommer hjälpa mig!

Av Sweex
Skrivet av dlq84:

Dina bilder funkar inte, testa imgur eller nåt istället.

Skrivet av Spiffman:

Fler av oss som inte ser dem och vi är rätt så svenska av oss

Skrivet av CymbalCrasher:

Bild fungerar för mig.

Intressant att det fungerar för vissa men inte andra. Hur som har jag laddat upp dem på en extern tjänst nu så det ska förhoppningsvis fungera för alla nu.

Skrivet av Bouxer:

Bilderna funkar även för mig.
Men för att faktiskt svara på din fråga, jag tycker det låter rimligt. Kan rekomendera JSON som du öppnar med "with open" och spara bilarna i varsin "bil-klass" alternativt i en Dictionary som kommer se ut precis som din JSON-fil mer eller mindre. En JSON för allt ska nog funka bra, onödigt att dela upp i flera.

Om användaren sen öppnar sin samling, json filen läses in, allt listas/visas på något sätt. Användaren vill ta bort bil 5, en Volvo Duett säg. Hur tar jag emot denna uppgiften lättast av användaren och säger åt programmet att plocka ut datan som tillhöra bil 5?
Är det med Klasser/objekt då? Läraren har nämnt det som hastigast men det ingår tydligen inte i Prog 1 så vi gick inte så djupt på det. Jag har dock inget emot att lära mig mer om det på egen hand, vill bara veta att jag lägger min tid rätt då det är en begränsad resurs

Av Sweex

https://nextcloud.donotblink.space/s/Zb4andndnANQcfK/preview

Fick ta mig en liten smakare på min "hemgjorda" Sloe Gin.
Den är baserad på Beefeater 43% och legat med slånbär sen november någon gång. Silade av den igår och la i cirka 2,5dl socker i 1L sprit/bär vätska.

Väldigt nöjd för att vara första gången. Nästa gång blir det lätt en dubbel sats, dock kanske någon annan gin.

Av Sweex
Skrivet av dlq84:

Dina bilder funkar inte, testa imgur eller nåt istället.

Jasså? Kan det vara så att du inte är i Sverige?
Jag hostar själv och blockar anslutningar som kommer från utlandet.

Det fungerar nämligen här, både på mobilen, hemma och jobbet i olika webbläsare och med inkognito så det inte är några kakor i bakgrunden som möjliggör det.
Är det bara blankt eller får du någon error?

Av Sweex

Slutuppgift Programmering 1

Jag går nu Programmering 1 på Komvux för att komma in på en YH-utbildning i höst.
Språket är Python 3 endast.

Just nu sitter jag och funderar på vad jag ska göra för slutuppgift och behöver lite input och guide i rätt riktning.

Är det jag tänker mig overkill? Nedan är kraven, där den första är krav och andra mervärde.

https://i.ibb.co/Q8KzX32/688-1024.jpg

https://i.ibb.co/Yy0nLHq/853-906-max.jpg

direct link

Min tanke just nu är detta;

Ett program för att hålla koll på ens hobby i form av ekonomi och plats, i detta fall samlarbilar.
Första gången man startar programmet möts man av frågorna budget och hur mycket plats man har. I efterkommande starter läser programmet textfilerna som dessa skapade och om det är något där i läses detta in utan frågan ställs till användaren.

Man får sen en meny där man kan köpa och sälja bilar, kolla över ens samling, beräkna värdet av ens samling, sätta in mer pengar samt nolla programmet.

Köpa; En bilannons genereras med data från listor av olika märken och modeller, årtal och miltal slumpas inom intervall. Pris genereras baserat på tex märke och årtal inom ett visst intervall. Gärna ej helt slumpat, tips på lösning?
Detta ska sen sparas i någon fil och priset tas bort från ens saldo. Ej tillåta en skapa fler filer/rader än vad man skriv in att man har plats för.

Sälja; Läsa in ens samling och generera pris baserat på något, väljer man sälja läggs summan till i ens saldo.

Lista ens samling på något snyggt sätt.
Skriva ut värdet i samband med det.

Fylla på saldo är ganska självförklarande.

Dold text

Lagerplats tänker jag att man +1 eller -1 till variabeln som håller detta, och ej låta gå över/under visst värde, vid varje köp eller sälj.

Men jag skulle behövs tips på hur jag ska läsa in samlingen och sen välja en bilarna, plocka ut den datan ur filen och ta bort den från listan? Om jag sparar köpta bilar i en txt-fil eller kanske json som kommit upp på mina googlingar, delar jag upp varje bil i den som programmet kan hantera?
Är det bättre och skapa en ny fil för varje bil som köps kanske?

Jag länkar det jag lämnat in innan nedan på Replit så slipper ni hämta hem några mysko filer

https://replit.com/@Sweex95/HelaBilhallen
https://replit.com/@Sweex95/Bilhallen

Av Sweex

En sann musmästare... xD
Fick sjuk nostalgi av Bikers mössen från Mars, tack för de!

