Inlägg

Inlägg som scienta har skrivit i forumet
Av scienta
Skrivet av Mindfighter:

Ja, det kan det vara, hamnar man under 50% belåningsgrad så är man en lågrisk kund för banken och de kan acceptera en lägre vinstmarginal.

Ok, tack för info!

Av scienta
Skrivet av Mindfighter:

Det är löpande underhåll och inte betydande renoveringar, det man menar med det är utökande av bostadsytan eller vissa stora statushöjande åtgärder.

Vart finns den definitionen att läsa? Renovering betyder ju återställning, inte ut- eller påbyggnad.

EDIT: Tror jag hittade vad du refererar till. Fastighetsbyrån kallar det ”omfattande värdeförändring”, kopplat till den där 5-årsregeln som senare nämns. Betydande renoveringar är fortfarande betydande renoveringar, men min fråga var alltså generell och inte kopplad till denna regel.

Men då tolkar jag det som att en värdering i alla fall inte påverkar amorteringskravet i nuläget, då det ännu inte gått 5 år?

Skrivet av TobiasStockholm:

Det är bara för det amorteringsgrundande värdet som 5-årsregeln gäller, för belåningsgrad och värdering kan man värdera hur ofta som helst och alla renoveringar kan tillåtas påverka den värderingen.

Vad är 5-årsregeln?

EDIT: Jag verkar ha funnit svaret på min egen fråga i ovan länk.

Skrivet av TobiasStockholm:

Nej men lite lägre ränta kan man absolut få med lägre belåningsgrad, och man kanske vill utöka lånet?

Så det är värt att göra en värdering? Jag tänkte framförallt på om det påverkar räntan, men vi har också diskuterat att utöka lånet en smula för en åtgärd.

Av scienta

Vi har gjort en del betydande renoveringar sen vi köpte huset. Dränering, takbyte m.m. Skulle en omvärdering av huset påverka låneförhandlingarna?

Av scienta

Har också en Fosi Audio T20 (fick endast tag på en rör-modell när jag köpte, men det är väl mest en gimmick i det här fallet) till bokhyllehögtalarna jag har vid datorn. Skulle kanske inte använda till hemmabion, men den spelar helt ok för priset!

Av scienta
Skrivet av Chibariku:

Nja den visar ju t ex att man kan sitta 0.6m från en 100" bara man har 8k+

Det är ju ganska uppenbart utanför scopet, om man kollar färgkodningen på höger sida. Samt informationen för 4k är densamma som du postade, så förstår inte varför det spelar någon roll.

Men ditt exempel är ok med 2.4m på 85” i 480p?

Av scienta
Skrivet av Chibariku:

Den där bilden visar ju bara vilken upplösning som rekommenderas.
Här är field of view, sweet spot enligt THX är 35°±5
https://i.rtings.com/images/distance-fov-chart.png

Nej, det står "optimal viewing distance by size and resolution", så den visar rekommenderade avstånd för olika upplösningar. Mer eller mindre samma information som du postar.

Av scienta

För film så kan man faktiskt sitta rätt nära bilden. THX rekommenderar ~3m för 85". Med det sagt så är det väl med hänsyn till film. Att t.ex. kolla nyheter på dessa avstånd kan vara rätt utmattande, så det beror lite på innehållet.

https://www.avforums.com/image.php?imageparameters=editorial/pro...

Osäker om bilden är baserad på just THX rekommendationer, men visar ändå liknande.

Av scienta
Skrivet av cyklonen:

Du verkar missuppfatta, förmodligen medvetet för att vara elak, men om det mot förmodan är av okunnighet, så är det jag skrev inget som bara enstaka drabbas av, utan det gäller för alla. Risken för hälsoproblem ökar för alla med högre temperatur.

Men visst, du vill nog se dig som en duktig supermänniska, så fortsätt du med det om det får dig att må bra.

På tal om att medvetet missuppfatta - jag sa aldrig att jag är en supermänniska, bara för att andra är fjantar.

Av scienta
Skrivet av cyklonen:

Det är faktiskt ett rätt stort hälsoproblem med höga temperaturer. Högre blodtryck, förvärrade andningsproblem för vissa grupper, markant sämre sömn för många (med alla problem det medför). 22 grader är inte ett problem för de flesta, skulle jag tro. Men det är nog rätt ovanligt inomhus sommartid. Så svalt har jag aldrig haft i nån bostad under sommarmånaderna.

