Inlägg

Inlägg som Halogen har skrivit i forumet
Av Halogen

Provlyssna allt du är intresserad av är väl det tråkiga tipset, men jag har väldigt goda erfarenheter av Marantz och Elac ihop. Har själv kollat på just WS1645 som ersättare till nuvarande setup där jag har ett par Elac FS207a som frontar.

Av Halogen
Skrivet av Beamy:

Mina svärföräldrar kör i dagsläget en VW Sharan, men vill byta till en elbil. Önskemålen är räckvidd > 50 mil och gärna en hög sittposition, men framförallt är dom ute efter massvis av bagageutrymme. Trots att dom bara är två, har dom behov av att kunna lasta mycket. Släp eller takbox är inget alternativ.

Vad finns det för elbilar med mycket lastutrymme? Kanske någon modell på gång?

Jag tänkte direkt på VW Multivan, men den är bara laddhydrid.

https://www.volkswagen-transportbilar.se/sv/modeller/id-buzz....

Lanseras i Mars i år. Faller möjligen på kravet på >50 mils räckvidd eftersom den lär bygga på samma tekniska platform som ID4 men den är stor.

Av Halogen
Skrivet av FattarNiInte:

Hur kan man ta 4500 kr för att byta en spolarpump? Tar ca 10 minuter att felsöka, 10 minuter att byta och ett par hundringar för pumpen.
Man upphör aldrig att förvånas över Svenssons lättlurenhet.

Det är väl ändå väldigt modellberoende... På vissa bilar kommer man inte ens åt pumpen utan att plocka bort innerskärmen liksom.

Av Halogen

Jag tycker även jag att det ska krävas en enter-tangent för att mata in ordet, och även att bokstäver markeras på tangentbordet som gula och gröna.

Av Halogen

Shit, stämmer det är det ju ett riktigt bra pris. Undra vad villkoren är dock.

Av Halogen

Har två Apple TV i hushållet. Makalöst bra indeed!

Av Halogen
Skrivet av Stefflo:

Kommer det betyda att elskling och liknande företag tappar sin fördel? Jag använder inte det själv så endast en nyfiken fundering då jag förstått att de köper el för ett år i taget för ett visst antal medlemmar.

Elskling är bara en förmedlare/söktjänst för elavtal, de säljer inte el själva. Du tänker nog på Kundkraft och liknande företag. Men ja, det kan jag absolut tänka mig.

Av Halogen
Skrivet av AxxT:

Var har du läst/hört det? Försökt hitta något sådant, men inte funnit.

https://sverigesradio.se/artikel/flera-elbolag-slutar-erbjuda...

Av Halogen

Första fakturan på nya avtalet har kommit. 2410 kWh i december, 1514 kr för förbrukningen, 2020 kr för nätavgiften. Vi är två personer på ca 150 m2 med luft/luft och braskamin, ett par elvärmegolv igång i badrum, sovrum och hall samt underhållsvärme i garaget. Är jävligt glad att jag band avtalet i höstas.

Av Halogen
Skrivet av stgr:

Jag kör numera ganska ofta med D- - i min EQC,
När jag var till Tumba centrum och åkte till min lilla lya där ifrån, så hade jag fått 12km mer enligt GOM:en, istortsett bra nedför från centrum och hem, lite plant och sedan en liten uppför precis innan min parkering.

Det kändes lite kul att genereringen fick ihop 12km på den korta sträckan, även om det kanske bara är i GOM:en det skedde

Vad innebär D- - då? Jag har ingen koll på menyalternativen som finns i en merca...

Av Halogen
Skrivet av NisseG91:

Sant, bäst vore då alltså typ:

Släppa gasen utan att ha regenerering på
Slå på full regenerering
Svänga

För det känns lite som att gasa onödigt länge för att kunna regenerera inte alltid ger ett plus över att gasa en lite kortare sträcka och inte regenerera. Oavsett värmeenergi i bromsarna.

En fördel med regenerering är ju dock att man kan köra med en pedal, mer eller mindre, det är asnice.

Jag skulle vilja se ett test på detta, någon som har ett på lager?

Jag tror att du överkomplicerar här. Scenariot är normalt (som andra beskrivit) att man släpper gasen i lagom tid innan svängen och använder motorbroms med regenerering istället för bromsarna. Det är där vinsten görs. Vet inte riktigt vad du menar med "gasa onödigt länge" men det finns ingen nettovinst att göra genom att "gasa lite extra och regenerera" because physics.

Av Halogen
Skrivet av NisseG91:

Jag är inte helt säker på att det ger speciellt mycket alls.