Av Sweex
Skrivet av dr.leffe:

Hej,

Jag undrar om någon vet ett TV-väggfäste som passar till de blå skruvhålen i bild avseende distans emellan dessa. Dessa skruvhål är redan gjorda i väggen.

https://i.imgur.com/B6he5Ru.png

https://i.ibb.co/cbTdp6d/7903721-D-9408-45-D1-BC25-7609-A682444-B.jpg

Hmm.

Just bredden är näsan garanterat inga problem. De väggfästerna jag sätt och satt upp har avlånga hål i mängder längs med hela just för att man ska kunna träffa reglar och sånt.

https://productimages.biltema.com/v1/Image/product/xlarge/200003...

Men 2cm bredden mellan hålen blir svårt. Har ej sätt ett så smalt fäste..
Vad satt där innan?
Kanske kan det räcka med bara använda 2 av 4 hål, om de är grova nog? Svårt att se på bild.

Av Sweex
Skrivet av Cimmet:

Hej!

Vid min tv har jag många prylar som jag tänkte köra via kabel istället för Wi-Fi, skulle det fungera att köpa en ”TP-Link TL-SG105” och ansluta en kabel till ett av vägguttagen som är ansluten till routern och sedan koppla in

Smart tv
Wi-Fi sändare
Ps4
Telia tv

I själva switchen. Skulle det fungera eller skulle det bli problem med ip adress? För det kommer väll bara komma 1 ip adress från routern.

Mvh Simon.M

Det stämmer att routern bara tilldelar en 1 IP, men det är till ALLA enheter som är bakom den. Detta gäller dock bara externt, alltså ut mot nätet.

Internt har du hur många IP-adresser som helst och din enheter kommer identifiera sig med MAC-adresser och få unika lokala IP-adresser av routern.

Det är precis sådana här tillfällen en switch "ska" användas, så det kommer fungera bra.

Det kan där emot vara värt att lägga till en 100 lapp och ta "TP-Link TL-SG105E" istället som är en smart switch som kan hantera VLAN och annat smart om det skulle behövas i framtiden.

Jag kör själv precis lika dant, dock ej exakt samma märke på switchen.

Av Sweex

Riktigt trevlig kväll, tack så mycket alla!

Av Sweex
Skrivet av Fatmajk:

Kan tyvärr inte komma ikväll pga tillökning i familjen. Jag får önska er en riktigt trevlig kväll! Tack för att ni anordnar träffen.

Grattis!

Av Sweex
Skrivet av mgsrex:

Har konsolen kopplad till HDMI 2.0 porten på den här skärmen.
PS5:an meddelar att VRR inte stöds. Kan dock köra 120 Hz utan problem i spelen som stödjer det. Läste att det tydligen ska gå att köra VRR över HDMI 2.0 i 1080p eller var det helt fel? Kan det vara att skärmen inte stödjer VRR på HDMI portarna?

Kan det vara något med att den bara stödjer G-sync (kanske med Freesync?) på displayport? och ej på HDMI.
Vet att det var så förr, men skärmen verkar ju vara ganska ny..

https://www.displayninja.com/acer-xb253qgp-review/
Skrollar man ner lite där står det att man behöver Displyport för G-sync, dock inget om Freesync

Dock nämner de att man måste starta "adaptiv sync" samt att det ej fungerar när man är "extreme mode", vad det nu är..

Av Sweex
Skrivet av Geckod:

Tror 20.00 blir rätt lagom för mat. Är nog där tidigast 18.30. Har 2h ner plus hitta parkering och checka in, samt gå till kappa.

Strongt av dig/er att ta er hela vägen ner!

Av Sweex
Skrivet av Enviro:

Nu är det bara några dagar kvar och peppen går att skära med kniv här!

Det som gäller är Kappa Bar på Baltzarsgatan 31 i Malmö. Vi får sitta för oss själva i salongens bakre del där vi får umgås, käka och härja. Starttiden är 18:00 och min plan var att käka vid 20:00, så hinner folk droppa in och bli lite varma i kläderna innan maten serveras. Alternativet är ju att vi tar in käket vid 19:00 stället. Vad sägs om detta?

Det har också blivit lite manfall och det finns en plats att fylla. Skriv här eller till PM till mig om du har en vän som vill haka på. Det blir kul. Jag lovar!

KUL!
20:00 blir bra, är man hungrig innan får man ta en näve nötter eller något!

Av Sweex
Skrivet av employed:

Som rubriken säger.

Tänkte flytta tre SATA SSDer med data som jag tänkte flytta till ett nytt system. Har alltid formaterat all data innan men det kommer vara lite tidskrävande att flytta alla data inför flytt.

Tack på förhand.

Så länge det ej är ett OS på dem samt att mottagande dator stödjer filsystemet de är skapta med, så är det nästan aldrig problem.

