Inlägg

Inlägg som pi har skrivit i forumet
Av pi
Skrivet av 0cool:

Observera särskilt klausulen "eller annan anledning som Leasegivaren inte skäligen kunde förutse"

Innebär inte det i klartext "Vi kan höja leasingavgiften för precis vilken anledning som helst"?

Om en handlare säger "Vi kunde inte förutse att Ford skulle sänka priset på Mach-E under leasingperioden med hela 150 000 kr, så vi ser oss tvungna att dubbla din leasingavgift" så är det alltså okej enligt den klausulen.

Du har helt rätt i att många andra avtal vi tecknar är kassa också (min favoritillustration om försäkringsavtal nedan ) men det måste väl ändå vara rätt att påpeka eländet och kämpa för en förbättring? Personligen tycker jag det är exakt såna frågor som politikerna är till för att styra upp.

https://64.media.tumblr.com/216403f60b5c66a5695b547b2fc9fb6b/51da2d52330f1f7f-d0/s2048x3072/456df1a2ee4180ffe5a02c2fd54805b7a5086cd0.pnj

Har totalt leasat 3 bilar sen 2017. Aldrig varit något strul, har aldrig känt mig lurad, inga problem vid retur trots vissa små skavanker. Hade en billig Ceed phev för 2999 när räntorna var låga, steg till 3500 när de åkte upp. Rimligt. Finns de som är nöjda med privatleasing också. Ägt många bilar tidigare där värdeminskningen per månad varit mer än leasingkostnaden/månad. Det har sina begränsningar med mil osv men det kan passa en viss målgrupp.

Av pi

Trevligt intitiativ av Elgiganten! Bra pris på skärmen också. Nu återstår det att se om de levererar drops som verkligen är bra framöver.

Av pi

Dune 2: Efter all hype och hyllningar så blev jag rejält besviken. Märkligt tempo, ibland långsam och stundtals så skyndade den förbi vissa partier i berättelsen. Inget större engagemang i karaktärerna. 5/10. Jag gillade ettan betydligt mer.

Av pi

Kan inte 4070 super droppa under 7000kr så jag kan trycka på köpknappen. Bra index!

Av pi
Skrivet av Trent023:

Hur vanligt är det med dessa "HV avstängning" som verkar göra att man tvingas stanna helt?

Låter helt galet.

Ingen aning hur vanligt det är. Har sökt på "MG4 HV shutdown", då får jag massor med svar kopplat till MG ZS EV. Min teori är att min bil har problem med regenereringen. Det sker alltid för mig i hastighet över 70-80 km/h när jag släpper på gaspedelen. Regenereringen kickar då in och nåt går fel, batteriet stänger av sig själv för att "skydda sig" mot energin som ska tillbaka in i batteriet. Stänger jag av regenereringen så sker det inte ( har åkt långtur på 2 x25 mil med detta avstängt och det funkade felfritt). Trots denna beskrivning klarar inte verkstaden av att fixa felet. Jag tror att många verkstäder i dagsläget saknar kompetens för att åtgärda fel på moderna elbilar. Så då sitter man lite i skiten...

Av pi
Skrivet av Daniel75:

Precis detta som gör att jag håller mig från Kinesernas bilar tills dess att de blivit rejält etablerade, även om de på pappret ser okay ut..

Min enda biltur med MG4an idag. Hämta dotter från stallet 7 km bort. Bilen larmar om "ACC är för närvarande inte tillgängligt" "...följt av "HV batteriavstängning". Bilen rullar till full stopp på motorväg. Inte så mysigt i rusningstrafik. Blir att ringa Hedin bil igen. Nä, inga mer Kina EV för mig känns det som nu. Tveksamt om jag kommer få problemet åtgärdat? Vilka rättigheter har jag då? Leasingavtal. Frun vill inte åka längre turer med bilen längre då hon inte litar på den. Känns inte riktigt bra, men hade känts mycket sämre om det hade varit ett köp.

Av pi
Skrivet av MacAllan:

Många av dom kinesiska bilarna både ser bra ut (interiört/exteriört) och verkar bra på papperet, men i verkligheten dyker det upp många saker som man inte räknat med.
Personligen har väldigt svårt att se mig köpa en kinesisk bil som det är nu.

Låter rimligt att vara lite skeptisk till Kineserna i dagläget tycker jag. Väldigt få som nog vågar köpa en kinesisk EV med tanke på väldigt oklart andrahandsvärde på diverse märken. Eller om de ens kommer finnas kvar på marknaden om ett år eller två.

