Inlägg

Inlägg som SpiikeN^ har skrivit i forumet
Av SpiikeN^

Åsikter om Civ 6 på Switch? Bättre att köra det på PC om man redan har en dator?

Av SpiikeN^
Skrivet av pt96hni:

De verkar ha höjt priset på iPhone 13 från 9750 till 10495...

Och iPhone 13 Mini från 8.595:- till 8.995:-. Brukar sällan bli irriterad när företag gör olika actions men det här tycker jag var grisigt. Höja priset på en gammal produkt när en ny släpps.

Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Sedan iPhone 13 är ju inte precis kass om de skulle ha kvar denna och sänka priserna. Inom många produkter så finns föregående års modell kvar för billigare pris. Inte minst ser vi detta på tv-apparater.

Apple valde istället att höja priset på iPhone 13...

Av SpiikeN^

Som väntat ingen iPhone 14 Mini. Det omöjliggör köp för mig tyvärr, eftersom jag har förhållandevis små händer. Avskyr storleken på min nuvarande iPhone XR, även om man vant sig något med åren. Får bli en 13 Mini helt enkelt. Trist!

Av SpiikeN^

Segt med ännu en försening. Nu låter det som att det blir 10 februari 2023 som spelet släpps.

Av SpiikeN^

Givetvis bara urval 2.

Av SpiikeN^
Skrivet av anon201296:

Du är alltså helt utan laptop idag?

Yep. Sålde min MacBook Pro 2016 för två år sedan och köpte en iPad + tangentbord & penna istället. Nu kommer jag gå tillbaka till MacBook igen av två anledningar. Dels går det inte att programmera på iPaden (vilket är det jag nu ska studera), och dels är jag inte helt nöjd med iPaden.

Skrivet av nu1mlock:

Du gör helt rätt! Kan inte Apple ge pengar tillbaka eller på annat sätt kompensera dig för att du köper studentdatorn några dagar tidigare än deras studenterbjudande går igång så får dom skylla sig själva om dom får tillbaka en dator som dom måste krångla med.

Det hela är förstås smidigt löst genom att ge dig ett presentkort eller liknande. Apple vill väl vara Apple och vara extra krångliga så länge det går.

Kolla med Elgiganten om dom kan leverera en Air lika snabbt. Kan dom det så köp från dom istället. Då får du 50 dagar öppet köp även om du använder datorn under tiden - och behöver inte oroa dig för att du Apple skulle neka dig pga. att dom anser att extra lagringsutrymme är någon slags personlig konfigurering. Jag har både Mac Mini, Apple Watch, Apple TV, Airpods, Airtags, Iphone, Ipad men har inte köpt en enda produkt direkt från Apple eftersom jag får mycket bättre villkor från i princip alla andra ställen än Apple själva.

Tack för tipset!

Av SpiikeN^
Skrivet av Mindfighter:

Ja, herregud, vänta tills back-2-school drar igång och beställ då. Det är inte som en grafikkort där du kommer få vänta månader, det är Apple vi pratar om, de kommer att leverera i rimlig tid.

Senast i höstas var det 6 veckors leveranstid på vissa MacBooks. Vänta ~10 dagar på att kampanjen ska dra igång + riskera att vänta upp till 6 veckor ytterligare, bara för att Apple inte vill starta kampanjen samtidigt som de släpper datorn? Nej tack, då gör jag hellre på det här viset, även om det är lite krångligare Mina studier startar om strax över 3 veckor och tänker inte riskera att stå utan dator då.

Av SpiikeN^
Skrivet av anon201296:

Just pga. av sånt här anser jag vi är för bra skyddade med ångerrätt etc. Varor skickas av och an i sjuka mängder i onödan.

Alltså, jag säger inte emot dig. Är inte heller helt nöjd med hur det här kommer bli. Det hade såklart enkelt kunnat lösas av att Apple genom att de antingen hade startat sin back to school-kampanj samtidigt som de släpper MacBook Air vilket hade varit det naturliga (liksom kom igen, det är ju just Air som är anpassad mot studenter. Jag fattar om vi hade pratat om ett släpp av Mac Pro, den är inte direkt riktad mot oss), eller genom att de hade kunnat varit lite tillmötesgående och erbjudit någon form av prisgaranti som många andra kedjor gör.

Senast häromveckan var jag med om att Jysk sänkte priset kraftigt på en vara jag köpt en vecka innan. Var inga konstigheter överhuvudtaget att få mellanskillnaden på ett presentkort när jag åkte in.

Skrivet av twit:

Nu vet jag inte i vilken omfattning du tänkt göra ändringar och hur detta hanteras på sidan, men ha i åtanke att det är lite luddig mark då Apple själva skriver att "Specialkonfigurerade produkter, inklusive anpassade iPad-enheter, kan inte returneras eller bytas." och att ångerrätten enligt lag faktiskt inte gäller "en vara som har tillverkats enligt konsumentens anvisningar eller som annars har fått en tydlig personlig prägel".

Det är ju tveksamt om Apple skulle få rätt i längden om de tillhandahåller konfigurationsmöjligheter på sidan, men det finns nog risk att de kommer trilskas rejält om du vill returnera en sådan dator.

