Inlägg

Inlägg som Galadhnen har skrivit i forumet
Av Galadhnen

Jag skulle vara intresserad av "kom igång"-artiklar. Jag vet inte ens vad jag skulle vara ute efter, så kanske en artikel som tar upp en större bredd av användningsområden och tips om vilka som i praktiken gav mycket värde.

Av Galadhnen

Jag håller mig till Firefox hemma.
På jobbet använder jag huvudsakligen Chrome men eftersom jag jobbar som testare av webbplatser så blir det också Safari (Mac & iOS), Firefox, IE11 och Edge.

Lite insikter eftersom jag jobbar med det här:
- När nya Edge helt ersatt gamla Edge kommer vi med all sannolikhet sluta testa Edge utom möjligen de allra viktigaste funktionerna/sidorna.
- De flesta buggar (på webbsidorna jag testar) som dyker upp i gamla Edge fanns även i IE11 och vice versa. Så värdet i att hitta och fixa dessa buggar kommer gå ner, kanske kan det bli början till slutet med att vi supportar IE11. Jag kommer trycka för det iaf, sen får någon se över de finansiella konsekvenserna om vi skulle förlora vissa IE11-kunder som vi inte kan få gå över till Edge eller något annat. Men förr eller senare är det ingen poäng att lägga dyra konsulttimmar på att underhålla en mindre och mindre kundbas som använder IE11.

Av Galadhnen

Prime95, åtminstone om du kör small/smallest FFTs, är helt orimligt mycket varmare än någonting annat du kommer göra. Men som du säger det blir varmt även när du spelar COD. Så frågan är vad du har för chassi, grafikkort och hur sitter saker och ting på moderkortet?

Om du har ett fläskigt grafikkort i ett chassi med dålig luftcirkulation eller bara dåligt luftflöde in mot just CPU-fläkten, då kan det få de bästa av kylare att gå varma.

edit:
Jag har en i9 9900KS på en Z390 Aorus Master med en Noctua NH-U12A med medföljande kylpasta NT-H1 (som är lite bättre än din Arctic Silver 5). Just nu har jag chassit öppet för att luftflödet är inte det bästa för CPUn (luft passerar förbi grafikkortet först) och jag ska sätta i en vattenkylare någon dag som kan få lite kallare luft att leka med.
Men anyway, jag har inte kollat på min vcore så mycket så jag tänkte att jag skulle ta en titt och se ifall min CPU beter sig likadant.

Med Prime 95 Large FFTs går vcore upp på ~1.4 och temperaturerna ligger stabilt runt 70 med fan RPM ~1770 av 2076 (enl HWmonitor). Med andra ord har fläktarna fortfarande lite utrymme för kunna kyla mer och håll samma temperatur.

Med small FFTs håller sig vcore på ~1.3 men blir helt oavsett mycket varmare, nästan omedelbart är någon av kärnorna uppe på 100 grader och jag är inte helt bekväm med att fortsätta testet så länge. Fläktarna går på max såklart.

Av Galadhnen
Skrivet av Starric:

Kanske ni på Sweclockers kan göra en samhällstjänst och leta reda på filen och köra ett enkelt prestandatest? Vore väldigt skoj att se siffror på hur mycket man egentligen förlorar på att de trilskas med Denuvo

Precis min tanke, men jag tänkte mest för egen del att jag vill köra den utan DRM. Jag ska köpa spelet först, har svårt att inte säga att det är värt det, men kul att kunna köra den utan DRM också.

Av Galadhnen
Skrivet av aragon:

såg denna om man kliver bort från hela gamingstol delen:
https://cdon.se/inredning-och-mobler/clp-kontorsstol-pacific-... någon som testat denna?

Ser ut som en fåtölj på hjul!
Något att odla soffpotatis i kanske?

Av Galadhnen
Skrivet av giplet:

Efter att sonen suttit sönder en gamingstol så fick han nyligen en Markus från IKEA. Verkar vara väldigt bra och 10 års garanti.