Själv leasar jag en MG4 som är väldigt rolig att köra, dock inte när den får ”HV battery shutdown” och dör mitt under körning. Man får då rulla till full stopp. Har varit rentav farligt och kunde orsakat en olycka vid ett av tillfällena. Reboota och köra vidare ”löser” problemet. Hänt 5-6 gånger under mina 400 mil. Verkstad kan inte fixa, och MG ger noll respons på felkoderna de skickat. Nu är det bara en leasad bil på 2 år men hade jag köpt den hade jag känt att kineserna är bra på att sälja men sen skiter i det mesta trots att bilen har 7 års garanti.

Av pi

20.5 år står det. Ganska säker på att jag skaffade det i samband med Half life 2 släppet? Det var väl i samband med det som Steam kom ut?

Av pi
Skrivet av Lidodido:

Ja den har jag också väntat mig bli en svensson-succé, även om den inte är riktigt lika gigantisk där bak som ens den tidigare nämnda Octavia. Tror den skulle träffa en sweet spot för många när det gäller kompromisser.

Jag tror att en modell som nya Renault Scenic skulle kunna bli en succé. Dess storlek, design och funktioner tror jag tilltalar många familjer. Dock så behöver den komma ned ca 100.000 i pris innan medelsvensson skulle vilja köpa den. Bilar för 450-550 är utom räckhåll för vad de flesta vill betala. Skulle en välutrustad Scenic med ett stort batteri ligga på säg 399.000 så skulle något börja hända på riktigt.

Av pi

Svårt att toppa känslorna man hade som tonåring på sent 80-tal när man såg Alien & Aliens... men kan nog bli kul ändå.

Av pi

På jobbet 2x27 tum dell 1440p 60z. Hemma 1x LG 27 tum 1440p 165(?) hz

Saknar inte två skärmar hemma…

Av pi
Skrivet av Reckie:

Vi Bilägare har en MG4 som långtestbil i år och den sågades i deras vintertest.

Tydligen går klimatanläggningen in i ett strömsparläge efter 25 minuter och då sjunker temperaturen så pass att det kan bildas imma.

Under testet hade de 21 grader inställt men tempen sjönk till 15 grader i framsätet och 12 grader i baksätet.

Japp, tempen är felkalibrerad. 26 grader bör den vara ställd på om man vill ha 20-21 grader i kupén.

Av pi

Kommer kännas fel. Jag kommer av gammal vana förmodligen starta om datorn manuellt om så blir fallet

Av pi

Adapt or die. Hade MX518 under lång tid men kan snabbt anpassa mig till andra möss. Just nu kör jag Logitech pro superlight hemma och en Logitech MX master 3 på jobbet. Stabila musar båda två.

Av pi
Skrivet av Dreijer:

Swedsnus XR-påsar med 400 prillor. Tror det kostar ca 14kr dosan.

Samma här. Funkar alldeles utmärkt. Köper 4x400 åt gången. Sen får de ligga i svalen i källaren. Aldrig snusbrist hemma.

Av pi
Skrivet av Aka_The_Barf:

Enda imma problemet har kommit ett par småbilar jag haft och så min nuvarande små bil. De större bilarna har aldrig problem oavsett AC eller ej.

Kan det vara att värmen slutar helt när det uppnått rätt temperatur och kanske även stänger av fläkten helt för att spara ström? Även om min fläkt är avstängd så sipprar det ut lite värme och dessutom sitter värme paketet i bilen så det bidrar ju med lite extra värme det med, kanske inte fungerar på samma sätt i elbilar?
Verkar som det är flera som har problemet i alla fall.

Vet inte vad som är fel, verkar vara fler MG4 ägare som har samma problem. Värst är det på fönstren i baksätet och bakrutan, som att luften inte riktigt tar sig dit. Har testat alla möjliga inställningar, enda sättet (under vissa dagar) är att blåsa fläkten på max konstant vilket är lite irriterande ljudmässigt.

Av pi
Skrivet av Aka_The_Barf:

Låter konstigt att ni får imma så lätt inuti era elbilar, låter som något är fel? Har ingen elbil men kan ni forcera AC på vintern så det kommer torrare luft in? Jag kör alltså full värme OCH AC'n (förångaren sitter innan värmepaketet så varmt blir det). Men elbilar kanske bara har ett läge dvs varmt eller kallt eftersom de har en värmepump som kör antingen eller? En vanlig bil har ju värmepump i form av AC'n men tar värmen från motorn så man får avfuktande av AC'n och värme från motorn alltså 2 system som gör luften rejält torr, kanske vore en alldeles för stor förlust i en elbil? Skulle behövas 2 värmepumpar eller en värmepump + någon källa till ganska mycket värme.

