Inlägg

Inlägg som jummarn har skrivit i forumet
Av jummarn

Här är Bahnhof uppmaning till folket, många bra länkar. Jag tycker ni alla kan ta er tiden att skicka lite mail. Det är ingen stor uppoffring för att i vart fall försöka bevara ett internet så som vi vet det idag.

https://www.bahnhof.se/press/press-releases/2019/03/29/bahnho...

Av jummarn
Skrivet av Triton242:

Hittade dessa på en köp o sälj sajt på Facebook av en ren slump där killen höll på att rensa ut sin lada och ville sälja dessa klenoder.
Åkte ditt direkt och köpt dem av han.
Det är ett par Sonab OA-2212 som är tillverkade 1979 eller 1977 inte helt säkert än.

Som ni ser kommer det kräva en hel del renovering och reparationer men jag har redan slängt mig över dem börjar plocka ner lådor m.m metodiskt i garaget.

Jag skulle väldigt gärna se mer av detta projekt.

Av jummarn

Jag gillar när det svänger, låtar får mer än gärna vara långa och instrumental, helst en hel sida av en LP.

Denna låt som länkas får i vart fall mig och känna, mycket pga att jag verkligen gillar musiken i sig och hela genren. Men anledningen till att den får mig att just "känna" är mer invecklade än att jag bara gillar bandet. Många bra saker hände just då i livet när skivan släpptes osv.

https://www.youtube.com/watch?v=aqYac8gFQNs

Av jummarn

Jag tycker att det synd att det bara har nämnt en gång här i tråden om att köpa en äldre moppe, begagnat. Någon tidigare tipsade om Honda MT5 och Yamaha DT50, eller varför inte den lite ovanliga Suzuki TS. Går att hitta riktigt fina moppar under 10 000:- och jag har svårt att se att de skulle tappa i värde överhuvudtaget under de åren du äger den. Om du inte gör någon ordentlig vurpa och skrotar den då vill säga.

Jag är en bit över 30 år idag och ångrar gravt att jag sålde min Mustang Mamba när jag var femton, hade varit en fin investering då den skulle ha varit värd det tredubbla idag, men just då var jag bara glad att jag fick samma summa som jag hade köpt den för.
Det hela spårade ur för ett par år sedan när jag fick för mig att skaffa moppe igen, Zundapp igen såklart. Letade i över två år innan jag hittade en Mustang 610 från -63. Dessa Veteranmopeder kan kosta en hel del beroende på skick men tappar heller aldrig i värde om inget galet inträffar.

En annan viktig sak förutom skydd som nämns så kostar dessa EU-Moppar hiskeligt mycket att äga, försäkringar och allt vad det är. Jag ska inte snacka om något jag inte vet någon om, men kostar det inte mer och ta ett sådan körkort än ett kort för 30-moppar? Jag personligen skulle hellre lagd en större summa på en lite finare förstabil i så fall, eller för den delen det "riktiga" körkortet. Jag har inte en aning om din familjs ekonomiska situation men att låna pengar för att det är låg ränta som nämns i tråden känns som ett rätt kasst tips. Spar de pengarna tills du är 18 och står inför att köpa din första bil istället, köp en riktigt fin MT5a för de 10-15k+ och du har med all säkerhet igen pengarna och kanske lite till om du sköter den väl.

Jag tror att dessa gamla 80-90tals mopeder (MT,DT och TS) kommer att ha samma prisutveckling på andrahandsmarknaden som min Mamba har haft. Det är många 30+ "gubbar" som börja snegla åt mopeder de hade som kids...

Av jummarn

Jag ska inte styra tråden in på något löp angående konspirationsteorier eller inte. Men det känns faktisk som det här är precis vad man kunde ana när Sverige öppnade sin famn. Jag är inte alls förvånad, det bara bekräftar vad jag trodde innan. Tycker bara det hela känns rätt så kusligt när LO nämner det först, så här öppet.

