Inlägg

Inlägg som mrqaffe har skrivit i forumet
Av mrqaffe
Skrivet av nazedo:

Min upplevelse av USB-C är rätt bra, fram tills senaste inköpet, bytte mobil till en med endast usb, ville kunna fortsätta använda AUX-3.5mm port i en bil så jag köpte en adapter. Då jag såklart vill ha telefonen laddad under tiden så blev det en Y-splitter med usb-c i ena änden och usb-c + 3.5mm i andra.
Funkade inte alls, den ena telefonen (pixel) jag har säger ingenting, tar ingen laddning och inget ljud ut. (iaf inte automatiskt, har inte grävt i inställningar)

Den andra telefonen jag har (samsung s20) säger "The connected usb device isn't supported"

Har även en usb-c y-splitter för data och power och den funkar alldeles utmärkt. Men det är väl just det, ska man behöva forska i manualer och supported devices så blir det ju inte så smidigt

Föresten, tar gärna tips på var jag kan köpa en fungerande Y-splitter usb-c/3.5mm!

Underlig elektrisk funktion, en liten portabel laddocka med ett ljudkort hängande i telefonen, låter som en pryl som garanterat skulle förstöra telefonen mekaniskt, dessutom så lär det inbjuda asiattillverkare att göra en ren kabel utan elektronik vilket kan leda till att man förstör laddare, telefon och hörlurar i ett svep när man koppla ihop det.
Bli modern och anslut lurarna via BT.

Av mrqaffe
Skrivet av Gambaboy:

Jag har inte testat med bara min dator inkopplad till tjänstefördelaren. Det är ju svårt när man inte bor själv att sno allt för felsökning. Problemet är ju inte alltid ibland funkar det en hel dag och ibland strular det var 5e minut.

Men kan något på min LAN tex min switch döda hela nätverket? Det låter konstigt och det är aldrig något jag vart med om tidigare.

Men felet blir mycket värre om vi är många uppkopplade, kan det inte vara att tjänstefördelaren inte klarar av att hantera all trafik?

Det låter osannolikt att tjänstefördelaren har "kapacitetsbrist" och att 2 stycken skulle ha det problemet, tjänstefördelaren är en vlan-svitch och de kan normalt hantera fler klienter än du kan koppla in i lanet. Om den första var trasig så borde i vart fall inte den andra vara trasig.
Om de nu bytt all näthårdvara i bostaden (vilket du skrev) så borde inte den nya också vara trasig, det är inte omöjligt men åtminstone ganska osannolikt.

Felet ligger logiskt sett inte där utan endera utanför din bostad hos operatörens utrustning och den brukar ha olika larmsystem som visar om den fungerar underligt och förhoppningsvis reagerar nån på att det kommer felmeddelanden från den och ett sånt fel drabbar oftast inte bara en enda kund utan alla som är kopplade till samma hårdvara i noden.
Eller i lanet.

Har du uttryckligen frågat vilken port på tjänstefördelaren som har vilken funktion (data, iptv, eller spelar ingen roll) och hur iptvboxen ska kopplas in, i tjänstefördelaren, i routern och om den ska vara i nån speciell port eller behöver den kanske bara vara internetansluten ?

Hur man löser iptv kan variera en hel del och det skulle kunna ge problem om du har en felkopplad tv-lösning.

Det skulle också kunna bli problem av ditt meshsystem om det ärt felkopplat eller felkonfat dubbel nat, flera dhcpservrar, kanske kopplat fysiskt fel så den försöker agera dhcp åt wanhållet.

Om någon klient har satts till statiskt ip så ska den adressen inte vara i samam adressrymd som dhcpservern arbetar.

Det kan finnas många felkällor och en ny nybytt tjänstefördelare är osannolik.
Mesh och iptv är mer troligt för det är lätt att både koppla och konfa fel eller att problemet uppstår pga nån klient på lanet.