Av Sweex
Skrivet av sKRUVARN:

Jag tror nästan vi kommer behöva vänta på Intel innan vi får se ett nytt low-end kort som lämpar sig för media. Hela deras mobila Arc serie verkar ha fått en ordentlig mediadel med full decode och encode för allt från h264 till AV1, så kan inte tänka mig att dom lägsta AIB-korten inte skulle få det då Intel verkar trycka rätt hårt på media i deras pressmaterial.

edit.
Denna bild visar lite varför man begränsar detta på low-end korten:

https://external-content.duckduckgo.com/iu/?u=https%3A%2F%2Fstatic.tweaktown.com%2Fnews%2F7%2F4%2F74560_01_this-is-the-gpu-die-shot-of-xbox-series-rdna-2-looks-delicious_full.jpg&f=1&nofb=1

Mediablocken bara växer och växer ju fler kodekstöd som stoppas in, det ryktas även om att AV1 kräver relativt många transistorer, som du ser här så är mediablocket är i princip lika stort som ett helt CPU-kluster. Ju mindre kretsen är så tar dessa funktioner procentuellt sett mer kretsyta.

Visste inte att det tog så mycket kretsyta, tack!

Men ja, håller tummarna för Intel Arc Entry korten.

Av Sweex
Skrivet av sKRUVARN:

Verkar tyvärr vara begränsad mediadel, ingen AV1 avkodning och ingen hw-encodering alls ser det ut som (vilket kan vara relevant för plex-server-bruk).

https://www.amd.com/en/products/graphics/amd-radeon-rx-6400

Verkar iaf ha ordentlig HDMI port för HTPC-bruk:

"HDMI x 1 (Supports 4K@120Hz/8K@60Hz and VRR as specified in HDMI 2.1)"

https://www.msi.com/Graphics-Card/Radeon-RX-6400-AERO-ITX-4G

Ja precis. Varför ta bort en så basal grej på ett instegskort? Bättre att de stänger av RT funktioner eller annat tjofs som ändå inte kommer fungera tillfredsställande.

Av Sweex

Men vafan...
Enda den duger till är ju videoavkodning i en media PC eller tex en PLEX server, och så har de bränt bort den delen??

Av Sweex
Skrivet av Timpalimpa:

Okej nu måste jag beställa
Jag har bantat PSUn men fortfarande så den ska klara 6 mekaniska diskar.
Moderkortet vet jag inte vad jag ska göra med. Har filtrerat på mATX, 4 minnesslots, PCIE-gen4 och 6 sata.
Det blir ändå dyrt...

https://komponentkoll.se/bild/DewSJ.png

Node 804 är helt ok, kör det själv. Men kan behövas någon extra fläkt när man slänger in många diskar.

Varför fler SSD? du har ju redan två stycken skrev du? Unraid stödjer bara SSD i cache, ej i själva arrayn. Går att montera utanför men det är specifika användningsområden som kan nyttja det bra.

Verkar som z690 krävs för 6 sata på Gen12. Kanske bättre att gå ner till ett B-serie moderkort och köpa ett HBA kort?
https://forums.servethehome.com/index.php?threads/lsi-raid-co...
Där är en lista med bra HBA kort som fungerar med UnRaid i IT-mode. Satsa på ett med PCiE-3.0. Borde kosta runt 1000kr på Ebay

Sen när man ändå bygger nytt skulle jag helt klart satsa på ett moderkort med IPMI och lite andra server-funktioner. Men kanske inte finns till Gen12 ännu?

Av Sweex
Skrivet av xxargs:

Duplicity är inte någon deduplicerande backup-progran utan en förpackning enligt TAR-filsosofin med en huvudbackup och sedan inkrementfiler med lite extra tillägg (som kryptering) - ett råd med backup enligt TAR-filsosofin med huvudbackupper och därefter inkrementfiler - ha aldrig mer än 30 st inkrement per huvudbackup - varför märker du den dagen du behöver återställa den 29' backupsessionen huvudbackuppen och alla inkrement-filer måste läsas in en efter en (och modifiera de återställda filträdet), vilket kan ta mycket tid.

För deduplicerande backupprogram se borg-backup, restic, duplicacy (dock kommersiell), duplicati (främst för windows) och alla utom borg-backup har också API för ett flertal olika molnlagringstjänster direkt.

Borgbackup fungerar bara via SSH förutom på lokal lagring och mappade nätverksenheter och skall man lagra mot molntjänst så får man ta hjälp av 'rclone' som förmedlare.

Både BorgBackup och Restic verkar kunna hjälpa mig här, tack för de tipsen.

Jag vill alltså inte lagra mot moln, i alla fall inte i första hand. Utan Synology ska dra backups från UnRaid och spara dem på sig själv. Kan man i framtiden lägga en kopia av dessa på ett moln kanske jag överväger det. Men varför jag köpte en Synology NAS var just för att slippa betala varje månad för molnlagring.

Ska pula lite med detta i helgen så får vi se hur långt jag kommer.

Men när jag googlar "pull/pull-style backup" eller "backup to Synology" så är 9 av 10 trådar om push backups, eller de som svara i trådarna säger "kör push det är enklare".
Varför verkar det vara så ovanligt med "Pull-backups"?

/Sweex