Inlägg

Inlägg som SpiikeN^ har skrivit i forumet
Av SpiikeN^
Skrivet av oatp1b1:

I vår förening får man inget styrelsearvode, vi plockade bort det för ett gäng år sedan. Det är inget som hindrat att det är relativt kompetenta som valt att vara ledamöter (jag själv inkluderat ). Det ligger ju i ens eget intresse att huset och ekonomin hålls efter på ett bra sätt.

Kul att ni lyckats med det undantaget

Av SpiikeN^
Skrivet av Aktsu:

Jag tycker tvärtom, de som går med i styrelsen för att de får några tusen per år netto är olämpliga att sitta där. Hade vi haft kvar arvodet så hade jag fått under 15 kronor i timmen för att sitta i styrelsen, om ens tid är så lite värd att det överhuvudtaget påverkar beslutet så tycker jag inte man är en av de kompetenta som medlemmarna vill ha i en styrelse.

Det är såklart det ”fina” och aristokratiska sättet att se det på. Men också så jävla naivt. Lite samma som med riksdagsledamöter. I teorin vill man att alla som sitter i riksdagen ska göra det av fri vilja och inte för stålarna, och därför klara sig på en minimilön om säg 25.000:- kr i månaden. Men testa genomför det förslaget och se vilken kompetens vi får hos riksdagsledamöterna då

Av SpiikeN^
Skrivet av Wiinis:

Håller med. De höjde avgiften med 10%, två ggr!, och ändå tar de ut ett arvode på ca 9% av omsättningen.
Får väl vara den jobbiga den här gången.
Tack för inputen!

Jag hoppas att du förstår att ifall man höjde avgiften med 10% två gånger så var det en ytterst nödvändig åtgärd. Det är inget styrelsen lägger fram för att de själva tycker att det är speciellt kul. Du får skylla dig själv ifall det är så att du har köpt en bostadsrätt i en förening där du på förhand inte kollat upp hur ekonomin såg ut, och vad som skulle riskera att hända vid eventuella räntehöjningar.

Skrivet av Aktsu:

När jag gick in i styrelsen i min förening såg jag till att medlemmarna röstade för att sätta arvodet till noll. Är hål i huvudet om alla ska betala avgift med skattade pengar för arvodet där Skatteverket tar över 60%.

Så sedan dess har vi sparat in mycket pengar som istället kunnat gå till att ha högre underhåll utan att höja avgiften.

Ett arvode på 0:- låter väldigt idiotiskt, om man inte vill riskera en massa vakanta styrelseplatser som någon olämplig sedan får fylla ut.

Av SpiikeN^
Skrivet av firstofmay:

Nej, du har obefintlig läsförståelse. Börja om från början och läs inlägget du initialt citerade några gånger till så trillar kanske poletten ner.

Eller polletten kanske.

Av SpiikeN^

Det klassiska på civilingenjörsutbildningar där det inte är ovanligt att hela tiden ha en eller ett par kurser släpande som man kuggat är att söka "förberedande matte"-kurser eller andra lalliga distanskurser (AI-kurserna på LiU på 1-3 hp styck exempelvis) för att få ihop tillräckligt med högskolepoäng.

Av SpiikeN^
Skrivet av Nissling:

Det låter lite hårt kan jag tycka. Ceremonin är ju till för efterlevande och är i många fall ett hälsosamt sätt att ta farväl till någon som gått ur tiden. Visst kan det finnas gånger då man drar slutsatsen att det är överflödigt, till exempel om släkten är väldigt liten eller utspridd och ingen känner att sorgen är alltför smärtsam.

Men generellt sett så tror jag att de flesta vill kunna göra ett formellt avsked tillsammans vid en närståendes bortgång och det vore konstigare om så inte var fallet för det mesta.

Ja, jag har heller aldrig förstått personer som säger i stil med "jag behöver minsann inte ha någon 'riktig' begravning". Dom har inte förstått att begravningen INTE är framförallt för den avlidne, utan för anhöriga. Samma sak med begravningsplats. Min mormor som dog på 90-talet valde att inte ha någon riktig gravplats, utan kremerades bara. Det blev jobbigt för mina systrar (som då var barn), som inte kände att de visste var de skulle gå när de ville komma och sörja sin mormor.

Med det sagt så förstår jag precis som du skriver de personer som har utspridd släkt eller liknande och inte alls har behovet av en riktig ceremoni eller gravplats. Men som sagt, jag tycker att man ska tänka förbi sin egen vilja och egoism och snarare tänka på vad ens omgivning har för behov.