Såhär:

Du åker i 100km/h
Du släpper gasen och bilen börjar motorbromsa och regenerera
Du är nere i 30km/h efter X sekunder.
Du svänger.

Men om du inte regenererar så har vi följande istället:

Du åker i 100km/h
Du kan släppa gasen tidigare = förbrukar noll/lite energi
Du är nere i 30km/h efter 3X sekunder.
Du svänger

Så för att det ska löna sig att använda detta så måste man alltså få tillbaka mer energi av att regenerera än vad man spar på att inte gasa.

Jag tror att du borde se det som att man tar tillvara på den energin som annars hade omvandlats till värme i bromsarna när man bromsar. Motorbroms med regenerering iställer för bromspedal ger ett energitillskott i batteriet.

Av Halogen
Skrivet av MystiX:

Nja det kan vara en bit att åka. Sen finns det ålar och lite annat smått och gott i vattnet som kommer döda dig väldigt snabbt. Tänk dig för vart du landsätter båten, är det i ett "farligt" område och du drar dit gubbar är din båt rökt sen när du kommer tillbaka från äventyret.

Skrivet av FLAXMANNEN:

På de världar jag har kört har det inte gått att simma mellan dessa öar. I några fall kan det vara en flod eller å som delar upp en ö, men för att komma till andra "riktiga" öar behövs det byggas en flotte eller båt.

Och för att svara på din tidigare fråga om biomer, så har 4 av mina 5 olika startöar bestått av meadows och black forest, men den senaste har ett mountain i ett hörn.

Ok, tack för info. Då konstaterar jag att jag är kvar på startön helt enkelt.

En annan fråga, om logistik: Man kan ju inte teleportera ore, är tanken att man ska bygga en ny bas när man kommit till nästa ö? Känns orimligt att man ska springa över halva världen för att mine:a.

Av Halogen
Skrivet av MystiX:

Allt ligger på Öar, så för att det ska bli svårare sen måste du ta båten. Den du är på nu är själva startön, och där brukar det väl finnas två olika Black forest, men det var längesen jag spelade nu, så det sista kan vara fel.

ok, alltså öar som det inte går att simma mellan då eller? För det fick jag göra för att komma till första Black Forest-området som jag hittade och sedan byggde en bas i.

Av Halogen

Lever den här tråden fortfarande? Jag köpte Valheim på julrean och har spelat en hel del under julen. En fråga om biomes, jag fattar att "svårare" biomes ligger längre och längre bort från där man startar men hänger t ex området med Black Forest ihop i ett band runt startområdet eller ligger det utplacerat lite blandat? Jag har inte kunnat utforska jättemycket ännu men har byggt två baser, en i Meadows och en i Black Forest och funderar på om jag borde fortsätta pusha åt samma håll som jag gjort hittills.

Av Halogen

En julfest som jag inte gick på...

Av Halogen

Domänen spelar ingen roll, men jag skulle rekommendera en "vuxen" adress.

Av Halogen
Skrivet av kronvall:

Tack, det ju det som är viktigast. Att faktiskt få hjälpen när det skiter sig.

Absolut. Men sen är det ju som vanligt viktigt att kolla i villkoren vad som ingår i försäkringen och bestämma vad som är ett rimligt maximalt ersättningsbelopp, hur hög självrisk man vill betala etc. I vårt fall slog vi i taket för maxersättning på 50k, men överskjutande belopp var såpass litet så det hade inte varit lönt att ha ett högre tak.

Av Halogen
Skrivet av kronvall:

Vi blir med valp snart och på vinst och förlust blåser jag liv i en gammal tråd här. Väger mellan Folksam och If just nu, någon med erfarenheter?

Vi har Folksam på våran italienska vinthund och det har aldrig varit några problem med dem. Har haft en del kontakt med dem pga att doggo bröt benet förra sommaren och de var väldigt enkla att ha att göra med.

Av Halogen
Skrivet av Raynstorm:

Det är inte bara du men varför kan det inte få finnas både och?

Ljudet från en vanlig bensindriven cross gör det omöjligt att köra på många ställen i världen. Har du en elektrisk cross som inte låter nämnvärt så kan du köra nästan var som helst. Du kan göra en crossbana på din mark även om det är nära grannar. Du kan köra nästan var som helst.

Det finns en charm i ljudet från en elmotorcykel också tycker jag. Ta cyklarna i Moto-E som exempel (som är en supportklass till MotoGP), de låter mer som rymdskepp ur nån scifi-film än något annat. Och det ger en annan dimension till racingen också när motorljudet inte är det enda som hörs, man kan höra däcken kasa på asfalten, knäpuckar som skrapar och massa annat.

https://youtu.be/QLR4HwN8fTo?t=83