Jag sitter på en drygt 10 år gammal Marcus-stol här och nu. Mekaniskt är det inga problem med den. Det som är ett problem är att dynan helt tappat allt motstånd, jag måste ha en eller två kuddar på stolen för att den ska bli typ bekväm, men då hamnar jag lite för högt upp för armstöden. Svank-kudden i nätet har lossnat, fick fästa den med säkerhetsnålar baktill.

Sambon har en Marcus som är 4-5 år gammal, den är fortfarande i fullgott skick.

Jag skulle kunnat köpa en till Marcus eller, om det nu går, få dynan utbytt, men jag har insett att jag vill ha fullt justerbara armstöd och det är svårt att få tag på om man inte köper något riktigt dyrt. Jag har iaf inte hittat något vettigt som kostar under 8k-10k kr.

Skrivet av Jimi84:

+1 för kontorsstolar. De är ju gjorda för att sittas på 8+ timmar, dag efter dag.

Gillar denna mer än Herman Miller Aeron om jag skall vara ärlig:
https://www.ergoff.se/produkter/arbetsstolar/kontorsstolar/er...

Den där såg ju inte så pjåkig ut, ett riktigt bra alternativ och på sätt och vis bättre än Aeron.

Jag lutar nog ändå åt en Steelcase Gesture bl.a. för att jag vill kunna sitta i skräddarsits ibland, och då är Gesture enklast att anpassa så att armstöden inte är i vägen.

Av Galadhnen

Alla de stolar du nämner har det typiska "gamer chair"-utseendet och jag har inte suttit i någon själv men jag har hört att de där "vingarna" upptill kan vara ivägen för axlarna, så om dina ungar har breda axlar tänker jag att det blir ett ännu större problem för dem.

Jag ska själv köpa ny stol snart och jag funderar på en Steelcase Gesture eller en Herman Miller Aeron. Båda är dock riktigt dyra, inte direkt en "bang for your buck"-vinnare, men de kommer åtminstone med bra garantier.

Av Galadhnen

Mycket snack om 144hz vs 240hz är lite taget ur luften.
Klart man inte märker någon skillnad när det är suddigt oavsett. Lite mer eller mindre suddigt märker man inte. Men det är inte en fråga om vad våra ögon kan se, det har att göra med LCD.

Jag använder ULMB för det mesta nuförtiden, 120 fps eller ibland lägre om det behövs. Det är framtiden för mig och det enda jag letar efter på horisonten. Vanliga 240hz-skärmar, inte ens TN-paneler, kan mäta sig med 120hz ULMB (BFI/MBR eller vad vi nu vill kalla det) i motion clarity. När man tittar på ett bra case för MBR så märker man också att 120hz har sina mycket uppenbara brister, för snurrar man kameran tillräckligt snabbt så kan man lätt se att det är enskilda bilder som visas och det ser hackigt ut. Jag önskar att jag hade en 240hz med MBR, med pixelrespons som kan hantera det. Det vore en dröm!

De som tror att det inte är någon skillnad på 144hz och 240hz, de har rätt så långt som deras jämförelser tillåter, men de har inte insett att de inte vet precis vad det är de jämför.

(edit: det förstås finns andra skillnader mellan 144hz och 240hz, men jag bryr mig mest på den visuella upplevelsen)

Av Galadhnen

@medbor:
Jo men det finns åtminstone 2x PCIe 2.0 x1-slots också ifall man vill ha ett ljudkort.

@JamesBanana:
Vad har du för framtida planer som kräver extra expansionsmöjligheter?

Du kan fortfarande använda ett grafikkort, 2st M.2 SSDer, den ena t.ex. en Samsung EVO 970 och den andra en Intel 660p, 4st enheter som använder SATA, 2st kort som t.ex. ljudkort eller något annat som inte behöver mer än PCIe 2.0 x1.