Av SpiikeN^

NU kom mitt besked. Känns som att jag var sist i Sverige. 70:- kr ska jag betala. Lång väntan för detta icke-dramatiska besked..

Av SpiikeN^
Skrivet av Bender:

Men studiekvalité och jobb är ju förstås det viktigaste. Stockholm är ju således en solklar vinnare på den fronten.

Som du kommer märka på indek så finns det alltid några som redan i år 1-2 direkt börjar satsa på internships, schyssta sidojobb/sommarjobb etc. Det är väldigt mycket ovanligare på de andra civilingenjörsinriktningarna. Det är lätt att känna stress att man själv måste landa något fett tidigt i utbildningen bara för att man vet 5-10 andra personer i klassen gjort det, men så behöver man verkligen inte känna. Jag har träffat sjukt smarta I-are som det gått bra för efteråt som under de 3-4 första åren bara satsade på studentliv och att ha kul (och givetvis sina studier haha). Det jag vill ha sagt är att man alltså inte måste känna nån press att man måste ha gjort något internship tidigt.

Skrivet av Bender:

Men jag undrar, hur var det att flytta och byta från LTU till KTH? Var det bara ett snabbt farväl till alla på sektionen eller var det mer påfrestande än så? Och fick du byta till KTH utan problem eller var det en process att söka igen med samma kvot som tidigare? Förresten, minns du vilka betyg du hade när du sökte in? Själv ska jag söka nu till hösten och om jag inte clutchar HP så tänker jag nog nyttja mina betyg i stället. Som tur är ligger dom ganska nära förra årets antagningspoäng för Indek på KTH. Men om det inte skulle gå vägen så blir det väl Öppen ingång som gäller, så att man åtminstone kommer igång med studierna tänker jag. Tror du att det är en bra strat eller hade du gjort något annorlunda?

>mfw

LTH, inte LTU. Jag fick söka om som vanligt, sen har jag kunnat tillgodoräkna kurser på KTH som jag redan hade läst i Lund. Det tog absolut emot att byta eftersom jag inte på något sätt vantrivdes i Skåne. Det var bara att jag trodde att Sthlm skulle passa just mig ännu bättre (vilket det gjorde). Men det är ju några jag lärde känna där nere som kom att bli mina bästa vänner, som jag har regelbunden kontakt med och som jag har varit nere och hälsat på. Det är 1,5 år sedan jag bytte till KTH och under den tiden har jag varit i Lund 4 gånger. Kompisar från Lund har varit uppe i Sthlm flera gånger, ibland för att hälsa på mig men ibland också för att de har något annat ärende och då har vi kunnat ses på en lunch eller liknande.

Jag sökte med högskoleprov där jag hade skrivit 1,75, så jag kände mig ganska bekväm med att jag skulle komma in var jag än sökte. Öppen ingång tycker jag är en sjukt bra grej, som jag är förvånad att inte fler av de främsta tekniska högskolorna har anammat. Då får man chansen att testa på lite olika kurser innan man gör valet vilken inriktning man vill ha på sin civilingenjörsexamen.

För övrigt vill jag även slå ett slag för LiTH. Jag läste lustigt nog ett tekniskt basår i Linköping (så ja, jag har pluggat på 3 av de 4 "stora" tekniska högskolorna ), och känner flera som läser indek (och några maskin och data) där nu. Där får man lite blandningen av en något större stad, men fortfarande mycket studentliv. Jag vet att många som väljer LTH eller KTH "ser ner" lite på Linköping, men det är i min mening helt obefogat. Linkan är inte alls tokigt!

För övrigt är väl min enda rekommendation att ta minst ett sabbatsår. Visst, är man helt sjukt studiemotiverad och inte har någon aning alls om vad man ska göra under sitt sabbatsår så kan man väl plugga direkt. Men annars skulle jag säga att det märktes ganska tydligt vilka som gick direkt och vilka som hade gjort annat i 1-2 år. Även om man "bara" hade stått i kassan på ICA så har man ändå fått lite arbetslivserfarenhet som är väldigt mycket värd. Och man har även blivit 1-2 år äldre.

Av SpiikeN^
Skrivet av Bender:

Herre min jestanes vad bra!

