Inlägg

Inlägg som kerbo har skrivit i forumet
Av kerbo
Skrivet av hamre:

Kanske någon admin som blivit trött på att återställa datorer pga elever som lekt runt eftersom det inte är deras dator egentligen.

Hur vaknade den här gamla tråden till liv helt plötsligt?

Att ge elever nedlåsta domänkontrollerade datorer och faktiskt tro att man kan få ett pedagogiskt lyft motsägs helt av att pedagogerna går mot entreprenöriellt lärande. Det innebär att eleven och även pedagogen behöver kunna anpassa sig och sin dator i stunden när inspirationen får dem att vilja testa olika möjligheter att lösa en uppgift. Jobbar själv som skoltekniker och ser bara fördelar med upplåsta datorer som eleven kan göra till "sin egen device". Då används faktiskt datorerna till det de är ämnade för i skolan, vad eleverna gör på sin lediga tid är deras sak. Vi ser även fördelar med att lyfta ut datorerna från domänen, vilket även ligger i tiden med mobilitetskraven.

En stor fördel med detta är att eleverna blir mer rädda om sina datorer vilket i slutänden betyder mindre jobb för mig som tekniker. Har man sedan ett upplägg där eleven får ta ett större ansvar för ominstallationer så fungerar det ännu bättre. Nedlåsta domänkontrollerade datorer tenderar självklart att bli mindre använda beroende på begränsningen, får ofta fysiska skador och genererar massor av supporttid enligt min erfarenhet.

Av kerbo
Skrivet av OskarW90:

Känner igen det där, det var dock så att killen hade hittat saken på deras hemsidan men kollade med kundtjänst för säkerhetskull innan han beställde. De sa att det var korrekt, senare när killen fått sakerna så kom det en faktura på 900kr eller vad det nu var från CDON.

Nej det är nog något helt annat än det jag refererade till för det känner jag inte alls igen.

Av kerbo
Skrivet av Zotamedu:

Verkar för övrigt vara lite luddigt exakt när man ingår ett avtal vid e-handel. Senast jag grävde i det fick jag ingen riktig klarhet i det. Om någon som har mer koll på avtalsrätt har ett svar så blir jag glad.

Nu är ju inte jag jurist och brukar därför inte spekulera, men jag kan ju ge en länk som kan anses rätt tillförlitlig då ärendet gick till tingsrätten. Du kanske minns tråden där Klickok stämde en kille i tingsrätten för att han beställt och mottagit en beställning på felaktigt prissatta diskar? Marathonkillen som skapade den tråden var ju i kontakt med konsumentombudsman och diverse jurister, och han själv uppfattade deras tolkning av avtalslagen på det viset att "avtal ingåtts efter att varan mottagits av konsumenten". I följande post skrev han just om detta, på flera andra ställen i tråden kommer det upp igen både från han själv och vill jag minnas en del andra som tolkar avtalslagen.
#13382463
Har du inte läst hela tråden så rekommenderar jag det, den är verkligen intressant.

Hoppas detta kan vara svar på din fråga. För övrigt har jag sett ett liknande fall med CDON här på sweclockers (som jag inte hittar nu) där CDON gratulerade mottagaren till en bra affär eftersom paketet var uthämtat. CDON ansåg då att avtalet var ingått.
Edit: Nu när jag tänker på det så undrar jag om inte den sista tråden var länkad någonstans i Marathonkillens tråd. 835 inlägg i den tråden så bunkra upp med lite tilltugg och dricka.

Av kerbo
Skrivet av nightmar3:

så det var nätagget som var kasst. det var ett corsair cx 600 som gav upp efter knappt 3 års användning. det byttes ut mot ett bequiet kraft 700w. så får vi se hur länge det vill hänga med.