Av mrqaffe

Har du någon gång testat att endast ha en dator inkopplad i tjänstefördelarens dataport för att kunna kontrollera uppkopplingen utan att blanda in övrig lanutrustning, funkar det då vet du att felet är i lanet och funkar det inte vet du att uppkopplingen eller den datorn är problemet.

Du skriver också att alla operatörsutrustning i husänden är nytt så endera är det även fel på de nya prylarna elerl så är det fel i andra änden på fibern ( vilket operatören borde ha sett) eller så är det nått i lanet och det är inget operatören ansvarar för så att felsöka med endast en dator direktinkopplad vore bra.

Av mrqaffe

Vad är maximal bildfrekvens som respektive skärm kan visa ?
Har nån av den typ av adaptiv sync ?
Storleken spelar i vart fall ingen roll men upplösning och uppdateringsfrekvens kan påverka.

Av mrqaffe
Skrivet av jope84:

Hej har strömavbrott hemma och även internet dog och telias mobilnät.
Har telia öppen fiber och det tog inte lång tid efter avbrottet innan internet dog.
Har man inte ups i så viktig infrastruktur?

Vi hade ett liknande avbrott i sommras och då dog allt också, blev så sur över det så jag bytte till comviq så nu har man mobilnät iallafall.

Mitt hus är anslutet via öppen fiber men vi äger själva nätet och har inte upser, det är alltså inte Telia/öppen fiber/tjänsteoperatörerna som valt att inte ha upser i vårt fall utan vi själva genom fiberföreningen. Vitsen med upser skulle vara mycket liten för majoriteten av medlemmarna för de skulle ändå inte ha nått att koppla mot internet om strömmen går och chansen att det bara blir strömavbrott som bara påverkar nätet och inte hushållen är närmast obefintlig så vi har inte lagt ut pengar för upser.

Av mrqaffe

Största förbättringen om man redan har anständig hårdvara är att fixa akustiken.

Av mrqaffe
Skrivet av MatsHU:

Till Glemmy
Jo jag begriper ju att minne och något slags operativ och såklart anslutning till nätverk behövs. Dela telefonen vet jag ju såklart att man kan men det skrev jag att det är inte det jag är ute efter.
Men den där compute stick känns ju som något att undersöka mer om. Det är nog en ”så liten dator” som man hittar för ändamålet.

Till övriga.. ja pytte-pc byggd på ex vis. mini itx moderkort är ju ett alternativ också…
Men pc-stick de ska jag googla mer om..

Följdfråga på ”mini-pc” någon som vet om det är möjligt att skippa hårdisk…. Man borde väl kunna ta ett stort sd-kort och strunta i hdd.. Även om nu tysta ssd diskar finns. Tänkte mest på fysiska måtten igen.

Ett sd kort har ganska dålig hållbarhet och är långsamt och en m.2 enhet tar ingen märkbar plats så en ssd är det vettigaste valet på alla sätt.

Av mrqaffe
Skrivet av jnsson:

Ehhh? Va? De iPhones som har trådlös laddning stödjer QI laddning FYI. "Din iPhone fungerar med Qi-certifierade laddare som finns tillgängliga som tillbehör och på kaféer, hotell, flygplatser samt i bilar och möbler. Qi är en öppen och universell standard skapad av Wireless Power Consortium (WPC). " Källa: https://support.apple.com/sv-se/108377

Ok, så de har kommit med det på nyare modeller, det var väl dags och då kan de ju skippa laddkontakten om de inte vill ha usb c.

Av mrqaffe

En enkortsdator typ RPI eller en minipc lär vara det absolut enklaste och billigaste men det är ju per definition en dator, dock kan du åtminstone med en RPI/Llinux konfa bort allt utom en webbläsare om du absolut inte vill ha mer funktioner.

Det är billigare att köpa en tv än en skärm sett till bildkvalitet och smartfunktionerna är mest en "ploj" som funkar ett tag och man behöver ändå ofta direkt eller inom nått år koppla in en dator eller extern streamer för att få den funktionalitet man vill så se tvn som den bildvisare som ger bäst bild per krona och inget som är "smart"

Av mrqaffe
Skrivet av Cizz137:

Tänk den värld där lightning hade blivit standard.
Vilken lycka! En vecka efter att iPhone 15 landat hemma hade jag god lust att byta tillbaka till 14.