Fler folk som konkurrera om färre jobb ju mindre löner behöver betalas ut, frågan man bör ställa sig är vilka som tjänar på detta, följ alltid pengarna eller vad säger man. Det finns liksom i princip ingen arbetslöshet bland svenskfödda ungdomar idag. Det här är ju vanliga jobb vi snackar om, tjänster/arbeten som förr var ett steg in i en bransch eller ett företag, hela karriärstegen där man börjar lågt och arbetar sig upp i ett företag eller bransch. Arbeten som kids har pluggat flera år till som helt plötsligt ges en gräddfil in i för en annan grupp. Jag har varit "arbetare" i hela mitt arbetsliv med en medelinkomstlön eller till och med som låginkomsttagare, jag har inga mål som att arbeta mig upp, jag är nöjd med det jag har. Jag ser det hela som en systematisk lönedumpning, av vilken anledning vet jag inte, kanske att de är rädd för att bli av med fler industrier flyttar utomlands pga de höga lönerna i Sverige, vad vet jag...

Av jummarn
Skrivet av -=Mr_B=-:

Nja... Nä, det blir den inte. Men som tidigare sagts, så i teorin är det lagligt att äga, inneha, och bruka en sådan här kniv. Man får bara inte föra in dem i Sverige, inte köpa, eller sälja, och inte transportera den mellan olika platser.
Så, att köpa den i delar torde komma runt införselsproblemet. Och, har man inget annat de vill bråka om, så kommer de antagligen inte försöka sätta en på olaga vapeninnehav för kniven, om de "kommer på" att man har den hemma, eftersom en bra advokat kommer få en frikänd från det. Det finns inget specifikt i lagen som säger att man inte får ha en.
B!

Kan bara instämma. Finns inget som säger att det skulle vara olagligt att äga så länge du är över 21 år. I så fall skulle de har gjort det enkelt för sig och lägga dessa knivar under vapenlagen, så som pepparspray.
Du kan köpa dig en otf-kniv utan problem (lite galet tycker även jag) så länge bladet skickas för sig går det aldrig att säga vad det är. Därav har det heller aldrig brutits mot några lagar då kniven aldrig är komplett för ens hemma hos dig. Det är i så fall så jag tolkar det.

Av jummarn

Fastnar du sen för dessa knivar och vill kosta på dig en "lite mer seriös" kniv i framtiden kan du beställa från någon Amerikans tillverkare och be dom skicka den i delar, i omgångar och sedan montera ihop den själv hemma.

Av jummarn

Som pacc skriver, det borde finnas gott om knegare i området.
Känner du inga grannar eller andra i området som har en parkeringsplats som de kanske kan tänkas upplåta för en viss summa under tiden de ändå har tagit bilen själva till sitt vanliga sju fyra arbete? Som tidigare nämnts i tråden, sätt upp lappar. Trappuppgångar är ett bra tips. I värsta fall så må du cykla mellan bilen och hemmet, så illa är det inte att cykla.

Av jummarn
Skrivet av Ohem:

Nu menar jag inte att starta ett "krig", men jag är en av dem få som upplever gjutjärn opraktisk. Det är så otympligt att använda att jag under en tid innan jag skaffade teflonpanna hellre köpte mikromat och pizza - bara jag slapp använda gjutjärnet. Det är billigare att använda gjutjärn i längden men precis som anledningen till Apple och Konsoler fokuserar på så betalar jag hellre för convenience.

Men det är mitt val.

Nja, det gör du inte. Alla gillar vi olika. Till viss del har du rätt, Gjutjärnspannor är tunga men det är den ända nackdelen jag ser med dom. Sen kanske de inte är så roliga att "steka in" om man skulle köpa sprillans nytt. Men de är relativt lätta att sköta, skölja av med riktigt hett vatten och sedan i med lite olja som dras runt med hushållspapper. Klart.

Av jummarn
Skrivet av DaBone:

Gjutjärn och smör.. som det alltid har varit.

Som det ska vara. Har aldrig varit så mycket för Teflonpannor och allt vad det är det har som beläggning, de jag har ägt har ofta slagit sig rätt snabbt. Det gör aldrig en panna i Gjutjärn. Tycker även att temperaturen är betydligt lättare och justera i en panna av Järn, men det kanske mest beror på att jag alltid har haft kassa spisar. Med en bra spis kanske en Teflonpanna funkar fin fint vad vet jag, men det är inget för mig. Aldrig testat Kopparpannor för de är hiskeligt dyra för att köpa när de jag har i Gjutjärn funkar så bra.