Intressant, då cx agg börjar dyka upp i sådana här trådar nu efter ett par års användande. Många här på forumet har gissat att de lite sämre kondingarna på Corsairs cx-serie skulle ge problem för många användare efter garantitidens slut. Tyvärr ligger väl Be Quite Kraft i samma budgetsegment med sämre kvalitet på kondingarna. Jag gissar att vi även där kommer höra om en hel del haverier framöver. Sen kan man alltid fundera på om det beror på komponenterna i sig eller att billigare produkter är mer vanligt förekommande.

För oss som ofta kör med hård belastning på datorerna tror jag på att komponentkvaliteten spelar stor roll. Detta till viss del eftersom jag meckat en del med elektronik (privat av nyfikenhet) och ofta konstaterar fel på just kondensatorer. Inte i något av de fallen med trasiga kondingar har det varit en Japansk konding. En gemensam nämnare har ofta varit hög värmeutveckling. Hade tidigare en kollega för ett par år sedan som lagade AV-utrustning och som sa sig ha dragit samma slutsatser. Verkar ju även finnas en del här på forumet som har samma erfarenheter.

Nog om det, jag hoppas du får ut mer än 3 år från din nya PSU!

Av kerbo
Skrivet av Slevas:

Tjena! Fick onda blicken av tjejen när jag drog nätverkskabel igenom hela lägenheten så jag funderar på att skaffa powerline.
Ni som kör med det vad rekommenderar ni för modell?

Mvh

Köpte denna för ett par veckor sen http://www.inet.se/produkt/5405489/d-link-dhp-309av-powerline... .
Den ena sitter i en skarvdosa men det verkade inte göra någon direkt skillnad. Datorn som är kopplad med Powerline visar fullt flås på min lilla 50Mb lina från Comhem. Enligt bredbandskollen får jag ut 54Mb ner och 12 upp vilket är samma på min huvuddator som är kopplad rakt in i routern. Överföringshastigheter i själva nätverket har jag dock inte testat ännu. Det laggar inte ett smack och min eldragning i lägenheten är ifrån 50-60 talet. Hade förväntat mig att det skulle fungera sämre faktiskt, så jag är skitnöjd. Ska köpa en plugg till för en PS4.

Av kerbo
Skrivet av shqiptari:

nä ja ger upp har testat nu flera månader att få bättre täckning osv.. och visst lite bättre blev det med nya antenner men det känns som att de är glapp för helt plötsligt så tappar man kontakt med allt här hemma.. mobil , ps4, bärbar dator allt tappar kontakt..
så nu har jag bestämt mig för att skaffa mig riktig router,..

tänkte bara fråga om nån kan tipsa om nått bra ... budget ligger på runt 1000 kr

mvh

Kan ju säga att jag hade ett liknande problem med ett rum i lägenheten (tjocka väggar) så jag bestämde mig för att prova en Powerplug.
https://www.inet.se/produkt/5405489/d-link-dhp-309av-powerlin...

Får ut samma hastighet och stabil ping/latency som på min dator som är kopplad med tp-kabel direkt i routern (50Mb). Grymt enkel installation, bara koppla in och köra. Nackdelen är att du får en tp-kabel från router till första pluggen och ytterligare en tp-kabel till din PS4. Har själv dålig erfarenhet av trådlöst i kombination med spel så detta var riktigt bra.

Av kerbo
Skrivet av kabbzter:

Hej.

Vet inte riktigt vad som orsaker det men en vän tror att det kan vara nätaggett. Det började hända idag efter lunch när jag spelade Payday 2 att datorn bara dog, sedan provade jag ungefär en timme senare då dog ungefär datorn men jag kunde fortfarande höra spel-och-skype-ljudet efter det lirade jag lite BF4 och efter ett tag så blev skärmen helt vit och jag var tvungen att stänga av datorn manuellt. Det ska tilläggas att jag har kunnat spelat en liten stund (15-30 min) innan allt hände. Nätaggett är ett Corsair 600W. Det ska också tilläggas att jag inte kan speciellt mycket om datorer....

Om datorn fungerar och det bara är bilden som försvinner så är det inte så troligt att det är nätagget för då skulle datorn ha dött helt.

