Inlägg

Inlägg som kladobe har skrivit i forumet
Av kladobe

Ok, då räknar vi bort Wupti...

Det är oroande att det ingenstans dykt upp info om släppdatum i Sverige. Då misstänker man ju genast att det kommer att dröja VÄLDIGT länge innan Wind kommer hit. Typ till jul. För om den skulle släppas snart så verkar det pr-mässigt helt inkompetent att hålla inne med info om det. Risken är stor att folk som redan väntat länge till slut tröttnar och köper en netbook av MSI:s konkurrenter istället.

Av kladobe

Har varit bortrest ett tag och hoppades att inköpsläget skulle vara bättre när jag kom hem. Tydligen inte! Varför är svenska distributörer/butiker så efterblivna med att ta in Wind? Den finns redan i England, Frankrike, Spanien, Tyskland, Holland och Danmark. I Sverige finns inte ens någon info om och när Wind eller en klon ska tas in av någon stor kedja/butik! Riktigt illa. En liten tröst är väl att sommarvädret fortfarande är så bra att man är ute mycket och inte har så stor nytta av datorn än så länge. Men snart kommer nog regnet...

De här är de bästa distansköpsalternativen som jag kan se än så länge:

http://www.wupti.com/Produkter/Computer-og-IT/Computere/U100-...(Wupti1).html
---> 3500 danska kr = 4421 SEK + frakt
(Danskt tangentbord är mycket likt svenskt - bara Ä Ö och |\ är fel)

http://www.notebook.de/msi-wind-g-816/
---> 400€ = 3756 SEK + frakt

Av kladobe
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Nicklaz
Så, rätta mig om jag har fel nu grabbar men MSI har försenat lanseringen p.g.a att dom vill sätta dit ett bättre batteri än vad det var tänkt från början? m.a.o ett 6cells batteri.

Nja, 6-cellsbatteri har varit planerat från början. Sen brann det i en stor batterifabrik och brist uppstod. Att först leverera med 3-cellsbatterier blev en nödlösning för att inte behöva skjuta upp lanseringen ännu mer.

Hur som helst så finns bara 3-cells-Wind att köpa nu.

Bästa utomlandsköp verkar vara att be en bekant i England köpa en Advent 4211 (en identisk Wind-klon) på plats.

Av kladobe

Pomah, ja då händer nog i praktiken ingenting. Men givet vad fiskmasen_99 skriver så vore det ändå i princip smuggling. Då är det bättre att helt enkelt betala tullen. Datorn blir ju väldigt billig i alla fall! Dessutom kan du då få hem den oöppnad och med kartong och allt. Kartongen är bra att ha om du senare skulle vilja sälja den på begagnatmarknaden.

Av kladobe

Det låter som att du kan komma riktigt billigt undan i så fall!

Frakt blir det inte.

Möjligen extra bagageavgift om kompisens väskor väger för mycket

Men jag vet inte hur det är med tull vid "manuell" införsel av elektronik. Det verkar osannolikt att det skulle finnas personalresurser att kolla sådana saker men det är bäst att kolla upp ordentligt innan.

Kolla också hur det är med nätagget. Krävs adapter för att få det att funka i svenska eluttag?

Tyskt tangentbord är totalt sett mer likt ett svenskt än vad ett engelskt/amerikanskt är. Bland annat finns Ö och Ä på rätt plats, stor enter, många specialtecken rätt. Jämför själv:
http://en.wikipedia.org/wiki/Keyboard_layout#Swedish.2FFinnis...
http://en.wikipedia.org/wiki/Keyboard_layout#Germany_and_Aust...
http://en.wikipedia.org/wiki/Keyboard_layout#US

Det går även att köpa stickers att klistra på de tangenter som felar.

Av kladobe

Vad menar du med tråkigt?

Av kladobe

Jag googlade lite mer om att använda tysk xp home licens på svensk xp home installation. Det verkar INTE fungera.

http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;en-us;28208...
"If you try to upgrade or install Windows on a computer that is running a different language version of Windows, you receive the following error message:

Windows Setup
The language of this installation of Windows differs from the one you are installing. The option to upgrade will not be available.

You cannot upgrade or install a different language version of Windows."

Notera "upgrade or install Windows on a computer that is running...". Om man rensar disken först och installerar från scratch då? Nej, det verkar heller inte funka. Här har MS svarat negativt på en sådan fråga:

http://www.toytowngermany.com/forum/index.php?showtopic=15905...

Andra sidor jag hittar säger samma sak. Licensnyckeln är språkspecifik.