OK, först och främst, hur är studentlivet i jämförelse, påtaglig skillnad eller? För det andra, hur skiljer sig studentlivet för dem i I-sektionen i jämförelse med typ data- eller fysiksektionen (räknat i bl.a. nörd- och alkoholism-enheter)? För det tredje, varför bytte du från Lund till KTH (om man får fråga)? För det fjärde, tusen tack på förhand.

mvh

1. Skillnaden är definitivt påtaglig. Med det sagt, så är inte Lund bättre i ALLA avseenden vad gäller studentliv. Men absolut, LTH vinner på de flesta punkter. Vi kan börja med mottagningen/nollningen. I Lund pågår den i 4-5 veckor och är väldigt intensiv. Jag hade kul och lärde känna sjukt många personer, men eftersom plugget började pågå parallellt redan efter en vecka så blev det väldigt lidande. Jag var inte van med tempot och halkade efter direkt vilket var lite segt. Men det går alltid att ta igen, där och då kändes det lite drygt bara. Sen var inte alla aktiviteter jätteroliga. Man fick lite fomo och ville såklart vara med på allt, men vissa dagar kände man verkligen att "det här gör jag bara för att jag 'måste', det här är inte kul". I en faddergrupp på ca ~10-12 nollor så hade man ungefär lika många faddrar. Faddergruppen ordnade en kundvagn som de fyllde med alkohol som skulle räcka under alla 4-5 veckor nollning. Exempel på aktiviteter man gjorde var sittningar (med eftersläpp), gå "ölmilen" (man tog en buss till Lomma och sedan promenerade hela nollegruppen från Lomma till Lund och för varje kilometer så drack man en enhet öl/cider), mycket lekar och lite halvtramsiga grejer, osv osv.

KTH's mottagning är väldigt blek i jämförelse. Den pågick i 2 eller 3 veckor (minns inte ens exakt), och bestod också av lekar och ett par sittningar. Vi var uppdelade i nollegrupper på ~10-12 nollor, men man hade bara 2 faddrar. Man hade ingen kundvagn med alkohol utan det fick man köpa själv varje dag.

Medan det på indek i Lund var kutym att ALLA var med på (nästan) ALLT så var det en stor skillnad här. Vissa skippade varannan dag, några hoppade sittningarna, andra var inte med på nollningen överhuvudtaget. Några var med på allt förstås. Alla sittningar på KTH hölls i ett stort partytält man monterat upp tillfälligt på campus. Jag antar att det är en bra nödlösning, men det går såklart inte att jämföra med sittningarna i Lund som hölls i "riktiga" lokaler.

Med det sagt så var många ändå väldigt nöjda med KTHs mottagning och jag hörde även nån/några säga att "det här var det roligaste jag gjort". Men i och med att jag hade Lunds nollning i färskt minne så var jag inte så imponerad.

På sittningar i Lund är det vanligt med "spex". Det är små, korta teatershower som kunde pågå i allt ifrån 20 sekunder till 5-10 minuter. Framförallt så är det "I-spexet" (ett utskott, mer om det senare) som framför dessa spex. Ofta var de sjukt välgjorda med en rolig baktanke. På KTH har man inte dessa spex, utan man har "gyckel". Dessa är istället (oftast) helt värdelösa. I stort sett så handlar det alltid om att någon bara tagit en välkänd låt och byt ut texten till en "rolig" text. Det är någon sittning jag var på under mottagningen som hade 10-12 gyckel, på 2-3 minuter vardera. Jag ville resa mig upp och gå därifrån till slut, kändes som att sittningen aldrig tog slut..

Bland studenter generellt i Lund upplevde jag det som att det var ganska vanligt att man engagerade sig i en nation. Men på just Industriell Ekonomi så var den egna sektionen så stark, och det fanns så mycket att göra, att jag upplevde det som att I-are mer satsade på den, än externa nationer. Men givetvis fanns det såklart folk som även engagerade sig i nationer. Men min uppfattning är att majoriteten hade något form av engagemang. Det kunde vara att man var med i ett utskott, man satt med i sektionens styrelse, nån nation etc.

På KTH så är det långt ifrån alla som har något engagemang. En skillnad är dock att här kan man vara med i upp till 4 "nämnder" (samma sak som "utskott" i Lund), medan man i Lund bara kunde vara med i 1 åt gången. Dessa nämnder/utskott gör lite allt möjligt. Nån heter "Idrottsnämnden" och arrangerar idrottsgrejer, nån är "Clubmästeriet" och arrangerar sittningar etc. Men alla är som sagt inte med i någon.

En stor skillnad är att Lund är en relativt liten stad till ytan och man kommer konstant röra sig över hela stan med sin cykel. Det är inga problem att på helgerna hitta efterfester hos folk i korridorer eller andra studentboenden. I Stockholm däremot så bor de flesta hemma, och mycket mer utspritt. Nån pendlar från Södertälje, någon annan från Vallentuna. Under mitt år i Lund var jag kanske hemma hos 40 (en gissning) olika personer i diverse sammanhang som förfester, middagar m.m. Här i Stockholm har jag varit hemma hos en handfull totalt.