Skrivet av Eight0808:

Hej,

Vad är dina specs på burken, samt vad är det för temperaturer på grafikkort och processor?

Ladda ner HWMonitor för att kolla temperaturen.

Här har du en person som tänker i rätt banor skulle jag tro. Överhettning alternativt något fel på grafikkortet känns detta som. Skulle även kunna vara ett minnesfel, men som ovanstående föreslog. Kolla först dina temperaturer med HWMonitor eller Core Temp t.ex.

Innan felsökning återställ eventuell överklockning om det är gjort på CPU/GPU.

Av kerbo

Detta kanske kan vara något för TS, en fri uppgradering är ju inte alltid så dumt.
http://www.sweclockers.com/nyhet/19512-gigabyte-erbjuder-fri-...

Av kerbo
Skrivet av Thunderbolt:

Jag skulle bytt alla elektrolyt kondensatorer i nätdelen för även om de inte "ser sönder ut" så kan de vara kassa och även om de är hela nu så är det en lågoddsare att de snart kommer gå sönder. När du köper nya kondensatorer köp inte de billigaste Kina märkena utan lägg lite mer pengar (ändå småsummer) på lite bättre kondensatorer, finns många bra märken och dåliga, googla lite så kan du nog få dig en liten uppfattning vilka som är bättre och sämre.

Jag skriver under på det, speciellt som det handlar om gamla Capxon kondingar. Jag har gjort ett byte på samma skärmmodell en gång för ett par år sen och då byte jag samtliga elektrolytkondingar till Rubycon som jag beställde på Elfa. Skärmen tuffar på!

Av kerbo
Skrivet av GamerFX:

jag blir orolig vid 75 grader

75C är väl riktigt bra för 280-290 korten. På vissa modeller i R9 serien anges ju 90C som helt normalt.

På testerna här på swec ser det ut så här: http://www.sweclockers.com/recension/18345-radeon-r9-290x-med...

Av kerbo
Skrivet av Elexity:

I see, men lixom allt är ju kompatibelt med varandra, gigabyte har ju inte ens gett ett svar som har hjälpt ännu, kanske är det fel på moderkortet itself då?
Får kolla runt lite på Google om detdär du säger med "antalet slotar kretsarna är kompatibla med", men eftersom de EGENTLIGEN ska sitta i slot 1,3 och jag satt dom i 1,2 så borde det ju inte vara felet?

Om du har 2 exakt likadana minnen som inte fungerar i slot 1+3 så tror jag på Multimans teori. Enda sättet att få veta om du skadat någon pin vid monteringen är att lyfta cpu från moderkortet och ta en närmare titt på pins i moderkortets cpu-socket.

Av kerbo
Skrivet av Elexity:

DaBone, olika frabrikat, olika MHz, men eftersom den fungerar ihop med 1x8 i slotsen 1,2 så är det inget problem om dom är kompatibla eller inte. Alla RAM är kompatibla med moderkortet.

Alltså, INGET ram, inte ens mitt nya som jag köpte med datorn fungerar i slotsen 3,4

C0 ger "Reserved" error

Såvida inte Multiman slog huvudet på spiken i sitt inlägg så finns det ytterligare en sak att tänka på. Kompabilitetslistan över minnen till moderkortet brukar ange vilka minnen som är kompatibla, men en del missar att det finns en rad för antalet slotar kretsarna är kompatibla med. De kan vara kompatibla med 2 slotar men kanske inte för 4.

Edit: Sen såg jag att du har olika minnen med olika värden, det är aldrig en bra kombination speciellt inte om de kräver olika spänning. Det blir lätt knas när man fyller alla slottar. Ibland kan man få ihop det genom att ändra värdena manuellt men då måste man komma in i BIOS/UEFI.

Av kerbo
Skrivet av ironskillz1:

Halloj.