Skrivet av anon42512:

Ni som steker i smör, vilket använder ni?

Normalsaltat från Arla som nämns tidigare, men det är nog mest av nostalgiska skäl, har sett den loggan sedan barnsben. Även tillgängligheten, det finns alltid i vilken butik man än går in i.

Av jummarn

Såg tråden på förstasidan och tänkte för mig själv, "gjutjärn såklart". Blev lite smått besviken när tråden i själva verket handlade om vad för medium folk steker i .

För min del är det mestadels smör men även Raps eller Olivolja, eller kombinationer av de tre. Beror helt på vad och hur något ska tillagas.

Av jummarn
Skrivet av HolyFather:

Okej, har du jämfört med MX Red, d.v.s. det jag försöker få reda på om MX Brown (eller motsv.) gör att stavfelen som många får med MX Red försvinner. D.v.s. det är en fix för prio 2 och 3 där.

Jag försöker få reda på om jag ska gå hela vägen till MX Clear då flera har sagt att de är en allmänt bättre MX Brown punkt slut.

Något MX Clear-fan här? Det är viktigt det här. Nu ska vi utreda. Haha

Kan inte säga att jag är något "clear-fan" men iallafall.
Jag var lite i din situation för ett par år sedan. Hade ett tangentbord med röda brytare i som jag inte alls gillade. Ville ha något annat och svarta var inget alternativ. Läste mycket på forum under en längre tid och blev nyfiken på dessa MX-Clear. Lyckades komma över ett tangentbord, visserligen ett Ducky som inte alls var tanken i från början då det var tänkt att inhandlas något "nördigare" tangentbord.

För att återkoppla, jag har igentligen bara haft två sorts brytare. Röda och Clear, jag gillar verkligen de sistnämnda som jag sitter med nu. De går åt lite kraft att aktivera dom, men jag gillar att slamra på mitt tangentbord så mig passar det perfekt, jag är dock väldigt osäker på hur det blir med gummi på dom. Det är lite det som är hela charmen med Clear tycker jag, att bottna. Det är alltid det bästa...

Av jummarn

Problemet kanske inte ligger i dammsugaren utan vad du suger upp med den Skämt åsido så har jag enbart ägt en dammsugare, inköpt när jag flyttade hemifrån. Jag har en Miele, det var en i den billigare klassen. Köpte den enbart för Mieles påssystem, en påse till alla modeller. Den har fungerat felfritt i alldeles för många år, även om den inte används så mycket som den borde.

Av jummarn
Skrivet av PointMan:

Quake 2, när man satte in ett grafikkort och bytte rendering från Software till OpenGL. Det är ett minne jag inte kommer glömma.

Spelade Quakeworld i Software väldigt länge innan jag gick över till OpenGL. Det var (är?) verkligen något speciellt med att spela i Software på CRTskärm med galen FPS för så längesedan.

Av jummarn

Född -80.
Spelade inledningsvis på ett hyrt NES men ett eget till familjen köptes rätt omgående. Metroid till NES ligger mig varmt om hjärtat då farsan även var med på ett hörn och ritade upp kartor i ett rutat kollegieblock. En Amiga har även avverkats, där var nog favoriten Cannon Fodder men det finns egentligen alldeless för många titlar som var riktigt bra för att kunna nämna några enstaka.

När En PC hade införskaffats så öppnades helt andra möjligheter, konkade runt datorn på många LAN, nu när jag tänker på det så känner man sig rätt gammal. Herre gud, de första LANen jag var på kördes det med coaxialkabel.
För att göra en lång historia kort så är nog alla tiders bästa spel enligt mig Quake, speciellt när Quakeworld kom och allt helt plötsligt blev förbättrat, någon jag då inte trodde var möjligt. Ett annat spel som jag även måste nämna är Half Life, det första spelet jag spelade med en riktig story, speciellt med Opposing Force och den vinkeln var mycket spännande.