Av Galadhnen
Skrivet av perost:

Viktigt att tänka på är dock att B450 egentligen bara har tillräckligt med anslutningar för fyra SATA-portar samt en PCIe 3.0 x4 M.2-port, vill man ha mer så måste man börja kompromissa. På TOMAHAWK-kortet så får man t.ex. två extra SATA-portar, men de går inte att använda samtidigt som M.2-porten eftersom de använder samma PCIe-linor. Och på MORTAR-kortet så får man en extra M.2-port, men den är endast PCIe 2.0 och går inte att använda samtidigt som PCI_E4-porten.

Jag skulle nog säga att PCIe 4.0 inte är den stora skillnaden mellan B450/X470 och X570 i dagsläget, utan att B450/X470 har 6 st. respektive 8 st. PCIe 2.0-linor (ja, 2.0) för extra portar av alla dess slag, medan X570 har 16 st. PCIe 4.0. B450 täcker med andra ord precis in behovet för en "vanlig" användare som har ett grafikkort, en M.2 SSD, samt kanske någon enstaka SATA-enhet. Har man större behov än så så bör man fundera på ett X570-moderkort istället.

edit:
Ehm ok jag va lite trög, du nämner ju precis begränsningarna, jag svävade iväg nedan (jag lämnar texten som jag skrev den).
Så ja, den andra M.2-SSDn skulle vara begränsad till 2GB/s bandbredd, men det är ändå bättre än 6Gbit med SATA.
Kanske en Samsung EVO 970 i M2_1 och sen en Intel 660p i M2_2 så kommer ingen av dem vara direkt begränsad i bandbredd, om jag inte missat något.

--- (min ivägsvävning här)
Pratar vi om begränsningar i total bandbredd?
Här är vad som står i specifikationen:

1 x PCIe 3.0 x16 slot (PCI_E1) Supports x16 speed with 1st, 2nd and 3rd Gen AMD Ryzen™ processors Supports x8 speed with Ryzen™ with Radeon™ Vega Graphics and 2nd Gen AMD Ryzen™ with Radeon™ Graphics processors Supports x4 speed with AMD® Athlon™ with Radeon™ Vega Graphics Processors 1 x PCIe 2.0 x16 slot (PCI_E4, supports x4 mode)* 2 x PCIe 2.0 x1 slots2** *PCI_E4 slot will be unavailable when an M.2 SSD is installed in the M2_2 slot. **PCI_E2 slot will be unavailable when an expansion card is installed in the PCI_E3 slot.

Så om jag använder M2_2 med en M.2 SSD så kan jag inte använda den lägsta PCIe-slotten, som är 2.0 x16, men det går fortfarande att ha ett grafikkort i PCI-e 3.0-slotten och det nämns inga begränsningar gällande M2_1.
Så det går att använda t.ex. ett grafikkort i PCI_E1, en M.2 SSD i M2_1 (stöd för PCIe 3.0 x4), en M.2 SSD i M2_2 (stöd för PCIe 2.0 x4), och fyra enheter kopplade via SATA-portarna.

Kan du förtydliga begränsningen som skulle påverka en sådan kombination av hårdvara?
Jag förstår att det finns begränsat antal PCIe-banor fördelat mellan chipset och CPU, men du menar att om jag skulle koppla in alla enheter ovan så skulle t.ex. en SSD i M2_2 inte längre kunna utnyttja bandbredden av PCIe 2.0 x4 även om övriga enheter (4xSATA via chipset) är i princip idle? De kan alltså inte dela på bandbredden över de gemensamma PCIe-banorna utan får en statisk uppdelning? Eller menar du bara att den totala bandbredden inte kan stödja att samtliga enheter utnyttas till fulla samtidigt? I det senare fallet tror jag inte TS har något att oroa sig för.