Jag har börjat uppleva ett problem med datorn sedan jag satt ner den på golvet att den mitt i spelandet eller bara vanlig användning i långtid att den fryser ihop skärmen fryser och ljudet hakar upp sig. När jag då startar om datorn så blir det bara en svart skärm men om jag sedan väntar ett tag och sätter på datorn så funkar den igen.
Jag har testat att damma ut allting och då funkade datorn i 2 veckor men nu har problemet börjat igen. Jag kan också till lägga att jag har haft datorn i 3 år och det har aldrig varit några problem med den. Alla fläktar snurrar i den och den låter inte mer än när jag köpte den för 3 år sedan.

Är problemet att jag har satt ner den på golvet att den dammar fortare?

Som många skriver kolla temp med t.ex. HW-monitor, Coretemp. Kylpasta brukar inte bli dåligt på 3 år så det kan vi lämna åt sidan så länge. Du skriver att du dammat ur datorn, men frågan är om du verkligen gjorde ett bra jobb eftersom det bara hjälpte i 14 dagar. Köp en burk tryckluft, håll i fläkten på ditt grafikkort och cpu-kylare och blås genom flänsarna ordentligt. Vrid lite på fläktarna så att du även blåser fläktbladen rena, jag tror att du har tjockt med damm i dina kylflänsar helt enkelt.

Edit: Har man en dator på golvet så är det nästan krav på att man har dammfilter, och att man rengör dem regelbundet för det brukar sätta igen mycket fortare än om datorn står högre upp.

Av kerbo
Skrivet av Neonodia:

Kan man ta patent på en idé man fått på en website och innehåll till den?

dvs att man kommit på en affärsmodell som man verkligen tror på, men som är ganska lätt för en starkare aktör att kunna kopiera och ta över!

Jag blev lite nyfiken själv på hur det ligger till med saken och gick in på http://www.prv.se/Patent/Ansoka-om-patent/Innan-ansokan/Vad-k...

"Mjukvara och affärsmetod

En idé som enbart utgörs av ett datorprogram eller en plan, regel eller metod för en affärsverksamhet har ingen teknisk karaktär och kan alltså inte patenteras. Däremot kan uppfinningar av teknisk karaktär där det även ingår en affärsmetod, eller som genomförs eller kan genomföras av ett datorprogram, mycket väl vara patenterbara.

"

Så svaret verkar vara nej tyvärr.

Av kerbo
Skrivet av dersand:

Visst skulle man kunna göra det, men hoppades på lite mer detektivarbete om vad som egentligen hände i den .exe filen.

DWM.exe är Desktop Window Manager, den lägger i minnet information om alla fönster du har öppna och den kan ibland växa sig stor som jag förstått det. Techworld har en ganska bra beskrivning av processen om det är det du menar att du vill veta. http://techworld.idg.se/2.2524/1.208940/det-har-ar-dwmexe

Av kerbo
Skrivet av Mormis:

Okej ska pröva detta inatt, systemet måste inte vara på va? Det blir lite problematiskt då.

Skrivet av CorsairSWE:

Som de nämndes tidigare i tråden, testa att lägga ner datorn medans pumpen är igång för att se om luften försvinner. Annars så är det inga problem att reklamera, om du gör det direkt till oss så kan vi göra en express RMA så du får en ny skickad till dig som du kan använda och sen skicka in den som de är fel på.

Jo det är ju det som är meningen att pumpen skall vispa runt vätskan, om radiatorn då står högre än kylslangarna så åker bubblorna bort från pumpen och kylningen börjar fungera normalt. Precis som Corsair skriver ovan. Nu föreslår ju Corsairs representant att det kan fungera även om datorn ligger på sidan. Försök bara få radiatorn så högt som möjligt, skulle tro att Corsair helst ser att du försöker med detta innan du får reklamera. Det är nämligen inget ovanligt problem. Tummen upp för Corsair som kör express RMA.

Av kerbo
Skrivet av Mormis:

Nu hänger jag inte riktigt med vad du menar. Vända lite på datorn? Lägga den ner eller hur menar du.

Jag vet ju inte var du satt radiatorn, men om du har den bak på chassit så ställer du chassit på frontpanelen så att radiatorn kommer överst. Bättre med luftbubblor i radiatorn än i pumpen.