Så, Quake och Half Life.

d_mipcap 1
d_mipscale 1

Rolig tråd förresten. Må väl.

Skrivet av Mordekai:

Pinball Dreams

Helt underbar musik och ett ännu bättre pinballspel

Av jummarn

Jag köpte mig en Subox Mini (tack KKay för tipset) med mål att sluta röka. Jag har nu ägt den någon vecka och det var faktiskt rätt så likt att röka en cigarett, kanske inte i smak men jag får min nikotinfix och det "river" i halsen som det bör. Tanken är att trappa ner på nikotinhalten för varje juiceköp för att sedan helt lägga av.
Jag ser faktiskt ingen mening med att röka den som en vattenpipa, i vart fall inte om målet är att sluta röka. Som van rökare av icke-light-cigaretter tycker jag inte alls att 12mg är för mycket för för just "min till lunga".

Av jummarn
Skrivet av drwlz:

Körde nyligen en formatering utav beteslådan, så nu finns det gott om plats för lagring utav jiggar.

Jag föredrar att göra enbart en defrag av lådorna så här inför stundande säsong

Fiskade mycket som yngre och har kommit igång med denna extremt trevliga sysselsättning/hobby igen efter ett antal års uppehåll.
Jag fiskar mest efter Abborre, även om det är roligt med riktat fiske efter Gädda så har Abborren alltid varit favoriten. Har fiskat en hel del vitfisk i form av Mete för längesedan. Då har de fiskats efter Asp, Sutare och Sarv. Är rätt sugen på att köpa mig ett lite finare (läs "lättare") metspö nu när man har lite mer än studiebidraget och testa på metet igen.

Väntar på att isen ska gå upp i sjön där kompisen har båten så vi kan vara med lite innan Gäddan börjar leka. Har för övrigt ny Daiwa rulle för säsongen som beställdes från Japan, mer eller mindre en chansning men är rätt nyfiken på Daiwas nya bromssystem (ATD för den som undrar) samtidigt som jag blev lite nostalgisk då jag hade en riktigt bra Daiwahaspel när jag var yngre, där i mellan har den enbart vart Shimano som gällt, som för övrigt gör riktigt bra rullar men tyvärr inga nyheter för året som intresserar mig.

Må väl mina herrar, och skitfiske på er.

Av jummarn

Då är det bara det långa väntan kvar, batterier med laddare och juicer har kommit hem. Väntar bara på Subox`en. En fördel är att juicerna hinner att steepas ett par veckor. Måste säga att jag är jävligt nyfiken, de både luktar och smakar gott. Jag är lite förvånad över att de har skiftat färg så mycket, när jag fick dom så var de i princip i samma färg, nu någon vecka senare så ser man mer tydligare skillnader i färgnyanserna.

Av jummarn

Jag tackar så mycket för tipset, har sett de där men tagit för givet att det var inbyggt batteri som jag inte gärna vill ha så redan där sållade jag i min ovetskap.
Tanken var inte att köpa batterier från Kina utan snarare i EU, någon har nämn ett Holländsk sida eller Tysk här som jag inte kan hitta länken till för tillfället?
Är det värt att skaffa två batterier och en laddare eller funkar laddaren som är inbyggt skapligt?

För övrigt så montages gärna tips på vart de renaste och godaste juicerna säljs?

Av jummarn

Det är tid att sluta röka, på riktigt denna gång

Skulle mer än gärna uppskatta lite input på det jag har tänkt att införskaffa då jag verkligen har svårt sätta mig in i denna djungel av facktermer, all tillverkare och MODS. Har noll koll på vad som är "standard" men vill kunna köpa delar som passar utan strul så som fler coils och i framtiden om jag fastnar för det även en annan clearomizer. Så nu till frågan, är denna något att ha:
https://www.fasttech.com/products/3099/10015785/3029800-authe...

Är detta så kallad Sub-Ohm? 510 gänga är väl den mest förekommande eller? Vart köper jag batterier och laddare som är bra, säkra och billiga? Jag handlar mer än gärna från utlandet. Jag har inte kollat alla 195 sidorna, men bra många...

Tack på förhand.