Tack för heads-up, ska kolla upp det!

Av SpiikeN^
Skrivet av Swedishchef_90:

Du har ju öppet köp, behöver inte reklamera den. Kan förmodligen bara prata med dem och få presentkortet?

Nej, det är inte en reklamation jag vill göra (den är ju inte trasig), utan bara en vanlig retur.

Jag har redan kollat med Apples kundtjänst och man kan tyvärr inte applicera ”back to school”-erbjudandet i efterhand. Jag hade hoppats det skulle vara lite mer tillmötesgående men icke. Så det enda sättet att både vara garanterad en dator snabbt OCH få ta del av kampanjen är att beställa en direkt men sedan göra en retur och köpa tillbaka.

Känns onödigt krångligt, så hade summan bara varit exempelvis 500:- spänn så hade jag skitit i det. Men 1.500:- är ändå pengar.

Obs att det bara är rykten än så länge vad kampanjen kommer innehålla. Tidigare år har det varit ett par AirPods.

Skrivet av Cerb:

Well, de skulle ju kunna ta emot datorn och sedan sälja den till någon som står före dig i butikens kö för en dator.

Haha, I guess. Det hade nästan varit lite roligt Men sannolikheten att det står någon precis framför mig som vill köpa en exakt likadan konfiguration av datorn (kommer nämligen göra lite egna ändringar) känns väl inte jättestor, framförallt om jag skulle dyka upp ett par dagar efter släpp när den första hajpen lagt sig.

Sen tänker jag att jag borde kunna göra returen och det nya köpet av datorn i samma ärende i butiken (utan att ta en ny plats i kön), så jag tänker att det inte borde kunna smita in någon före mig

Av SpiikeN^

Köpa nya MacBook Air M2 och sedan lämna tillbaka omedelbart?

Som säkert några sett så börjar Apple ta emot förhandsbeställningar av nya MacBook Air M2 på fredag. Jag kommer köpa en, och skulle egentligen behöva den så snart som möjligt då jag har studier som startar redan om ett par veckor. Kruxet är att deras ”back to school”-erbjudande (som ryktas kommer bli ett presentkort på 1500:- kr) inte har börjat ännu. Förra året startade den 16 juli, och troligtvis lär det vara något liknande i år. Som fattig student vill man såklart inte missa det. Det naturliga alternativet är såklart att vänta på att erbjudandet startar, och beställa då. Problemet är att man då inte vet hur lång leveranstiden kommer att bli.

Därför är jag lite sugen på att beställa en dator redan nu på fredag direkt vid släpp, och få den levererad 15 juli (enligt hemsidan). Men sen när jag får datorn så låter jag den ligga orörd i förpackning, och så fort ”back to school”-kampanjen kommer igång så åker jag till Apple Store och gör en retur av datorn och köper sedan omedelbart tillbaka den fast med kampanjen. Då är jag både garanterad en dator direkt, och presentkortet (om nu årets kampanj blir ett presentkort).

Fattar att jag förmodligen låter lite girig, men jag tycker också det är lite girigt av Apple att inte dra igång kampanjen direkt utan att släppa datorn 1-2 veckor innan. Har jag något att förlora på det? Kommer Apple kunna neka mig på något vis?

Av SpiikeN^

Ytterligare ett argument till att köpa 512GB-disken istället för grundutförandet… Även om jag med handen på hjärtat först kikade på 256GB. Främst för att hela mitt mediebibliotek finns i moln/extern disk och de program jag använder inte käkar mycket utrymme. Men ska man framtidssäkra och/eller ha några spel på datorn lär man behöva minst 512.

Skrivet av tankjunior:

Ser inte hårddisken som det stora problemet. Hur folk kan sitta med en 13 tummare och göra något produktivt undgår mig

Använder man någonsin laptopskärmen när man ska göra produktiva grejer? Det är väl mest när man sitter på tåget och svarar på mejl eller ligger i sängen och kollar Netflix, och då är smidigheten med 13” överlägsen. Så fort det är arbete, gaming eller annat på agendan så är det extern monitor som gäller.

Av SpiikeN^
Skrivet av macmann1:

Den här videon drar igenom rätt mycket när det gäller gaming på apples CPU. Du kommer få virtualisera Windows eftersom Boot Camp inte fungerar

https://youtu.be/nVxzCteaWnc

Vad är anledningen till att du är sugen på att byta ut din stationära? Är det inte bättre att köpa den som komplement eller byta ut ipaden?

Tack, ska kolla in videon! Är det svårt eller krångligt att virtualisera Windows?

Dels så börjar min stationära sjunga på sista versen. Misstänker att jag ändå skulle behöva köpa nya delar till den inom 2 år. Men också så kommer jag behöva sälja både den + iPaden om jag ska ha råd med en MacBook för >21k (uppgraderad, inkl. studentrabatt).

Ska jag ha kvar stationära så måste jag köpa en billigare laptop. Och då faller halva grejen, då kan jag lika gärna ha kvar iPaden jag använder idag (med tillhörande tangentbord). Är ute efter att bara behöva använda 1 enhet i framtiden istället för nuvarande 2.