Synd! Det är ett extra skäl emot att köpa en Wind från Tyskland (om man inte är väldigt bra på tyska).

edit:
inga av dem butiker i USA som endgadget nämner verkar kunna sälja Wind till Sverige. Köp ifrån USA blir det dessutom tull på också. Men visst, 3000 kr låter suveränt.

Av kladobe

Ok, jag blir mer och mer inställd på att köpa en tysk Wind. En fundering:

Jag kommer förmodligen att köra linux på den, men det finns än så länge bara versioner med XP att köpa. Jag betalar alltså i onödan för ett tyskt XP, men det blir fortfarande ganska billigt så det är ok.

Men jag fungerar på om det att senare går att använda licensnyckeln därifrån till att installera svensk XP home på en annan dator (givet att jag tar bort XP helt från Wind-datorn)?

Eller är XP-licensnyckeln knuten till både en typ av XP (home, pro osv) och ett visst språk?

Av kladobe
Citat:

Ursprungligen inskrivet av POMAH
Har du någon pris info om vad den kostar hos Aldi? Är ganska svår att hitta via Aldi's hemsida, kan inte hitta just den Medion datorn nånstans.

Jag hittade aldi:s sida via http://www.msi-wind.de/:
http://www.aldi-nord.de/OFFER_D_DO/OFFER_27/OFF001.SHTML
Den kostar 400€ dvs 3750 kr.

Den här tråden på msiwind.net handlar om utländska webbutiker som kan sälja till Sverige: http://forums.msiwind.net/stock-where-buy/msi-wind-advent-421...

Jag tänker förresten köpa en tysk eller engelsk Wind (eller klon) ganska snart. Det hänger mest på att hittar rätt pris i rätt butik. Jag har INTE tålamod nog att vänta på en svensk version.

Av kladobe

Medion Akoya Mini säljs i butik av tyska kedjan Aldi (konkurrent till Lidl). De har ingen webbshop så köp på plats i Tyskland är nog vad som krävs. Andra tyska butiker säljer MSI Wind. Se msi-wind.de för mer info och länkar.

"Det vissade sig att det finns några skillnader mellan Wind och Advent. Advent har ett 3-Cell batteri som det finns delade menningar om ... "

Alla Wind som jag sett till försäljning i nätbutiker hittills har också har 3-cellsbatteri. Bristen på 6-cellsbatterier beror på en brand i en fabrik.

Av kladobe
Citat:

Ursprungligen inskrivet av POMAH
Det är iofs Advent, men enligt alla "experter" så är det exakt samma komponenter i den som i Wind, dock väntar jag hellre tills PC-city får in den, deras engelska partner säljer redan Adventen i UK. Hoppas den kommer hit snart

Jag mejlade pccity och frågade om/när de får in Advent. De visste inget än och sa åt mig att återkomma längre fram. Om fler skriver och frågor så kanske dom snabbare får tummen ur. PC City säljer väl redan eeepc med engelskt tangentbord så då borde du kunna plocka hem engelska Advent också.

Av kladobe

"Expect shortages
MSI Europe managed to ship the first batch of Wind Notebook to many European countries, but we've learned that demand is so high that they might end up sold out as soon as they arrive. [---] "
http://www.fudzilla.com/index.php?option=com_content&task=vie...

Wind kan förbeställas här (jag vet inget om butiken och har aldrig handlat där):
http://www.notebook.de/msi-wind-g-816/
400 €, ~3750 kr

Av kladobe

Svar ja. Det finns en ledig minnes-slot. Det verkar väldigt enkelt att mata i RAM själv:
http://www.laptopmag.com/advice/how-to/msi-wind-ram.aspx

Det sägs att garantin ryker om man gör det:
http://blog.laptopmag.com/msi-upgrading-wind-ram-voids-warran...

Se även:
http://forums.msiwind.net/internal-hardware/who-gonna-upgrade...

Det finns förrsten svar på de flesta frågor man kan ha om Wind i trådarna på http://forums.msiwind.net/

Jag tänkte också köpa en Linux-version men det sägs nu att den kommer senare än XP-versionen. Då köper jag nog en med XP och lägger in Linux själv. Ubuntu ska göra en specialversion för netbooks som verkar väldigt smidig

Av kladobe
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Rillllle
Jag hittade detta företag på MSI wind forumet :http://www.cclonline.com/product-categories.asp?category_id=7...
Jag har mailat dem och frågat om de kan skicka till Sverige.

Jag mailade dom tidigare och fick negativt svar:

Citat:

Thank you for contacting CCL Computers Ltd regarding International Ordering.