En jättebra grej på KTH är att man har ett "riktigt" spex varje vår (dvs en riktig teatershow på 2-3 timmar som är djävulskt rolig och välgjord). Den nämnden är jättestor så jag tror att alla som verkligen vill vara med i spexet kommer komma med. Jag har aldrig varit med, men har däremot gått på deras uppvisning. OM jag hade varit intresserad av att engagera mig i studentlivet här så hade jag joinat spexet direkt! Dom verkar ha riktigt kul ihop.

2. Jag känner ett par som pluggar data respektive teknisk fysik på båda skolorna, men har tyvärr inte jättebra koll på exakt hur studentlivet skiljer sig mot indek. Jag tror att dom också är rätt duktiga på att festa på, och alla dessa utbildningar tar in så många elever att man kommer alltid hitta några likasinnade att hänga med. Visst, det är säkert fler nördar på teknisk fysik och fler "stekare" (i brist på bättre begrepp) på indek, men sånt där är inget man går runt och tänker på eller ens bryr sig om. Alla hittar kompisar och jag tycker alla jag pratat med är nöjda med sina sektioner.

3. Jag bytte för att jag är lite mer inne på att göra internships, ha jobb på sidan av studier, satsa på kandidatexamensarbetet etc än att kötta studentliv. En av anledningarna till det är att jag är lite äldre (26) än många av kursarna. Det var också en stor skillnad mellan LTH och KTH. På LTH så var jag äldst av alla i hela klassen på 120 studenter. På KTH så har jag minst 10 elever som är äldre än mig i klassen, varav en till och med är 40+. Hade jag varit 19-20 bast och inte känt att jag var "klar" med krogen och festande så hade jag stannat kvar i Lund.

Overall om jag skulle ge respektive skolorna nån form av subjektiv rating så hade jag bedömt dem såhär:
LTH
Studentliv 4/5 (hade fått 5/5 om inte vissa aktiviteter faktiskt inte är roliga, även om ingen vågar 'erkänna' det)
Personer 5/5 (gick fantastiska personer i min klass, även om det var en något för homogen grupp imo)
Campus 2/5 (LTH är ett riktigt trött campus där alla byggnader är byggda på 60-70-talet i tegel och de flesta ser likadana ut både invändigt och utvändigt)
Utbildning 4/5 (var nöjd med utbildningen men måste ändå säga att det var ganska många föreläsare jag inte tyckte var kanon)
Möjlighet till sidojobb 2/5 (begränsade möjligheter. Vet nån som jobbade på en bank i Malmö och en annan som satt lite i kassan på ICA, men i övrigt var det inget folk höll på med)

KTH
Studentliv 2,5/5 (det finns om man vill engagera sig, och jag tycker de flesta låter nöjda)
Personer 3/5 (jag gillar att gruppen är lite mer blandad, men klassammanhållningen var definitivt mycket bättre på LTH. Det är många i klassen på KTH jag aldrig har sett)
Campus 5/5 (ligger i centrala Sthlm och har sjukt mäktiga byggnader)
Utbildning 4/5 (lite högre kvalitet på föreläsarna men något sämre master-val på just indek imo)
Möjlighet till sidojobb 4/5 (i Sthlm finns de flesta företag man kan tänka sig)

Orkar inte korrekturläsa denna wall of text. Hit me up om du har fler frågor 😅 Bor du i Sthlm så kan du alltid höra av dig och komma till campuset, så kan vi ta en lunch och jag kan besvara dina frågor och visa lite hur det ser ut.

Av SpiikeN^

Inte för att det egentligen spelar någon roll, men man sitter verkligen som på nålar inför att få det där brevet. Inget kul att vänta

Av SpiikeN^

Jag började på indek i Lund och bytte sedan över till KTH där jag läser det just nu, så jag kan ge dig förstahandsinformation. Ställ lite mer specifika frågor så kan jag svara så gott jag kan

Av SpiikeN^
Skrivet av Falukorvig:

Erbjuder 200:- för A12

It's yours. Skickar PM

Av SpiikeN^

Aldrig använt "Nyheter"-fliken någonsin under dessa 20 år. Däremot så har jag börjat reagera på Google Reviews-delen blivit allt sämre, när man vill kolla betyg på exempelvis en restaurang. Istället för att komma in direkt på Googles egna recensioner så blandas det med recensioner från massa andra obskyra sidor som typ Thatsup, Thefork osv. När man sen väljer Google explicit så kan man inte längre sortera på "senaste", utan alla recensioner kommer i en oordning.