Av SpiikeN^

Jag själv är i liknande sits som dig, dvs ingen hardcore gamer men ska byta ut min stationära dator mot en bärbar.

Jag kikar på nya MacBook Air M2 som kommer nästa månad, där jag tänkt lägga till en slant från grundkonfigurationen för att få bättre grafikkort, 512GB SSD och 16GB ram. Med studentrabatt (som jag förstått att alla kan använda) så kommer det hamna på ca 21k.

I min värld är MacBook helt överlägsna vanliga PC och jag kommer nog aldrig köpa en PC igen. Min enda farhåga är väl egentligen om man skjuter sig själv i benet när man ska spela på en dator som saknar fläkt. Sen är vissa spel inte heller kompatibla med Mac, men det tror jag ska gå att lösa genom att ladda ner Windows.

Av SpiikeN^

MacBook Air M2 för gaming?

Idag använder jag en stationär dator för att spela, och en iPad för att surfa + studier. Nu när MacBook Air M2 släpps i juli är jag lite sugen på att ersätta min nuvarande set-up med den. Jag spelar väldigt oregelbundet, ibland kan det gå ett halvår mellan gångerna och ibland kan jag spela flera gånger per vecka. Spelen jag lirat senaste åren är CS 1.6, Warzone, Rocket League och Civilization IV.

Är jag naiv om jag tänker att jag ska spela på en MacBook som saknar fläkt? Kommer den bli överhettad (trots att jag gissar på att de spel jag spelar inte är de mest krävande spelen?)? Är det krångligt att ladda ner Windows för att kunna klara av att spela vissa spel?

Kommer jag behöva uppgradera min MacBook till den dyrare varianten med bättre grafikkort, 512GB SSD och lägga till 16GB ram för att kunna spela?

Av SpiikeN^

Bose QC35 II är de hörlurar som sitter klart bäst på mig, även efter ett par timmars användning känns de knappt. Kommer definitivt spana in 45-orna. Men nästan 4.000:- känns lite häftigt. Tror ni man kommer kunna köpa dom billigare under Black Friday?

Av SpiikeN^

iPhone stänger återkommande av Spotify

Min telefon stänger hela tiden av Spotify med jämna mellanrum, oftast efter 5-10 minuters användning. Startar jag appen igen och sätter på samma låt tar det inte mer än 30-60s så stängs det av igen.

Vad beror det på? Börjar bli riktigt trött på det.

Av SpiikeN^

Orkar inte läsa alla kommentarer men kan i alla fall flika in med att jag läser civilingenjör och använder mig av en iPad Pro + Magic Keyboard + Apple Pencil. Använde MacBook Pro under basåret men sålde av den till förmån för iPaden.

Tar alla anteckningar på den (givetvis med pennan, inte tangentbord. Viktigt att träna muskelminnet för att det ska sätta sig) och gör uppgifter i en app som heter "Goodnotes".

För surfande var MacBooken skönare så jag kan ibland sakna den för den sakens skull. Men skönt att slippa behöva släpa på både dator + anteckningsblock/pennor. Tillägger att hemma har jag en stationär dator.

Av SpiikeN^

Varför kan jag inte redigera/skriva i dokumentet? Microsoft Word (.docx)

Jag har fått tag på en CV-mall jag vill använda. Bifogar länk till skärmdump av CV-t nedan (maskat namn etc för att inte outa personen). Men det var enklare sagt än gjort att försöka redigera dokumentet. Det enda jag lyckas göra med alla textrutor är att förstora/förminska dem, när jag öppnar dokumentet i Word. Öppnar jag dokumentet i Google Docs kan jag redigera varje textruta var för sig, men hela dokumentet blir snabbt rörigt och förstört.

Vad gör jag för fel?

EDIT. Problem löst, tack för hjälp!

Av SpiikeN^
Skrivet av Senilsson:

Ska flytta hem till Sverige nästa år och är rädd för en kraftig löneminskning..
Några tips på hur man förhandlar och jämför löner med andra länder (USA i detta fall)

Skrivet av hasenfrasen:

Det kostar på... precis innan jag flyttade hem från USA för 20 år sedan hade jag dubbla bruttolönen mot idag, exkluderat inflation. Motsvarande jobb. Sverige är ett låglöneland. Storstadsregioner ger lite bättre lön, men inte mycket.

Får man av ren nyfikenhet fråga vad ni jobbar/jobbade med i USA? Bransch, utbildning etc.

Av SpiikeN^

Dålig koll på Skäggetorp, men jag förstår verkligen inte agget folk hyser mot Ryd och Berga. Det känns lite som att det blivit en upprepad sanning bland folk att ”i Berga kan man inte bo” etc.

Fine att det säkert varit lite stökigt på andra sidan av Berga C stundvis, men den andra halvan av Berga består liksom av bostadsrätter och villor. Och Ryd består till 90% av studenter. Jag skulle inte ha några problem överhuvudtaget att bo i något av områdena. Sen hade jag kanske inte gått och storhandlat på just lördagskvällar när det möjligtvis kan vara lite spring med ungdomsgäng i krokarna.