Inlägg

Inlägg som hellskitten har skrivit i forumet
Av hellskitten
Skrivet av Wip3:

Hej!

Min dotter har samma behov som dig TS, har du köpt någon dator och vilken blev det?

Hej!

I slutändan blev det att jag inte (ännu i alla fall) köpt en laptop då en bekant gav mig tipset att jag kunde använda en mycket enklare laptop utan saker som grafikkort och dyl. och använda Chrome Remote Desktop för att ansluta till min stationära dator och arbeta på den. Än så länge har det funkat ok för mig, men jag är medveten om att det inte är något alla kan göra om dom inte har en stationär dator hemma som kan göra jobbet.

Vet inte om det hjälper eller inte, men som Talonmas färeslog så var det en Lenovo Legion 5 som jag lutade åt att köpa, i stil med den här: https://www.lenovo.com/se/sv/laptops/legion-laptops/legion-5-...

Av hellskitten

Bärbar dator till speldesignstudier

Hej!

Jag började studera speldesign nu på hösten -22 och har hittills hjälpligt klarat mig med min stationära dator hemma och med skoldatorer vid studier i skolan, men jag börjar känna att det kan börja bli värt att investera i en laptop som jag kan ta med till skolan och arbeta på, på ett vettigt sätt.

Jag går grafiker-inriktningen vilket betyder att laptoppen ska kunna klara av:
Maya (och liknande 3D modelleringsprogram)
Substance 3D Painter (o dyl.)
Unity
Unreal Engine
Photoshop

utan att klaga allt för mycket.

Jag har försökt läsa mig till vad en 'vettig' laptop är för detta och generellt verkar rådet vara 'köp en gaming laptop' och... det kanske inte är det mest informativa svaret någonsin, så därför vänder jag mig nu hit för att kanske kunna hitta lite bättre svar/råd än så.

Jag skulle starkt föredra en Windows-laptop (med Win 10, eller möjligheten att rulla tillbaka till 10an), och har generellt haft bra erfarenheter av Intel/Nvidia, men dom bitarna är inget krav, om det är mer bang for buck med AMD är det a-ok.

Och på tal om bucks. Min budget är någonstans 14-15 000 för laptoppen. Kanske att jag kan sträcka mig till 16, om det är någon bra superdeal på något mycket dyrare nu under mellandagsrean, men då måste det vara en väldigt bra deal (men jag vill ju gärna ha råd med hyra och mat också).

Tacksam för svar!

Av hellskitten

Jag tycker det är rätt kul att inte en enda av er verkar ha noterat att man kan öppna upp det nya filtret och få det att se snarlikt ut det 'gammelgamla' ni alla verka vara så varma i kläderna över.

https://i.imgur.com/mDk5X1u.jpg

https://i.imgur.com/thztQzm.jpg

https://i.imgur.com/uZaDMm5.jpg

Av hellskitten
Skrivet av Stromming90:

@hellskitten:

Datorbyggaren låter dig inte göra det, men du kan göra en kundvagn med montering och det ska gå.
Annars brukar dem kunna lösa det mesta om man pratar med dem på telefon.

Yep! Mailade dom under gårdagen och frågade och det är inga problem om man väljer hämta i butik t.ex. E bara byggaren som dummar sig.

Skrivet av Dracc:

Ah, det framgick inte jättetydligt av ditt första inlägg att du hade en så välgrundad tanke bakom dubbeldisk-systemet.

Lägre RPM + bara en värmeavgivande motor istället för två (en i vardera HDD).

Hehe, nämnde det inte uttryckligt, så ingen fara! Och som sagt, 'just in case', e ju bättre att bara förlora en del än allt om man har oturen att få ett måndagsexemplar.

Skrivet av ÖverklockarN94:

Lite overkill att köra ett sådant starkt nätagg med det systemet även i överklockat uförande. Kör ett 750w Seasonic Focus Plus eller RM750x V2 istället. Båda med toppbetyg

Tack för förslaget, tror dock att jag behåller det jag valt, har inte något emot att ha lite headspace inför framtiden.

Av hellskitten
Skrivet av Dracc:

https://www.inet.se/produkt/4300620/seagate-barracuda-4tb-540... - Högre skrivhastighet, inte märkbart lägre läshastighet och 100 kr billigare än din dubbeldisk-setup + 33% mer utrymme. Även svalare än den HDD-kombination du valde.

Jag uppskattar förslaget, men föredrar att ha två separata hårddiskar 'just in case', samt att planen är att ha 1TB disken till allmän förvaring + installation av eventuella program som inte måste ladda superdupersnabbt för att inte ta upp all plats på SSDn och att peka OBS / Vegas till 2TB disken för att spara video / renderade filer.