Glömmer jag sätta på AC'n på vintern immar bilen igen DIREKT. Skulle inte klara mig utan att köra båda systemen. Alternativet är att köra full värme på rutan men då svettas man ihjäl efter ett tag.

Pröva öppna rutan någon cm vilket kan hjälpa.

Har en MG4 som också har problem med imma. Aldrig haft en bil som haft detta problem. Kört bil sedan mitten av 90-talet. Inte ens min Honda Civic årsmodell 1981 immade igen...

Av pi
Skrivet av mangemani:

1883

tung serie på bara 1 säsong.
sorglig, tragisk men ändå fin.
inte ofta det händer, men jepp, nån tår kom där på slutet i sista episoden.

nu blir det yellowstone då jag fick tippset om att se 1883 innan då de båda tydligen är linkade med varandra på nått sätt.

Då ska du se ”1923” och sen Yellowstone om du ska följa kronologin.

Av pi
Skrivet av Yoshman:

Det finns produktionsbilar med luftmotståndskoefficient ned mot 0,20. Tesla model 3 var länge en av de bättre med sina 0,23 som tydligen minskats till 0,22 nu med senaste generationen.

Skulle säga att vid en viss nivå är detta ett typexempel på ett ingenjörsproblem. D.v.s. mindre är inte självklart bättre då det kommer med kompromisser där andra egenskaper försämras och dessa kan mycket väl kan vara långt viktigare för vissa jämfört med lite lägre förbrukning.

Är man bara ute efter att optimera mot lägsta möjliga luftmotstånd får man en sidoprofil som rätt mycket påminner om en kil med spetsen bakåt sett i färdriktningen. Av praktiska skäl blir en bil lite spetsig fram, d.v.s. man behöver göra en motorhuv även på elbilar som egentligen inte behöver det för att förvara motorn.

Man strävar efter något likt detta

Tittar man på Model 3 i profil ser man mycket av den formen, den finns ännu mer i bilar där man egentligen byggt en 2-seater även om det finns baksäte (som t.ex. Mustang GT som jag råkar ha själv, den har faktiskt ett baksäte och trots formen är det ungefär samma utrymme i höjd som hos t.ex. Tesla model 3 då man rätt mycket sitter på golvet bak)

Problemet tycker i alla fall jag är uppenbart: man vinner lågt luftmotstånd, men som vuxen person ~1,9m är ingen av dessa bilar någon höjdare att färdas i baksätet då formen gör att huvudet slår i taket. Även den större Model Y har ju samma problem!

Jämför det med betydligt mindre bil, t.ex. Mini Cooper där det må vara ont om benutrymme bak men där både jag och grabben (som är ännu någon cm längre än mig) faktiskt åkte helt OK i baksätet sett till takhöjd

Volvon EX30 ser ut (har inte testat den, men har testat den lite större XC40 Recharge då vi har en sådan) att påminna betydligt mer om Minis form

Huvudorsaken till att vårt val föll på just XC40, som har ännu sämre luftmotståndskoefficient än EX30, var att det är en av ytterst få elbilsmodeller just nu som har en vettig form för att kunna få in en hundbur för något större än en chihuahua...

Och är det något vi noterat med XC40 är att man åker inte gärna snabbare än 100 km/h, om man nu inte tycker att hänga vid laddare är det roligast som finns (sommartid går det ändå att komma >40 mil på en laddning). Men på det stora hela var det ändå rätt val för vår situation (eller kanske inte, gjorde vi om det kanske det ändå blivit en PHEV då det tyvärr inte finns kombin som elbilar än och gillar egentligen inte SUV).

EX30 är helt enkelt inte ett optimalt val för den som primärt kommer nöta motorväg i 120 km/h, men den kan mycket väl vara en betydligt bättre val än t.ex. Tesla 3 för den som hyfsat ofta kör vuxna människor i baksätet i stadsmiljö.

I de fall man ändå måste köra på motorväg får man då välja mellan att acceptera ~16 % högre förbrukning i 120 km/h alt. köra ~110 km/h i stället, där blir luftmotståndet ungefär lika som en bil med luftmotståndskoefficient 0,23.

Får in en hundbur för 12 kg cocker spaniel i MG4 + en stor kasse från ICA. Men ja, en XC40 hade varit bättre. Tror jag kommer köpa en bensindriven XC40 när leasingen går ut. Kör så pass lite, ingen av oss pendlar till jobb så en bensinare kan funka bra.

Av pi
Skrivet av Dizzö:

Känns som foliehatten är ganska så på

Min MG4 som jag leasar är dummare än en brödrost. Grundläggande funktioner som buggar rätt rejält. Skulle blir OERHÖRT imponerad om den hade mega advanced surveiallance mode för Kinesiska staten.