Av Galadhnen

@JamesBanana:
Alla moderkort är inte skapta lika förstås, så vissa B450 kommer inte ha så bra VRM och det skulle vara ett problem om du i framtiden vill uppgradera din CPU till något mer strömtörstigt och/eller du vill överklocka.
Just MSI B450M Mortar Max ska inte vara några problem och enligt denna video, av någon långt mer kompetent än jag, ska det vara det överlag bästa B450-moderkortet: https://youtu.be/JGY2mqTn2rc?t=1380

X570 (eller B550, vilket inte säljs till oss slutkunder) har som enda egentliga fördel att den stödjer PCI-e 4.0. I dagsläget är användningsområdet mycket tveksamt om du inte verkligen måste ha exempelvis den här SSDn:
https://www.sweclockers.com/nyhet/28866-samsung-ssd-980-pro-u...

Men det duger alldeles utmärkt, på alla sätt och vis, med en PCI-e 3.0 NVME SSD som t.ex. Samsung 970 Evo, och jag tror det inte kommer förändras någon gång snart.

edit:
Ah, du, vad har du för RAM exakt?
Om du vill vara noggrann så borde du kolla så att ditt RAM är med på QVL-listan för det moderkort du köper.

Av Galadhnen

@oliverjz:
En kollega hade liknande problem med ett moderkort från Asrock och en R7 3800X. Han hade först RAM-minnen som inte fungerade, sen visade det sig att även moderkortet hade något problem.
Min kollega försökte själv flasha BIOS och rensa CMOS men det löste inte problemet.
Webhallen gjorde en felsökning av hela datorn trots att de endast levererat några av komponenterna (inte moderkortet), och de tog inte ens något betalt vilket verkligen förvånade mig. De lyckades till slut lösa problemet genom att flasha BIOS igen.
Kanske kan vara värt att ge det ett till försök?

Vad har du annars för felsökningsmöjligheter? Var köpte du komponenterna?

Av Galadhnen

Du behöver nog nytt RAM också? Eller har du DDR4-minnen redan?

CPU: AMD Ryzen 5 3600 (1 989 kr hos Komplett)
Moderkort: MSI B450M MORTAR MAX (1 190 kr hos Webhallen)
RAM: KINGSTON 16GB RAMKit 2x8GB DDR4 3000MHz CL15 XMP HyperX Predator Black (949 kr hos NetOnNet)
Summa: 4 128 kr

Har du fler än 4 enheter som ansluter via SATA så kan du istället köpa MSI B450 TOMAHAWK MAX, men då får du endast en M.2-slot, istället för 2. Inte värt det om du inte verkligen måste använda fler SATA-anslutningar.

Fläkt behöver du ingen, det ska ingå en wraith stealth-kylare vilket jag har hört duger bra. Du kan ju alltid köpa en CPU-kylare senare om du inte är nöjd, och då kan jag varmt rekommendera:
CPU-kylare: Noctua NH-U12A (1 090 kr hos Inet)

Jag har den kylaren temporärt till en i9 9900KS och den klarar av att kyla utmärkt i alla scenarion utom de allra tyngsta CPU-lasterna, vilket för mig är transcoding av video med ffmpeg, då blir CPUn över 90 grader C varm, vissa kärnor kan dippa upp på 100 grader C.
En R5 3600 skulle vara en barnlek i jämförelse, men det är ju lite overkill samtidigt. Jag har inte koll på exakt hur bra en Wraith Stealth är men ska du byta ut den så tänker jag att det ska vara en rejäl förbättring, annars lägger du pengar på något du inte kommer märka någon direkt förbättring av.

edit:
framtidssäkert skulle jag säga att det är iom att du kan sälja din R5 3600 senare till någon som t.ex. i dagsläget använder R5 1600 eller R5 2600, och då kan du själv uppgradera till en R9 3900X om du så skulle vilja, eller kanske något från Ryzen 4000-serien som borde vara kompatibel med moderkortet.

Av Galadhnen
Skrivet av necris:

Och där är själva poängen med atr inte ha turnbased.
En hjälte med ett hp kvar men med sju handlingar kan med sitt mäktiga svärd döda alla sju finder som är kvar. I real time with pause så kommer en av de sju slå hjälten och döda honom innan han dödat mer än ett par fiender.