Sen är jag inte helt klar på varför den är svalare än dom HDarna jag valt. Är det pga lägre rpm tal?

Skrivet av Stromming90:

@hellskitten:

Osäker på hur bra Noctuan är jämförelsevis, men det är den bästa luft kylaren på marknaden. Och Jayz2Cents gjorde en video där han jämförde den med en 360mm vattenkylare och Noctuan var nästan lika bra. Bara några grader ifrån.

Tack! Letade reda på videon du pratade om och kollade den, ser ju onekligen bra ut på så sätt! Har skickat mail till Inet för och höra om dom går med på installation av Noctuan mot hämtning i butik och hur jag i sådana fall ska beställa det (datorbyggaren lirar inte helt med och låter mig inte välja Noctuan + ihopbyggningen). Låter därför vattenkylningen ligga kvar så länge.

Mindre uppdateringar efter förslag här i tråden:
https://www.inet.se/produkt/b1035921/beast-chan-update

https://inetimg.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/datorbygge/bild/b1035921/beast-chan-update

Av hellskitten
Skrivet av Stromming90:

Jag hade bytt chassi till Define S istället för R6 om du inte behöver alla expansionsmöjligheter.
Jag hade också tagit ett Noctua NH-D15 som CPU kylare istället för din vatten.

Tack för svar!

Kollade närmare på S och jämförde det chassit med R6:an och R5:an och även om det inte är superstora skillnader mellan dom, så blev jag påminnd om några saker jag gillar på R5:an, så har för närvarande lagdt den på bygget istället.

I fråga om kylningen, så är jag helt öppen för att köra luft så länge datorn e sval och trevlig. Anledningen till att jag valde den vatten lösning jag gjorde är att flera av recensionerna på CPUN nämde bra kylnings förmåga. (ex "Ca 26c Idle och i BF1 45-50c med en fractal design celsius s24 AIO. Tempen är uppmätt efter 1 timma aktivt spelande i BF1 samt med en ambient temp på 22c. Detta är med ett Asus Cyberus 1070ti graffekort i full HD (1080p )". So då är min fråga om Noctua kommer göra något liknande för temperaturerna?

Skickades från m.sweclockers.com

Av hellskitten
Skrivet av CyberNerd:

@hellskitten: Välj snabbare minnen. Standard minneshastighet för moderkortet är 2666Mhz, och det klarar även upp till 4000Mhz.

Doh, tack! Hittade ett par stickor från Corsair som typ ser likadana ut å kostar tom lite mindre men som är 2666Mhz.

Skickades från m.sweclockers.com

Av hellskitten
Skrivet av trebrecks:

Tror SweClockers har fri frakt på inet med. Får lägga till de om de inte tagit bort det

Tänkte bara flika in att just nu har Inet fri frakt i samband med sn lagerflytt, så om OP beställer dom närmaste dagarna borde det inte vara något problem.

Skickades från m.sweclockers.com

Av hellskitten

Går i köpastanker av ny gamingdator ~22-23k

Som synes i rubriken börjar jag (åter, det har gått ca tre år sen sist) gå i köpastankar av en ny gamingrigg, och jag är lika lost som vanligt! Jag har snokat lite i andra trådar men inte riktigt hittat någon som får mig och tänka 'that's it, that's the one!' och har därför vänt mig till Inets datorbyggare och påtat runt där ett ganska bra tag. Därefter har jag begett mig hit.

Det jag tänker mig använda datorn av är:

  • Spela spel! (Fn. WoW, Overwatch, Dead by Daylight, Conan Exiles. Plus eventuella framtida spel.

  • Streama spelandet av ovannämnda spel. Iallafall Overwatch och Dead by Daylight.

  • Spela in ovanstående spel med OBS Studio, eventuellt samtidigt med streaming, osäker på det.

  • Rendera ovanstående inspelade saker i typ Vegas, vilket är det program jag har för närvarande.

  • Köra två skärmar, en Acer 24" Predator XF240H 144Hz och min stenålders BenQ TFT 24" GL2440HM <- eventuellt att jag byter ut den här, isåfall till en till Acer 24" Predator XF240H (symmetri å sånt) med största sannolikhet. Ska dock inte ingå i budgeten här.

  • Lite noob-ritande/skapande i Photoshop.

Vill ha:

  • Så sval som möjligt. <- Så långt det är möjligt med valda delar. Prioritet på det mer eller mindre, jag blir nojig vid höga temperaturer.