Edit: Bubblorna är ofta rätt små som jag förstått det och det kan ta ett tag innan alla vandrat uppåt i systemet. Om du dagen efter vänder tillbaka datorn i normalläge så kan det sedan vara så att bubblorna stannar i radiatorn om det inte är för mycket luft i systemet. Nu är jag ingen vattenkylarsnubbe direkt men det är så jag vill minnas att flera andra tidigare gjort då de råkat ut för detta problem. Så testa.

Av kerbo
Skrivet av Elvenman:

Jag spelar spel och använder datorn till det.
Saken är den att jag nu köpte ett Corsair 4gb Vengeance minne. Jag tog bort mina 3*1gb samt flyttade mina 4gb till de röda platserna på moderkortet, alltså DIMM plats A_1, B_1 och C_1.
Sedan startar datorn men skärmen är helt svart. La även in ett lan pci kort då mitt glappade sedan innan.
Sagt ch gjort så gjorde jag en mindre felsökning. Tog bort Lan kortet. Följt av det nya minnet, med omstartsförsök mellan varje. Samma resultat. Någon som har förslag på hur jag ska få datorn att boota?

Om du inte får bild men datorn verkar starta så kan det bero på att en minneskrets är felaktig eller ej sitter fast ordentligt. Ta ur alla dina 4GB kretsar och sätt tillbaka dem igen och se till att de klickar i ordentligt. Fungerar inte det så prova dem en och en och i olika slots. Något av dem borde fungera om nu någon av stickorna skulle gått sönder kan man tycka. Hoppas du inte fingrar på kontaktytorna på minneskretsarna.

Gjorde en liten test en gång med gamla minneskretsar som skulle kasseras men som fungerade, efter att jag tagit på kontaktytan med fingrarna så fungerade inte hälften av dem. Min statiska laddning i kroppen slog tydligen ut dom, och de klarade inte memtest efter det.
Edit: skrev fel det var fler än hälften som gick sönder, minns inte exakt hur många det var i mitt lilla test å andra sidan (4 år sen), tror att det var 6 av 8 som gick åt pipan.

Av kerbo
Skrivet av Mormis:

Uff, reklamera saker är inte min grej riktigt. Sitta utan kylare 1 vecka är inte så lockande, blir väl att köpa sig en ny inom snar framtid då.

Prova att vänd lite på datorn så att kylelementet kommer överst, sen låter du datorn gå i den positionen över natten så kanske luftbubblorna vandrar bort från pump o slang. Har sett tidigare att en del varit tvungna till det. Det kan hjälpa.

Av kerbo
Skrivet av Regert:

Förvisso. Men det gäller väl fortfarande att identifiera problemet. Det är det jag är ute efter.

Malware brukar oftast påverka det användarkonto som har smittats från början, skapar man ett nytt konto på datorn och det verkar fungera så kan man vara ganska säker på att det är någon lurig fulkod. Detta är iofs inte 100% säkert som indikering, men en enkel kontroll att göra.

Sen är det ofta en smal sak att ladda hem en gratisversion av Malwarebytes från www.malwarebytes.org och installera från det nya användarkontot. Sedan scannar man ifrån felsäkert läge (tryck F8 vid boot för felsäkert läge). Det brukar ta det mesta och gå ganska snabbt. Sen kan man ladda hem och bränna en skiva med kaspersky rescue disk om man vill, det tar också det mesta jag stött på, men det tar tid och då kan det vara snabbare att formatera/installera om OS i många fall. Lite beroende på om man vill rädda något på datorn.

Hoppas det kan vara till någon hjälp för dig!

Skrivet av Gling:

Rör sig musen av sig självt så är det ju definitivt nån typ av malware/spyware/trojan.

Har sett liknande beteenden på trasig hårdvara (möss, tgb, touchpad men även deras drivrutiner). Men jag håller med om att det mesta i beskrivningen passar in på fulkod.

Edit: Redigerade ihop 2 inlägg.