Av SpiikeN^

Noctua NF-A12X25 120mm fläkt + AMD Ryzen 5600 stockkylare

Säljer en Noctua NF-A12x25 PWM 120mm-fläkt. Den blev för stor för mitt SFX-bygge så fick byta till en smalare 12x15-fläkt, så den är med andra ord helt oanvänd. 300:- eller bud.

Har även en AMD Ryzen 5600 stockkylare som också den är oanvänd. 150:- eller bud.

Jag finns i centrala Stockholm. Kan även skickas!

Läs hela annonsen här

Av SpiikeN^

Samma inflation har ju skett med filmer. När Titanic släpptes -97 tyckte man den var brutalt lång med sina 2,5 timme speltid. Idag släpps ju knappt en film kortare än 2 timmar, och 3 timmar är långtifrån ovanligt. Den ultimata filmlängden är egentligen 1,5 timme.

Av SpiikeN^

Någon som vet något tangentbord som har snarlikt ljud som Logitech G915 clicky? Jag tycker ljudet är heelt överlägset alla andra tangentbord jag sett (hört). Tyvärr tycker jag att det är ganska fult.. Och kanske en femhundring över min egentliga budget. Men priset hade jag kunnat leva med, om det bara var av annan design.

https://youtu.be/DvZQS0mMcVM?si=fxQ9aaheXwFW-WqG&t=10

Av SpiikeN^
Skrivet av Hurtigbullen:

Det är inte för mig, utan för en vän som pluggar, men inte på högskola/universitet. CSN berättigad och studentkort/mecenat finns, men jag tror inte det räcker.

Då lär han inte kunna ta del av erbjudandet.

Av SpiikeN^

Jag har själv Spotify Student. Nu är det minst 1,5 år sen jag skaffade det så jag minns inte exakt alla detaljer, men min känsla var att det inte gick att "gå runt" systemet utan man behövde faktiskt uppfylla kraven ("Om du är inskriven som student på godkänd högskola eller universitet, och du är över 18 år, är du berättigad. Du kan använda Premium Student i upp till fyra år").

Av SpiikeN^
Skrivet av HickeHiskelig:

indek har en viss jargong, kommer du från sthlm innerstad, är bekväm i att ha kavaj på skoltid och "vill bli chef när du blir stor" så är det nog perfekt. du ska vara extremt statusfixerad

gillar du att meka bilar, kommer från någon annan stad än sthlm/gbg, eller spelar datorspel passar du inte in. du ska vara utseendefixerad också, och gymma ett par ggr per vecka minst. jag hade kunnat lida igenom 5 år, men om det är den stereotypen jag kommer arbeta med i arbetslivet efter färdig utb, så kommer jag vantrivas. alltså, det är extremt, extremt sliskigt faktiskt. förvisso hade jag ett gäng jag var del av och umgicks med på fritiden, det var kul, blev mycket festande, men det var inget klimat jag ville vara kvar i

jag flyttade hem (inte skitkul att bo hemma, men ack så värt!! ett av de bästa valen jag gjort), började läsa elektro högskoleingenjör och har nu sparat ihop en hejdundrans massa pengar då jag kunnat jobba en del samtidigt och tryckt in alltihop på börsen, ett långfinger mot pengakåta indek studenterna helt enkelt när jag snart har min första miljon

jag gillar ekonomi i sig, och pengar (vem gör inte?), vilket var varför jag valde indek, men gillar inte auran. umeå är dock en grym studentstad. dock är det skitsvårt att få något extrajobb när en tredjedel av staden består av studenter

känner du dig osäker på indek men vill plugga i umeå finns öppen ingång, då väljer du vilket civilingenjörsprogram du vill läsa ett halvår senare när du fått lite mer kött på benen. om du inte känner att du är bekväm i att ha kavaj under skoltid bör du inte fundera på indek

fundera också på om du verkligen ska läsa civilingenjör. högskoleingenjör räcker i 9 av 10 fall. civilingenjörsexamen tar i snitt typ 8 år att få, då man lätt får någon kurs släpandes

Vadan detta tjat om kavajer på skoltid? Är indek i Umeå helt annorlunda än alla andra indek-utbildningar i Sverige, eller hittar du på? Jag läser indek på KTH och har kopplingar till både LiU och LTH. Jag har ALDRIG sett någon ha på sig kavaj i skolan?

Av SpiikeN^
Skrivet av Dreijer:

Ja, precis. I ungdomen så tejpade vi skärmen för att träna på AWP. När 1.6 infördes i CS så försvann hårkorset från awp.

Lite off-topic här men hur menar du att det försvann? Eller pratar du no-scope crosshair?