  • Så tyst som möjligt. Så till vida det går, med sval dator i åtanke.

  • Intel/Nvidia. My baes. Vill ha dessa, AMD är det inte tal om för min del och jag undanber mig eventuella förslag med dom. Jag betalar hellre något extra för Intel/Nvidia.

  • 1080 kort. Är inte riktigt beredd att lägga pengar på ny first gen tech med massa barnsjukdomar + att nämda tech inte kommer utnyttjas av kommande spel på ett bra tag. Bättre att uppgradera kort då.

  • Operativsystem ska ingå.

  • Ihopbyggning av Inet. Jag vet att kylaren är för tung för att dom ska skicka (Gäller samma för vatten-kylning?), men jag bor så till att jag kan hämta i butik om så behövs.

  • Minst 500gb SSD + 1-2 hårddiskar med minst 1gb var i storlek.

Det jag kom fram till i datorbyggaren är följande;
https://www.inet.se/produkt/b1035766/beast-chan

https://inetimg.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/datorbygge/bild/b1035766/beast-chan

Det jag funderar lite på där är bland annat moderkortet och minnena och om dom är ok eller om något annat är bättre? Funderar även på hårddiskarna. Funderade på WD black i samma storlekar, men det blir närmare tusen kronor dyrare och om det inte är något jättefel på Seagate HDarna så känns det bättre att lägga pengarna på annat.

Tack på förhand för eventuella kommentarer och förslag!

Av hellskitten

Har fått kollat runt ännu en gång efter tips från en bekant om den billigaste varianten av CPUna -eftersom jag inte är intresserad av att klocka saker- i den här jämförelsen http://www.inet.se/jamfor?compare=5310046&compare=5310049&com... (mitten versionen plockade jag själv ut eftersom den verkade snarlik dom andra och.. tittar man på specsen så verkar det ju onelkligen så, eller? Hur mkt skillnad är det verkligen mellan dom?

Samma bekant påpekade också att om jag inte vill klocka så kan jag använda ett moderkort med ett annat chip-set, men där gick jag lite vilse i djungeln igen så om nån har några idéer om det vore det nice.

Av hellskitten

Har petat runt lite och ändrat några kringdetaljer på det ihopplock jag länkade i OPn. Jag gillar fortfarande CPUn/grafikkortet/moderkortet jag valt men jag ser att dom andra korgarna valt bort dom för saker som vart dyrare i vissa fall och t.ex väldigt billiga moderkort istället, så jag undrar varför?

http://www.inet.se/kundvagn/visa/8299656/2015-08-13-2

http://www.inet.se/files/img/tiny/forum-divider.png

http://www.inet.se/kundvagn/bild/8299656/2015-08-13-2

Av hellskitten
Skrivet av anon259415:

@hellskitten: Du verkar ha lite av en arrogant attityd i sättet du skriver. Kom ihåg att folk hjälper dig gratis på forumet, ödmjukhet kompis.

Jag är medveten om att det antagligen verkar så, men om du kollar på dom svar jag har givit så är det första till någon som inte läst vad jag vill ha, dvs, dom har föreslagit skylake och utöver det gått över den budget jag angivit (föreslaget skulle gå på över 14k om ihopmontering läggs till och är något jag uttryckligen sa att jag ville skulle ingå).

Det andra svaret är till någon som flikar in med en kommentar om -jag antar- grafikkortsmarknaden/utvecklingen och kallar mig fanboy över att jag vill ha ett Nvidia grafikkort hellre än ett AMD och... överhuvudtaget inte tillför något till tråden, inga argument om varför AMD skulle vara bättre etc.

Jag är självklart jättetacksam över dom som postat förslag och läser tråden, men jag skulle också gärna vilja veta -varför- det dom föreslår är bättre än den dator jag plockat ut själv, om du förstår vad jag menar?

Av hellskitten
Skrivet av Lifooz:

Och så undrar folk varför det ser ut som det gör.
Fanboyen till trådstartare är ett utmärkt exempel.

/Lifooz

Ja, det är helt hemskt att jag går på egen erfarenhet av Nvidia och AMD i fråga, eller hur? Jag har över lag haft mycket bättre erfarenheter av Nvidia än AMD och eftersom jag föredrar det förra så är det ju rätt naturligt att jag påvisar detta, eller hur?

Av hellskitten
Skrivet av murzoo:

Titta på denna:

http://www.inet.se/kundvagn/visa/8294338/13k

Byt chassi till R4 om du hellre vill ha det.

Utöver det faktum att den har skylake, vilket jag sa att jag inte ville ha och inte inkluderar ihopsättning, vad gör den bättre?