Due to an internal systems upgrade, we are currently unable to offer an international service and therefore will be unable to complete your request at this time.

Hopefully we will be able to offer an international service again in the future.

Regards
Shaban Ashraf
Retail/Trade Sales

Jag har även mejlat de tre svenska distributörer som listas för MIS-produkter (generellt) här: http://www.msi.eu/se/buy.php

GNT Sweden AB och Hattelco har svarat att de inte ska distribuera Wind. Gandalf har inte svarat.

Jag har sökt efter Wind i diverse svenska webbutiker utan framgång. Så ingen svenskt distributör eller butik verkar vara på g med Wind just nu, varken med svenskt eller engelska/tyska tangentbord.

Av kladobe

Rillllle, nu har någon även postat i den tråden att kreditkortsnummer från hand-built kan vara på vift! Uppgiften har inte bekräftats av någon annan där än dock. theivan, om du beställde direkt via ditt betalkort håll i så fall koll så att inga oönskade uttag skett på det och håll koll på forumtråden Rillllle postade! Beställde du via paypal eller google så ser eller hanterar väl aldrig själva företaget, hand-built i det här fallet, kortnumret så då finns ingen sådan fara tror jag.

Av kladobe

dragonball, det finns stickers för alla tangenter dvs. du klistrar "ö" (sve) över ":;" (US) och klistrar sen ";," (sve) över "<," (US) osv.

Tyskt tangentbord är mer likt ett svenskt än vad ett från USA är så allt annat lika är det smidigare att köpa en tysk dator, om ingen med svenskt tangentbord finns såklart.

http://en.wikipedia.org/wiki/Keyboard_layout#US
http://en.wikipedia.org/wiki/Keyboard_layout#Swedish.2FFinnis...
http://en.wikipedia.org/wiki/Keyboard_layout#Germany_and_Aust...

Av kladobe

theivan, jo men det är väl inte ovanligt med att stora webbutiker är lite sena med att lägga in varor i katalogen. För de flesta nya produkter finns ju inga förbeställningar utan varan dyker bara helt plötsligt upp i lager. Jag tror att Wind kommer att finnas lika tidigt (eller sent) hos stora europeiska webbutiker som hos hand-built och amazon.

Du ser det låga priset hos hand-built som en fördel. Jag ser det som ett orostecken. Hur kan de ha råd att ha så mycket lägre priser än stora jättar som format sina prismodeller efter många års erfarenhet av stenhård konkurrens? Men hoppas som sagt att jag har fel. Alla butiker har såklart börjat någonstans och de allra flesta är reko. Var man väljer att handla hänger lite på hur riskbenägen man är som person också.

Vilken färg har du beställt? Jag lutar åt den vita. Det sägs att plasten i chassit lätt blir kladdig av fingeravtryck men jag vet inte riktigt om en svart eller en vit är bäst för att undvika att det syns.

Av kladobe

Du kan enkelt köpa stickers till tangentbordet samt ändra till svenska i operativsystemet.
http://www.google.com/search?q=ebay+keyboard+stickers+swedish

Av kladobe

theivan: jag har läst vad hand-built-mannen skrivit i tråden på msiwind.net och det ger ett lite mer positivt intryck nu. Men man vet aldrig. Medison låg ju i och lurade många i början också som bekant. Varför ta risken att handla från ett nytt litet enmansföretag i USA när stora, etablerade företag definitivt kommer att sälja datorn? Skatten kan också bli ganska hög vid köp från USA, till skillnad från inom EU. Fator börjar i bästa fall att säljas överallt om en knapp vecka, i värsta fall i slutet på månaden eller ännu senare. Det finns väl inget som säger att hand-built kommer att få datorer före någon annan butik. De har bara varit tidigare ute med att öppna för ordrar. Men jag hoppas såklart att du får din dator! Wind verkar suverän - klart bättre än alla versioner av EEEPC.

Av kladobe

Gubel, jag får lite Medison-vibbar av hand-built.com . Jag kommer definitivt inte att beställa därifrån.
Läs här : http://forums.msiwind.net/stock-where-buy/msi-wind-listed-han...

Amazon har MSI Wind i katalogen men de kan inte köpas än. Även Linux-versionen finns nu listad:
http://www.amazon.com/gp/product/B001ATDOQM/ref=noref?ie=UTF8...

Den finns även på
http://www.expansys.se/c.aspx?f=1468
Det står inget om svenskt tangentbord där så jag utgår från att det är engelskt/amerikanskt.

Finns MSI Wind hos några andra svenska nätbutiker?