Inlägg

Inlägg som Galadhnen har skrivit i forumet
Av Galadhnen

@obadja:
Det är ett intressant förslag jag inte tänkt på.
Han har ett GTX 745 (ja...) just nu, så stabila 60 fps skulle va lite av en revolution för honom bara det. Min egen preferens är FHD @ 144hz snarare än QHD @ 60/75hz, så jag har lutat åt det hållet helt enkelt.

Ska suga på den karamellen!

Av Galadhnen

@Frisell:
Ja min bror är inte kräsen egentligen, han har aldrig haft en riktigt vass dator.
Men jag tänkte att vi skulle ändra på det nu, även om det inte blir den allra vassaste datorn. Han kommer nog inte själv uppgradera CPUn på ett bra tag, han pluggar fortfarande, så vi kanske får räkna med att han har det här systemet i 4-5 år. Då känns inte ett 1060 som rätt investering.

Av Galadhnen

Grafikkort i lagom nivå med i7 4790K - till lillebror

Halloj Swec:are!

Så min kusin donerade merparten av sin gamla dator, saknar endast grafikkort, till min lillebror. Jag har tagit på mig att köpa grafikkortet.

Så frågan är, vad är en lagom nivå att lägga grafikkortet på?

Processorn i burken är i7 4790k med en bra luftkylare, DDR3 1600 MHz (9-9-9-24, G.Skill Ares)), SSD, nätagg på 750w.
Mer än så behöver vi nog inte veta men fråga för all del om fler specs om ni vill.

Kan vara värt att nämna att han just nu har en 60 Hz-skärm, men vid första bästa tillfälle får vi se till att han får en 144hz skärm, så målet är ändå att nå stabila 144fps i de flesta spel han spelar idag och 120+ kan nog duga med VRR i spel under de kommande par åren. Tänker mig att han nog oftast kan vara nöjd med "High"-inställningar (inte Highest eller Ultra), och i nyare spel framöver får man kanske gå ner ett snäpp till, det är ok.

Min bror spelar mycket Overwatch, Astroneer, Don't Starve (Together) och definitivt det mest krävande: Monster Hunter World.
Så om vi tar MHW som mål för 144 fps i 1920x1080... är det ens realistiskt med en 4790k? Det borde gå bra? Problemet blir nog snarare grafikkortet där, så just MHW kanske kan få ligga närmare 120 fps med rätt inställningar.

Min magkänsla för grafikkort är Radeon 5700 XT (Pulse antagligen). Man får en del mer med RTX 2070 Super men tveksamt om det är värt priset och det börjar kännas lite väl fläskigt att para ihop med en i7 4790k eller? Ska man kanske t.o.m. gå åt andra hållet, Radeon 5700 (non-XT) eller 2060 Super?

Har ni några förslag? Vad är en lagom nivå egentligen?

Budgeten är inte så noga med, men jag vill inte betala för något som (1) inte ger hyfsat mycket mer för den extra kostnaden eller (2) är onödigt fläskigt relativt CPUn.

{{ Gå till inlägget för att se omröstningen }}

Av Galadhnen

Jag har inte lyssnat på Sennheiser PC 360 men jag har haft några olika Sennheiser-lurar förut.
Nu använder jag Oppo PM-3, AKG Q701 och ATH-m50x, ja utöver mina två gamla trådlösa lurar Sennheiser RS 170 och RS 175 som jag använder när jag vill röra på mig här hemma.

Av alla de lurarna är endast AKG Q701 öppna, och de har dessutom bra med rum för öronen, men jag tror ändå inte de säljs någonstans längre. Det finns motsvarande, nyare modeller som AKG K702, men om du klagar på för låg bas är det kanske inte rätt lurar för dig ändå. De har helt okej bas för min smak, men det är inte framhävt så värst, särskilt inte när man jämför med "gaminglurar" som brukar vara väl tilltagna på den fronten.

Men innan jag spinner vidare kanske jag ska fråga om du är intresserad av endast headset (med mic) eller om headphones med separat mic är ett alternativ? Du kan lösa det med en modmic eller liknande, eller något ståendes på bordet.

För vill man ha bra ljud och man är kräsen så blir det svårt tycker jag.