Turnbased suger.

Skickades från m.sweclockers.com

Ja turbaserat som D&D är ju ursprungligen en simulering som går att hantera vid ett bord mellan en grupp människor. När man gör det som ett datorspel håller jag med om att det finns många fördelar med rtwp istället. Men turbaserat har fått sin egen charm och är nästan synonymt med D&D. Just BG som har en eget arv med just rtwp kan jag tycka "borde" fortsatt så men jag gillar turbaserat också. Gamla X-COM 1&2, Fallout 1&2, Mutant Year Zero: Road to Eden, ja även en spelserie som Civilization är bra exempel på fantastiska turbaserade spel.

Av Galadhnen
Skrivet av Ferrat:

Jo är det mer som FF7 eller så är jag med men som gammal rollspelare och som alltid använt pause och strategiska rundor i BG serien och andra rpgn med liknande uppbyggnad så blev jag lite förvånad på just "introducerar".
För mig är det turn based och alltid spelat dem som det, sätter ju saker som bg i samma fack som wasteland och de första fallout spelen, xcom mm fast med lite olika varianter bara.

Skickades från m.sweclockers.com

Det är natt och dag för mig. Visst, jag pausar konstant när jag spelar BG 1&2, men det är inte turn-based för det. Det enkla argumentet är att du på inget sätt i BG 1&2 kan påbörja och avsluta en hel runda för en enda karaktär, för att sedan göra samma för nästa i turordningen. Det går att pausa varje runda, ge alla sina order och se hur det utspelar sig, men det är inte alls som Fallout 1&2 eller typ Temple of Elemental Evil.

För egen del är jag lite förvånad att det är helt turn-based, men det funkar utmärkt för mig.

Av Galadhnen

Införskaffade ett par AKG K371 nyligen och de är fantastiska för viss musik, inte så heta för annat. Tyvärr är mycket av det jag brukar lyssna på i det sämre spektrumet, medan annat som typ Skrillex Bangarang som jag inte brukar lyssna på låter helt sjukt bra. Har till slut upptäckt att Opeth - My Arms, Your Hearse, ja hela albumet, låter rätt bra i de här lurarna.

Genre: melodisk dödsmetall

Skickades från m.sweclockers.com

Av Galadhnen

@Be:
Är du ute efter co-op, alltså där ni samarbetar, eller något där ni kan spela mot varandra?

Super Mario Maker 2 går bra att spela ihop och är som alla andra Mario-spel lätt att komma in i.
Unravel 2 är en annan fin co-op platformer.
Overcooked och Overcooked 2 är båda superkul och komplexiteten är rätt låg i början så en 6-åring borde kunna komma in i det.

Mario Tennis Aces kan ni spela både mot varandra eller med varandra AI eller andra spelare.
Samma sak med Super Smash Bros Ultimate. Båda är kanske lite svåra för en 6åring men man behöver inte vara bra på det för att det ska vara kul, iaf om du spelar snällt mot din son.

Av Galadhnen

Machinarium är ett pusselspel med grafik som jag tror en 6-åring skulle kunna finna intressant.
Det är rätt klurigt, men det kan vara kul att lista ut det tillsammans om du ger din son lite utrymme att fundera och sen kanske du kan ge förslag och leda honom till lösningen. Eller kanske kan din sons fantasi förvåna dig och leda dig till lösningen!

Den typen av spel i ung ålder, om barnet fattar intresse för det, tror jag kan vara mycket värdefullt för att utveckla logiskt tänkande.

Av Galadhnen

HDDn från mitt datorbygge 2009 har hängt med, en WD Green på 1 TB.
Ligger en del gamla grejer på den, borde säkerhetskopiera det nu när jag tänker på saken...

Av Galadhnen

Det har blivit mycket rysk folkmetal i form av Grai senaste veckorna.
Det här albumet är nog, för min smak, den bästa folkmetal jag hört:
https://open.spotify.com/album/1CMtbuR2HqBsort9K3YPv1?si=EtXc...