Inlägg

Inlägg som lethul har skrivit i forumet
Av lethul
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Typhonos
Tror jag inte, deras låda var en specialmoddad P182, moddad för bästa möjliga luftflöde utan att borra hål på sidorna. Med kraftiga fläktar på 12V skulle jag kunna tänka mig det går men då är datorn inte tyst längre. Dessutom har Sonata bara 2 fläktplatser och luftflödet kan inte bli hur bra som helst.

Med en extra fläkt på utpresterar den allt och det behöver inte vara en massiv fläkt så jag tycker det är en billig garanti för att datorn inte överhettas vid låg ljudnivå.

För jämförelse:
8800GTS 512 drar 145W
HD2900Pro drar 150W,
skulle du våga kyla det senare kortet passivt i en låda med bara 2 chassifläktar? Det skulle då inte jag.

Ok, det hade jag missat. Man lär sig så länge man lever?

Av lethul
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Xb
Ska den vara lika tjock som riskorn också? Snälla kan nån visa en bild på proccessorn hur långt, och tjockt det ska va? Ska det även va så tunt som möjligt?

http://videospel.files.wordpress.com/2008/03/rice.jpg

Av lethul
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Typhonos
8800GTS blir betydligt varmare än 8800GT och S1 klarar inte att kyla det passivt. I jämförelse försökt SPCR kyla 1950XTX passivt och misslyckades, 8800GTS drar ungefär lika mycket.

Seagate diskarna yycker jag låter mycket så skaffa en "Scythe Quiet Drive" till den. Annars är samtliga förslag något du borde göra något åt, CPU-kylare, sänka varvtalet på fläktarna (eller köp 2 nexus real silent), Accelero S1 till grafikkortet och eventuellt dämpbox till hårddisken.

Åhå, det hade jag missat. Den lär väl klara det ändå om det är vettig cirkulation i lådan?

Av lethul
Citat:

Ursprungligen inskrivet av perost
Väldigt tveksamt, men om du skaffar en Accelero S1 så kan du sätta på t.ex. en Nexus 120mm och volta ner den lite så får du bra kylning och låg ljudnivå. Sen en Ninja som Applet föreslog så borde du få en ganska tyst dator. Vill du ha den ännu tystare så kan du byta ut även chassifläkten mot en Nexus.

Är väl inte så tveksamt? En Accelero presterar bättre än stock kylare utan fläkt och ÄNNU bättre med fläkt.

Av lethul

Grejjen är väl att man vill ha så få fläktar som möjligt men ändå bibehålla luftflöde?

2*120mm Chassi
120mm PSU
92mm på CPU

Av lethul

Den nya noctuan kanske? Inte läst så mkt om den ännu dock och den enda recesionen jag hittat verkar lite "fishy". Men dom brukar ju göra rätt bra grejjer.

Nu hitta jag en review som verkar lite mer proffesionel iaf.
http://www.overclock3d.net/reviews.php?/cases_cooling/noctua_...

Nm, den var 93mm

Av lethul

Hjul låter fruktansvärt slappt. Det kallas "bärbar" av en anledning imo

Av lethul
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Ertan
Ja det är sant, alla uppfattar ljud olika. Men till en viss gräns bara. Jag menar, det är inte bara jag som tycker såhär. Kolla Mike på Sweclockers, han skriver också att Nexus har en väldigt mjuk karaktär som lätt hamnar bakom bakgrundsbruset, och att Noctua har en något tydligare karaktär.

När jag säger att en fläkt är tystare/högljuddare än en annan menar jag alltid vid samma rpm. T.ex. Nexus är tystare än Slipstream M(M är den bästa av alla Slipstreams) vid samma RPM, ursäktar min otydlighet. MEN... Slip stream skyfflar ju som sagt mycket mer luft. Jag har bara testat när Nexus @ ~1000rpm och Slipstream @ ~1300.. då kylde Slip Stream processorn 3-4 grader kallare till en kostnad av en MYCKET högre ljudnivå. När jag har orken/tiden(antagligen under sommarlovet om det blir kasst väder) ska jag testa båda fläktarna vid samma RPM. Då kan jag utse en vinnare.
edit; Jo Slip Stream verkar vara ganska överlägsen, skyfflar samma luft som Nexus när den snurrar 200rpm långsammare, och låter 2dB(A) mindre.. och jag kan själv intyga att den har en fin karaktär. Slipstream @ 800rpm än Nexus @ 1000rpm låter ungefär lika mycket, men ändå fördel åt Slipstream. Men ska testa först jao;)

Huuh? Vadå klistra in Slipstreamen?