Jag kan inte tipsa mer än om det jag vet något om, från egen erfarenhet eller research.
En av de lurar jag suktar efter nu är Beyerdynamic Amiron Home (4900 kr) eller Beyerdynamic Amiron Wireless (6400 kr). Från vad jag läst på diverse forum, recensioner mm så är jag iaf nyfiken på om jag skulle gilla dem.

Jag skulle rekommendera att gå till en eller flera specialiserade ljudbutiker, men jag vet inte hur utbudet är i Malmö. Om du har vägarna förbi Stockholm kan jag rekommendera Reference Audio och DJservice. De har lite olika utbud så det är värt att gå till båda, och det finns såklart fler butiker än så.

Av Galadhnen

@Penguin
I mitt fall, med pensionen, så har vi inga kollektivavtal.
Sedan är det visserligen standard med den nivån av yrkespension inom IT, men jag har jobbat i spelbranschen förut där vi inte haft kollektivavtal och ingen yrkespension. Jag är nog inte ensam att se yrkespension som en förmån? Det är inte en självklarhet för alla.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Galadhnen

IT-konsult i Stockholm

5000 kr friskvård
Terminalglasögon upp till 3000 (vilket jag dock inte behöver)
4.5% yrkespension upp till 7.5 ppb, därefter 30%
SL-kort och möjlighet till restid, reseersättning och traktamente
35 dagars semester
Övertidsersättning
Flex-saldo +40/-20
Försäkringskydd (som jag inte har så bra koll på)
Aktiviteter med konsultbolaget nu och då, det kan vara frukost, AW eller en resa.

Sedan hänger det på uppdraget vad man har för förmåner "on-site". På mitt nuvarande uppdrag har vi kaffemaskin och tepåsar (jag dricker inte kaffe), skorpor och fredagsfika. Det finns ett vilorum ifall man skulle behöva det. Det finns även ett gym som tyvärr endast är för fastanställda, men man kan komma åt omklädningsrum åtminstone.

Den bästa förmånen på uppdraget är ändå trevligt folk, ett bra team att jobba med och att man får cred för sin insats.

Av Galadhnen

Förra trailern va inte så upphetsande men här fick jag lite rysningar faktiskt!😄
Nu har jag lite hopp om att detta blir bra, men vågar inte ännu lita på att spelet blir bra bara för att trailern såg bättre nu.

Ska kanske ändå committa och bara spela det, inte läsa recensioner, nyheter eller fler trailers. Ju mindre jag vet om spelet och vad andra tycker, desto mer kan spelet tala för sig själv. Felaktiga förhoppningar kan ju förstöra ett annars riktigt bra spel.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Galadhnen

@Aphex:
Jag sålde fonderna för att jag där och då va arbetslös och behövde pengarna.
Det va inte ens så mycket pengar, 10k eller något sånt.

@Litenskit:
Ja det kanske kan vara något.

@D3mpa:
Ok så om jag avvaktar med att köpa fonder/aktier, finns det något annat man kan göra med pengarna i ~6 månader annat än ett sparkonto?

Av Galadhnen

Sedan jag sålde av mina fonder som föräldrarna investerat i har jag inte haft så mycket pengar att röra mig med förrän ett par år sedan.
Nu har jag rätt gott om pengar och lönen ökade precis med (brutto) 18000 kr/månad så nu är det dags att investera istället för att låta det ligga och skvalpa på bankkontot.

Inte illa menat mot någon här men jag tycker aktiehandel känns lite smutsigt.
Det är en sak om man investerar långsiktigt i en industri eller ett företag man vill se växa (och såklart gärna tjänar en hacka på det), det är det jag tänker mig aktiemarknaden är till för. Men i all hysteri ser jag inte den aspekten direkt, det är spekulation och swing trading och allt annat tänkbart för att optimera sin investering.

Men ja det är så klart att man är mån om att ens pengar växer, jag har själv svårt att inte optimera vare sig det är i spel eller livet, så jag skulle säkert drivas in i samma mönster jag med för att det blir som ett spel. Och för de som inte tjänar så bra och kanske är fast i en bransch utan vägar uppåt, då är så klart aktiehandel ett alternativ och jag har full respekt för det.

Med det sagt:
Om jag nu inte vill släppa min idealistiska, kanske naiva syn på aktiemarknaden, vad är ens bra alternativ nu för tiden?