Känns tungt att inte ha någon större lust att byta till nästa generation, men hoppas Apple tar sig runt kravet på något vis.

C är ett ömtåligt och oanvändarvänligt sattyg utan dess like.

Det finns faktiskt inget krav på att ha en usb c kontakt men har man en eller flera kontakter för laddning så måste man ha minst en usb c.
Man är alltså fri att ha andra kontakter tillsammans med usb c eller att inte ha någon kontakt alls, Apple är dock otroligt anti trådlösladdning för de har ju varken hoppat på nån etablerad standard typ qi eller hittat på nått eget medans man ofta inte behöver använda någon kontakt alls på jämförbara Androidtelefoner om man inte vill hålla på med kablar i telefonen.

Av mrqaffe

Min nya Acer Swift Edge.

https://i.imgur.com/Rltw7xv.jpeg

Av mrqaffe

Vad är det för skärm, nån gammal som ansluts via någon typ av adapter eller är det "ren" hdmi eller dp hela vägen ?

Och ni installerade väl om win på den nya datorn så det inte handlar om att ni flyttat en gammal installation till ny hårdvara ?

Av mrqaffe
Skrivet av Gambaboy:

Tack för svar Mrqaffe. Om vi börjar men min tjänstefördelaren så kommer det in fiber in via en fiberomvandlarsticka som sitter i tjänstefördelaren, sedan finns det 4 utgångar, LAN 1-4. Där går det sedan trådat via ethernet kabel till :

LAN1 --> IP TV med ethernet kabel till TV box -> HDMI till TV

LAN2 --> ethernet till Telenor router ---> ethernet till Asus Zenwifi WAN --> ethernet till LAN1 ---> Asus Zenwifi LAN1 om jag inte minns fel (kan kolla när jag kommer hem)

LAN3 --> ethernet kabel till min dator för att Telenor ville att jag skulle testa det.

Har tidigare kört endast med ASUS enheterna (då använder jag LAN1 och LAN2 på tjänstefördelaren) men Telenor vill att jag ska ha deras router inkopplad nu för att felsöka.

Kan mina Asus enheter göra att nätverket får spunk och gör att tjänstefördelaren startar om sig som jag ser?

Enligt stadsnät så ska jag ha 5 IP adresser tilldelade på tjänstefördelaren.

Om du vet vilken port som är för data i tjänstefördelaren så koppla bort allt annat och anslut sedan endast "testdatorn" till dataporten för att kunna utesluta att du har problem med ditt lan.

Det kan också bli problem om du kopplar in iptvboxen i fel port så se till att ha koll på vilken port som har vilken funktion på tjänstefördelaren, en för data och en för iptv.

Har du flera Asusenheter som agerar router blir det fel men exakt vilka går inte att säga utan att veta hur allt är kopplat och konfigurerat i detalj, felen kan dessutom bli slumpartade om man gör dubbelnat och har flera dhcpeservrar i lanet.

Av mrqaffe

Om bilen kräver ett Gmailkonto är den felaktig, reklamera till återförsäljaren såvida den inlåsningen/begränsningen mycket tydligt framgick innan köpet.
Vad är det för bil ?

Av mrqaffe

Logitech har haft ett, K830 med det har slutat tillverkas men kanske kan finnas i nån butik. det saknar dock numerisk del.

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTxMoObQ5Zs...

Av mrqaffe

Genexis XG6846B är en tjänstefördelare (vlan-switch) så exakt vad kopplar du in i den för iptv, har du en tv box ? Kör du iptv via app i tvn brukar tvn behöva anslutas till internet dvs ska kopplas in på routerns lansida och inte i tjänstefördelaren.

Tjänstefördelaren brukar bara ha en port för datatrafik och det är i den du ska koppla routerns wanport.
Du skriver också att du "kört mina" (plural) det antyder att du har fler än en router i lanet och det kommer att skapa problem, hur har du kopplat och konfigurerat lanet ?