Du skrev innan att Slipstream hade en lägre rumtstemperatur, det är fel, det var tystare i rummet helt enkelt. Alltså när Slipstream låter ~18dB(A) så är den ohörlig i ett 19dB(A) rum.

Klistra in slipstreamen : http://data.fuskbugg.se/skalman01/Nexus%20vs%20Noctua.jpg

Där menar jag, finns en "ny" artikel som heter Attack of the Scythes där dom har testat slip streamen i samma förhållanden

Hur som helst, två mycket bra fläktar

Från mitt förra svar om du missa:

edit2: och om man nu ska jämföra så låg väl Slip Stream på 25dB vid 12V, nexus ligger på 22dB vid 12v

2 st Nexus vid 12v borde alltså låta 25dB?

(osäker på om den regeln funkar vid så låga ljud så man hamnar under ambient ljuden dock)

Btw, säger du att en Slip Stream M @ 800 rpm än en Slip Stream L @ 800 rpm? Jag har för mig jag läste det nånstans på spcr forumen men det låter osanolikt tycker jag. Känns som det mest måste varit en skillnad mellan hans exemplar mer än en regel?

ps. självklart menade jag lägre rumsljud (ambient sound, vet ej hur man ska översätta riktigt).

Av lethul
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Ertan
Nu tänker du helt fel. Decibel följer ett logaritmiskt mått så det fungerar inte så där. T.ex. så betyder en ökning av 3dB(A) att ljudnivån ökats med 100%, alltså dubbelt så mycket. Sen säger inte decibel allting, den avslöjar inte karaktaren a.k.a. frekvensen så inte heller det ger en rättvis bedömning.

http://data.fuskbugg.se/skalman01/Nexus%20vs%20Noctua.jpg

CFM/dB så är de mer eller mindre exakt lika bra. MEN sen kommer ju karaktären - där Nexus står ensam på toppen. Noctua har i min mening en mer 'fshhhhig' karaktär. Får ordet white noise i huvudet när jag tänker på Noctuas fläktljud, vet inte varför, vet inte ens vad white noise betyder. Har dock inte studerat Noctua så bra som mina Nexus.

Slipstream M har jag också. Den är kungen vid ~800rpm, allt över det så vinner Nexus dock. En Slipstream låter runt 3-5 gånger mer än en Nexus när båda spinner på fullfart +Nexus mjuka karaktär. Detta håller processorn 3 grader kallare. Inte värt det alltså, två Nexus i push and pull låter betydligt mindre och håller den lika kall. Men som sagt, 800rpm.
Läs det första jag skrivit här:#8178012

Som jag sa, karaktären är något alla tycker olika om. Därför lämnade jag ute det. Det som kan låta mycket för en person behöver inte låta nånting för en annan.

Jag vet inte jag, är väl inte så konstigt att Slipstreamen låter mer än en Nexus när bägge är på full fart? Den snurrar snabbare och skyfflar ju nästan dubbelt så mycket?

ps. Du borde klistra in slip streamen i din fina bild också

edit: enlight spcr tester så flyttar ju en slip stream vid 7v(800~) lika mycket luft som en Nexus vid 12v. Så den borde alltså alltid vara bättre?

edit2: och om man nu ska jämföra så låg väl Slip Stream på 25dB vid 12V, nexus ligger på 22dB vid 12v

2 st Nexus vid 12v borde alltså låta 25dB?
(osäker på om den regeln funkar vid så låga ljud så man hamnar under ambient ljuden dock)

Av lethul

Kort svar. 1100W är aldeles för mycket (nu skadar ju inte för mycket dock).
Ett kort drar inte i närheten av 400W

Jag tippar du klarar dig på 520-620 som alla andra Kanske lite mer eftersom du har så jävka mkt diskar, men vet ej om de behövs.