Och om jag ska ge mig in på aktiemarknaden, hur ser tillväxten/risken ut i t.ex. "miljöfonder" och "etiska fonder" nuförtiden? Är det för riskabelt att investera i enskilda bolag som utvecklar förnybar energi t.ex.? Kan man ens "göra en skillnad" för ett företag genom sådana investeringar eller köper man det bara från någon annan Svensson som tyckte det va dags att cacha in på senaste swingen?

Av Galadhnen

Fan va nice!
Dags att spela igenom Remastered igen!

Av Galadhnen

@matte06:
Mii Band 4 är inte så stor, tycker den är hyfsat nätt själv.
Den är ju väldigt smal framförallt, men den går ju längsmed större delen av armens bredd nere vid handleden (jag har nog lite smalare handleder än medel)

Jag kan även tillägga:
- jag inte haft några problem med vattentätheten men jag har inte direkt dykt ner till 50 meter. Funkar fint i duschen och så iaf
- den känns klart plastig (eller ja, gummiaktig) och på sommaren iaf bildas det till slut lite svett under bandet
- Alarmfunktionen har funkat helt ok, inte använt den så mycket men ska testa den lite mer
- Batteritiden är utmärkt. Jag har slagit på några inställningar som ska dränera batteriet snabbare, men den håller bra länge ändå. Jag har bara laddat den en gång och det behövdes egentligen inte än på ett tag när jag gjorde det
- Skärmen ser bra ut, jag tog en söt "kinesisk katt" (katt med nån sorts kinesisk hatt på) som bakgrundsbild
- Själva bandet blir lite tjockt undertill eftersom man fäster ett band över det andra, så den stör min musarm när jag ska spela.
På jobbet är det okej ändå, så då har jag den på höger arm, hemma när jag ska spela byter jag oftast över till vänster.
Att jag har den på höger till att börja med är för att jag lätt får känningar av "carpal tunnel syndrome" (fastän jag röntgat och det va visst inget som syntes) om jag har något som klämmer åt eller får mig att spänna vänsterhanden på ett onaturligt sätt

Av Galadhnen

Jag gav mig själv in i detta träsk nyligen, ett par veckor sedan.
Då köpte jag en Xiaomi Mi Band 4.

Mitt intryck av den är:
- Pulsmätaren är okej, man måste se till att den sitter på hyfsat bra först
- Sömnkontrollen räcker inte för mig, den fattar inte när jag sover i två skift, om jag är upp en timme eller så mellan.
- Stegräknaren verkar rätt pålitlig
- Appen är ganska meh överlag, men den funkar.
- Håller med om det som jag läste i en review: språket är inte alls positivt och uppmuntrande. När man suttit still för länge "You've been sitting for too long!", när man sovit för lite eller somnat för sent eller haft för lite djupsömn (som jag är osäker på om den stämmer så bra) så är den rätt hård, använder skrämseltaktik om att åldrande kan påskyndas och sånt.

Jag kombinerade den med Google Fit och då kunde man iaf få ut lite mer av den, kartor på hur man promenerat, och bättre uppmuntran och bättre sätt att hålla koll på din aktivitet annat än just steg.

Om man bara är villig att pröjsa 500 kr för något sånt här så är den helt klart duglig, men den kommer inte förändra ditt liv och framförallt inte uppmuntra dig, utom möjligen med Google Fit.

Vill du har bättre får du istället pröjsa 1000 till 2000 kr, men om du verkligen vill ha nytta av ditt köp kan det vara värt det.

Av Galadhnen

@Nivity
Jag undviker att vara grisig med mat vid skrivbordet, men jag har en tendens att dra händerna genom håret eller klia mig i hårbotten. Det räcker rätt långt för att göra en mus smutsig efter ett halvår. Sen duschar jag inte håret varje dag heller, snarare 1-3 gånger i veckan.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Galadhnen

Köpte ju precis G Pro keyboard efter att ha velat hur länge som helst och tröttnat på mitt gamla skräp (efter ett annat gått sönder). Jag hade ett lågt tangentbord från logitech i många år, kommer inte ihåg vad det heter men det va en riktig gammal klassiker. Saknar det som fan, så att få en mekanisk variant av det låter grymt!