Ett sätt att felsöka uppkopplingen är att bara koppla in en ensam dator i tjänstefördelarens dataport för då utesluter du att du har problem i ditt lan, funkar en direktansluten dator så vet du att problemen inte är hos operatören utan i ditt lan.

Av mrqaffe
Skrivet av staren:

Tack för svar,
Precis,kommer inte förbi scandisk,/ej längre än bild vid uppstart.
Vad / hur kan jag prova? Steg för steg...
Extremt Tacksam på förhand...

Det finns redan många guider för hur du installerar win men du lär behöva installationsmedia, datorn behöver ha en fungerande diskettstation och troligen cd eftersom win 95 endera kommer helt på diskett eller använder startdisk och sedan läser från cd och sedan kan det vara lite jobb att hitta drivrutiner såvida du inte har kvar installationsskivorna som följde med datorn.

Det är lite mer jobb att leta reda på det som behövs om man ska ha igång en retrodator och just den biten är ofta svårare än själva installationen när man väl har det som behövs.

Av mrqaffe

Att annonsera på Facebook är nått man gör för att lura folk, endera rena bedrägerier eller så säljer man skräp.

Av mrqaffe

Kan du förtydliga vad du har för problem, är det att du inte kommèr förbi scandisk ?
Det är i så fall inte otänkbart att hddn är korrumperad och det kanske hjälper att radera partitionerna och börja om eller så kanske den behöver bytas pga ålder.

Av mrqaffe
Skrivet av Torparn61:

Noderna är inte kabelanslutna!

Måste även rätta mig själv. Jag skrev att det vajar mellan 2-250 Mbps, ser nu att de högre hastigheterna mättes med Bredbandskollen på den stationära datorn.
Så får sänka spannet till 2-58 Mbps, då det ser ut som att dessa enheter har 58 Mbps (som jag tror är max).
Behöver hjälp med följande, som jag hittat på Asus sida om denna enhet.
Network Standard:
IEEE 802.11a
IEEE 802.11b
IEEE 802.11g
WiFi 4 (802.11n)
WiFi 5 (802.11ac)
IPv4
IPv6

WiFi Data Rate:
802.11a : upp till 54 Mbps
802.11b : upp till 11 Mbps
802.11g : upp till 54 Mbps
802.11n : upp till 600 Mbit/s
802.11ac : upp till 867 Mbit/s

Verkar ju som det är olika maxhastighet beroende på Nätverksstandard.
- Hur tar man reda på vad man har?
- Är det något man kan ändra?
Som ni säkert märker så är det en riktig nätverks-amatör som håller i pennan.
Så är tacksam för all hjälp som jag kan få!

För att ta reda på vad du har läser du databladen/manualen eller kollar fysiskt på nätverkskortet vad det är för modell, på de enheter som har wifikortet i en sockel (många datorer) går det oftast att byta det men det är svårt om det är fastlött som i en telefon.

Du kan till viss del även se på länkhastigheten vilken wifistandard som används men det är inte nått exakt för den kan ju vara lägre än teoretiskt max exempelvis om du har högre länkhastighet än n tillåter så måste det ju handla om ac eller ax

De som har a i namnet kan använda 5GHz medans b, g och ibland n bara använder 2,4GHz, 2,4GHz ger längre räckvidd och kommer därigenom generellt att vara långsammare för lång räckvidd ökar chansen för störningar.
De som har e i namnet kan även använda 6GHz

Ac och ax är det som de flesta nyare prylar använder medans b i princip aldrig hann komma till Sverige innan den slutade användas, det är en så dålig standard att den snabbt blev utbytt men kan kanske finnas i nån "retromaskin"

När man ändrade namngivningssättet till "wifi nånting" så skapade man även en del förvirring likt hur usb versionerna namnges men generellt är det ofta wifi 4, 6, på moderna prylar som inte är i budgetsegmentet, 6e och 7 är än så länge ganska ovanligt men om några år borde det ha slagit igenom.