Av hellskitten

Gamingdator för ca 11-13000, inkl OS och ihopsättning

Hej!

Då min strax under fyra år gamla dator i helgen bestämde sig för att gå ur tiden (och jag ändå hade planer på att införskaffa en ny till årsslutet) så behöver jag lite hjälp med att plocka ihop en schysst dator till värdet av 11-13000 - som synes i rubrikraden.

Det datorn kommer att användas till är först och främst spelande, då ifråga; WoW, TOR, Endless Legend, Minecraft. Inte dom allra mest krävande spelen, men om jag någon gång i framtiden vill spela ett sånt spel vill jag ha kräm nog i datorn att kunna göra det på okej inställningar.

DO WANT

  • Tystgående dator i den mån det är möjligt

  • Sval dator - Prio på detta över att den är tyst, vill helst inte att grafikkortet går över 70 grader, får gärna stanna runt 60

  • Intel

  • Nvidia

  • OS - Skulle ärligt talat helst slippa Win10 ett tag till tills barnsjukdomarna är utarbetade, men kan inte riktigt justifiera att spendra ca en femhundring till på att få till Windows 7 (jag ogillade 8an skarpt).

  • Ihopsättning

DO NOT WANT

  • SLI/Crossfire

  • Overclocking - är jag totalt ointeresserad av. Knappt att jag ens vill ha klockade delar. Har bara haft problem med dom

  • AMD

  • Skylake - är inget jag känner att jag behöver i nuläget

I nuläget har jag plockat ihop följande kundkorg men... har ärligt talat gått lite på känn och kommentarer i det här forumet då min -redan knappa- kunskap i ämnet datorbyggande är förlegat. Den ligger också något över min föredragna budget och då har jag inte lagt till extra kylning än. Frågan är då: Funkar dessa saker tillsammans? Funkar dom för det jag vill ha dom till? Finns det likvärdiga, billigare, delar på Inet?

http://www.inet.se/kundvagn/visa/8293458/2015-08-10
http://www.inet.se/kundvagn/visa/8293458/2015-08-10

http://www.inet.se/files/img/tiny/forum-divider.png

http://www.inet.se/kundvagn/bild/8293458/2015-08-10

Av hellskitten

Vore super om ni har lust och ork att komma med omdöme.

Av hellskitten

Köpråd - Surfplatta ca 2k

Hej!

Tänkte äntligen låta mig själv falla för frestelsen att skaffa en surfplatta. Det jag tänkt använda den till är i still med normal surfande, läsande, videotittning (typ youtube men även likn. netflix och andra streamande källor), lättare skrivande och skypechat (ej verbal dock). Är också lite sugen på att ev. kunna rita på den då jag hört att det finns program/appar för sånt.

Budget är runt 2k för själva plattan, men skulle också behöva tips om bra fodra/docka/etc. som finns till eftersom det finns en uppsjö av prylar och tillbehör.

Har definitivt tittat på http://www.webhallen.com/se-sv/datorer_och_tillbehor/173533-s... och det lutar åt den men jag har några frågor; Det står på webhallen och samsungs site att den har USB kontakt, är det då en fullstor usb-kontakt eller en mini-version? Hade nämligen tänkt använda en USB till Ethernet adapter när jag är hemmavid eftersom jag i dagsläget inte har trådlöst nät och inte tänker skaffa det inom dom närmsta åren.

Det som delvis lockar med Galaxy note:en är just pennan som tillhör, finns det några liknande som man kan köpa till om det skulle bli en annan surfplatta jag väljer?

Tack på förhand!

Av hellskitten
Skrivet av fredl:

I de här prisklasserna är det frågan för om det överhuvudtaget är värt att bygga något. Jag skulle ha satsat på den här:
HP Pro 3500 MT Intel i3-3220, 4GB RAM, 500GB HD, DVD±RW, W7P
http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=768143&cks=ASS&assoc=B99...

Det är inte omöjligt att det ligger Office Starter som kan aktiveras på den (Word och Excel 2010) och så laddar du hem Open Office eller Libra Office som komplettering. Har hon kvar en dator med t.ex. Office 2003 så kan du ju använda Magic Beans för att plocka ut produktnyckeln och flytta licensen.

Tack, den här ser riktigt bra ut.

Enligt specificeringen innehållerden Office 2010, men tror att jag sälja in mormor på OpenOffice och Thunderbird istället eftersom anledningen till att hon -egentligen- vill ha Office är för att få Outlook... vilket Microsoft -så vänligt, har jag förstått- har valt att inte ha med i Home/Student versionen, så hon skulle behöva köpa business versionen. -.- Och Thunderbird ser ut att vara rätt likt Outlook och som jag nämnt tidigare är OpenOffice mera likt den Word/Excel version hon använder för närvarande.