Av lethul

Här är resultaten från silentpcreview

Noise i dB @ 1 meter

SCYTHE SLIP STREAM SY1225SL12M

Voltage Noise RPM CFM
12V 28 1210 46
9V 24 1030 37
7V 21 890 30
5V ~18 720 24

@20 CFM
4V <18 620 20

NOCTUA NF-S12 SERIES

Voltage Noise RPM CFM
12V 25 1250 38
9V 21-22 1020 28
7V ~20 840 23
5V <19 640 18

@20
5.8V <19 750 20

NEXUS REAL SILENT CASE FAN D12SL-12

Voltage Noise RPM CFM
12V 22 1080 29
9V ~19 850 23
7V <19 680 19
5V <19 490 13

@20
7.6V <19 740 20

Om man nu vill jämföra CFM/dB vid t.ex 12V (vilket är tämligen meningslöst men men).
Scythe
46/28 = 1.64

Noctua
38/25 = 1.52

Nexus
29/22 = 1.31

Jag gillar Noctua. Jag gillar 6 års garanti, det visar att det är kvalite och att man inte behöver vara rädd att behöva byta ut sin fläkt inom nått år bara för den börjat gnissla. Scythe presterar bättre, men hur stor e skillnaden? Jag tror ingen märker om det skyfflas lite mer luft eller om den låter 0.5dB mer hit eller dit Dock tycker jag personligen att Nexus verkar lite överskattade (även om den är tredje bästa fläkt enligt mig:p )

ps. Verkar som dom hade lägre ambient temp när dom testade scythe fläktar vilket leder till att nexus/noctua stannar vid 19 och Scythe 18.

ps2. Nu vet jag ju inget om ljudkaraktären dock. Jag tror väl iof det uppfattas väldigt individuellt vad som är "störande" och inte. Så jag vill inte ge mig in i en sån diskussion

edit: När jag tänker efter hade nog ett CFM/RPM varit mycket mer intressant

Av lethul
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Grimmy
Tänkte höra med er andra vad ni har för nätagg i era lådor. Jag har ett CT 600 i min p180b och det funkar inte bra alls. Så fort datorn används lite varvar fläkten i CT600 upp något enorm och överröstar allt annat (Har tre fläktar noctua bland annat som alla snurrar under 100rpm) rejält. Låter högre än Tricool på high om jag ska jämföra med något.

Detta förbryllar mig något för många anser ju sina CT600 vara tysta och P180 är ju ett populärt chassi. Mycket riktigt så är mitt CT600 (och således hela datorn) mycket tyst när man kallbootar men så fort man gjort något krävande så går det i gång i rejäla hastigheter och det tar mycket lång tid innan de sjunker ned igen.

Jag har provat att ha olika kraftfulla fläktar i nedre kammaren och har just nu en Noctua P12 som snurarr i 1100 rpm. Hådiskarna är svala runt 32-34g rader.

Kan problemet vara att CT 600 tar in luft från nederdelen och inte får plats riktigt i nedre kammaren därför? Har någon testat vända på det med bra resultat? Det är jobbigt att vända på det så jag orkar inte i onödan.

Någon som har bra erfarneheter av denna kombination eller ska jag behöva köpa ett nytt nätagg som tar in luft från sidan istället?

Kort svaret:

http://www.silentpcreview.com/article699-page1.html

Kolla den listan om du är intresserad av de tystaste nätaggen
Angående att vända, så jobbigt kan de väl inte vara? Låter som det vore värt ett försök imo

Av lethul
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Xb
Sorry, glömde skriva att jag ska köpa en Accelero S1 till NVIDIA 7950GT 512 MB. Så jag behöver två 12v > 7v = 44 kr totalt. Är det prisvärt?

Förstår inte vad du menar med "Fläkten du får till kan du nedvolta till 5 eller 7", menar du att jag inte behöver 12v till 7v adapter till Scythe Ninja Mini kylaren?

Jag vill ha den ljudlös men ändå med fläkt eftersom jag tror att chassit Fractal Design Titan har dålig luftgenomströmning, 1st 120mm fläkt medföljer och det finns plats för en till men jag vill inte betala 100 kr för en fläkt.

Medföljer det kylpasta med Scythe Ninja Mini gratis?

Hur ska jag rengöra processorn, är det okej att rengöra den med en handduk eller liknande? Alltså kommer Scythe Ninja mini bli defekt om jag inte tar bort gamla kylpastan från processorn?