Jag är helt ok med att låta doktor ordinera AC, om det finns underliggande hälsoproblem!

Men för majoriteten är det bara gnäll.

Av scienta

Tycker det förövrigt blivit väldigt fjolligt med all panik runt AC. Feta medelsvenssons som blir svettiga av blotta tanken på +22, det är rätt patetiskt.

För den som bor i en väldigt utsatt vindsvåning där tempen aldrig dyker under 30C flera dagar/veckor i sträck, så kan jag förstå det. Men i övrigt är det mest bara fjantigt gnäll.

Av scienta

Jag lämnar den här, här:

Av scienta
Skrivet av TobiasStockholm:

1% av en miljon är 10.000 om året. 7000 om året efter ränteavdrag. 583kr i månaden efter ränteavdrag. Inte direkt svår matte.

Det där med ränteavdrag är nog inte alla som tar med, kan vara därför. Det hade jag inte alls koll på, men det verkar ju endast komma med i deklarationen, så det påverkar ju inte månadskostnaden man ser. Det är alltså pengar man själv ligger ute med som inte heller genererar ränta?

Av scienta
Skrivet av TobiasStockholm:

Det handlar om en dryg femhundring i månaden per miljon lån vid 1% skillnad i ränta. Om det gör stor skillnad i ens ekonomi ska man nog inte ha hus.

Av kalkylerna jag sett är det snarare 1000:- per procentenhet.

Av scienta
Skrivet av Swedishchef_90:

Kan lika gärna binda allt, 3 år fast är billigare än rörligt just nu.
Väldigt låg chans att räntan inte kommer ligga runt denna % ett tag

Ok. Men när ska man börja leta och ansöka?

Av scienta
Skrivet av TobiasStockholm:

Mer än så med info behövs nog inte egentligen. Till sist måste ni bestämma er själva för vad ni tror om riksbanken kommer ha rätt i sina prognoser, hur lång tid det kommer ta för inflationen att lägga sig, om riksbanken kan påverka den i någon större grad med höjd ränta. Alla andra kan säga vad de tror om räntan de närmaste åren men ingen kan spå framtiden, inte ens banken (som dock sätter rejäla marginaler på sina bundna räntor för att förhoppningsvis inte förlora oavsett ränteläge), eller riksbanken som har fel oftare än vad de har rätt i sina prognoser.

Generellt är det ju dumt att binda i ett sjunkande ränteläge, och smartare att binda i ett stigande ränteläge. Att binda på toppen eller på botten är mycket svårare att isäga om det är smart eller dumt, speciellt eftersom det är svårt att veta när man är på toppen eller botten, eller när den kommer inträffa i framtiden.

Absolut! Själv är jag inte tillräckligt insatt för att våga spå någonting. Därför tycker jag det låter ok med 50-50 rörligt och bundet på 3(?) år, på ett ungefär.

Skrivet av Sunix:

Jag skulle vilja veta hur stora lån ni har men förstår om du inte vill säga det på ett forum som detta. Ju lägre lån ju större risk kan man ta. Om man har 1 mille i lån så spelar en procent inte så stor roll, har ni stora lån så kanske man behöver binda. Som du skriver så kan ni spara 15-20k/mån. Men hur mycket kan ni spara med en ränta på 5,5%?

Har dryga millen, så räntekostnaden ökar väl ungefär från 1100:- till 5500:-. Säg att sparandet går ner till 10-15k då.

Av scienta
Skrivet av TobiasStockholm:

Och hur stor marginal har ni i er ekonomi.

Svårt att säga exakt, men vi har hittills kunnat spara 15-20k i månaden utan att snåla. Hur precis info behövs?

Jag funderar också på när man ska börja kolla runt och förhandla? Avtalet är tills slutet på november.

Av scienta
Skrivet av Sunix:

Hur mycket risk vill du ta?

Lite lagom, kanske? Är 50-50 bundet och rörligt att anse balanserat?

Av scienta

Avtalstiden på vårt huslån löper snart ut och det är dags att ta beslut i att binda om. När och hur föreslår ni lästa att man gör detta?

Av scienta
Skrivet av tokar86a:

Jag vill komma åt det både via mitt eget när och utifrån.

Kolla upp Split-Brain DNS: https://thegeekbin.com/what-is-split-brain-dns/

Din DNS resolver pekar ut din externa IP, vilket inte kommer funka.

Av scienta
Nytt bud: 500 kr + frakt
Gå till annonsen för att lägga ett bud.