Skrivet av xtQ:

Jag hade bytt ut 1TB mot SSD alla dagar i veckan. Hon kommer knappast lagra saker av den storleken på datorn (i alla fall inte baserat på vad du skrivit tidigare). Det borde räcka gott och väl med 120GB SSD. 1TB är till för lagring eller ett flertal olika program eventuellt spel.

Din kundkorg är bra för ett bygge, men att du väljer Intel framför AMD är en gåta. Du får mer för pengarna i AMD än i Intel när du har en sådan budget. G2020 är inte alls lika vass som AM2+.

Hårddisken och HD vs SSD funderade jag på ett tag och konstaterade att mormor inte har ett behov av en SSD, därav HD valet. Att den blev så pass stor var sedan för att prisskillnaderna mellan 1TB och mindre HD var inte -så- stor och på det här sättet skulle hon, om hon av ngn anledning vill ha det, få plats med i princip vad som helst på datorn.

Att jag väljer Intel är för att jag personligen har haft problem med AMD produkter och helt enkelt föredrar Intel då dom funkat mkt. bättre för mig. Att sedan dra det mesta ur burken var helt enkelt inte anledningen med ett hopplock utan det var att få en bra, hållbar, dator (som jag inte behöver bygga ihop själv) till min mormor med Windows 7 för att hon ska känna sig hemma i OS:et och för att jag starkt ogillar sättet Windows 8 är uppbyggt på.

Sedan är jag helt villig att erkänna att jag är en noob på att välja dator-komponenter och att det tog ett tag att välja det jag gjorde för att jag behövde fundera på vad jag skulle välja och varför och även googla lite.

Skrivet av xtQ:

Men frågan är om inte enkelheten av en NUC är bättre? Hade jag haft 4k så hade jag satsat på NUC:en istället. Den klarar mer än din uppsättning.

Du har HD Graphics 4000 med en Core i3 på 2 kärnor.
Det gör att du får tillräckligt bra grafik för det mesta även inom film och animering. Hon kan utan problem titta på SVT Play direkt i datorn högupplöst förutsatt att hon har bandbredd nog.

Dessutom tar den mindre plats, drar mindre ström och är enkel att hantera samt uppgradera (RAM, HDD). Ett annat problem som jag märkt är att äldre människor sällan städar eller tar särskilt bra hand om sina stationära datorer. De dammar igen helt enkelt, vilket inte behöver vara fallet med NUC då den är liten och lättskött med några drag med dammsugaren alt tryckluft in under huven.

Men det är min högst personliga åsikt.

Damm kommer inte att vara ngt. problem mig veterligen.

NUCen må vara en bra dator men den har återigen problemet med att jag och mormor är ute efter en dator där man stoppar i kontakten och är klar förutom ev. installering av program.

Av hellskitten
Skrivet av FBGKimpan:

Jag hade nog köpt en laptop till henne. Hon kommer nog uppskatta att kunna förflytta datorn lätt. På den budgeten också kan du få en dator som klarar hennes krav utan problem.. tillock med pengar över.

Hon har sagt att hon inte vill ha en laptop, så det utgår.

I övrigt, tack för diverse svar.

Funderar på denna konfiguration:
https://www.inet.se/kundvagn/visa/3340706/mormorscomp
(dock inte helt hundra på moderkortet eftersom jag inte kunde hitta ngt chipset utsatt på processorn... det eller jag är blind.) Bytte ut office paketet mot montering eftersom jag inte vill ta ansvaret för att sätta ihop den själv eftersom det skulle vara första gången för mig och eftersom jag tror OpenOffice skulle passa mormor bättre (det ser mer ut som den office-version hon är van vid).

Av hellskitten

Seniordator - max 4k

Hej!

Min mormor har bett mig att hjälpa henne skaffa ny dator, den behöver på inga vis vara kraftfull eftersom hon inte är nån gamer.

Dock vill hon ha:
* Windows 7 (på svenska)
* Ett Microsoft Offce paket (för hembruk och på svenska), alternativt ngn form av mail program (finns det ens såna nuförtiden?) och openoffice.
* Datorn ihopbyggd om det inte finns någon färdig burk.

Det den ska användas till är i princip lätt surfande, facebook/bankärenden, budget-skapande i Excel, och ev. skrivande i Word. Och som nämns i ämnet är budgeten på max 4000 men gärna lägre om det går.