Bra val av GFX kylare. Tror inte ens du kommer behöva någon fläkt på den. Men samtidgt om du har en kvalites fläkt nedvoltat till 7 så kommer det nog inte höras nämnvärt ändå. Det är inte bara otroligt prisvärd kylare, den är även den bästa du kan få tag på (alltså bättre än alla 400-500kr gfx kylare)

Det jag menar var bara att du kan nedvolta fläkten (du skrev kylaren i ditt original inlägg och min dryga natur tog över ) Du får nog inga nedvoltnings grejjer till kylaren. En sak att tänka på är dock att CPU fläkt uttaget brukar kunna vara moderkortsstört, så man kan sänka dens RPM ändå ganska ofta. Kanske ska skippa motstånden till en början och se om du kan moderkortskontrollera det?

Om det medföljer pasta har jag ingen aning. Det brukar till vissa märken följa med pasta. Så du kanske ska ringa och fråga dem du beställer ifrån? Oavsett så måste du byta pasta om du byter kylare. Ja, man skulle kunna säga att pastan blir defekt (kommer bli luftbubblor osv osv osv)

http://www.sweclockers.com/forum/showthread.php?s=&threadid=7...
Där förklarade jag för en annan hur man kan göra.

Om du vill ha den ljudlös kommer ud nog ändå behöva lägga ut pengar på nya fläktar. Jag tvivlar starkt att fläkten man får till chassit håller hög class. (Nexus och Slip Streams är dom bästa och brukar inte vara så fruktansvärt dyra heller iof).

Och eftersom du inte skall överklocka kan jag väl direkt säga att i princip alla kylare funkar, och det är fläkten som avgör om det blir tyst eller inte

Av lethul
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Xb
Nej men jag vill ha antingen Fractal eller Nexus, vilken av dom två är tystast och har bäst luftgenomströmning?

Ingen aning, eftersom jag bara läser silentpcreview har jag bara koll på "top of the line tysta" grejjer Nu kan de väl vara så att dom inte kollat så mycket på chassina men det borde vara av en anledning imo.

Om jag ändå skulle välja säger jag Fractal, riktigt stilig pjäs Och det första jag skulle göra vore att klippa bort "skyddet" vid utblåset. Vad tänkte dom med?

Av lethul

Ni som förstod det där då. Vad innebär det?

Av lethul

Det går inte att nedvolta en kylare. Och det verkar helt onödigt med två med tanke på att du bara har en processor?

Fläkten du får till kan du nedvolta till 5 eller 7, två verkar riktigt dumt och om du vill ha så tyst som möjligt.

Ninja + Slip Stream är nog lika tyst som alla kylare med den fläkten (och det är den bästa fläkten).

Ja, du måste byta kylpasta. Det brukar komma kylpasta till kylare så det kan du nog fråga innan du beställer.

Nu kom jag på en sak dock, eftersom det är en Mini så kanske man inte får en Slip Stream till. Värt att tänka på

Av lethul

jag skulle säga antec solo jag.

Av lethul
Citat:

Ursprungligen inskrivet av mole
mm precis den kombinationen känns bäst. luft på flaska är ju mer effektivt men sen måste man ju suga upp dammet som yr runt i luften

vad tror ni för övrigt om ett xilence fan filter 120mm? tänkte man kunde slippa rengöra burken så ofta men hur mkt sämre luftflöde orsakar ett sådant filter?

xilence fan filter 120mm
xilence fan filter 80mm

nylonstrumpa!

Av lethul

Jag tror en av barracudorna kan vara problemt. Du kan skicka en till mig så inspekterar jag saken närmare

Av lethul

Re: thermalright ultra 120 extream utan fläckt

Citat:

Ursprungligen inskrivet av danmark99
jag köpte en ny dator för inte så länge sen. och då köpte jag en thermalright ultra 120 extream som extra kylning. men när jag köpte den visste jag inte att man var tvungen att köpa till en fläkt. och här är min fråga:

behöver jag värkligen köpa en fläkt till denna monster kylare?

jag har ju trots allt ett antec ninehundred chassi som borde ge kylaren tillräckligt med luft flöde för att dra bort värmen. eller vad tror ni?

Min dator:
chassi: antec ninehundred
Moderkort: gigabyte p35-ds3p
grafikkort: geforce 8800 gt
cpu: intel q6600
ram: ballistix 2*1 gb 1300mhz
psu: zalman zm600-hp

Den fungerar inte i närheten lika bra utan fläkt men om du inte ska klocka och eventuellt undervoltar lite borde det inte vara några problem. Jag rekomnederar ändå att du köper en fläkt te den