Dyrt är det men... kanske om de släpper en TKL-version så köper jag den.

Av Galadhnen

Bytte från G502 Proteus Core till G Pro Wireless. Den fungerar ärligt talat bättre på alla sätt, sensorn på den gamla hade börjat få svårt att läsa av min lite ojämnt smutsiga musmatta, även när jag "lärt upp den" på ytan. G Pro Wireless fungerade direkt utan att jag ens behövde träna upp den.

Batteritiden är bra, jag kan inte klaga iaf. Såg nu att jag låg på 5% men jag har tappat räkningen på hur länge jag glömt ladda den.

Att den är lätt och sladdlös är så bekvämt också. Utan tvekan den bästa musen jag haft.

Av Galadhnen

Du får inte så mycket nytta av uppgraderingen utan en bättre skärm.
Jag är själv sugen på en sån här:
https://www.inet.se/produkt/2215350/lg-27-ultragear-27gl850-q...

Fick höra att den skulle kosta ~5000kr, men har inte undersökt om det kan vara möjligt på något sätt.

Har du möjlighet att sälja din skärm och grafikkort och skjuta till den summan? Isf kan du nog ha pengar över till nytt grafikkort också.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Galadhnen

Tog en rask och mycket svettig promenad innan lunch idag.
Annars när det va som varmast så satt jag hemma i bara underkläder och drack saft med isbitar. Lite bad och "sol" (läs: skugga) blev det också, vid stranden nära där jag bor.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Galadhnen
Skrivet av downup:

Den dagen kylskåpet kan registrera allt som finns där inne så man slipper tänka på om man har det hemma eller inte.

Min tanke va att ha en app där man ställer in vad man vill ha i kylen / frysen / skafferiet. Dels definierar man "basvaror" som alltid ska finnas hemma, övrigt är sådant man kan vilja äta nån gång ibland.

En automatisk inventering görs dagligen (eller löpande) och letar upp varor från butiker man kan beställa hem från.
När man börjar få slut på någon basvara eller variationen på övriga varor är bristande så får man en förfrågan från appen om att lägga en beställning med tre alternativ: minimum, standard eller extra. Alla kan sedan självklart justeras manuellt.

Minimum är endast de viktigaste varorna.
Standard är det viktigaste plus ett urval av extra varor för mer variation (beroende på hur mycket man redan har hemma)
Extra är tillräckligt för att fylla ut kyl, frys och skafferi, ja kanske vinkällaren också!

När beställningen ska läggas ger appen förslag om varifrån det ska beställas och du får ange när du vill att det ska anlända.
Med ett klick (och kanske signering med bankid) läggs beställningen och du kan gejma vidare på ett kick!

Av Galadhnen

@Lodisen
Kommer man inte kunna köpa ett 2080 Super från Tyskland också snart nog?
Hur lång tid är det fråga om?

Av Galadhnen
Skrivet av Peterrrrr:

Resdeint Evil serien
[...]
Jag vill se karaktärern, dvs 3rd person, inge first person..

Gillar action, sci-fi och rymden.

Skräck, action, sci-fi och rymden i 3rd person?
Låter som Dead Space!
De finns tre spel i serien så det borde räcka ett tag.

Det mesta annat jag kommer på är i first person.
Exempelvis Prey, som redan nämnts, och Metro-serien.
Om jag ändå ska rekommendera något som är i first person skulle jag säga SOMA.
Det är inte mycket action, men det är en fantastisk sci-fi-upplevelse som du inte kan få någon annanstans.
Alien: Isolation ska också vara grymt bra, återigen i first person och inte så mycket action.

I övrigt, alltså annat än skräckspel, så kanske Warframe kan vara något?
Det är sci-fi, action, i rymden och 3rd person. Du kan spela solo eller co-op. Spelet är dessutom gratis, så det skadar inte att testa.

Säg till om du vill ha fler tips, eller om du har några förtydliganden gällande vad du gillar. T.ex. du verkar mest spela single-player, men du kanske är intresserad av något multi-player?

En stor chansning från min sida men du kanske är villig att testa något lite annorlunda:
FTL: Faster Than Light

Det är sci-fi, rymden och du kan se dina gubbar i skeppet!
Det är superkul men kanske inte din kopp te.